Bélflóra téma

A bélflóra egészsége - Hogyan tehet érte?

WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus - 2022-12-27 05:33
Bélflóra
Az egészség megőrzésében és a szervezet egyensúlyának megtartásában fontos szerepe van a bélflórának. Miből áll, és hogyan őrizhető meg a természetes állapota?

Gyomorpanaszok, hasmenés - Hasznos tanácsok

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász, gyermektüdőgyógyász - 2022-12-07 21:30
Számtalan oka lehet annak, ha a kellemetlen hasmenéssel kell megküzdenünk. Mitől alakulhat ki, mit ajánlatos ilyenkor enni, inni, mikor kell orvoshoz fordulni?

Probiotikumok - A barátságos baktériumok

WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész - 2022-11-04 22:03
Probiotikum
A probiotikumok azok a baktériumok, melyek együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedéseket. A barátságos baktériumok segítik az emésztést, védik a szervezetet bizonyos ellenséges baktériumok ellen, azaz erősítik az immunrendszert.

Mikor szedjünk probiotikumot?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin - 2022-11-04 11:33
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.

Immunerősítés probiotikumokkal

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin - 2022-11-03 18:03
Immunerősítés
Több száz tudományos vizsgálatot végeztek a jótékony tejsavbaktériumok hatását kutatva, melyek eredménye szerint a tavasztól őszig rendszeresen szedett probiotikumok segítenek megelőzni a náthát, influenzaszerű megbetegedéseket, illetve a megbetegedés esetén gyorsabb és enyhébb lefolyású a betegség, kevesebb a kialakuló szövődmény.

Hogyan használja a probiotikumot antibiotikumkezelés alatt?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-11-03 11:33
Az antibiotikumoknak is vannak mellékhatásai, leggyakrabban emésztési problémát vagy másodlagos fertőzést (főként nőknél gombás fertőzést) okoznak. Probiotikumok alkalmazásával azonban enyhítheti ezeket a mellékhatásokat, és növelheti általános egészségét is.
A bélflóra egyensúlyának felborulása vagy egy szükséges antibiotikumkúra számos kellemetlen tünethez vezethet, mint például hasmenés, puffadás, hasi diszkomfort. Ezért is fontos, hogy megőrizzük, illetve szükség esetén helyreállítsuk bélflóránk egyensúlyát. (x)

A probiotikumok jelentősége csecsemőkorban

WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus - 2022-10-23 21:41
Csecsemőkor
A baba megszületését követően a kezdetben steril, kórokozómentes bélcsatorna néhány óra leforgása alatt benépesül baktériumokkal. A természetes úton született és anyatejjel táplált csecsemők bélcsatornájában hasznos baktériumtörzsek fognak elszaporodni.

Mit együnk, hogy megőrizzük bélflóránk egészségét?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin - 2022-09-22 15:33
Bélflóra
A normál bélflóra jelentős szerepet tölt be immunrendszerünk működésében. Ahhoz, hogy ez a rendszer optimális szinten működjön, elengedhetetlen egészségének megőrzése. Mit tehet annak érdekében, hogy bélflórája és immunrendszere is tökéletesen működjön?

Nyolc dolog, ami árt a bélflórának

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-08-02 19:33
A bélflóra az egészség forrása lehet, azonban ha egészséges egyensúlya megváltozik, az betegséget és fáradtságot okozhat. Éppen ezért az egészséges bélflóra felépítése és fenntartása nagyon fontos. Cikkünkből megtudhatja, hogyan érheti el ezt, illetve melyik az a nyolc dolog, amit kerülnie kell, ha bélflóráját egészségesnek szeretné tudni.

Az első 3 év szerepe az allergia és cukorbetegség megelőzésében

Budai Allergiaközpont - Dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus - 2022-05-10 18:33
Dán kutatók megfigyelései szerint az anyatej hozzájárul a gyermek egészséges bélflórájának kialakulásához, a jótékony tejsavbaktériumok megtelepedéséhez; ezzel is támogatva az immunrendszer fejlődését, a betegségek megelőzését.

Áteresztő bél szindróma

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2022-04-28 16:03
Emésztőrendszer
Az áteresztő bél vagy szivárgó bél szindróma gyakran előforduló, kellemetlen tüneteket okozó kórkép.

Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus - 2022-03-11 14:33
Prebiotikum
A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkalmaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében.

Életünk titokzatos társa, a bélflóra

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász - 2022-01-26 18:33
Bélflóra
Velünk él és alakul születésünktől fogva, befolyásolja egészségünk, közérzetünk alakulását, mégsem ismerjük eléggé.

Néhány tipp a probiotikumok szedéséhez

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész - 2022-01-25 20:36
Probiotikum
A probiotikumok jótékonyan segítik szervezetünk bélflórájának munkáját. Azonban, mint minden készítménynél (legyen az gyógyszer vagy étrend-kiegészítő), a probiotikumok esetében is szem előtt kell tartanunk néhány szabályt.

Probiotikum szedése gyermekkorban - Mikor szabad és mikor nem?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin - 2022-01-15 13:33
Bélflóra
Az édesanyák már várandósságuk idején tehetnek gyermekük egészségéért: az anya emésztőrendszerének egészsége egyik fő alapeleme gyermeke egészséges bélrendszerének, és mivel immunrendszerünk kb. 70 százaléka a bélrendszerben működik, ezért tudatosan tehetünk gyermekünk egészségének megőrzéséért.

Így hat a szervezetünkre a savanyú káposzta

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró - 2022-01-06 18:33
Káposzta
A savanyú káposztából számtalan ízletes étel készíthető, ám nem csak ezért szeretjük. A savanyú káposzta és annak leve ugyanis tele van vitaminokkal és a bélrendszerre is jótékony hatással van. Egyszóval egy újkori multivitamin, amit már nagyanyáink is használtak.

Bélflóra, autizmus és hangulatzavarok - Mi lehet az összefüggés?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021-12-06 22:03
Bélflóra
A gyomor-bél traktus a szervezet részeként kapcsolatban van a központi idegrendszerrel, és a bélflóra változásai olyan neurológiai rendellenességekkel is kapcsolatba hozhatók, mint a stressz, autizmus, depresszió, Parkinson-kór vagy Alzheimer-kór.

Béltisztítás - Miért veszélyes?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2021-09-02 07:35
Végbéltisztítás
A végbél és vastagbél tisztítása témájában számtalan írást találhatunk a világhálón, azonban az ezzel kapcsolatos vélekedés eléggé ellentmondásos. Van, aki kifejezetten hasznosnak és egészségesnek véli, mások inkább csak a hátrányáról írnak.

Diszbiózis, a bélflóra egyensúlyának zavara

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021-08-15 04:03
Diszbiózis
Diszbiózist (dysbiosis) a jótékony baktériumok alacsony mennyisége, valamint a káros baktériumok, gombák vagy paraziták elszaporodása okoz. Az elmúlt tíz évben a bélrendszeri diszbiózis előfordulási arányának drámai növekedése figyelhető meg, melyben a környezeti és életmódtényezők egyaránt nagy szerepet játszanak.
Probiotikum
A probiotikumok olyan jótékony mikroorganizmusok, amelyek védőhatást biztosítanak bizonyos kórokozókkal szemben, és amelyek számos élelmiszerben is megtalálhatóak. A probiotikumokról úgy tartják, hogy a bélflóra kiegyensúlyozása által igen fontos szerepet játszanak a megfelelő bélműködés és emésztés fenntartásában.

Kontaminált vékonybél szindróma

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2020-07-03 17:05
Kontaminált vékonybél szindróma
A kontaminált vékonybél szindróma (SIBO, small intestine bacterial owergrow) baktériumok vékonybélben való kóros túlszaporodása miatt alakul ki.

Átmeneti laktózintolenrancia: antibiotikumszedés után kerülje a tejtermékeket!

Budai Allergiaközpont - Dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus - 2020-02-03 05:21
Antibiotikum kúrát követően vagy hasmenéssel, hányással járó fertőzések után sokan tapasztalják, hogy a tejtermékek fogyasztása kellemetlen hasi tüneteket, pl. puffadást, hasfájást okoz. Az átmeneti laktózintolerancia okairól és kezeléséről dr. Polgár Marianne gasztroenterológus, gyermekgyógyász főorvost kérdeztük.