A klorofill szerepe a táplálkozásban

Mázi-Fülöp Nóra
szerző: Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - WEBBeteg
megjelent:

A klorofill a zöld növények színét adó pigment, mely által a napfényből fotoszintézis által energiához jutnak. A természetes klorofill egy zsírban oldódó anyag, ezért ha szeretnénk, hogy az elfogyasztott zöldség, gyümölcs klorofilltartalma jól hasznosuljon, érdemes az étkezést kombinálni valamilyen zsiradékkal, pl. magvakkal, növényi olajokkal. Minél zöldebb egy növény, annál magasabb a klorofilltartalma.

Milyen egészségügyi előnyökkel járhat a fogyasztása?

Daganatprevenció

A klorofill legelterjedtebb előnye a daganatprevenció. Az aflatoxinok, melyek az Aspergillus gomba által termelt mikotoxinok, az éghajlatváltozás következtében egyre gyakrabban jelennek meg Európában, elsősorban magvakban, kukoricában, szárított gyümölcsökben, illetve az aflatoxinnal szennyezett takarmánnyal etetett állatok tejében találhatók meg.

A klorofillről patkányokon végzett kutatásokban igazolták, hogy daganatkeltő aflatoxinokkal együtt fogyasztva szorosan kötődnek egymáshoz, így megakadályozva annak felszívódását.

Ezenkívül a klorofillin (a klorofill szintetikus változata, ami a klorofillal ellentétben vízoldékony) segíthet megelőzni az aflatoxinok génkárosító hatását is egy kutatás szerint. Valószínűleg ez a táplálékkal bevitt formára is igaz, egyszerűen kutatási körülmények között megbízhatóbb a jól adagolható szintetikus formát vizsgálni.

A klorofill antioxidáns hatással is rendelkezik, így hatékonyan küzd a szabad gyökök ellen.

Bőr- és szépségápolás

A klorofill a fentieken kívül hatékony a bőrápolásban, segít megelőzni a bőröregedést, illetve az aknék kezelésében is hatékony. Ezenkívül izzadásgátló hatása is ismert, mind dezodor összetevőként, mind táplálékkal fogyasztva csökkenti a testszagot.

További egészségügyi előnyei is lehetnek

A klorofillnak még számos lehetséges egészségügyi előnye van, például az energiafokozásban, hormonális egyensúly kialakításában, az ízületi gyulladás enyhítésében vagy a fogyás területén, ám ezek egyelőre nem igazolt hatások, ezekhez még további kutatási eredményekre van szükség.

Nem csodaszer, de számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik

A klorofill azonban egyes étrendkiegészítő-gyártók állításával szemben nem csodaszer, viszont jó példa arra, hogy érdemes minél színesebben összeválogatni a napi menünket, hiszen ahogy a klorofill, úgy minden más színanyag pozitív élettani hatásokkal bír, és ha változatosan válogatunk belőlük, kihasználhatjuk ezeket az előnyöket.

Milyen élelmiszerekben található meg?

A klorofillt természetes módon magunkhoz vehetjük bármilyen zöld színű zöldség vagy gyümölcs fogyasztása által. Kiemelkedően jó források: spenót, káposzta, lucerna, búzafű, petrezselyem, brokkoli, spárga, matcha, zöldbab, zöldborsó. Ha nehézséget okoz ezen zöldségek fogyasztása, érdemes kipróbálni a zöld turmixokat, melyekben édesebb gyümölcsökkel tompíthatjuk a jellegzetes ízeket.

Mázi-Fülöp Nóra, dietetikusForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.