• Élethosszig tartó hormonkezelés?

    Szerző: Orvostkeresek Egészségmagazin

    A pajzsmirigybetegségek kezelése gyakran a hiányzó hormon pótlásával valósul meg. A betegekben ekkor joggal merül fel a kérdés, vajon meddig tarthat ez az állapot, életük végéig szükségük lesz-e a kiegészítő hormonkezelésre?

    Csak indokolt esetben

    A pajzsmirigyhormon pótló kezelésre akkor van a beteg élete végéig szükség, ha például pajzsmirigyének nagy részét valamilyen okból műtéti úton eltávolították – magyarázza Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa.

    Szintén hosszantartó kezelést tesz indokolttá, ha a beteg nagy  dózisú izotóp kezelésben részesült, vagy hosszú évek során, valamilyen gyulladás - leggyakrabban autoimmun folyamat, ill. vegyszerek - hatására a pajzsmirigy jelentős része elpusztult. Amennyiben a gyulladásos folyamat oka idejében kiderül és a beteg megfelelő kezelésben részesül, akkor nem kell élete végéig gyógyszert szednie.

    Hirdetés

    A dózis sincs kőbe vésve

    A pajzsmirigy funkció, a hormon iránti igény a betegség egyes szakaszaiban (pl. terhesség esetén) változhat, ezért a dózis változtatására kerülhet sor. A meddőség, a terhesség esetén más-más egyénre szabott dózisra van szükség – hivja fel a figyelmet Prof. Balázs Csaba.  Ezt még akkor is hangsúlyozom, ha napjaink orvosi gyakorlata az uniformisszerű ún. protokollkezeléseket helyezi előtérbe.

    A pajzsmirigy betegségei


    Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, a betegek fáradtságról, aluszékonyságról panaszkodnak. Ha túl sok hormont termel, az sem jó. Részletesen a pajzsmirigy betegségek tüneteiről és a kezelés lehetőségeiről. Tünetek, kivizsgálás és kezelés

    Az adagolás évszakonként is eltérő lehet. Télen a dózis emelésére, a nyári kánikulában pedig csökkentésre van szükség.  Feltétlen egyéni mérlegelést kíván, ha a betegnek más betegsége is van - ez a leggyakoribb eset. Ezen kívül a következő állapotok is egyéni elbírálást igényelhetnek:

       • Szívbetegségek, magas vérnyomás: általában a dózis csökkentése szükséges, ha ritmuszavar áll fenn.
       • Menzesz zavarokban szenvedőkben a dózis emelése válhat szükségessé
       • Csökkent libidó esetén növelni célszerű a dózist
       • Nagyfokú aluszékonyság fennállásakor – amennyiben a pajzsmirigyműködés korábban már csökkent volt - szintén több gyógyszerre van szükség

    Elhagyható?

    A betegeim nagyon meglepődnek, amikor a gyógyszeres kezelés felfüggesztésének kérdése felmerül – számolt be tapasztalatairól a professzor. Amennyiben a pajzsmirigy működése a korábbi kezelések hatására normalizálódott és az autoimmun folyamata megszűnt, akkor a kezelés felfüggesztése, majd elhagyása indokolt. 

    Mivel az alapbetegség fellángolhat, ezért az évenkénti endokrin kontroll vizsgálat ilyen esetekben is szükséges.

    A legjobb döntés: a megelőzés

    A pajzsmirigy problémák esetében is igaz, hogy a jobb a bajt megelőzni. A következő panaszok felvetik a pajzsmirigybetegség gyanúját, esetükben célszerű ezért endokrinológiai vizsgálatot kérnünk:

       • a családban  pajzsmirigy vagy más immunológiai betegség előfordulása,
       • olyan menzeszzavar van, amelynek oka nem derült ki,
       • férfi, vagy női meddőség esetén,
       • nem magyarázható hízás, ill. fogyás esetén,
       • a jelentős hajhullás nem, vagy alig befolyásolható,
       • „ismeretlen” eredetű szívritmuszavar áll fenn,
       • más autoimmun betegség:  bőrpigmentzavar (vitiligo) ,  cukorbetegség,  bélgyulladás, ízületi  gyulladás áll fenn,
       • a tartós szemgyulladás oka nem derült ki,
       • allergiás eredetű betegségei vannak.

    A jód élettani szerepe


     A jódhiány szövődményeként gyakran jelentkezik a pajzsmirigy megnagyobbodása. Ennek magyarázata, hogy a jód nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a pajzsmirigy, az általa termelt két hormont előállítsa.
    Biztosítja a megfelelő szellemi fejlődést, szabályozza az anyagcserét és karban tartja a pajzsmirigy működését. Mégis keveset tudunk róla és keveset is fogyasztunk belőle. A jód szerepéről Prof. Balázs Csaba endokrinológus adott felvilágosítást. Hiánybetegség és a túl sok jód hatása.

    (orvostkeresek.hu)

    Módosítva: 2013.07.25 17:12, Megjelenés: 2013.07.25 17:12
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    Dr. Peták István - Interjú

    Dr. Peták István - Interjú

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Ne haljon meg és ne szenvedjen senki, akin lehetne segíteni.

    Szója és pajzsmirigy

    Már jó ideje folyik a vita arról, hogy milyen kapcsolat van a szójafogyasztás és a pajzsmirigy működése, illetve a pajzsmirigyhez kapcsolódó rendellenességek között.

    Koronavírus és pajzsmirigy problémák - kell félnem?

    A pajzsmirigyzavarok igen sok embert érintenek, azon belül is nagy többség az autoimmun Hashimoto-betegséggel küzd. Az állapot rendszerint könnyen kezelhető gyógyszeresen, így a betegek teljes életet élhetnek. A koronavírus-járvány idején azonban sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon milyen hatással van rájuk a vírus, a veszélyeztetett csoportba tartoznak-e? A kérdésre dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa ad választ.

    Hormonkezelés után az emlőultrahang életet menthet

    Több nő is kénytelen élete folyamán valamilyen hormontartalmú gyógyszert szedni, legyen szó mesterséges megtermékenyítésről, hormontartalmú fogamzásgátló alkalmazásáról vagy a menopauza tüneteinek csökkentéséről. Bármi is legyen az indok, az ilyen terápiák megnövelhetik a mellrák kialakulásának kockázatát. Dr. Gergely Mária, radiológus ennek okait és az ultrahangvizsgálat fontosságát ismerteti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.