• Mi az a Somogyi-hatás?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus

    Inzulinnal kezelt cukorbetegek számára fontos a napi többszöri vércukor-önellenőrzés elvégzése. A megfelelő időpontokban mért vércukorértékek alapján az inzulin kezelés módosítható. Módosítani kell az inzulin dózisát tervezett testmozgás vagy visszatérő alacsony vércukorszint esetén is.

    A Somogyi-hatás során, kórosan alacsony vércukorszintet követően 12-36 órával a vércukorszint a termelődő stresszhormonok hatására jelentős mértékben megemelkedik. A jelenség leginkább inzulinhiányos, 1-es típusú cukorbetegek körében fordul elő.

    Ha ezeket a tüneteket észleli, vagy következetlenségeket, esetleg jelentős változásokat a vércukorszintben, beszéljen kezelőorvosával!

    Hirdetés

    Okok

    Az inzulinnal kezelt cukorbetegek körében, amennyiben az inzulin és az elfogyasztott szénhidrát mennyiségének aránya nem megfelelő, keveset eszik, vagy  a kívántnál nagyobb dózisú inzulint alkalmaz, akkor a vércukor kóros mértékben csökken, ezt nevezzük hipoglikémiának.

    A szervezet a hipoglikémiára olyan hormonok felszabadításával reagál, mint a glukagon és az epinefrin. Ezek a hormonok tartósan megemelik a vércukorszintet, ezért a Somogyi-hatást néha „rebound hatásnak” is nevezik.

    Bővebben A hipoglikémia - Mi történik, ha leesik a cukrunk?

    Somogyi-hatás versus hajnali jelenség

    A hajnali jelenség eltérő fogalom. Ez a szervezet természetes reakciója a hormonok (kortizol, növekedési hormon és katekolamin) hatására, amelyek a reggel közeledtével szabadulnak fel. Ezek a hormonok váltják ki a glükóz felszabadulását a májból. Ennek hatására hajnalban a vércukorszint meredeken emelkedik.

    A legtöbb embernél a glükóz felszabadulását az inzulin felszabadulása mérsékli. Azonban ha cukorbetegségben szenved, akkor a szervezete nem termel elég inzulint a felszabadult glükóz csökkentéséhez, ami a vércukorszint emelkedését okozza.

    Teszt és diagnózis

    A Somogyi-hatás és a hajnali jelenség igazolására legegyszerűbb a folyamatos vércukormérő rendszerek, szenzorok használata. A folyamatos glükózellenőrző (CGM) rendszer használatáról kérdezze meg orvosát! Ebben az esetben az orvos egy apró glükózérzékelőt helyez a bőr alá, ami információt küld egy olyan monitorozó eszközre, amely nyomon követi a glükózszintet, és jelzi, ha a szintek túl magasak vagy túl alacsonyak.

    Hipoglikémiák mérésére, ha tünetei vannak, az ujjbegyből történő vércukormérők is jól alkalmazhatóak, amennyiben a beteg hipoglikémia-érzete csökken vagy megszűnik, a szenzor viselésétől nagyobb siker várható.

    Bővebben Bőr alá ültethető szenzorok cukorbetegeknek

    Kezelés és megelőzés

    Ha diabéteszben szenved és a Somogyi-hatást tapasztalja, beszéljen kezelőorvosával! Beszéljen az ismétlődő ingadozásokról, mint például a magas reggeli vércukorszint. Mérje rendszeresen vércukrát, és az eredmények alapján figyelje meg az egyirányba mutató változásokat.

    • Mutassa meg a megfelelő mérési pontban mért értékeket kezelőorvosának.
    • Vezessen életmód naplót a konzultáció előtt.
    • A kontroll során az információk alapján sor kerül az inzulinadagolás módosítására.

    Felmerülhet éjszakai hipoglikémiák esetén kevesebb vagy más típusú bázis inzulin használata. Beszéljenek arról, hogy egy kicsit magasabb, de még mindig biztonságos vércukorszintcélt állítson be lefekvéshez.

    Kilátások

    Fontos, hogy jelentős vércukor-ingadozások esetén, akár soron kívül, konzultáljon kezelőorvosával.

    A cukorbetegség kezelése gyakorlatot és odafigyelést igényel. Ha megtanulja, hogy a szervezete hogyan reagál adott dolgokra, így a táplálkozásra, testmozgásra és az inzulinok eltérő típusaira, sokkal könnyebb lesz a betegségének kezelése.

    Olvasson tovább! Nem mindegy, hogy milyen inzulint választunk! - Humán inzulin vagy analóg inzulin?

    WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; healthline.com
    Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus

    Módosítva: 2020.04.07 09:36, Megjelenés: 2019.04.06 09:36
   • Cikkajánló

    Üzemorvosi vizsgálat

    Üzemorvosi vizsgálat

    Balogh Mária, újságíró

    Miért szükséges a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat, és mit érdemes még tudni róla?

    Szúnyogcsípés

    Szúnyogcsípés

    Cs. K., fordító

    A szúnyogok és a szúnyogcsípés bosszantó, és ráadásul több betegséget is terjesztenek.

    Diabétesz-szűrés - Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

    A cukorbetegség becslések szerint kétszer annyi embert érint Magyarországon, mint amennyi a felismert esetek száma, így az időben történő felismerés érdekében fontos a szűrővizsgálatok elvégzése. Kinek és mikor ajánlott diabétesz-szűrésre látogatnia? Mikor kell megismételni a vizsgálatot? Cikkünkben összefoglaltuk a legfőbb tudnivalókat.

    Hogyan erősíthetik a cukorbetegek az immunrendszerüket?

    A cukorbetegek sokkal hajlamosabbak a test bármely területén kialakuló fertőzésekre, mint a diabéteszben nem szenvedők. Ráadásul a fertőzések nemcsak gyakoribbak, de általában komplikáltabbak és nehezebben kezelhetők náluk. Ez azért van, mert a cukorbetegség befolyásolja az immunrendszert.

    Az 1-es típusú cukorbetegség szövődményei

    Az alacsony vércukorszint leggyakoribb oka gyermekkori cukorbetegségben az intenzív testmozgás, amennyiben ezt nem előzi meg a szénhidrát-, és energiabevitel növelése, illetve az inzulin adagjának csökkentése.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.