Tudnivalók az allergiás tünetek vizsgálatáról

szerző: Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus - Budai Allergiaközpont
megjelent:

Ha az elmúlt időszakban tüsszögött, folyt vagy bedugult az orra, esetleg szűnni nem akaró kiütések, viszketés kínozza vagy rendszeres hasi fájdalmaktól, puffadástól szenved, itt az ideje kivizsgáltatnia, mi okozza a panaszait. Ha tünetei alapján felmerül az allergia gyanúja, kezelőorvosa a szükséges vizsgálat elvégzését fogja javasolni.

Az allergiavizsgálatra szükség van a diagnózis megállapításához, ahhoz, hogy megismerjük, mi az allergén, ami az allergiás tüneteket okozza.

Az allergiáknak több típusát ismerjük – mondja dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus. „Mást vizsgálunk légúti allergiás tünetek esetén, ha a beteg például orrfolyásra, tüsszögésre panaszkodik. Megint más irányba vizsgálódunk, ha hasi panaszokkal érkezik, hiszen ekkor feltehetőleg valamilyen étel fogyasztása váltja ki a tüneteit. A bőrallergiák esetében szintén másként alakul a kivizsgálás menete, hiszen itt a fémektől kezdve a különböző kozmetikumokig igen széles a paletta, ami a kiváltó tényezőket illeti.”

Miért van egyre több beteg?

Az allergia a szervezet egy nem megfelelő immunválasza, melyet valójában ártalmatlan környezeti anyagokkal szemben produkál. A válaszreakció, az allergia súlyossága enyhe viszketéstől, náthától, múló bőrkiütésen át súlyos, halálos anafilaxiás reakcióig terjedhet. Allergia: miért van egyre több beteg?>>

Vérvizsgálattal is kimutatható

Bármikor elvégezhető: allergiás időszakban, várandósoknál és kisgyermekeknél, csecsemőknél is. A vérvizsgálat az alábbi allergének kivizsgálásában nyújt segítséget:

  • légúti allergének (pollenek, atka, penész, állati szűr és tollak, stb.)
  • táplálék allergének (búza, tej, tojás, stb.)
  • rovarmérgek (méh, darázs)

Prick-teszt vagy bőrpróba

Az allergiavizsgálat alapmódszere. „A vizsgálat során az allergént az alkar bőrére csepegtetjük, majd minimális (felületi hámréteg) bőrkarcolás történik, ezt követően nézzük a bőr reakcióját. Vörösödés, duzzanat esetén az adott allergénre az allergia bizonyított. A vörösséget felhelyezést követően 10-15 perccel nézzük.” Elvégzése allergiás időszakban, ekcémás bőrnél, várandósoknál, szoptatás alatt, bizonyos gyógyszerek használata mellett nem lehetséges.

Prick-teszttel végezhető allergiavizsgálat:

  • légúti allergénekre (pollenek, atka, penész, állati szűr és tollak, stb.)
  • táplálék allergénekre (búza, tej, tojás, stb.)

Bővebben Prick teszt - bőrpróba allergének meghatározására

Gyógyítható és megelőzhető-e az allergia?

Az allergiát kiváltó anyag (allergén) kerülése csak az első életévekben járhat igazán sikerrel, de a folyamatos "üvegbúrában" való élet nem megvalósítható, ezért ez az út - még ha előre is látjuk az egyénre leselkedő veszélyt - nem megvalósítható. Gyógyítható és megelőzhető-e az allergia?

Epicután vizsgálat

A kérdéses anyagot, allergént a hát bőrére ragasztják. Ennél a módszernél szintén a bőr vörösödését, duzzanatát figyelik, de nem csak egy, hanem több alkalommal is: a felhelyezést követően 1-24-48 és 72 órát követően. Sőt vannak olyan allergének, melyek a felhelyezést követően egy héttel okoznak bőrtünetet. A hosszabb követés miatt epicután teszt allergia vizsgálat esetén a hát mosása nem javasolt.

Anyagok, melyek csak epicután teszt allergia vizsgálat módszerrel vizsgálhatóak:

Hidrogén kilégzési teszt

Nem allergia, hanem ételérzékenység kivizsgálása során alkalmazott vizsgálat. Laktóz és fruktóz intolerancia gyanúja esetén segíti a diagnózis megállapítását.

A vizsgálat lefolyása a következő: a beteg szájüregét és a garatot antibakteriális szerrel kiöblítik. A vizsgálathoz használt 300 ml folyadék (vízben oldott 20 g laktulóz vagy 75 g laktóz vagy fruktóz) elfogyasztását követően 20 percenként a vizsgálathoz használt műszerbe kell a betegnek lélegezni. A vizsgálat teljes időtartama 120 és 180 perc.

Mi micsoda?

IgE
- az ellenanyag, ami allergia esetén termelődik a vérben. Allergiavizsgálat során ezt lehet kimutatni és ezzel igazolható az allergia. Az IgE allergén specifikus, vagyis minden allergén – például egyes pollenek, állatszőrök, atka - ellen meghatározott típusú IgE termelődik.

IgG
- magasabb szintje jellemzően ételek kapcsán jelentkező tünetek – hasmenés, puffadás, görcsök - fordul elő. Vizsgálata elsősorban ételintolerancia, érzékenység esetén javasolt, különösen akkor, ha az IgE (allergia) vizsgálata nem mutatott eltérést, de a betegnek panaszai vannak.

Nutritív és inhalatív allergének:

Az allergia tesztek során vizsgált allergének gyűjtőneve. A nutritív (táplálék) allergének – például tej, tojás, földimogyoró, búza - jelölik az egyes élelmiszereket és/vagy azok összetevőit. Az inhalatív (légúti) allergéneket – például macskaszőr, parlagfű, fekete üröm, élesztőgomba - a légúti allergiás tünetek esetén vizsgálják.

(Budai Allergiaközpont - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.