Mi az a Somogyi-hatás?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus frissítve:

Inzulinnal kezelt cukorbetegek számára fontos a napi többszöri vércukor-önellenőrzés elvégzése. A megfelelő időpontokban mért vércukorértékek alapján az inzulinkezelés módosítható. Módosítani kell az inzulin dózisát tervezett testmozgás vagy visszatérő alacsony vércukorszint esetén is.

A Somogyi-hatás során, kórosan alacsony vércukorszintet követően 12-36 órával a vércukorszint a termelődő stresszhormonok hatására jelentős mértékben megemelkedik. A jelenség leginkább inzulinhiányos, 1-es típusú cukorbetegek körében fordul elő.

Ha ezeket a tüneteket észleli, vagy következetlenségeket, esetleg jelentős változásokat a vércukorszintben, beszéljen kezelőorvosával!

Okok

Az inzulinnal kezelt cukorbetegek körében, amennyiben az inzulin és az elfogyasztott szénhidrát mennyiségének aránya nem megfelelő, keveset eszik, vagy a kívántnál nagyobb dózisú inzulint alkalmaz, akkor a vércukor kóros mértékben csökken, ezt nevezzük hipoglikémiának.

A szervezet a hipoglikémiára olyan hormonok felszabadításával reagál, mint a glukagon és az epinefrin. Ezek a hormonok tartósan megemelik a vércukorszintet, ezért a Somogyi-hatást néha „rebound hatásnak” is nevezik.

Bővebben A hipoglikémia - Mi történik, ha leesik a cukrunk?

Somogyi-hatás versus hajnali jelenség

A hajnali jelenség eltérő fogalom. Ez a szervezet természetes reakciója a hormonok (kortizol, növekedési hormon és katekolamin) hatására, amelyek a reggel közeledtével szabadulnak fel. Ezek a hormonok váltják ki a glükóz felszabadulását a májból. Ennek hatására hajnalban a vércukorszint meredeken emelkedik.

A legtöbb embernél a glükóz felszabadulását az inzulin felszabadulása mérsékli. Azonban ha cukorbetegségben szenved, akkor a szervezete nem termel elég inzulint a felszabadult glükóz csökkentéséhez, ami a vércukorszint emelkedését okozza.

Teszt és diagnózis

A Somogyi-hatás és a hajnali jelenség igazolására legegyszerűbb a folyamatos vércukormérő rendszerek, szenzorok használata. A folyamatos glükózellenőrző (CGM) rendszer használatáról kérdezze meg orvosát! Ebben az esetben az orvos egy apró glükózérzékelőt helyez a bőr alá, ami információt küld egy olyan monitorozó eszközre, amely nyomon követi a glükózszintet, és jelzi, ha a szintek túl magasak vagy túl alacsonyak.

Hipoglikémiák mérésére, ha tünetei vannak, az ujjbegyből történő vércukormérők is jól alkalmazhatóak, amennyiben a beteg hipoglikémia-érzete csökken vagy megszűnik, a szenzor viselésétől nagyobb siker várható.

Bővebben Bőr alá ültethető szenzorok cukorbetegeknek

Kezelés és megelőzés

Ha diabéteszben szenved és a Somogyi-hatást tapasztalja, beszéljen kezelőorvosával! Beszéljen az ismétlődő ingadozásokról, mint például a magas reggeli vércukorszint. Mérje rendszeresen vércukrát, és az eredmények alapján figyelje meg az egyirányba mutató változásokat.

  • Mutassa meg a megfelelő mérési pontban mért értékeket kezelőorvosának.
  • Vezessen életmódnaplót a konzultáció előtt.
  • A kontroll során az információk alapján sor kerül az inzulinadagolás módosítására.

Felmerülhet éjszakai hipoglikémiák esetén kevesebb vagy más típusú bázis inzulin használata. Beszéljenek arról, hogy egy kicsit magasabb, de még mindig biztonságos vércukorszintcélt állítson be lefekvéshez.

Kilátások

Fontos, hogy jelentős vércukor-ingadozások esetén, akár soron kívül, konzultáljon kezelőorvosával.

A cukorbetegség kezelése gyakorlatot és odafigyelést igényel. Ha megtanulja, hogy a szervezete hogyan reagál adott dolgokra, így a táplálkozásra, testmozgásra és az inzulinok eltérő típusaira, sokkal könnyebb lesz a betegségének kezelése.

Tovább Nem mindegy, hogy milyen inzulint választunk! - Humán inzulin vagy analóg inzulin?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; healthline.com
Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lackó Andrea és Dr. Brasnyó Pál
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.