Koenzim-Q10 - egy vegyület, mely elengedhetetlenül szükséges az élethez

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

A koenzim-Q10 (ubiqinone (ubikinon), ubikinol vagy ubidekarenon) molekulát a múlt évszázad második felében fedezték fel. Felfedezése együtt járt azzal a felismeréssel is, hogy minden sejtben jelen van.

Milyen szerepet tölt be a Q10-koenzim a szervezetünkben?

Nevezik Q10-vitaminnak és Q10-koenzimnek is. Az ubiquitous, vagyis „mindenütt jelenlévő” szóból származik az ubiqinon kémiai név. Az ubiqinon minden sejt mitokondriumában (a sejteken belül elhelyezkedő pici szervecske) megtalálható és a sejteknek alapvetően szüksége van erre a vegyületre az energiatermeléshez. A mitokondriumokban a táplálékból felvett energia kémiai energiává alakul át, és egy része tárolódik az úgynevezett ATP molekulában. A koenzim-Q10 koncentrációja a szívben, a májban, a vesében, az izomszövetben a legmagasabb.

A koenzim-Q10 a szervezetünkben védelmi feladatot is ellát, erélyes antioxidáns, a káros szabad gyököket, melyek különböző káros hatások (pl. sugárzás, stressz, kemikáliák) következtében képződnek, megköti, és így nem alakul ki a szervezetet károsító hatásuk. Antioxidánsként védi a sejtek membránját, csökkenti az LDL-koleszterin (úgynevezett rossz koleszterin) oxidációját. Az oxidált LDL az egyik okozója az érelmeszesedésnek, így a koenzim-Q10 mérsékli az érelmeszesedés kialakulását, romlását. Jól kombinálható a szintén antioxidáns hatású E-vitaminnal.

Szervezetünkben a máj állítja elő az ubiquinont, és bizonyos ételeink (húsok, halak vagy zöldségek (pl. spenót, brokkoli)) fogyasztásával is bevisszük a szervezetünkbe. A vegyület zsírban oldódik, ezért a zsírtartalmú táplálékok segítik a felszívódását. Egyes gyógyszerek szedésekor (sztatinok), betegségek következtében (infarktus után) és az életkor előrehaladtával a szervezet saját Q10-koenzim-termelése lecsökken. Ilyenkor a koenzim-Q10 külső bevitelére is lehetőség van étrend-kiegészítő, illetve, ha szükséges, gyógyszer formájában.

Milyen esetekben alkalmazható?

Alkalmazása elsősorban szívelégtelenség esetén és szívinfarktuson átesett betegeknél előnyös. Ezekben az esetekben a szívizomban alacsony az ubiqinon mennyisége. Mivel szerepe fontos a sejtek energiatermelő és anyagcsere-folyamataiban, a gyógyszeresen bevitt ubiquinon a szívben fokozza a szívizom összehúzódásának erejét, így javítja a szív pumpafunkcióját. Hatására a szívben javul az ingerület vezetése, így a szívritmus normalizálódik. Összességében csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Ezért a koenzim-Q10 gyógyszerként (napi 2x100 mg) alkalmazható krónikus szívelégtelenségben, hatására javul a betegek fizikai teljesítőképessége.

Sztatinterápia (koleszterinszint-csökkentő gyógyszer) mellett szükség lehet a Q10-vitamin pótlására. A koleszterin és a koen­zim-Q10 egyaránt a májban termelődik. A sztatinok alkalmazásakor nemcsak a koleszterinszint csökken, de az antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező ko­en­zim-Q10 termelése is blokko­lódik.

2-es típusú diabéteszben szenvedő cukorbetegeknél a Q10-koenzim alkalmazása egy tanulmány szerint javította a cukorkontrollt, csökkentette a HbA1c-szintet. (A HbA1c egy vércukorszintet jellemző vérvételi paraméter. Diabéteszes betegek vércukorértékeinek monitorozására használják. Segítségével megítélhető az elmúlt 6-10 hét vércukorértékének az átlaga. Segítséget nyújt a cukorbeteg terápia hatékonyságának megítélésében.) Ugyancsak kedvező hatással volt a cukorháztartásra – csökkentette a HbA1c-szintet és az éhgyomri vércukorszintet – PCOS-ben (policisztás ovárium szindróma) szenvedő nőknél.

Alkalmazásának módja

Mind gyógyszerként, mind étrend-kiegészítőként forgalomban van, napi dózisa 60-200 mg, étkezés közben bevéve.

Nem kívánatos hatások

A koenzim-Q10 egy jól tolerálható vegyület, enyhe gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhat. Fejfájás, szédülés és bőrreakciók előfordulhatnak szedése mellett. A tünetek általában enyhék, és a kezelés folytatásával gyakran csillapodnak.

Figyelmeztetések, gyógyszermellékhatások

Az ubidekarenon csökkentheti a magasvérnyomás-betegségben szenvedő betegek vérnyomását, és a kumarin típusú (K-vitamin-antagonista) antikoaguláns gyógyszerek (warfarin, fenprokumon, acenokumarol) hatását.

Milyen esetekben nem bizonyított a koenzim-Q10-terápia hatásossága?

Magas vérnyomásban, testsúlycsökkentésben, depressziós, daganatos betegségekben való hatásossága nem bizonyított. Nem csökkenti a migrén súlyosságát, de alkalmazásakor a roham időtartama rövidebb lehet. Bár antioxidánsként – mint a szelén, C-vitamin, karnitin – támogatja a férfi termékenységet, a Q10-vitamin hatására nem nőtt a kívánt teherbe esések száma.

Antioxidánsforrásaink

Az antioxidánsok egy része csak növényi táplálékkal kerülhet be a szervezetbe (vitaminok, flavonoidok), mások az emberi szervezetben is képződnek, pl.: az antioxidáns hatású enzimek (kataláz, glutation-peroxidáz, szuperoxid-dizmutáz stb.), a szőlőcukor vagy a húgysav. Közismert antioxidánsok az A-, a C- és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, az izoflavonoidok, a fenolsavak, a szelén, a Q10-koenzim (más néven ubikinon) molekula.

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Endometriózis
Endometriózis

A mozgás- és manuálterápia szerepe.

Lázcsillapítási módszerek
Lázcsillapítási módszerek

Mi a teendő láz esetén?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.