Élethosszig tartó hormonkezelés?

Szerző: Orvostkeresek Egészségmagazin

A pajzsmirigybetegségek kezelése gyakran a hiányzó hormon pótlásával valósul meg. A betegekben ekkor joggal merül fel a kérdés, vajon meddig tarthat ez az állapot, életük végéig szükségük lesz-e a kiegészítő hormonkezelésre?

Csak indokolt esetben

A pajzsmirigyhormon pótló kezelésre akkor van a beteg élete végéig szükség, ha például pajzsmirigyének nagy részét valamilyen okból műtéti úton eltávolították – magyarázza Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa.

Szintén hosszantartó kezelést tesz indokolttá, ha a beteg nagy dózisú izotóp kezelésben részesült, vagy hosszú évek során, valamilyen gyulladás - leggyakrabban autoimmun folyamat, ill. vegyszerek - hatására a pajzsmirigy jelentős része elpusztult. Amennyiben a gyulladásos folyamat oka idejében kiderül és a beteg megfelelő kezelésben részesül, akkor nem kell élete végéig gyógyszert szednie.

A dózis sincs kőbe vésve

A pajzsmirigy funkció, a hormon iránti igény a betegség egyes szakaszaiban (pl. terhesség esetén) változhat, ezért a dózis változtatására kerülhet sor. A meddőség, a terhesség esetén más-más egyénre szabott dózisra van szükség – hivja fel a figyelmet Prof. Balázs Csaba. Ezt még akkor is hangsúlyozom, ha napjaink orvosi gyakorlata az uniformisszerű ún. protokollkezeléseket helyezi előtérbe.

A pajzsmirigy betegségei

Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, a betegek fáradtságról, aluszékonyságról panaszkodnak. Ha túl sok hormont termel, az sem jó. Részletesen a pajzsmirigy betegségek tüneteiről és a kezelés lehetőségeiről. Tünetek, kivizsgálás és kezelés

Az adagolás évszakonként is eltérő lehet. Télen a dózis emelésére, a nyári kánikulában pedig csökkentésre van szükség. Feltétlen egyéni mérlegelést kíván, ha a betegnek más betegsége is van - ez a leggyakoribb eset. Ezen kívül a következő állapotok is egyéni elbírálást igényelhetnek:

• Szívbetegségek, magas vérnyomás: általában a dózis csökkentése szükséges, ha ritmuszavar áll fenn.
• Menzesz zavarokban szenvedőkben a dózis emelése válhat szükségessé
• Csökkent libidó esetén növelni célszerű a dózist
• Nagyfokú aluszékonyság fennállásakor – amennyiben a pajzsmirigyműködés korábban már csökkent volt - szintén több gyógyszerre van szükség

Elhagyható?

A betegeim nagyon meglepődnek, amikor a gyógyszeres kezelés felfüggesztésének kérdése felmerül – számolt be tapasztalatairól a professzor. Amennyiben a pajzsmirigy működése a korábbi kezelések hatására normalizálódott és az autoimmun folyamata megszűnt, akkor a kezelés felfüggesztése, majd elhagyása indokolt.

Mivel az alapbetegség fellángolhat, ezért az évenkénti endokrin kontroll vizsgálat ilyen esetekben is szükséges.

A legjobb döntés: a megelőzés

A pajzsmirigy problémák esetében is igaz, hogy a jobb a bajt megelőzni. A következő panaszok felvetik a pajzsmirigybetegség gyanúját, esetükben célszerű ezért endokrinológiai vizsgálatot kérnünk:

• a családban pajzsmirigy vagy más immunológiai betegség előfordulása,
• olyan menzeszzavar van, amelynek oka nem derült ki,
• férfi, vagy női meddőség esetén,
• nem magyarázható hízás, ill. fogyás esetén,
• a jelentős hajhullás nem, vagy alig befolyásolható,
• „ismeretlen” eredetű szívritmuszavar áll fenn,
• más autoimmun betegség: bőrpigmentzavar (vitiligo) , cukorbetegség, bélgyulladás, ízületi gyulladás áll fenn,
• a tartós szemgyulladás oka nem derült ki,
• allergiás eredetű betegségei vannak.

A jód élettani szerepe

A jódhiány szövődményeként gyakran jelentkezik a pajzsmirigy megnagyobbodása. Ennek magyarázata, hogy a jód nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a pajzsmirigy, az általa termelt két hormont előállítsa.
Biztosítja a megfelelő szellemi fejlődést, szabályozza az anyagcserét és karban tartja a pajzsmirigy működését. Mégis keveset tudunk róla és keveset is fogyasztunk belőle. A jód szerepéről Prof. Balázs Csaba endokrinológus adott felvilágosítást. Hiánybetegség és a túl sok jód hatása.

(orvostkeresek.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Depresszió Depresszió

Téli depresszió vagy téli lehangoltság: Milyen jelek utalnak rá?

Elhízás Elhízás

Eltérések a laboreredményben. Mire figyeljünk?

Szója és pajzsmirigy

Már jó ideje folyik a vita arról, hogy milyen kapcsolat van a szójafogyasztás és a pajzsmirigy működése, illetve a pajzsmirigyhez kapcsolódó...

Koronavírus és pajzsmirigy...

A pajzsmirigyzavarok igen sok embert érintenek, azon belül is nagy többség az autoimmun Hashimoto-betegséggel küzd. Az állapot rendszerint könnyen...

Prosztatarák - Éveket jelenthet a...

Sugárterápia és hormonkezelés megfelelő kombinációjával 43 százalékkal csökkenthető a halálozási rizikó azoknál a férfiaknál, akik nagy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.