Antioxidánsok: csak mértékkel

Szerző: Rákgyógyítás

Antioxidánsoknak összefoglaló néven azokat az anyagokat tekintjük, amelyek reakcióba lépnek és semlegesítik az olyan úgynevezett szabad gyököket a szervezetben, amelyek sejt- és DNS-károsodást okozhatnak, s ezzel különféle betegségeket, így rákot is kiválthatnak.

Antioxidánsokat maga a szervezet is termel, másrészt a tápanyagok révén jut hozzá azokhoz. A hatóanyagokat a növények a maguk védelmére használják, de ezek hatását táplálkozásunk révén mi is felhasználhatjuk a környezeti károk ellensúlyozására.

Antioxidáns-forrásaink

Az antioxidánsok egy része csak növényi táplálékkal kerülhet be szervezetbe (vitaminok, flavonoidok), mások az emberi szervezetben is képződnek, pl.: az antioxidáns hatású enzimek (kataláz, glutation-peroxidáz, szuperoxiddizmutáz, stb.), a szőlőcukor, vagy a húgysav. Közismert antioxidánsok az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, az izoflavonoidok, a fenolsavak, a szelén, a Q10 (más néven ubikinon) molekula.

Szabad gyököket idéz elő a dohányzás vagy a tartós stressz is, ezért füstmentes életmóddal, a feszültségnek sporttal vagy relaxációval való levezetésével is tehetünk azok ellen.

A gyümölcsök, gyümölcslevek és a tea antioxidáns hatását sok kutatás bizonyította. A hatóanyagok a sütőtöktől a brokkolin át a bogyós gyümölcsökig szinte mindenben előfordulnak, a sárgabarack, a sárgadinnye, a paradicsom vagy a spenót egyaránt előnyös élettani hatással bírnak.

Antioxidáns hatásúak a különböző vitaminok: a májban, tojásban, margarinban nagyobb koncentrációban található A-vitamin, a paprikában, bogyós gyümölcsökben, kiviben lévő C-vitamin vagy a növényi olajokban, dióban, magvakban fellelhető E-vitamin.

Ide sorolhatók a halakban, teljes kiőrlésű gabonákban megtalálható nyomelemek is mint például a cink, a réz, a szelén.

A teljes cikket a rakgyogyitas.hu weboldalán ITT olvashatja

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Urológia Urológia

Szexszel összefüggő húgyúti panaszok? Mit lehet tenni?

Rákkutatás és rákgyógyítás:...

Az onkológia területét érintő kérdésekben - a kutatás, gyógyítás ügyeiben - illetékes Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (American Society...

Miért halnak meg egyre többen...

Egyre több meglepő eredmény születik abból, hogy a számítástechnika és a nagy internetes adatbázisok elemzése (lásd: “big data”) elfoglalta...

Hogyan hatnak az antioxidánsok?

Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek...

Immunerősítő ételeink - Ön tudta?

Ha betegségből lábadozik, vagy épp szeretné elkerülni a vírusokat, vagy csak úgy érzi, egy kis erősítés sosem árt, akkor olvassa el cikkünket....

Mik is azok az antioxidánsok?

Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei. Egy részükhöz csak növényi táplálékon keresztül tudunk hozzájutni, más...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.