Antioxidánsok: csak mértékkel
Antioxidánsoknak összefoglaló néven azokat az anyagokat tekintjük, amelyek reakcióba lépnek és semlegesítik az olyan úgynevezett szabad gyököket a szervezetben, amelyek sejt- és DNS-károsodást okozhatnak, s ezzel különféle betegségeket, így rákot is kiválthatnak.
Antioxidánsokat maga a szervezet is termel, másrészt a tápanyagok révén jut hozzá azokhoz. A hatóanyagokat a növények a maguk védelmére használják, de ezek hatását táplálkozásunk révén mi is felhasználhatjuk a környezeti károk ellensúlyozására.
Antioxidáns-forrásaink |
Az antioxidánsok egy része csak növényi táplálékkal kerülhet be szervezetbe (vitaminok, flavonoidok), mások az emberi szervezetben is képződnek, pl.: az antioxidáns hatású enzimek (kataláz, glutation-peroxidáz, szuperoxiddizmutáz, stb.), a szőlőcukor, vagy a húgysav. Közismert antioxidánsok az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, az izoflavonoidok, a fenolsavak, a szelén, a Q10 (más néven ubikinon) molekula. |
Szabad gyököket idéz elő a dohányzás vagy a tartós stressz is, ezért füstmentes életmóddal, a feszültségnek sporttal vagy relaxációval való levezetésével is tehetünk azok ellen.
A gyümölcsök, gyümölcslevek és a tea antioxidáns hatását sok kutatás bizonyította. A hatóanyagok a sütőtöktől a brokkolin át a bogyós gyümölcsökig szinte mindenben előfordulnak, a sárgabarack, a sárgadinnye, a paradicsom vagy a spenót egyaránt előnyös élettani hatással bírnak.
Antioxidáns hatásúak a különböző vitaminok: a májban, tojásban, margarinban nagyobb koncentrációban található A-vitamin, a paprikában, bogyós gyümölcsökben, kiviben lévő C-vitamin vagy a növényi olajokban, dióban, magvakban fellelhető E-vitamin.
Ide sorolhatók a halakban, teljes kiőrlésű gabonákban megtalálható nyomelemek is mint például a cink, a réz, a szelén.
A teljes cikket a rakgyogyitas.hu weboldalán ITT olvashatja