• A gyermekkori ételallergiáról általánosságban

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász

    A gyermekkori ételallergia hazánkban a gyermekek kb. 7 százalékát érinti. Gyakorisága miatt jelentős, ezért összeszedtük róla a legfontosabb tudnivalókat.

    Gyermekkorban az ételallergia kialakulásához hozzájárulhat a gyomor- és bélrendszer immunológiai éretlensége (hiszen a fejlődő bélrendszer kezdetben sokkal több nagy molekulájú - így problémát okozó - fehérjéket is átenged a falán a véráramba), valamint a gyomor alacsony savtermelése. Ezáltal az elfogyasztott táplálék nem bomlik le teljesen. Mindezek miatt a táplálékban található allergén molekulák is könnyebben szívódnak fel és váltanak ki allergiás reakciókat.

    Hirdetés

    Fő allergének

    Allergénként elsősorban fehérjék szerepelnek, ezek közül bármelyik válthat ki allergiás reakciót. A leggyakoribb allergének a tehéntej, tojás, földimogyoró, diófélék, rákfélék, hal, eper, szója és búza, de gyakorlatilag szinte nincs olyan táplálék, amire allergiát nem írtak volna még le.

    Mikor gondoljunk rá?

    Az ételallergia klinikai tünetei gyermekeknél szerteágazóak, változatosak és nem allergénspecifikusak. Az ételallergiás tünetek oka az immunrendszer, bélrendszer és az emésztési képesség éretlensége. A tünetek a gyermek életkorának előrehaladtával változhatnak, más szervi megjelenések jelentkezhetnek ugyanarra az ételre a csecsemő- és gyermekkorban. Gyakoriságukat illetően fontos megemlíteni, hogy szisztémás, azaz teljestest-reakció az esetek kb. 15%-ában következhet be. A gyomor-bélrendszert érintő tünetek a leggyakoribbak, ezt követik a bőrreakciók, illetve a légúti tünetek.

    Összefoglalóan a következő tünetekkel találkozhatunk:

    • gyomor-bélrendszert érintő tünetek: ajkak, orr viszketése, ajak-, szájnyálkahártya-, nyelvduzzanat, hányinger, hányás, haspuffadás, akut vagy krónikus hasmenés, felszívódási zavar, súlyfejlődés elmaradása, vérvesztés, görcsös hasi fájdalom, vérszékelés
    • bőrtünetek: viszketés, bőrkiütés, csalánkiütés, testszerte száraz bőr, ekcéma
    • légúti tünetek: tüsszögés, köhögés, torokcsiklandozás, orrdugulás, légzési nehezítettség, krónikus középfülgyulladás, asztma, orrfolyás, gégegyulladás
    • egyéb tünetek: fejfájás, levertség, vérszegénység, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, ízületi duzzanat és fájdalom, bevizelés, ingerlékenység, alacsony thrombocytaszám

    Sokszor azonban a tünetek komplexen jelentkeznek, egyszerre több szervrendszerben is.

    A diagnosztikáról

    Amennyiben táplálékallergiára van gyanú gyermekünknél, kezdjünk táplálkozási naplót vezetni: pontosan vezessük, mit és mikor evett a gyermek, erre milyen reakciót tapasztaltunk nála, mennyi idő elteltével. A táplálékallergia diagnózisának alapját a gyermekorvos által felvett nagyon precíz és szerteágazó kórelőzmény adja, a táplálkozási naplóval kiegészítve. Fontos továbbá az adott allergénnek gondolt tápláléknak az étrendből történő eltávolítása (eliminációs diéta), majd újbóli bevezetése, valamint az úgynevezett provokáció során észlelt egyértelmű tünetek megjelenése a diagnózis felállításához. Egyetlen egyértelmű terheléses vizsgálat elegendő a diagnózis felállításához.

    Kezeljük, de hogyan?

    Amennyiben a diagnózis ismert, a terápia „egyszerű”: az azonosított ételt ki kell iktatni a gyermek étrendjéből. Gyógyszeres kezelésre csak abban az esetben lehet szükség, amikor a nem gyomor-bélrendszert érintő tüneteket akarjuk kezelni, például az ekcémát, asztmát, anaphylaxiát. A táplálékallergiák a többi allergiához hasonlóan krónikus betegségnek tekinthetők, így fontos a betegek rendszeres gondozása.

    Kinőhető-e az ételallergia?

    A táplálékallergia a gyermekkorban az esetek jelentős részében és számos allergén vonatkozásában átmeneti. Epidemiológiai adatok szerint a négy év alatti gyermekek táplálékallergiájának 6-7%-os előfordulása felnőttkorra fokozatosan 1,5-2% körüli értékre csökken. Különösen a csecsemő- és kisdedkori tej-, tojás- és szójaallergia esetén 1-2 éves diéta után ezek elmúlásával lehet számolni. A földimogyoróra, olajos magvakra és halra való allergia legtöbb esetben életre szóló diétát igényel.

    Tehát, a gyermekek 80-90%-a 4-5 éves korára kinövi az allergiát, de a későbbi életkorban ezeknél a gyermekeknél fokozott hajlam jelentkezhet légúti allergiás betegségek kialakulására, gyakori ugyanis, hogy a táplálékallergiát inhalatív allergia váltja fel.

    Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyászForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász

     

    Források:

    Módosítva: 2019.10.10 18:35, Megjelenés: 2019.10.10 18:35
   • Cikkajánló

    Gyógyszerszedés szabályai

    Gyógyszerszedés szabályai

    Dr. Kónya Judit

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki.

    Hurutos köhögés

    Hurutos köhögés

    Dr. Zaránd Rajmund

    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

    Koronavírus - a szakértő szerint nincsenek nagyobb veszélyben az allergiások

    A jelenlegi ismeretek szerint nem veszélyezteti jobban a koronavírus az allergiásokat - mondta Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője.

    A parlagfű miatt is több lehet a koronavírusos beteg

    Nem csak az allergiások vannak nagyobb veszélyben.

    Gyermekeinkre leselkedő veszélyek a nyári szünidőben

    Gyermekeink boldogsággal élvezik a nyári vakációt, a jól megérdemelt szabadságukat, csakhogy a szülők többsége nem minden esetben nyugodt, mivel csemetéje felügyelete nehezen megoldható. S mindezek mellett megannyi nyári veszély is leselkedik a gyermekek egészségére, biztonságára.

    A nyári táborok, óvodai, bölcsődei ügyeletek nem maradnak el

    A hazánkat is sújtó koronavírus-világjárvány miatti egészségügyi óvintézkedések alaposan próbára tették március elejétől hazánk minden lakosának a tűrőképességét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Mi vezethet alvászavarhoz?
    Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások