• Dr. Vas Felícia Emese

        Csecsemő- és gyermekgyógyász

        36

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Csecsemő- és gyermekgyógyászat

        Bemutatkozás:


        Jelenleg a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában dolgozom csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelöltként. Korábban a Soproni Erzsébet Oktató Kórház Csecsemő- és gyermekosztályán dolgoztam.



        A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán szereztem általános orvos diplomát 2016-ban, majd 2017 óta dolgozom gyermekorvosként.



        Gyermekkorom óta gyermekorvos szerettem volna lenni, mely az egyetemi éveim során csak megerősödött bennem, hamar megtalálom velük a közös hangot. Lenyűgöz, hogy a megfelelő kezelések, a velük való foglalkozás hatására milyen látványos gyógyuláson mennek keresztül, mennyire nagy az akaraterő ezekben a kis betegekben.



        Érdeklődési területem a különböző sürgősségi kórképek, valamint a neonatológiai és csecsemőkori betegségek aktuális kérdései.



        Célom, hogy szakmailag folyamatosan fejlődhessek, új tudásra tehessek szert, hiszen a csecsemő- és gyermekgyógyászat rendkívüli odaadást és gyakorlatot igénylő hivatás.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Vas Felícia Emese legutóbbi válaszai
        Kedves Édesanya! Valóban, a megnagyobbodott nyirokcsomó gyakran okoz fejtörést a szülőknek. Hadd mondjam el, hogy egészséges, panaszmentes gyermekek kb. felénél tapintható bizonyos régiókban megnagyobbodott nyirokcsomó, mely legtöbbször ártalmatlan, magától múlik. Gyakran vírusfertőzéshez kapcsolódóan látunk nyirokcsomó megnagyobbodást, azonban ha csak egy éves kora körül észlelte nála, nem valószínű, hogy a 3 hónapos korban történő bronchitis miatt nagyobbodhatott meg. Aggodalomra különböző, gyermekénél a leírás alapján nem jelen lévő tünetek adnának okot (pl. ha csontkemény tapintatú, kísérő tünetként fogyás, étvágytalanság állna fent, alapjához rögzült lenne), de ezt mivel két különböző gyermekorvos is látta fizikális vizsgálat során, nem gondolnám én sem. Ha azonban az Önt megnyugtatja, egy vérvételt, illetve ultrahang vizsgálatot felvethet gyermekorvosuknak. Jó egészséget kívánok, tisztelettel,
        Tisztelt Édesanya! Jól tudja, 9 éves kor alatt valóban, 4 héttel az első oltás beadása után ismételt oltás szükséges a kellő védelemhez. Jelenleg azonban a szóban forgó Vaxigrip Tetra hiánycikk hazánkban, így csak reméljük, hogy a 4 hét letelte előtt megérkezik az utánpótlás. Jó egészséget kívánva, tisztelettel,
        Kedves Szülő! Nem tett fel kérdést a leírás során, így nem tudom, a lelettel kapcsolatban milyen információra van szüksége. Kérem a gyermek háziorvosával konzultáljon erről, szükség esetén ultrahang vizsgálat ismétlése javasolt. Tisztelettel,
        Kedves Édesanya! Ilyen vírusfertőzés után a bizonytalan járás hátterében csípőízületi gyulladást (coxitis) kell kizárni. Nem tudom, hogy a laboratóriumi vérvizsgálat a gyulladásos paramétereket is nézte-e. Javaslom, hogy háziorvosával egyeztetve, ha továbbra is fennáll a panasz, ultrahang vizsgálatra menjenek el ennek tisztázása, és ha igazolódik, a szükséges terápia megkezdése céljából. Jó egészséget kívánok!
        Kedves Édesanya! Az említett multivitamint nyugodtan lehet folyamatosan szedni- főleg az ősztől tavaszig terjedő időszakban-, szünetet nem kell tartani közben. De ha mégis szeretnének, akkor nyáron érdemes amikor sok az idényzöldség és a gyümölcs, meg a napfény és nem kell tartani a megfázástól vagy egy vírustól. Jó egészséget kívánok! Tsiztelettel,
        Kedves Édesanya! Köszönöm a részletes leírást csecsemője problémájáról! Úgy látom, Ön is és házi gyermekorvosuk is igen nagy gondossággal látják el őt. Ilyen korban még a babák emésztőrendszere igen éretlen. Az ún. "hasfájós" babáknál a hasfájós tünetek 2-3 hetes korban kezdődnek és 6-8 hetes korban válnak a leghevesebbé, tehát gyermeke pont ebben az életkorban van. A kellemetlen tünetek legtöbbször 3-4 hónapos kor körül fokozatosan enyhülnek, majd megszűnnek. Bár gyakori kórképpel állunk szemben, az okokat pontosan a mai napig nem sikerült megtalálni. Látható, hogy Önöknél is ez a helyzet. Kérdezte az Ön étkezését, ilyenkor a pár napos tejmentes diétát javasolt hosszabb ideig (4 hét) tartani, minden tejterméket kihagyva, gyermeke tüneteinek esetleges változását figyelve. Javasolt az eddigi gondos ellátás folytatása, esetleg babamasszázzsal is próbálkozhat nála. Kitartást kívánok! Tisztelettel,
        Kedves Édesanya! Szoptatás alatt biztonsággal szedhető gyógyszerek hatóanyagának ellenőrzésére ajánlom a következő oldalt: http://www.e-lactancia.org/breastfeeding/alprazolam/product/. Ezen a honlapon a Frontin hatóanyagát, az alprazolamot beírva látható, hogy a szoptatás alatt alacsony kockázatúnak minősítik az anyatejbe történő "átjutást". Mindenképpen említse meg házi gyermekorvosuknak is, különösképpen ha gyakrabban vagy nagyobb dózisban szedné az említett gyógyszert, valamint figyelje gyermeke reakcióját a bevételt követően! Tisztelettel,
        Tisztelt Szülő! Az amorf szemcséknek a vizeletüledék vizsgálat során sokszor táplálékfelvétellel kapcsolatos okai vannak,átmeneti elváltozás. Azt nem tudom, a vizeleteredményben volt-e más eltérés, illetve gyermekének volt-e más tünete, ez alapján nehéz megmondani, hogy más oka lenne-e az eltérésnek. Valószínűleg házi gyermekorvosuk az eredményt látja, ha kontrollálni kellene az eredményt, megtenné, valamint a korábbi szervi eltérés nélküli vizsgálati eredmény is megnyugtató. Jó egészséget kívánok! Tisztelettel,
        Kedves Szülő! A minimális hasűri folyadék valószínűleg csak mellékleletként értelmezendő az ultrahang leleten, a vírusfertőzés következménye. Ugyanúgy a hasi fájdalom is, normális ha még pár napig fennáll, szintén a vírusinfekció miatt van. Nyilván, ha már több ideje nem múlik, vagy a fájdalom intenzitása nő, úgy keressék fel házi gyermekorvosukat a további teendőkkel kapcsolatban! Jó egészséget kívánok! Tisztelettel,
        Kedves Szülő! A mellékelt betegtájékoztatón leírt adagolást kell betartani, azt túllépni nem szabad, erre vonatkozik. Javaslom, hogy ha elhúzódóan érzik szükségesnek gyermeküknek a Nurofen babyt adni, váltott hatóanyagú fájdalomcsillapítást is ki lehet próbálni, illetve ha hosszan kell adni, egyeztessenek házi gyermekorvosukkal is! Tisztelettel,
        Kedves Édesanya! Jól teszi, ha a fogzási fájdalmat észlelve enyhít babája problémáján. Amennyiben az előírt dózisban és adagolásban alkalmazza a gyógyszereket, a napi ajánlott mennyiséget nem lépi túl, nem kell tartani ezen mellékhatásoktól. Ebben az életkorban még havonta kell házi gyermekorvosához státuszra járni, így azt gondolom, Ön a háziorvossal és védőnővel is szoros kapcsolatban van, a fájdalomcsillapításról nekik is számoljon be! A legjobbakat kívánva, tisztelettel,
        Kedves Édesanya! Gyermekének a kiegyensúlyozott, változatos étrend a szezonális zöldség-gyümölcsfogyasztás mellett nyugodtan adhatja ezt a fajta multivitamint hosszabb távon, főként az őszi-téli időszakban fordítson kellő figyelmet a vitaminpótlásra (C, D-vitamin pl.)! Ennek a vitaminnak a leírása a szedést 7 napos intenzív kúraként javasolja, különösképp nagyobb meghűlés, nagyobb fizikai vagy mentális terhelés esetén. Jó egészséget kívánok!
        Tisztelt Édesanya! Teljes körűen, általánosságban ezeket az értékeket bemutatni egy válaszban nehéz volna, így a teljesség igénye nélkül, pár szóban jellemezném az Ön által kért paramétereket. (Bővebb leírásért javaslom, hogy ezen az oldalon olvasson: https://www.webbeteg.hu/keresok/labor) IgM: Az ún. immunglobulinok öt alosztályának egyike. Az immunglobulinok az immunrendszer által termelt fehérjemolekulák, fontos szerepet játszanak az idegen anyagokkal és kórokozókkal szembeni védekezésben. A lymphociták a fehérvérsejtek egyik fő csoportját alkotják. Az fehérvérsejt számhoz szorosan hozzátartozik a Lyphocita és a Neutrofil aránya. Ha az ún. lymphocita sejtek száma emelkedett, akkor a szervezetben zajló fertőzés vírusos voltára utalhat. A trigliceridek a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei, a vérzsírok legfőbb csoportját jelentik. A foszfor oxigénnel egyesülve, foszfátok formájában van jelen a szervezetben, a szervezet foszfát szintje szorosan összefügg a vér kalcium szintjével. Az Ön által leírt kérdésből nem derül ki, hogy van-e a kért véreredményben egyéb eltérés, mi miatt történt a vérvétel (a gyermeknek volt-e panasza, amiért orvosa vérvételt rendelt el), ezt fontos volna tudni. Az emelkedett lymphocitaszám utalhat a korábbi kórházi kezelés okaként ismert vírusfertőzésnek. Javasolt házi gyermekorvosukkal (vagy aki a vérvételt elrendelte) átbeszélni, hogy ezek alapján szükségesnek gondolja-e a kontroll vérvételt. Jó egészséget kívánok!
        Kedves Édesanya! Nehéz ezeket az értékeket röviden bemutatni, a teljesség igénye nélkül ezek a következőket jelzik: A haematokrit eredménye a vérben lévő vörösvértestek százalékos arányára utal, felvilágosítást ad a vér oxigénszállítási kapacitásáról. Az alkalikus foszfatáz (ALP) a fehérjék lebontását és a sejtek anyagcsere folyamatait elősegítő enzim. A trigliceridek a táplálékkal felvett zsírok legfőbb alkotóelemei, a húgysav pedig a nukleinsavakat (DNS, RNS) felépítő purin vegyületek lebontási végterméke. A purin vegyületek fehérje tartalmú táplálékkal kerülhetnek a szervezetbe, illetve az elhalt sejtek lebomlása során lebomló nukleinsavból képződhetnek. (Az Ön által kérdezett laborértékek leírása bővebben a webbeteg honlapján is megtalálható: https://www.webbeteg.hu/keresok/labor) A feltüntetett értékek közül s húgysavszint magasabb kissé, általánosságban ezt az életkor, a nem és a táplálkozási tényezők befolyásolják. Amennyiben gyermekénél más panasz nincs, úgy ez nem nagy eltérés, okozhatta például nagy mennyiségű fehérjében gazdag (pl. vörös húsok) táplálékbevitel is. Házi gyermekorvosukkal legyen erről konzultáció, amennyiben ő úgy ítéli meg, kontroll vérvétel javasolt az emelkedett érték követésére. Tisztelettel,
        Kedves Édesanya! Előfordulhat, hogy a serdülőkori hormonális változás hozza elő a hajhullást, ám ez legtöbbször átmeneti és nem kóros. Lehet más oka is (pl.vitaminhiány, vashiány, pajzsmirigybetegségek). Ha már láthatóan nagyon ritkul a haj, hosszabb távon sem marad abba a nagymértékű hajhullás, érdemes háziorvosukhoz fordulni vizsgálatért, vérvételért. Addig is javasolt a kiegyensúlyozott táplálkozás, vitaminpótlás. Tisztelettel,
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés