A kolin meg is akadályozhatja az Alzheimer-kór kialakulását

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A kolin egy vízben oldódó makrotápanyag, amely hasonlóképpen hat a szervezetben, mint a B-vitaminok (B8-vitaminnak is nevezik). Szükséges a máj és az agy megfelelő működéséhez, biztosítja az idegrendszer és az izmok egészségét, valamint fenntartja a normális anyagcserét.

Kis mennyiségben szervezetünk is képes előállítani, a napi szükségletet azonban kénytelenek vagyunk külső forrásból fedezni. A kolin viszonylag nagy mennyiségben található a májban és a tojásban, a lazacban, a kelbimbóban és a karfiolban.

Ramon Velazquez és kollégái az ASU-Banner Neurodegeneratív Betegségek Kutató Központjában (NDRC) azt vizsgálták, hogy ez a tápanyag, állandó étrend-kiegészítőként enyhítheti-e vagy megakadályozhatja-e az Alzheimer-kór kialakulását. Velazquez és munkatársai előbb szülés előtt álló anyaegerek étrendjét kolinnal egészítették ki. Majd azt is megvizsgálták, hogy már a felnőttkorban milyen hatásai voltak a kolinnak.

Az eredmények azt mutatták, hogy ha ezeknek a nőstény egereknek az élettartama során stabilan magas a kolin szintje, akkor jobb a térbeli memóriájuk, összehasonlítva azokkal, akik átlagos kolin szinten éltek. Ez azért érdekes, mert egy kínai kutatócsoport ugyanerre az eredményre jutott, habár ők hím egerekkel végezték el a kísérletet.

Az egész életen át tartó kolin kiegészítés csökkentette a mikroglia sejtek aktivitását. A mikroglia sejtek megszabadítják az agyat káros hulladékoktól. Ám a túlzott aktivitásuk gyulladáshoz és a neuronok elpusztulásához vezethet, amelyek az Alzheimer-kór általános tünetei is. A mikroglia csökkentése új lehetőségeket kínál további neurodegeneratív betegségek kutatására ideértve a traumás agyi sérüléseket, a sclerosis multiplexet és a Parkinson-kórt is.

Fontos a kolin bevitele még jóval a tünetek megjelenése előtt

Azért fontos a kolin bevitele még jóval a tünetek megjelenése előtt, mert köztudott, hogy az Alzheimer-kór már azelőtt is káros az agyban, mielőtt a klinikai tünetek nyilvánvalóvá válnak. Amikor ezeket a tüneteket azonosítják, már rendszerint túl késő és a betegség visszafordíthatatlan. A rendellenesség és a memória elvesztése mellett a betegség a motoros irányítás elvesztését is okozza.

Szakmai szempontból a kolin blokkolja az amiloid-béta plakkok képződését. Az amloid-béta plakkok az Alzheimer-kórban megfigyelt jellemző patológiai eltérések. A mikroglia aktiválásának csökkentését pedig két kulcsreceptor, az alfa7 nikotin-acetil-kolin és a Sigma-1 receptor megváltoztatása eredményezi. A jelentés megállapította, hogy a kolin agonistája lehet a Sigma-1 receptoroknak. Ezek az eredmények megerősítik, hogy az egész életen át tartó kolin-kiegészítés megváltoztathatja a Sigma-1 receptor expresszióját, ezáltal csökkenti a mikroglia aktivációját. (Az agonista olyan anyag, amely aktiválja az adott receptort.)

Tovább Az elesés az Alzheimer-kór korai tünete lehet

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Szegő Miklós, fordító; medicalxpress.com
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.