• A magas kalciumszint jelei és kiváltó okai

    WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit

    Magas kalciumszintről, vagyis hiperkalcémiáról akkor beszélünk, amikor a vér kalciumszintje a normál tartomány felső értéke felett mérhető. Ennek hátterében számos ok állhat, legtöbb esetben a hormonális szabályzó mechanizmus valamilyen zavara.

    Szervezetünkben a különféle ionok, elektrolitok mennyisége igen szűk határok között mozog, amiről bonyolult hormonális szabályzórendszerünk gondoskodik. Ezekben a szigorú rendszerekben már a legkisebb eltéréseknek is nyoma keletkezik, és sok esetben ezek az apró változások súlyos tüneteket okozhatnak.

    Az emberi testen belül a kalcium megtalálható mind a keringésen belül (azaz a vérben), mind pedig a keringésen kívül (a csontokban). Amikor a hétköznapi nyelven magas vagy alacsony kalciumszintet emlegetünk, akkor elsősorban a keringő vér kalciumtartalmáról beszélünk, amely háromféle formában van jelen a szervezetünkben:

    • szabad kalcium ionok (úgynevezett ionizált forma),
    • fehérjékhez kötött kalcium
    • más ionokhoz kapcsolódva (úgynevezett komplex-forma)

    Egy egyszerű vérvétellel nyert mintából az össz- és az ionizált kalciumszinteket is meg tudjuk határozni.

    Hirdetés

    A kalciumról: normál értékek és a kalciumszint szabályozása

    Az emberi test legfőbb kalciumraktára nem más, mint a csontvázrendszer. Ezt egyfajta dinamikus „medencének” tekinthetjük, hiszen folyamatos átépülései révén (amit a szaknyelv remodellingnek hív) a belőle felszabaduló kalcium-ionok fontos szerepet játszanak a keringő vér optimális kalciumszintjének fenntartásában.

    Ez az optimális szint viszonylag szűk határok között mozog:

    Az összkalciumszint 2,2-2,6 mmol/l, az ionizált kalciumszint normál esetben valamivel kevesebb, kb. 1,0-1,2 mmol/l közt változhat.

    Természetesen ezek az értékek csak irányadóak, a beállított referenciatartományok laboronként eltérőek lehetnek, emiatt mindig az aktuális labor által megadott paraméterekhez kell viszonyítani.

    Ön tudja? Miért lehet intézményenként változó egy-egy normálérték?

    Ennek a pontos értékhatárnak a beállításáról bonyolult biokémiai mechanizmusok gondoskodnak. A D-vitamin aktív formája felel többek közt a kalcium bélből történő felszívódásának fokozásáért, illetve elősegíti a vese kalcium-visszatartását is. Segédkezik továbbá a folyamatos csont-átépülésben, emiatt aktív részese az onnan történő kalcium-felszabadításban és annak a keringésbe juttatásában.

    Egy másik igen fontos hormon, amely közvetetten felelős a vér kalciumszintjének emeléséért, az a parathormon. Ez a hormon a mellékpajzsmirigyben termelődik, és termelődésének egyik „kulcsingere” a keringő vérben lecsökkenő kalciumszint. Az ennek hatására felszabaduló parathormon elősegíti a D-vitamin aktív D-vitaminná történő alakulását, amely a fentebb említett mechanizmusokon keresztül megemeli a vér kalciumszintjét.  

    A kalcium-anyagcserét befolyásoló további fontos hormon a pajzsmirigyben termelődő kalcitonin. Ez a hormon – az előzőekkel ellentétben – akkor szabadul fel nagy mennyiségben, amikor a vérben túl magas a kalciumszint, tehát annak csökkentésében játszik elengedhetetlen szerepet.

    Érdemes tudni még, hogy a vér kalcium- és foszfor szintje egymással ellentétes módon változik, azaz, amikor az egyik csökken, akkor emelkedik meg a másik.

    Mindezekből látható és belátható, hogy ahhoz, hogy a szervezet kalciumháztartás optimális állapotáról pontos képet kapjunk, akkor nem elegendő csupán a kalciumszintet vizsgálni: ennek bármilyen eltérése esetén kiegészítő vizsgálatok javasoltak, melyek során a fentebb említett hormonok szintjét is érdemes meghatározni.

    A hiperkalcémia (magas kalciumszint) okai

    • A mellékpajzsmirigy elégtelensége, melynek következtében kontrollálatlanul szabadul fel a parathormon, s ennek emelkedett szintje tartósan magas kalciumszintet okoz.
    • A csontokból történő nagymértékű kalciumfelszabaduláshoz vezethetnek a különféle, csontot érintő rosszindulatú folyamatok (elsődleges és áttétes csonttumorok), illetve a sarcoidosis, valamint a myeloma multiplex nevű betegségek.
    • Veseátültetést követően több alkalommal jelentkezhet hiperkalcémia.
    • A D-vitamin túladagolása szintén (akár jelentős mértékben) megemelheti a vér kalciumszintjét.  
    • Bizonyos gyógyszerek tartós alkalmazása (pl. egyes vizelethajtók, lítium) nem egy esetben emelkedett kalciumszintet eredményezhet.
    • Idiopathiás hiperkalcémia: egy ritka kórkép, melynek hátterében feltehetőleg a D-vitamin iránti túlérzékenység állhat. Tünetei az emelkedett kalciumszinten túl a mentális retardáció, a jellegzetes arckarakter és a szívfejlődési rendellenességek.

    A hiperkalcémia tünetei

    A hiperkalcémiát (a háttérben álló alapbetegség specifikus tünetei mellett) jelezheti:

    • székrekedés,
    • tompa hasi fájdalmak,
    • hányinger,
    • étvágytalanság

    Nem egy esetben veseérintettség is jelentkezik, amely mészlerakódásban, vesekőképződésben nyilvánul meg. Az izomerő csökkenhet, illetve az idegrendszeri érintettség miatt apátia, zavartság is felléphet.

    Hogyan kezelhető a hiperkalcémia?

    Alapvető jelentőségű a háttérben álló kiváltó ok megszüntetése, mindazonáltal a kifejezetten emelkedett kalciumszint csökkentése sok esetben nem tűr halasztást. Ezekben az akut esetekben szóba jön a biszfoszfonátok (pl.: pamidronát, etidronát) alkalmazása, melyek a csontból történő kalciumfelszabadítást fékezik. Hasonló hatást érnek el a foszfátsók intravénás adagolásával, hozzátéve, hogy erőteljes és gyakori mellékhatásaik miatt ezeket a kémiai anyagokat csak a legvégső, egyéb kezelésekre nem nagyon reagáló esetekben vetik be. A kalciumszintet csökkentő hormon, a kalcitonin adagolása szintén jó eredményt érhet el.

    Amennyiben a hiperkalcémia kiváltó oka rosszindulatú daganat, sarcoidosis vagy pl. a D-vitamin túladagolása, akkor a beteg kezelését kortikoszteroidok adásával lehet kiegészíteni.

    A kalciumszintet szabályzó hormonális rendszer egy másik pontján is be lehet avatkozni, nevezetesen a parathormon elválasztás mesterséges csökkentésével. Ehhez úgynevezett kalcimimetikus anyagokat juttatnak be a beteg szervezetébe, melynek szerkezete a kalcium ionéhoz hasonlatos, így mintegy „megtéveszti” a mellékpajzsmirigy detektáló rendszerét, a valósnál jóval magasabb kalciumszintet mímelve.

    Fontos lehet továbbá a megfelelő folyadékpótlás, illetve a hiperkalcémiát okozó vesekárosodások ellensúlyozása a dialízis terápia bevezetésével.

    Dr. Lesznyák Judit

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit

    Legutóbb frissült: 2018.11.10 09:36
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Gyenge csontozat - Rizikófaktorok és megelőzés

    Vékony csontról vagy osteoporozisról, csontritkulásról akkor beszélünk, amikor a csont könnyebb lesz és gyengébb. Csontritkulásban a csont rostjai vékonyabbá, törékenyebbé válnak és elvesztik az erejüket.

    A csontritkulás növeli a halálozási kockázatot

    A csontritkulás férfiaknál és fiataloknál is kialakulhat. Dr. Pál Mónika, reumatológus a megelőzési és kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmét.

    Kevesebb alkohol, erősebb csontok

    Az elmúlt néhány évben fény derült arra, hogy a nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó emberekben csökken a csontok sűrűsége és erőssége. Ennek oka eddig ismeretlen volt, de a loyolai egyetemen közelmúltban végzett vizsgálat rávilágított az összefüggésre.

    Kalciumhiány: minden korosztályban kockázati tényező

    A magyar fiatal felnőtt lakosság kb. 70 százaléka a javasolt 1000 mg alatti mennyiséget visz be szervezetébe, az emberek 50 százaléka pedig 800 mg-nál is kevesebb kalciumot fogyaszt. A WEBBeteg kérdéseire Dr. Takács István, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke adott választ.

    Laboreredmények - Miért lehet intézményenként változó egy-egy normálérték?

    Akár általános ellenőrzésről, akár célzott kivizsgálásról van szó, a laborlelet kézhezvételekor mindenki azt szeretné látni a papírjain, hogy nincs semmi eltérés, minden rendben van. Ehhez a kiértékelő dokumentumon szereplő referenciaértékeket nézzük meg, azonban ezek a normálértékek nem egységesek. Hogyan lehetséges ez?

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.