• A menopauza testi és lelki tünetei

    Dr. Farkas Ágnes
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - Szponzorált tartalom

    Menopauzáról beszélünk akkor, amikor egy nőnek végleg elmarad a vérzése. Definíció szerint 12 menstruáció nélküli hónap után mondhatjuk ki a menopauza diagnózisát. Általában a természetes módon kialakult menopauza 45-55 éves kor között következik be.

    Milyen tünetek jelentkezhetnek a változókor közeledtével?

    Ahogy a köznyelvi neve is mutatja, a menopauza közeledtével több minden is változik a szervezetben, és ezek a változások kisebb-nagyobb tünetekkel járhatnak. A tünetek erőssége, így azok kezelésének szükségessége egyénenként változhat.

    A testi tünetek

    A leggyakoribb jelenségek a rendszertelen, kimaradozó menstruáció, a hőhullámok, a hüvelyszárazság, de gyakori panasz lehet a bőrszárazság, a vizelési panaszok és az inkontinencia, vagy a haj elvékonyodása is. Az emlők is veszítenek teltségükből. Megváltozik az anyagcsere, és ezzel párhuzamosan a testalkat is. A csontok törékenyebbé válhatnak a kialakuló csontritkulás miatt, szív- és érrendszeri betegségek jelennek meg, és gyakran jelentkeznek alvászavarok is. Mindezek mellett még a hüvelyszárazság, az ösztrogén szintjének a csökkenése, és a lelki tünetek miatt kialakuló libidócsökkenés is megnehezíti a nők életét ebben az időszakban.

    A lelki tünetek

    A hangulat ingadozása, és a gyakrabban jelentkező depresszió a menopauza idején jórészt a testi változások és tünetek következménye. Sokszor éppen elég egy nőnek feldolgozni azt, hogy a termékeny időszakának vége van, el kell fogadnia a testében végbemenő természetes folyamatokat és az ezzel együtt járó változásokat. De ez önmagában nem elég, mert mindeközben még a kifejezetten kellemetlen tünetekkel is meg kell birkóznia. Vannak olyan nők, akik könnyedén veszik a „kanyarokat", vagy csak enyhébb tüneteik jelentkeznek, amelyek rövidebb ideig is tartanak, de tudnunk kell, hogy miként a menstruációs ciklusunkban, úgy a menopauzánkban sem vagyunk egyformák. Sok nőnek erősebb panaszai vannak, és számukra több évig is eltarthat a hormonális „hullámvasutazás”.

    Hirdetés

    A klimaxos tünetek egy része gyakran már évekkel a tényleges menopauza előtt is jelentkezhet, és sok esetben a menstruáció 12 hónapos kimaradása után, a definíció szerinti menopauza idején túl is még évekig eltarthat. Így vannak nők, akiknél látszólag még nyoma sincs a változókornak, azonban mégis kellemetlen vérzészavarral, netán hüvelyszárazsággal küzdenek, másoknak meg több évvel az utolsó menstruációjuk után is még mindig vannak hőhullámaik. Ne csodálkozzunk azon, ha a kellemetlen tünetek fokozzák a lelki panaszokat. Ilyenkor minden nőnek több támogatásra van szüksége. Igen nagy a partner szerepe ebben a támogatásban, hiszen a szexuális élet változása szinte elkerülhetetlen, de türelemmel, és praktikákkal, alkalmanként gyógyszeres segítséggel, vagy természetes hatóanyag-alapú készítmények alkalmazásával a kezdeti nehézségeken túl lehet lendülni. A nők közvetlen környezetének a segítsége és elfogadó magatartása enyhíti a panaszokat, és segíti, hogy a klimaxos időszakot könnyebben éljék meg.

    A menopauza tüneteinek enyhítése

    A menopauzának nincs semmilyen kezelési lehetősége, ezt a folyamatot megállítani nem lehet. A lehetséges gyógyszeres vagy egyéb kezelésekkel egyrészt a menopauza következtében megjelenő kellemetlen tünetek enyhítése a célunk, másrészt azon krónikus állapotok, betegségek megelőzése, amelyek a menopauza után nagyobb eséllyel alakulnak ki a nőknél.

    Gyógyszeres terápia

    A hormonpótlás az egyik gyógyszeres kezelési lehetőség. Alacsony dózisú ösztrogén pótlása, vagy ösztrogén és progeszteron együttes adása a leggyakoribb kezelési forma, és a hőhullámok kezelésére az egyik legsikeresebb választás. Emellett a csontritkulás megelőzésére, és az alacsony ösztrogénszint miatt kialakult valamennyi panasz csökkentésére is alkalmas a hormonpótlás. Hosszú távú alkalmazásának lehetnek rizikói, ezért minden páciensnél egyéni mérlegelés tárgya a megfelelő gyógyszer kiválasztása és az azzal történő kezelés időtartama.

    Hüvelyi ösztrogén krémalkalmazása azoknak a menopauzában levő nőknek lehet nagyon jó megoldás, akiknek a fő panaszuk a hüvelyszárazság, és az emiatt kialakult libidócsökkenés. A hüvelyszárazság több kellemetlen tünetét, az irritációt, az égő érzést, a visszatérő hüvelyi fertőzéseket, az együttlét alatti fájdalmat sikeresen lehet ezekkel a készítményekkel kezelni, sőt, a vizelési panaszok egy részét is enyhítheti. A kezelést folyamatosan nem, csak kúraszerűen lehet alkalmazni, ami után szünetet kell tartani.

    Emellett léteznek olyan, a központi idegrendszerre ható gyógyszerek, amelyeket sikerrel alkalmaznak a hőhullámok kezelésére, azonban ezeknél figyelembe kell venni a lehetséges mellékhatásokat is, amik adott esetben csak újabb kellemetlenségeket okozhatnak.

    A csontritkulás a menopauza egyik olyan következménye, amit hazánkban rendszeresen ellenőriztethetünk csontsűrűség-méréssel, azaz denzitometriás vizsgálattal. Érdemes is elmenni erre a szűrésre rendszeresen, mert a kezdődő és a súlyos csontritkulás is kezelhető D-vitamin-pótlással és egyéb, különféle hatóanyagú készítményekkel, vagy azok kombinációjával.

    Alternatív gyógymódok

    Érdemes azonban tudni, hogy nem minden nő akar, vagy nem minden nő kaphat, és nem minden nő szeretne a menopauza idején hormonpótlást. Ilyenkor sem kell beletörődni a kellemetlen panaszokba, hiszen más módszerekkel is enyhíthetjük azokat. Megfelelő indikációban, és ellenjavallatok nélkül a növényi hatóanyagalapú készítmények, a fitoösztrogének, a fito-SERM-ek is hasznosak lehetnek (ez utóbbira példa a poloskavész). Alkalmazásukat jó, ha orvos javasolja, és a szedésüket is érdemes orvosi felügyelet mellett folytatni. Ezek a készítmények sok nőnek jelenthetnek enyhülést hormonpótló gyógyszeres kezelés nélkül is akkor, amikor a tünetek enyhébbek, vagy a páciens ragaszkodik az egyéb gyógyszerek elkerüléséhez.

    A hipnoterápiáról készült olyan tanulmány, melynek során azt találták, hogy hatékonyan csökkenthető a hőhullámok előfordulása. Érdemes hát az erre nyitott nőknek kipróbálni ezt a lehetőséget is, mert javítható vele az alvás minősége, ami közvetetten sok problémát elviselhetőbbé tehet ebben a nehezebb életszakaszban.

    Az akupunktúra alkalmazása némileg ellentmondásos, de vannak olyan páciensek, akiknek segít a panaszok leküzdésében, bár ezt tanulmány még nem támasztotta alá.

    Az életmódbeli változtatások is segíthetnek

    A hőhullámok jelentkezése sok nőnél összekapcsolható valamilyen triggerrel, kiváltó okkal. Ilyen lehet a koffein, a fűszeres ételek, vagy az alkoholfogyasztás, de van, akinél egy kicsit melegebb szobahőmérséklet vagy a stressz váltja ki. Amikor valaki kitapasztalja a saját triggerét, annak a tudatos kerülésével csökkenthető lesz a hőhullámok gyakorisága.

    A hüvelyszárazság kezelésére többféle hüvelyi hidratáló-regeneráló készítmény, illetve hüvelyi síkosítók is rendelkezésre állnak. Ha az egyik nem használ, nem szabad feladni, érdemes más készítményt is kipróbálni, mert mindenkinek más válhat be a panaszok enyhítésére.

    Érdemes kerülni a dohányzást, odafigyelni az egészséges alvásra, és megtanulni megfelelő relaxációs technikákat is. A rendszeres testmozgással (itt a medencefenék izmainak az erősítésére is gondolunk!) és egészséges táplálkozással elkerülhetőek az izomgyengeség miatti esések, így a csonttörések is, és az anyagcsere menopauza alatti változásainak a hatása is enyhíthető.

    Olvasson tovább! Menopauza - Sokat tehet a kellemetlen tünetek ellen

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

    Módosítva: 2020.04.27 13:03, Megjelenés: 2020.04.27 13:03
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    A menopauza szakaszai - Premenopauza, perimenopauza, menopauza, postmenopauza

    A menopauza megjelölés nem egy betegségről, hanem a nő életében idővel bekövetkező élettani, hormonális, természetes változások meghatározott életszakaszáról szól. A nők életük megközelítőleg egyharmadát a menopauzát követően élik le.

    Ösztrogén- és progeszteronszint - Fontos az egyensúly

    Mindkét hormonfajta a petefészkek szövetének terméke. Keletkezésük mennyiségét az agyalapi mirigy tüszőérlelő (FSH) és sárgatestérlelő (LH) serkentőhormonjai szabályozzák.

    Klimax - Mivel jár az ösztrogénszint csökkenése?

    A menopauza előtti években az a kifinomult szabályzó rendszer, amely mindaddig fenntartotta a menstruációs ciklusokat, a középidős tüszőérést és a termékenyíthető petesejt kialakulását, akadozni kezd. Ennek oka, hogy az öregedő petefészkek serkentőhormon-érzékenysége romlik, így a vérzések pontatlanabbá válnak, vagy néha felerősödnek, és már nincs középidőben tüszőrepedés, sárgatesthormon-termelés, több lesz a tüszőhormon, a megvastagodott méhnyálkahártya pedig erősebb, rendetlenebb vérzéssel járhat. Végül a tüszőhormon termelése az elöregedett petefészkekben megszűnik.

    A menopauza testi és lelki tünetei

    Menopauzáról beszélünk akkor, amikor egy nőnek végleg elmarad a vérzése. Definíció szerint 12 menstruáció nélküli hónap után mondhatjuk ki a menopauza diagnózisát. Általában a természetes módon kialakult menopauza 45-55 éves kor között következik be.

    A változókori súlygyarapodás

    A legtöbb nő testsúlya az életkor előrehaladtával valamilyen mértékben növekszik. Ez a folyamat természetes, ugyanakkor a nagymértékű súlygyarapodás elkerülhető lehet megfelelő odafigyeléssel, rendszeres testmozgással, kiegyensúlyozott táplálkozással. Talán könnyebb az elhízást megelőzni, ha tisztában vagyunk vele, hogy milyen okok vannak a háttérben, amik megnehezítik a változókorú nők súlykontrollját. Lássuk, mik lehetnek ezek a nehezítő tényezők!

    A vitaminok és ásványi anyagok szerepe a menopauza tüneteinek csökkentésében

    A menopauza a női lét természetes velejárója, és egy bizonyos életkor felett minden hölgyet érint. A változókor folyamatával tulajdonképpen a nők életük harmadik szakaszába lépnek, melynek végeredményeként a reproduktív, vagyis fogamzóképes életszakaszuk lezárul. Milyen étrend-kiegészítők segíthetnek átvészelni az időszakot?

    Korai menopauza

    A természetes menopauza átlagosan 51 éves korban alakul ki, ám genetika, betegség vagy bizonyos orvosi eljárások hatására előfordulhat, hogy már 40 éves kor előtt bekövetkezik. Az ebben az életkorban bekövetkezett természetes vagy indukált menopauzát korai menopauzának nevezzük.

    Menopauza - új lehetőségek kapujában

    Számos nő retteg az öregedés gondolatától. Az ötvenedik életévükhöz közeledve, pánik félelem keríti hatalmába őket. - Hogyan tovább? Mi lesz velem? – teszik fel maguknak a kérdést. A menopauza bekövetkeztével a szorongás még erőteljesebbé válik. Nem egy esetben pedig depresszióhoz vezet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.