Fémallergia, ekcéma, gyógyszerallergia: tünetek és kezelés

szerző: Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus - Budai Allergiaközpont
frissítve:

A viszkető, hámló, kiszáradt bőr gyakori jelenség, különösen a kéz és arc területén. Bizonyos esetekben a tünetek kiváltó oka nem egyszerűen az időjárás vagy a rosszul megválasztott kozmetikumok.

Az ekcéma téma cikkei

6/1 Ekcéma - Mi okozhatja, és hogyan kezeljük?
6/2 Az ekcéma kiváltó okai és típusai
6/3 Az ekcéma tünetei
6/4 Csecsemőkori ekcéma megelőzése és kezelése
6/5 Tények és tévhitek az ekcémáról
6/6 Fémallergia, ekcéma, gyógyszerallergia

Dr. Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológusának segítségével összegyűjtöttünk három olyan elváltozást, melyek kezelése feltétlenül szakember közreműködését igényli.

Fémallergia

Tünetek: A fémallergia leggyakrabban bőrtünetekkel jelentkezik. Jellegzetes tünetei az érintett területen jelentkező vörösség, viszketés, duzzanat, hámló, kiszáradt bőr. Hosszabb fennállás esetén a bőr megvastagodik, lemezesen hámlik, berepedezik. Bizonyos esetekben a bőrtünet lehet urticária (csalánkiütés) szerű is.

Kezelése: A fémallergia megállapítására két általánosságban leggyakrabban használt tesztelési módszer létezik. Egyik az un. epicután teszt: a hát bőrére felhelyezett fémeket, illetve vegyületeiket tartalmazó speciális ragtapasz. A másik a limfocita-transzformációs teszt (vérvizsgálat).

A fémallergia eddigi egyetlen és leghatásosabb kezelési lehetősége a fémek elkerülése volt. Ez sajnos sok esetben az ékszerek letevését, a fogászati tömések, implantátumok kicserélését jelentette.

Létezik egy módszer, a nikkel deszenzibilizáció, mely nikkelallergia esetén alkalmazható. A kezelés nikkelt tartalmazó kapszulákkal, szájon át alkalmazva történik. A min. egy éven át tartó terápia a bőrtüneteket is hatékonyan szünteti meg.

Nikkelallergia

Hazánkban a lakosság 30 százaléka szenved a nikkel allergia tüneteitől, közöttük is különösen magas, mintegy 80-90 százalék a nők aránya. A nikkel allergia tüneteit számos, a hétköznapok során is használt eszközzel történő érintkezés is kiválthatja. Nikkelallergia: fejfájás és fáradékonyság

Ekcéma

Tünetek: Az ekcéma többnyire allergiás válaszreakcióként kialakuló bőrgyulladás. Legismertebb formái az ún. atópiás dermaitis, ez öröklött hajlam talaján jelentkező ekcéma és a kontakt-, vagyis valamilyen allergénnel történő érintkezés hatására kialakuló betegség.

Kezelése: Az atópiás dermatitisz kezelése gondos bőrápolás, helyi gyulladáscsökkentő készítmények, belsőleg antihisztaminok, fénykezelés, diéta.

A kontakt ekcémát leggyakrabban a bőrrel érintkező ékszer, kozmetikum, vegyszer, festékanyag váltja ki, először az érintett börfelületen, majd akár testszerte is. Kezelése helyi szteroidos kenőcs, gondos bőrápolás, illetve első helyen a kérdéses allergén kerülése.

Bővebben Az ekcéma kiváltó okai és típusai

Gyógyszerallergia

A legismertebb allergiát okozó gyógyszer a penicillin, de a hozzá hasonló antibiotikumok szintén allergiás megbetegedést eredményezhetnek. Egyéb, gyakori allergiát okozó gyógyszerek a: barbiturátok, antikonvulziv szerek, insulin és a jód.

Tünetei: Csalánkiütés, bőrvörösség, test- és szemviszketés, zavartság, ajak- és torokduzzanat.

Kezelése: A gyógyszerallergia kezelésének fő eszköze a tünetek csökkentése. Ezt megtehetjük antihisztaminnal, szteroiddal, adrenalinnal, és egyéb gyógyszerekkel. A legfontosabb az allergiát kiváltó gyógyszerek elkerülése.

A gyógyszerallergia kivizsgálása általában nem egyszerű feladat, csak ebben jártas szakemberhez forduljunk, gyakran kórházi háttér szükséges hozzá a súlyos, életveszélyes tünetek kialakulása miatt.

(Budai Allergiaközpont - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus)

Cikkajánló

Viszketés
A viszketés az egyik leghétköznapibb, ugyanakkor orvosi értelemben az egyik legnehezebben felderíthető jelenség, amit bőrgyógyászati, belgyógyászati betegségek, neurológiai és anyagcserezavarok, hormonális eltérések és pszichés problémák is okozhatnak.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Holnapy Gergely, Dr. Árki Ildikó
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya és Dr. Csuth Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.