• A kolin meg is akadályozhatja az Alzheimer-kór kialakulását

    Szerző: WEBBeteg - Sz. M., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    A kolin egy vízben oldódó makrotápanyag, amely hasonlóképpen hat a szervezetben, mint a B-vitaminok. Szükséges a máj és az agy megfelelő működéséhez, biztosítja az idegrendszer és az izmok egészségét, valamint fenntartja a normális anyagcserét.

    Kis mennyiségben szervezetünk is képes előállítani, a napi szükségletet azonban kénytelenek vagyunk külső forrásból fedezni. A kolin viszonylag nagy mennyiségben található a májban és a tojásban, a lazacban, a kelbimbóban és a karfiolban.

    Ramon Velazquez és kollégái az ASU-Banner Neurodegeneratív Betegségek Kutató Központjában (NDRC)  azt vizsgálták, hogy ez a tápanyag, állandó étrend-kiegészítőként enyhítheti-e vagy megakadályozhatja-e az Alzheimer-kór kialakulását. Velazquez és munkatársai előbb szülés előtt álló anyaegerek étrendjét kolinnal egészítették ki. Majd azt is megvizsgálták, hogy már a felnőttkorban milyen hatásai voltak a kolinnak.

    Hirdetés

    Az eredmények azt mutatták, hogy ha ezeknek a nőstény egereknek az élettartama során stabilan magas a kolin szintje, akkor jobb a térbeli memóriájuk, összehasonlítva azokkal, akik átlagos kolin szinten éltek. Ez azért érdekes, mert egy kínai kutatócsoport ugyanerre az eredményre jutott, habár ők hím egerekkel végezték el a kísérletet.

    Az egész életen át tartó kolin kiegészítés csökkentette a mikroglia sejtek aktivitását. A mikroglia sejtek megszabadítják az agyat káros hulladékoktól. Ám a túlzott aktivitásuk  gyulladáshoz és a neuronok elpusztulásához vezethet, amelyek az Alzheimer-kór általános tünetei is. A mikroglia csökkentése új lehetőségeket kínál további neurodegeneratív betegségek kutatására ideértve a traumás agyi sérüléseket, a sclerosis multiplexet és a Parkinson-kórt is.

    Fontos a kolin bevitele még jóval a tünetek megjelenése előtt

    Azért fontos a kolin bevitele még jóval a tünetek megjelenése előtt, mert köztudott, hogy az Alzheimer-kór már azelőtt is káros az agyban, mielőtt a klinikai tünetek nyilvánvalóvá válnak. Amikor ezeket a tüneteket azonosítják, már rendszerint túl késő és a betegség visszafordíthatatlan. A rendellenesség és a memória elvesztése mellett a betegség a motoros irányítás elvesztését is okozza.

    Szakmai szempontból a kolin blokkolja az amiloid-béta plakkok képződését. Az amloid-béta plakkok az Alzheimer-kórban megfigyelt jellemző patológiai eltérések. A mikroglia aktiválásának csökkentését pedig két kulcsreceptor, az alfa7 nikotin-acetil-kolin és a Sigma-1 receptor megváltoztatása eredményezi. A jelentés megállapította, hogy a kolin agonistája lehet a Sigma-1 receptoroknak. Ezek az eredmények megerősítik, hogy az egész életen át tartó kolin-kiegészítés megváltoztathatja a Sigma-1 receptor expresszióját, ezáltal csökkenti a mikroglia aktivációját. (Az agonista olyan anyag, amely aktiválja az adott receptort.)

    Olvasson tovább! Az elesés az Alzheimer-kór korai tünete lehet

    Forrás: WEBBeteg
    Sz. M., fordító; medicalxpress.com
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2019.10.25 17:05, Megjelenés: 2019.11.30 16:08
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Férfiegészség

    Férfiegészség

    Balogh Mária, újságíró

    A férfiak szív- és érrendszeri betegségei megelőzhetők lehetnének.

    Fejfájások elterjedtsége

    Fejfájások elterjedtsége

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Melyek a legjelentősebb fejfájástípusok? Cikkünkből kiderül.

    A kolin meg is akadályozhatja az Alzheimer-kór kialakulását

    A kolin egy vízben oldódó makrotápanyag, amely hasonlóképpen hat a szervezetben, mint a B-vitaminok. Szükséges a máj és az agy megfelelő működéséhez, biztosítja az idegrendszer és az izmok egészségét, valamint fenntartja a normális anyagcserét.

    Alzheimer-kór: Mit tehet a betegért?

    Az Alzheimer-kór legismertebb tünete a memória fokozatos romlása, ezért a betegséget sokszor azonosítják a feledékenységgel. Fontos azonban tudni, hogy a betegség nem áll meg az emlékezőképesség elvesztésénél, hanem az élet minden területére hatással van.

    A demencia kivizsgálása, diagnózisa

    Ha valaki visszatérő feledékenységet tapasztal, szellemi leépülés, orvosi nevén demencia gyanúja merül fel. A szellemi leépülés, köztük az Alzheimer-kór, a közhiedelemmel ellentétben nem természetes része az öregedésnek. Oki kivizsgálása nagyon fontos, mert a memóriazavar mögött eltérő betegségek állhatnak, amelyek kezelése is jelentősen különbözik egymástól.

    Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

    Mi okozhat még feledékenységet a demencián kívül?

    Feledékenység, koncentrálóképesség-romlás olykor-olykor bárkivel előfordulhat. Mivel azonban a háttérben nemcsak olyan okok állhatnak, mint a stressz vagy a kimerültség, hanem súlyos, akár életet veszélyeztető betegségek is, a legjobb mielőbb orvoshoz fordulni, ha memóriaromlást tapasztal.

    Útmutató a demens betegek viselkedésbeli változásaihoz

    Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.

    A vaszkuláris demencia

    Vaszkuláris (éreredetű) demenciáról beszélünk minden olyan esetben, amikor a tünetek az agyi vérellátás bármilyen okból (érelzáródás, súlyos érszűkület) bekövetkező zavara miatt alakulnak ki.

    A demencia stádiumai

    A demencia kórlefolyása függ annak típusától, ezért a megfelelő terápia szempontjából fontos beazonosítani a demencia típusát. A stádium felismerése is jelentős az adott kezelési stratégia felállításában, és a hozzátartozók életének újraszervezése szempontjából.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.