Antibiotikumok alkalmazása gyermekkorban

szerző: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

A gyerekek esetében gyakrabban ütheti fel a fejét baktérium okozta fertőzés. Az orvos ilyenkor antibiotikumok szedését javasolja, amelynek használata azonban - mint minden gyógyszeré - körültekintést igényel.

Az első és talán legfontosabb, hogy antibiotikumot kizárólag bakteriális eredetű fertőzések esetén szabad használni, más típusú megbetegedés esetén ugyanis hatástalanok - gyermekek és felnőttek esetén egyaránt. Azt, hogy az adott betegséget milyen kórokozó okozza, a kezelőorvos tudja eldönteni. Ebből következik, hogy antibiotikumot csak orvosi utasításra, az orvos által előírt adagban és ideig szabad alkalmazni.

Bővebben Antibiotikum vírus ellen - A leggyakoribb tévhit

Ez egyrészt a biztonságos gyógyszeralkalmazás, a mellékhatások minimalizálása miatt fontos. Másrészt a túlzott, nem megfelelő vagy indokolatlan antibiotikum-alkalmazás hosszútávon antibiotikum-rezisztenciához vezethet, ami azt jelenti, hogy olyan baktériumtörzsek alakulhatnak ki, amelyek ellenállnak a már jól bevált, régóta alkalmazott készítményeknek, és súlyosabb, nehezebben kezelhető betegségek kialakulásához vezethetnek.

Sose adjunk gyermekünknek korábbról megmaradt, ismerőstől kapott készítményt!

Ennek egyik oka, hogy két betegség lehet teljesen más eredetű annak ellenére, hogy tüneteik szinte azonosak, így a megfelelő készítmény kiválasztása az orvos feladata.

A másik ok, hogy a gyermekeknek szánt antibiotikumok (főleg kisebb korban) általában szuszpenzió, oldat vagy szirup („kanalas gyógyszer”-ként emlegetett) formában érhetőek el a könnyebb bevétel érdekében. Ezek azonban vízzel készülnek, így folyékony formában felhasználhatóságuk (amely az elkészítés vagy a felbontás időpontjától számolandó) általában meglehetősen rövid. Ezért érdemes mindig ráírni a készítmény dobozára, hogy mikor bontottuk fel/készítettük el, a betegtájékoztatóból vagy gyógyszerészünktől pedig tájékozódhatunk, hogy ehhez képest a megfelelő tárolási körülményeket betartva meddig használható fel egy adott készítmény.

Életkor és testsúly alapján számolják ki az adagolást!

Ha antibiotikumot kell szednie gyermekünknek, fontos, hogy pontosan betartsuk az orvos adagolásra vonatkozó utasításait: annyit, annyiszor és annyi ideig adjunk a gyermeknek, amennyit a kezelőorvos javasolt. Gyermekkorban a gyógyszerek többsége esetében ugyanis az adagolást az életkor és a testtömeg alapján számolják ki, így egy adott készítmény adagolása gyermekenként eltérhet!

Számos gyermekeknek szánt antibiotikum szuszpenzióhoz való por formájában kerül forgalomba a hatóanyag stabilitása miatt, ez azonban számunkra azt jelenti, hogy a beadandó végső formátumot felforral-lehűtött vízzel otthon kell elkészítenünk. Az elkészítés helyes módjáról minden esetben tájékozódjunk a betegtájékoztatóból, vagy kérdezzük meg gyógyszerészünket. A helyes elkészítés ugyanis a pontos adagolás egyik fő feltétele.

Antibiotikumok felírásakor

Érdemes megbeszélni a kezelőorvossal, ha gyermekünknek különleges igényei vannak, pl. egyes gyerekek nem szeretik a kanalas gyógyszerek ízét, vagy nem tudják/hajlandók lenyelni az adott gyógyszerformát, előfordulhat gyógyszerérzékenység stb.

Be kell szedni a teljes felírt mennyiséget!

Az is fontos, hogy az antibiotikumos kezelést nem szabad az előírtnál hamarabb abbahagyni, akkor sem, ha gyermekünk tünetei csökkennek, és jobban van. A kórokozók tartós „kiiktatása” ugyanis időbe telik, az idő előtt abbahagyott antibiotikumos kezelés a fertőzés kiújulásához vezethet.

Antibiotikum és a kellemetlen velejárók

A kezelés időtartama alatt figyelnünk kell a lehetséges mellékhatások kialakulására is. Az antibiotikumok nem csak a kórokozó baktériumok elpusztítására képesek, de jelentősen csökkentik a szervezetben alapesetben megtalálható jótékony baktériumok számát is. Ennek következtében leggyakrabban a szájüregben kialakuló gombás fertőzés (szájpenész), illetve a hasmenés a leggyakrabban előforduló mellékhatások.

Szájpenész esetén fehér, foltszerű felrakódások jelentkeznek a nyelven, a pofa és az ajkak belső felszínén, illetve az ínyen. A bélben áthaladó táplálék részleges lebomlására kellemetlen szájszag hívja fel a figyelmet, illetve gyakori a bőséges, híg székletürítés (hasmenés), mely könnyen kiszáradáshoz vezethet.

Ezen kellemetlen mellékhatások megelőzése érdekében érdemes az antibiotikum kezelés időtartama alatt a terápiát valamilyen probiotikum szedésével is kiegészíteni, amely megfelelően alkalmazva segít a szervezet természetes baktériumflóráinak helyreállításában. Emellett hasmenés esetén nagyon fontos a megfelelő mértékű és minőségű folyadékpótlás is a kiszáradás megelőzésére.

Bővebben Az antibiotikumok nem csak jótékony hatásairól

Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerészForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum

Immunrendszerünk fontos részét képezi az az 1-2 kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, döntően a vastagbél területén helyezkedik el. A saját sejtjeink számának tízszeresét (!) kitevő baktériumok táplálása és életfeltételeinek biztosítása legalább olyan fontos, mint a saját sejtjeinké. Ez az – eredetileg – összefüggő védőgát számos hatásra sérülhet. Orvosszemmel a fogalmakról

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.