Dr. Vas Felícia Emese

Dr. Vas Felícia Emese

Csecsemő- és gyermekgyógyász
Bemutatkozás:

Jelenleg a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában dolgozom csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelöltként. Korábban a Soproni Erzsébet Oktató Kórház Csecsemő- és gyermekosztályán dolgoztam.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán szereztem általános orvos diplomát 2016-ban, majd 2017 óta dolgozom gyermekorvosként.

Gyermekkorom óta gyermekorvos szerettem volna lenni, mely az egyetemi éveim során csak megerősödött bennem, hamar megtalálom velük a közös hangot. Lenyűgöz, hogy a megfelelő kezelések, a velük való foglalkozás hatására milyen látványos gyógyuláson mennek keresztül, mennyire nagy az akaraterő ezekben a kis betegekben.

Érdeklődési területem a különböző sürgősségi kórképek, valamint a neonatológiai és csecsemőkori betegségek aktuális kérdései.

Célom, hogy szakmailag folyamatosan fejlődhessek, új tudásra tehessek szert, hiszen a csecsemő- és gyermekgyógyászat rendkívüli odaadást és gyakorlatot igénylő hivatás.

Legutóbbi válaszai

Van e teendő?

Tisztelt Szülő! Lehet rossz szokás, de lehet valamilyen alapanyag vált ki belőle ilyen panaszt étkezések után. Ilyenkor azt javaslom, hogy vezessenek nála (amennyire lehet nyilván, nem tudom, a közösségben ahova jár, mennyire tudható hogy mit evett) étkezési naplót, hogy mit evett és lett-e panasza, mennyi idővel utána, mennyi ideig tartott, mire enyhült stb. Ezt pedig aztán beszéljék át védőnőjükkel, esetleg házi gyermekorvosukkal. Tisztelettel,

Szem bevérzés

Kedves Hölgyem! A csatolt képet és a kérdést megmutattam a férjemnek, aki szemész szakorvos, és ezek alapján válaszolnék. Egy apró kötőhártyavérzés látható a képen. Ennek lehet oka trauma is, de abban az esetben - ahogyan Ön is írta - más tünetek/panaszok is jelentkeztek volna. Ilyen kötőhártyavérzés kialakulhat egy erőlködés, esetleg egy “hiszti/kiabálást” követően is. Ilyenkor egy apró ér elpattan, bevérzik, azonban néhány napon belül spontán frlszívódik. Nincs szükség teendőre, maximum a megengedett dózisban C-vitamin szedése javasolt. Általában nagyobb az ijedtség, mivel ez “látható” elváltozás. Amennyiben egyéb tünetek (fájdalom, látásromlás, duzzanat, váladék) is jelen vannak érdemes mihamarabb egy szemészeti szakrendelőt felkeresni. (Lehetőség szerint nem ügyeletben, mert akkor korlátozottabbak a beavatkozási lehetőségek.) Tisztelettel,

Lágyéksérv gyerekkorban

Tisztelt Szülő! A gyermeksebészeknél ez a laparoszkópos lágyéksérv műtét rutin beavatkozásnak számít, maga a műtét 30-40 percet vesz igénybe, de természetesen az előkészítés, illetve a beavatkozás utáni aneszteziológiai feladatok miatt hosszabb időre kell számîtani. Mivel gyermekénél már ismert a hosszú qt-szindróma, szükséges lesz egy kardiológiai vélemény, nagyobb körültekintést igényel az altatás is. Ha az ultrahangra vonatkozó kérdése a lágyéksérv ultrahang vizsgálatára irányult, azt nem szükséges azzal vizsgálni, mert nem ad érdemi információt róla a sebésznek. Amennyiben nincs kizáródása a sérvnek, várhat addig a fél évig, amîg a következő szívultrahang megtörténik. Tisztelettel,

Nurofen szirup fogzásra

Tisztelt Szülő! Friss tanulmányokat is áttanulmányozva az a tapasztalat, hogy a Nurofen szirup hatóanyaga, az ibuprofen biztonsággal alkalmazható gyermekeknél hosszabb távon is, mellékhatásokról ritkán számoltak be, ha az életkorilag adható adagban alkalmazták azt. Annyit fontos tudni, hogy a megfelelő hidráltság fontos (folyadékhiányban lévő gyernekeknél írtak le mellékhatásokat a vesére vonatkozóan), de a fogzási fájdalom esetén ez az Ön gyermekénél valószínűleg nem állt fent. Gyors előbújást a fogaknak! Tisztelettel,

További vizsgálatok?

Tisztelt Szülő! Először is fontos tisztázni, hogy csupán egy laboratóriumi lelet alapján nehéz pontos választ adni arra vonatkozóan, hogy van-e bármilyen probléma gyermekénél, ami aggodalomra ad okot. A kórelőzmény, gyermeke panaszai, fizikális vizsgálata szükséges volna, valamint hogy miért készült a vizsgálat. A lelet maga nem mutat nagy eltérést, a vérképben a százalékos eltérések épp a referenciatartomány alatt/fölött vannak, egy - esetlegesen klinikai tüneteket nem mutató - vírusfertőzés vagy allergia is állhat a háttérben, az ALP ebben az életkorban emelkedett lehet növekedés miatt. Amennyiben a gyermek háziorvosa mást nem mond, egy kontroll vérvétel javasolt a későbbiekben. Tisztelettel,