• A kolin meg is akadályozhatja az Alzheimer-kór kialakulását

    Szerző: WEBBeteg - Sz. M., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    A kolin egy vízben oldódó makrotápanyag, amely hasonlóképpen hat a szervezetben, mint a B-vitaminok. Szükséges a máj és az agy megfelelő működéséhez, biztosítja az idegrendszer és az izmok egészségét, valamint fenntartja a normális anyagcserét.

    Kis mennyiségben szervezetünk is képes előállítani, a napi szükségletet azonban kénytelenek vagyunk külső forrásból fedezni. A kolin viszonylag nagy mennyiségben található a májban és a tojásban, a lazacban, a kelbimbóban és a karfiolban.

    Ramon Velazquez és kollégái az ASU-Banner Neurodegeneratív Betegségek Kutató Központjában (NDRC)  azt vizsgálták, hogy ez a tápanyag, állandó étrend-kiegészítőként enyhítheti-e vagy megakadályozhatja-e az Alzheimer-kór kialakulását. Velazquez és munkatársai előbb szülés előtt álló anyaegerek étrendjét kolinnal egészítették ki. Majd azt is megvizsgálták, hogy már a felnőttkorban milyen hatásai voltak a kolinnak.

    Hirdetés

    Az eredmények azt mutatták, hogy ha ezeknek a nőstény egereknek az élettartama során stabilan magas a kolin szintje, akkor jobb a térbeli memóriájuk, összehasonlítva azokkal, akik átlagos kolin szinten éltek. Ez azért érdekes, mert egy kínai kutatócsoport ugyanerre az eredményre jutott, habár ők hím egerekkel végezték el a kísérletet.

    Az egész életen át tartó kolin kiegészítés csökkentette a mikroglia sejtek aktivitását. A mikroglia sejtek megszabadítják az agyat káros hulladékoktól. Ám a túlzott aktivitásuk  gyulladáshoz és a neuronok elpusztulásához vezethet, amelyek az Alzheimer-kór általános tünetei is. A mikroglia csökkentése új lehetőségeket kínál további neurodegeneratív betegségek kutatására ideértve a traumás agyi sérüléseket, a sclerosis multiplexet és a Parkinson-kórt is.

    Fontos a kolin bevitele még jóval a tünetek megjelenése előtt

    Azért fontos a kolin bevitele még jóval a tünetek megjelenése előtt, mert köztudott, hogy az Alzheimer-kór már azelőtt is káros az agyban, mielőtt a klinikai tünetek nyilvánvalóvá válnak. Amikor ezeket a tüneteket azonosítják, már rendszerint túl késő és a betegség visszafordíthatatlan. A rendellenesség és a memória elvesztése mellett a betegség a motoros irányítás elvesztését is okozza.

    Szakmai szempontból a kolin blokkolja az amiloid-béta plakkok képződését. Az amloid-béta plakkok az Alzheimer-kórban megfigyelt jellemző patológiai eltérések. A mikroglia aktiválásának csökkentését pedig két kulcsreceptor, az alfa7 nikotin-acetil-kolin és a Sigma-1 receptor megváltoztatása eredményezi. A jelentés megállapította, hogy a kolin agonistája lehet a Sigma-1 receptoroknak. Ezek az eredmények megerősítik, hogy az egész életen át tartó kolin-kiegészítés megváltoztathatja a Sigma-1 receptor expresszióját, ezáltal csökkenti a mikroglia aktivációját. (Az agonista olyan anyag, amely aktiválja az adott receptort.)

    Olvasson tovább! Az elesés az Alzheimer-kór korai tünete lehet

    Forrás: WEBBeteg
    Sz. M., fordító; medicalxpress.com
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2019.10.25 17:05, Megjelenés: 2019.11.30 16:08
   • Cikkajánló

    COVID-19 tanácsadás

    COVID-19 tanácsadás

    Medspot

    Elindult a Medspot alapítvány ingyenes tanácsadása orvosokkal, pszichológusokkal.

    Melanoma kezelése

    Melanoma kezelése

    Dr. Pukoli Dániel

    Milyen személyre szabott terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre?

    Hajlamos Ön az Alzheimer-kór kialakulására?

    Az Alzheimer-kór komplex betegség, amit az eddigi kutatások alapján feltehetően több tényező (adottságok és az életmódból adódó okok) kombinációja eredményez. Mik a rizikófaktorok?

    Alzheimer-kór - A megfelelő életmód ellensúlyozza a genetikai adottságokat

    Az egészséges életmód véd az Alzheimer-kórral szemben. De vajon vonatkozik-e ez azokra is, akiknél magasabb a demencia genetikai kockázata? Kutatók megállapítása szerint az egészséges élet megtérül - még abban az esetben is, ha génjeink kedvezőtlenebbek.

    Az Alzheimer-kór okai

    Az Alzheimer-kór hátterében álló okokat jelenleg még nem teljesen ismerik, az azonban egyértelmű, hogy a kórban szenvedőknél az agy bizonyos helyen lévő idegsejtjei károsodnak.

    Higiénia és testápolás a demens betegeknél - Hogyan segítsen a fürdésnél?

    A betegápoló egyik leggyakoribb feladata, hogy segítsen a mosakodásban, fürdésben. Noha a testápolásban való segítség hamar rutinfeladattá válhat a gondozó számára, fontos, hogy ne feledje, a demenciában vagy Alzheimer-kórban szenvedő beteg nagyon eltérő módon látja a dolgokat. A betegség előrehaladottabb szakaszában előfordulhat, hogy nem emlékszik rá, hogy korábban segítettek neki a testápolásnál. Ennek következtében ideges, szorongó, szégyenkező és sebezhető lehet.

    Az összetett munka megelőzheti az elbutulást

    Egy tanulmány szerint, melyet a Dél Floridai Egyetem öregedéstudományi tanszékén végeztek, azoknál, akiknek a munkája az átlagosnál összetettebb, jelentősen kisebb az esélye az Alzheimer- kór és demencia (időskori elbutulás) kialakulásának.

    Az elesés az Alzheimer-kór korai tünete lehet

    Ha az idős emberek gyakran elesnek vagy egyensúlyi problémáik vannak, az az Alzheimer-kór korai jele lehet. A St. Louisi Washington Orvosi Egyetem tudósai az Alzheimer Egyesület nemzetközi gyűlésén Párizsban tették közzé felfedezésüket.

    A demencia típusai és a várható életkilátások

    A demencia kifejezés olyan gyűjtőfogalom, amely számos szellemi leépüléssel járó kórképet foglal magába. A demencia tünetei közé általában a memóriazavar, a kommunikációs nehézségek, az ítélőképesség hanyatlása és a személyiségváltozás tartozik. A korai tünetek gyakran különösen fontosak a különböző típusú demenciák egymástól való megkülönböztetésére.

    A kolin meg is akadályozhatja az Alzheimer-kór kialakulását

    A kolin egy vízben oldódó makrotápanyag, amely hasonlóképpen hat a szervezetben, mint a B-vitaminok. Szükséges a máj és az agy megfelelő működéséhez, biztosítja az idegrendszer és az izmok egészségét, valamint fenntartja a normális anyagcserét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.