Dr. Vas Felícia Emese

Dr. Vas Felícia Emese

Csecsemő- és gyermekgyógyász
Bemutatkozás:

Jelenleg a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában dolgozom csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelöltként. Korábban a Soproni Erzsébet Oktató Kórház Csecsemő- és gyermekosztályán dolgoztam.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán szereztem általános orvos diplomát 2016-ban, majd 2017 óta dolgozom gyermekorvosként.

Gyermekkorom óta gyermekorvos szerettem volna lenni, mely az egyetemi éveim során csak megerősödött bennem, hamar megtalálom velük a közös hangot. Lenyűgöz, hogy a megfelelő kezelések, a velük való foglalkozás hatására milyen látványos gyógyuláson mennek keresztül, mennyire nagy az akaraterő ezekben a kis betegekben.

Érdeklődési területem a különböző sürgősségi kórképek, valamint a neonatológiai és csecsemőkori betegségek aktuális kérdései.

Célom, hogy szakmailag folyamatosan fejlődhessek, új tudásra tehessek szert, hiszen a csecsemő- és gyermekgyógyászat rendkívüli odaadást és gyakorlatot igénylő hivatás.

Legutóbbi válaszai

Lágyéksérv gyerekkorban

Tisztelt Szülő! A gyermeksebészeknél ez a laparoszkópos lágyéksérv műtét rutin beavatkozásnak számít, maga a műtét 30-40 percet vesz igénybe, de természetesen az előkészítés, illetve a beavatkozás utáni aneszteziológiai feladatok miatt hosszabb időre kell számîtani. Mivel gyermekénél már ismert a hosszú qt-szindróma, szükséges lesz egy kardiológiai vélemény, nagyobb körültekintést igényel az altatás is. Ha az ultrahangra vonatkozó kérdése a lágyéksérv ultrahang vizsgálatára irányult, azt nem szükséges azzal vizsgálni, mert nem ad érdemi információt róla a sebésznek. Amennyiben nincs kizáródása a sérvnek, várhat addig a fél évig, amîg a következő szívultrahang megtörténik. Tisztelettel,

Nurofen szirup fogzásra

Tisztelt Szülő! Friss tanulmányokat is áttanulmányozva az a tapasztalat, hogy a Nurofen szirup hatóanyaga, az ibuprofen biztonsággal alkalmazható gyermekeknél hosszabb távon is, mellékhatásokról ritkán számoltak be, ha az életkorilag adható adagban alkalmazták azt. Annyit fontos tudni, hogy a megfelelő hidráltság fontos (folyadékhiányban lévő gyernekeknél írtak le mellékhatásokat a vesére vonatkozóan), de a fogzási fájdalom esetén ez az Ön gyermekénél valószínűleg nem állt fent. Gyors előbújást a fogaknak! Tisztelettel,

További vizsgálatok?

Tisztelt Szülő! Először is fontos tisztázni, hogy csupán egy laboratóriumi lelet alapján nehéz pontos választ adni arra vonatkozóan, hogy van-e bármilyen probléma gyermekénél, ami aggodalomra ad okot. A kórelőzmény, gyermeke panaszai, fizikális vizsgálata szükséges volna, valamint hogy miért készült a vizsgálat. A lelet maga nem mutat nagy eltérést, a vérképben a százalékos eltérések épp a referenciatartomány alatt/fölött vannak, egy - esetlegesen klinikai tüneteket nem mutató - vírusfertőzés vagy allergia is állhat a háttérben, az ALP ebben az életkorban emelkedett lehet növekedés miatt. Amennyiben a gyermek háziorvosa mást nem mond, egy kontroll vérvétel javasolt a későbbiekben. Tisztelettel,

Csecsemő D vitamin adagolás

Tisztelt Édesanya! Gondosan utánanézett a D-vitamin javasolt adagolásának, és valóban, a csecsemőtápszerek is tartalmaznak D-vitamint. Ezen kívül házi gyermekorvosuk is végzett fizikális vizsgálatot (a gyermek kutacsának vizsgálata fontos pl. ilyenkor), valamint bizonyára jelezte felé a csúszást az adagolásban, így nem gondolom, hogy probléma lenne gyermekénél, nem okoz a későbbiekben sem az ilyen mértékű elmaradás. Tisztelettel,

Nocutil használata

Kedves Édesanya! A desmopresszin-ről számos kutatás igazolta, hogy hosszú távon is alkalmazható, gyermekek esetében ritkán alakulnak ki mellékhatások. Ezek közül kiemelendő a hányinger, székrekedés, szájszárazság és a maradék vizelet retentiója ("visszamaradása"). Még ritkábban előfordulnak hangulatváltozások. Meg kell említeni azt is, hogy ezek a mellékhatások a kezelés abbahagyásával megszűnnek. A nemi érésre vonatkozóan nem írtak le ezidáig kóros hatásokat. Azt gondolom, hogy ez alatt a két év alatt amióta alkalmazzák az orrspray-t, ezek a mellékhatások kijöttek volna. Nagyon fontos azonban, hogy meghatározott időközönként (kezelőorvossal konzultálva esetleg házi gyermekorvosával egyeztetve) rendszeresen történjenek laboratóriumi kontrollvizsgálatok. (Főleg a máj és vesefunkcióm, ionok, stb.) Mindenképpen megfontolandó eme terápia alkalmazási módjának átgondolása (esetleg cseréje szájon át szedhető tablettára). Tekintettel arra, hogy régóta próbálják elhagyni a gyógyszert, valamint "önbizalmat kap" a gyermek ettől mindenképpen szóba jön gyermekpszichológus segítségének igénybevétele is. A kiskamaszkor miatt különösképpen előnyös lehet. Jó egészséget kívánok!