Étrend téma

Élet csontritkulással - Tanácsok a mindennapokra

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Az oszteoporózis (osteoporosis), más néven csontritkulás a csontrendszer betegsége. A csontok tömege, minősége és szilárdsága csökken, miközben egyre törékenyebbé válnak. Csontritkulás nőknél és férfiaknál egyaránt kialakulhat minden életkorban, de idősebb korban gyakoribb.

Milyen változásokat okoz az étrend a belekben és ez hogyan vezet inzulinrezisztenciához?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Egy új kutatás azokat a mechanizmusokat vizsgálja, amelyek a belekben lévő környezet által hozzájárulnak az inzulinrezisztencia kialakulásához. A kutatók szerint az étrend kulcsfontosságú ebben.

12 tipp pattanások ellen

Oxygen Medical - Dr. Pellion Szilvia, esztétikai bőrgyógyász

A pattanások, aknék rengeteg fiatal, sőt felnőtt önértékelését ássák alá. Dr. Pellion Szilvia, esztétikai bőrgyógyász ennek a gyakran krónikus problémának a kezelési lehetőségeit vette számba.

Táplálkozási tippek az immunrendszer egészséges működésének megőrzéséhez

WEBBeteg

Immunrendszer

Az immunrendszer működését helyes táplálkozással, megfelelő folyadékbevitellel, rendszeres testmozgással edzhetjük, erősíthetjük.

A csecsemők egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozása

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A táplálás célja a csecsemő- és gyermek egészséges növekedésének és fejlődésének biztosítása minőségileg és mennyiségileg az életkornak megfelelő táplálék biztosításával. Az optimális táplálás fontos szerepet játszik a megfelelő súlygyarapodásban, az immunrendszer érésében, a mozgás fejlődésében, az értelmi és érzelmi élet alakulásában.

Étkezési tanácsok túlsúllyal küzdő kismamák részére

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Az anyaméhben fejlődő magzat minden szükséges tápanyagát az édesanya biztosítja számára, de ez nem azt jelenti, hogy kettő helyett kell táplálkozni, vagyis nem a mennyiséget kell növelni, hanem a minőségi táplálkozásra kell nagy figyelmet fordítani.

Étrend és inzulinkezelés

WEBBeteg - Dr. Brasnyó Pál

A cukorbeteg étrend célja az addigi – általában nem megfelelő – étrendnek az egészséges életvitel irányába történő módosítása azért, hogy az optimális testtömeget elérjük és fenntartsuk, valamint az élettani vércukorértékeket elérve és megtartva csökkentsük a vércukor-ingadozásokat.

Haspuffadás - Amikor az elfogyasztott ételek okozzák a tüneteket

WEBBeteg - M. J., Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A gázképződés teljesen természetes, mindennapi folyamat, de ha fokozott mértékű, az kellemetlen lehet, és akár betegség is állhat a hátterében. Az emésztőrendszerben megjelenő gázbuborékok számos okra visszavezethetők: például a túlzott levegőnyelés vagy a táplálkozási szokások megváltozása is kiválthat puffadást, de néhány betegség (pl. ételallergia vagy -érzékenység), továbbá a nehezebben emészthető ételek és szénsavas italok is vezethetnek a panaszok megjelenéséhez.

Milyen ételeket kerüljön, ha köszvényes?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

Az étrend jelentős szerepet tölt be a köszvény megelőzésében és kezelésében. A WEBBeteg összegyűjtötte, hogy milyen étrendi változásokat érdemes beiktatni életébe.

Csontritkulásban szenvedő betegek étkezése

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A csonttömeg fiziológiás csökkenése a 40. életévüket betöltött személyeknél indul meg, ahogy előrehalad a kor, egyre gyakoribbá válik és töréseket okoz.