• Véres széklet gyermekkorban - Mikor forduljon orvoshoz?

    WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit

    Szülőként az egyik legfélelmetesebb dolog szembesülni azzal, hogy a baba pelusában, vagy nagyobb gyermek esetén a WC-csészében vért látunk. Ilyenkor mindenki hajlamos a legrosszabbra gondolni, és gondolatban már azonnal a mentőket tárcsázza - de jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy sok banális dolog is állhat a háttérben.

    Talán nincs mindenki tisztában azzal, hogy bizonyos színes (piros) élelmiszerek (például cékla, paradicsomleves) áthaladva a tápcsatornán bizony megtartják eredeti árnyalatukat, és felbukkanva az emésztőtraktus végén igen nagy riadalmat kelthetnek. Éppen ezért, véres széklet észlelése esetén a legelső dolog átgondolnunk (pláne, mert a gyermekorvos is ezt kérdezné meg legelőször), hogy evett-e a kicsi ilyen ételt az elmúlt 24 órában. Amennyiben a válasz igen, valamint ha az egy-két „pirosabb” széklet mellett semmilyen egyéb tünet nem áll fenn, megnyugodhatunk, hogy talán mégsem akkora a baj.

    Véres széklet csecsemőkorban: fertőzéstől a komolyabb bajokig

    Szoptatott babáknál fordulhat elő, hogy a kicsi az édesanya különféle okok miatt kisebesedett emlőbimbójából is szopizva lenyeli a vérrel keveredett anyatejet, amely vér természetesen a székletben is megjelenhet. Ezzel a jelenséggel a baba részéről teendő nincs, annál inkább fontos az édesanya sebének mihamarabbi gyógyulását elérni.

    Hirdetés

    Tápcsatornai fertőzés

    A csecsemőkori véres széklet egyik leggyakoribb oka valamilyen tápcsatornai fertőzés, melyet sokszor egyéb tünetek (étvágytalanság, hasi fájdalom, hányás, hasmenés) kísérnek. Ebben az esetben az alapos fizikális vizsgálat mellett laborvizsgálatok, hasi UH és széklettenyésztés segíthetnek a mihamarabbi diagnózisalkotásban. Kezelése az adott kórokozónak megfelelően történik, melyet a gyermekorvos ír elő.

    Nekrotizáló enterokolitisz

    Leginkább koraszülött babáknál (és náluk is zömében az első élethetekben) fordulhat elő egy nagyon súlyos, véres széklettel és egyéb, tápcsatornai érintettséggel, illetve nagyon rossz általános állapottal társuló megbetegedés, melyet az orvosok nekrotizáló enterokolitisznek (NEC) neveznek. Kialakulásában szerepet játszhat a bélfal immunológiai éretlensége, nem megfelelő vérérhálózata, különféle kórokozók, de olyan prognosztikai faktorok is, mint pl. a várandós anya drogfogyasztása, vagy a kis születési súly. Az érintett babák kezdetben csak étvágytalanabbak, nehezebben szopnak; később egyre elesettebbek, általános állapotuk gyorsan romlik, véres széklet, hasi görcsök, kiszáradás, elektrolitzavarok fordulnak elő. A kórkép kezelése kórházi: szondatáplálás, antibiotikus és tüneti kezelés mellett nem ritkán sebészeti megoldást igényel. Halálozása igen magas: akár 10-60% közötti.

    Bélbetüremkedés

    Egy másik, súlyosabb, szintén dominálóan véres széklettel és hasi görcsökkel járó megbetegedés a bélösszecsúszás. Sok esetben enyhébb légúti fertőzést követően alakul ki, jellemző tünete kezdetben a baba ún. periodikus sírása és nyugtalansága. A széklet jellemzően málnazselészerű. Mihamarabbi kórházi ellátást igénylő kórkép. Pozitív hasi UH lelet birtokában először  a végbélen keresztül beadott beöntéssel próbálják meg az összecsúszást megszüntetni, ennek sikertelensége esetén a kezelés sebészi. A betegség 3 éves kor felett igen ritka.

    Bélfejlődési rendellenesség

    Viszonylag ritka, de mégis említésre méltó a bélfejlődési rendellenesség kapcsán kialakult véres széklet: a magzati bélfejlődés ún. forgási szakaszában történő „hiba” következtében a belek nem a normál, anatómiai viszonyoknak megfelelően rendeződnek, s ez megtöretést, vérellátási zavart okozhat. Ilyenkor a székletprobléma mellett dominál a hasi fájdalom és a hányás, szopási nehezítettség is. Kezelése sebészi.

    Allergia a tejre

    Véres székletet okozhat csecsemőkorban a tejallergia: akár a baba, súlyosabb esetben akár csak a szoptatós édesanya által nagyobb mennyiségben elfogyasztott tehéntej fehérjéje okozhat bélrendszeri tüneteket, a görcsös hasi fájdalomtól kezdve kifejezett étvágytalanságig, véres székletürítésig. Emellett nem ritkán bőrtünetek (atópia, kiütések) is fellépnek. Diagnosztizálása a súlyosabb kórképek kizárását (laborok, hasi UH) követően a tejtermékek mellőzésének próbájával történik. Ha ilyenkor szűnnek a panaszok, majd visszaterhelésre ismét előjönnek, szinte bizonyosra vehető a táplálékallergia fennállása. Sajnos, ebben az esetben „kemény” hónapok, esetenként évek várnak babára, mamára egyaránt, hiszen a tehéntejet és az ebből készült élelmiszereket teljesen hanyagolni kell. Jó hír azonban, hogy a kicsik zöme idővel teljesen „kinövi” ezt.

    K-vitamin hiány okozta vérzékenység

    A K-vitamin kötelező jellegű pótlásának bevezetése óta alig találkozni a kora újszülöttkorban (1-7 napos) fellépő K-vitamin-hiányos vérzékenységgel. Ez a zsíroldékony vitamin ugyanis a májban fejti ki hatását, elengedhetetlen bizonyos, a véralvadásban részt vevő molekulák képzésében. Kései hiánybetegsége 1-3 hónapos kor közt léphet fel, ilyenkor az ok a máj betegsége, vagy a vitamin elégtelen tápcsatornai felszívódása. Agyi, tápcsatornai vérzések lépnek fel, melyek nem ritkán életveszélyes állapotot hoznak létre.

    Véres széklet gyermekkorban - Mi okozhatja?

    Schönlein-Henoch purpura

    Fentiek mellett, főként már gyermekkorban okozhat véres székletet néhány immunológiai betegség, többek közt az ún. Schönlein-Henoch purpura: ilyenkor a legkisebb erek falában lép fel gyulladás, mely a bőrt, a veséket és a tápcsatornát érinti. A görcsös hasi fájdalom mellett véres székletürítés, bőrkiütések jelentenek segítséget a diagnózis felállításában. Kezelése kórházi körülmények közt történik.

    Lenyelt tárgyak

    Ritkán a tápcsatornába bejutott, lenyelt idegen testek okozhatnak véres székletet, szintén hasi fájdalommal, hányással társulva. Ebben az esetben képalkotó vizsgálatok, gondos anamnézis segítheti a vizsgáló orvos munkáját.

    IBD - gyulladásos bélbetegségek

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Véres székletet okozhatnak továbbá a gyulladásos bélbetegségek, melyek hasi fájdalommal, és egyéb tünetekkel járnak. Kivizsgálásuk gyermekorvos feladata, laborok, képalkotók, endoszkópos vizsgálatok során derül fény a kórképre. Krónikus betegségek lévén, kezelésük gyermek-gasztroenterologus feladata, gondozásbavételt követően történik a személyre szabott terápia bevezetése.

    Aranyér

    Nagyobb gyermekeknél, serdülőknél aranyeres csomók is okozhatják a vércsík megjelenését a székletben.

    Látható tehát, hogy ennek az ijesztő tünetnek mennyi minden okozója lehet. Néhány esetben valóban szükséges lehet akár a mentők hívása is, általában azonban elegendő a körzeti gyermekorvost felkeresni, aki majd a megfelelő helyre irányítja gyermekünket.

    Dr. Lesznyák Judit

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit

    Legutóbb frissült: 2016.07.18 11:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vérzik, fáj, viszket? Mindenképpen aranyér-kivizsgálás szükséges!

    Az aranyérbetegség a leggyakoribb végbél környéki elváltozás. Az emberek többsége, főként az ötven év felettiek és a várandós nők, nem minden esetben fordul szakemberhez, mert kellemetlen számukra a probléma. Vannak esetek, amikor az orvosi vizsgálat és kezelés hasznos, néhány esetben elengedhetetlen. Kérdéseinkre dr. Baranyai László, a Trombózisközpont aranyér specialistája válaszol.

    Napszúrás csecsemőknél, kisgyermekeknél

    A napszúrást többnyire közvetlen napsugárzás okozza, ami az agyhártya ingerléséhez vezet. Ez gyakran együtt jár az agy megduzzadásával és az agyi nyomás emelkedésével. Különösen nagy veszélyt jelent a napszúrás a csecsemőkre, főleg akkor, ha a kis fejük vagy nyakuk fedetlenül ki van téve a napsugaraknak.

    A vastagbélrák tünetei

    A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. Ismerje fel a vastagbéldaganat korai tüneteit!

    Véres széklet - Milyen betegségeket jelezhet?

    A véres széklet (hematochezia) akkor fordul elő, ha a tápcsatornából vér szivárog a belekbe. Gyakran valamiféle sérülés, aranyér, az emésztőrendszer súlyos betegsége vagy krónikus gyulladása okozza.

    Lisztérzékenység - A búza mint életveszélyes méreg

    A búza, a búzalisztből készített élelmiszerek képezik az európai ember étrendjének alapját. Száz emberből kettőnek viszont ez az alapélelmiszer életveszélyes méreg, ugyanis lisztérzékeny. De vajon honnan tudhatja, hogy fennáll ez a betegség?

    Vérhányás és véres hányás - Mi állhat a háttérben?

    Vérhányásnak az emésztőtraktusból származó nagyfokú vérzést nevezzük. Előfordul, hogy a hányásban csak kis mennyiségű vért fedez fel a beteg, ekkor inkább véres hányásról beszélhetünk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.