Fogkrém-allergia - Ezek lehetnek a tünetek

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos frissítve:

A fogkrémekben található fluorid allergén tulajdonságain kívül a fogkrém ízét biztosító egyéb összetevők is gyakran okozhatnak allergiás reakciót. Ezek közül a leggyakoribbak a fahéj, fodormenta, borsmenta, karvon és anetol. Mindezen kívül a fogkrémben található adalékanyagok és parabén is vezethet fogkrém-allergiához.

Mivel a legtöbb fogkrém mentás ízesítésű, az arra allergiások sajnos csak nehezen találnak elfogadható alternatívát. Mindazonáltal szerencsére létezik néhány fluorid-mentes készítmény is, melyek nem tartalmazzák a potenciálisan irritáló összetevőket.

Áttekintés

Amikor fekélyt, sebesedést észlel a szájban, vagy az ajkak körül, minden bizonnyal a fogkrém az egyik legutolsó dolog, amire kiváltó okként gondolna. Ugyanakkor a Mayo Klinika kutatásai szerint a fogászati termékek fluorid illetve nátrium-lauril-szulfát (SLS) tartalma lehet oka a periorális dermatitisznek, mely magába foglalja a száj és az orr körüli területet is.

Periorális dermatitisz

A periorális dermatitisz (szájkörnyéki bőrgyulladás) tünetei leggyakrabban kis, piros dudorok az ajkak körül, illetve az orr vagy áll területén, súlyos esetben pedig az arc és a szem környéke is érintett. Ezek a dudorok lehetnek pattanásokra hasonlítva gennyesek is, gyakran égő vagy viszkető érzéssel kísérve.

A periorális dermatitisz lehet egyfajta rozacea (értágulat), felnőtt akne vagy seborrhoeás dermatitisz. Természetesen nem csak a fogkrém lehet kiváltó ok, hanem a smink, a hidratáló és a lokális kortikoszteroidok is.

Bővebben A periorális dermatitis

Keilitisz

A keilitisz az ajkak olyan jellegű gyulladása, melyben a száj szárazzá és repedezetté válik. Előfordulhat még duzzanat, illetve gennyes szivárgás is a száj sarkában. Bár leggyakrabban gombás fertőzés okozza, fogrém-allergia is lehet a keilitisz kiváltó oka.

Fekély, seb

A fekélyek és sebek előfordulhatnak az ajkakon belül, az ínyen, a nyelv alatt és az arcon is. Jellemzően vörösek, fehér bevonattal. A fogkrémek irritáló anyagain kívül a szájsérülések, stressz, a rossz táplálkozás, az élelmiszer allergia és a menstruáció is okozhat fekélyesedést a szájban.

Diagnózis és kezelés

Ha fennáll a fogkrém-allergia veszélye, legjobb, ha lecseréli fogkrémét lehetőleg ízesítetlen vagy gyógynövényes változatra.

Amennyiben szokatlan dudorokat észlel a szájában vagy az ajkai környékén, beszéljen orvosával! A periorális dermatitisz kezelése akár több hónapig is elhúzódhat, leginkább antibiotikummal és egyéb lokális gyógyszerekkel történik. Sajnos azonban a dudorok újra visszatérhetnek, ha az arcra szteoid tartalmú krémet használnak.

A fekélyek enyhítésére leggyakrabban ibuprofen vagy paracetamol tartalmú készítményt alkalmaznak, ám 7-10 napon belül általában maguktól is elmúlnak. Kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét, mit javasol a kellemetlen állapot enyhítésére!

Ez is érdekelheti A nyelv betegségei

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; livestrong
Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.