Dr. Vas Felícia Emese

Dr. Vas Felícia Emese

Csecsemő- és gyermekgyógyász
Bemutatkozás:

Jelenleg a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában dolgozom csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelöltként. Korábban a Soproni Erzsébet Oktató Kórház Csecsemő- és gyermekosztályán dolgoztam.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán szereztem általános orvos diplomát 2016-ban, majd 2017 óta dolgozom gyermekorvosként.

Gyermekkorom óta gyermekorvos szerettem volna lenni, mely az egyetemi éveim során csak megerősödött bennem, hamar megtalálom velük a közös hangot. Lenyűgöz, hogy a megfelelő kezelések, a velük való foglalkozás hatására milyen látványos gyógyuláson mennek keresztül, mennyire nagy az akaraterő ezekben a kis betegekben.

Érdeklődési területem a különböző sürgősségi kórképek, valamint a neonatológiai és csecsemőkori betegségek aktuális kérdései.

Célom, hogy szakmailag folyamatosan fejlődhessek, új tudásra tehessek szert, hiszen a csecsemő- és gyermekgyógyászat rendkívüli odaadást és gyakorlatot igénylő hivatás.

Legutóbbi válaszai

További vizsgálatok?

Tisztelt Szülő! Először is fontos tisztázni, hogy csupán egy laboratóriumi lelet alapján nehéz pontos választ adni arra vonatkozóan, hogy van-e bármilyen probléma gyermekénél, ami aggodalomra ad okot. A kórelőzmény, gyermeke panaszai, fizikális vizsgálata szükséges volna, valamint hogy miért készült a vizsgálat. A lelet maga nem mutat nagy eltérést, a vérképben a százalékos eltérések épp a referenciatartomány alatt/fölött vannak, egy - esetlegesen klinikai tüneteket nem mutató - vírusfertőzés vagy allergia is állhat a háttérben, az ALP ebben az életkorban emelkedett lehet növekedés miatt. Amennyiben a gyermek háziorvosa mást nem mond, egy kontroll vérvétel javasolt a későbbiekben. Tisztelettel,

Nocutil használata

Kedves Édesanya! A desmopresszin-ről számos kutatás igazolta, hogy hosszú távon is alkalmazható, gyermekek esetében ritkán alakulnak ki mellékhatások. Ezek közül kiemelendő a hányinger, székrekedés, szájszárazság és a maradék vizelet retentiója ("visszamaradása"). Még ritkábban előfordulnak hangulatváltozások. Meg kell említeni azt is, hogy ezek a mellékhatások a kezelés abbahagyásával megszűnnek. A nemi érésre vonatkozóan nem írtak le ezidáig kóros hatásokat. Azt gondolom, hogy ez alatt a két év alatt amióta alkalmazzák az orrspray-t, ezek a mellékhatások kijöttek volna. Nagyon fontos azonban, hogy meghatározott időközönként (kezelőorvossal konzultálva esetleg házi gyermekorvosával egyeztetve) rendszeresen történjenek laboratóriumi kontrollvizsgálatok. (Főleg a máj és vesefunkcióm, ionok, stb.) Mindenképpen megfontolandó eme terápia alkalmazási módjának átgondolása (esetleg cseréje szájon át szedhető tablettára). Tekintettel arra, hogy régóta próbálják elhagyni a gyógyszert, valamint "önbizalmat kap" a gyermek ettől mindenképpen szóba jön gyermekpszichológus segítségének igénybevétele is. A kiskamaszkor miatt különösképpen előnyös lehet. Jó egészséget kívánok!

Rövid,visszatérő fejfájás 2.

Kedves Édesanya! Nagyon nehéz pontosan válaszolni arra, hogy az astigmia okozhat-e "néhány percig tartó" fejfájást. Az Ön által említett cylinder dioptriák már olyan mértékűek, amelyek során jelentkezhet fejfájás, hiszen ilyenkor a nem megfelelő a látóélesség, a szemfenékre nem éles kép vetül. Véleményem szerint is helyes, hogy felírták a szemüveget, és hogy Önök erre a vizsgálatra elvitték gyermeküket. (Remélem, hogy pupillatágítást követően történt bemérés és vizsgálat!) Az astigmia okát ilyen formában megmondani nem lehet. Mivel a gyermek három és fél éves, ezért azt sem lehet megmondani pontosan, hogy kinövi-e, de a szemgolyó ebben a korban még növekedésben van, ezért folyamatosan várható a dioptria változása. Tudnia kell, hogy kb. 13-14 éves korig a gyermekek látása "fejleszthető", vagyis minél jobb látásélményt adunk eddig a korig, annál "jobb" látás alakulhat ki felnőtt korban. Amit szülőként tehet, hogy a gyermeket rendszeresen elviszi a kontroll vizsgálatokra (kb. évente-félévente), minél többet játszanak, tartózkodnak a szabad levegőn. Ilyenkor a gyermek mind közelre, mind távolra fókuszál és ez "jót tesz" a szemének, ellentétben azzal, ha egész nap a szobában, képernyők előtt ül, mivel ilyenkor minden "túl" közel van számára. Jó egészséget kívánok!

Rövid,visszatérő fejfájás

Tisztelt Szülő! Lázzal járó vírusfertőzést követően előfordul, hogy hosszasan találkozunk visszatérő fejfájással. Természetes, hogy aggodalomra ad okot a visszatérő panasz, de amennyiben nincs más aggasztó tünet, nem kell rögtön agydaganatra gondolni. Fontos tudni, hogy társul-e még valamilyen tünet a fejfájásokhoz, milyen erősségű, szükséges-e fájdalomcsillapítás, stb., illetve egy gyermekneurológiai vizsgálat is segíthet a diagnózis felállításában. Ebben a járványhelyzetben ezt nyilván nehéz megszervezni, de javaslom, az Ön megnyugtatására is, ennek kivitelezését. Tisztelettel,

Kiságy, kutacs

Kedves Szülő! Igen, ha úgy látják, hogy a gyermek sokat forgolódik még alvás közben, érdemes benne hagyni a rácsvédőt hosszabb ideig is elővigyázatosságból. Nemcsak a feje miatt, a végtagjait is előszeretettel dugják ki a rácsok között. Minden bizonnyal egy-egy ilyen esettől nem lett semmi baja a fejének. Tisztelettel,