• Allergia - A leggyakoribb kezelési hibák

    Szerző: Medipress

    Dr. James L. Sublett (Louisville-i Egyetem) és az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Kollégium rávilágít a szezonális allergia kezelése során tapasztalt négy leggyakoribb hibára.

    1. Tüneti kezelés a kiváltó ok ismerete nélkül

    Sok allergiás a tünetek megjelenésekor azonnal elkezdi a gyógyszeres kezelést anélkül, hogy pontosan tudná, mi váltja ki azokat. Ez a hiba a hatástalan kezelések mintegy feléért felelős. A megoldás egy allergiás teszt lehet: injekciós tűvel a bőrbe juttatnak különböző allergéneket, az allergiás reakció tanúskodik a bűnösről. 

    Hirdetés

    2. A beteg nincs tisztában, mi váltja ki allergiáját

    Ez azért is fontos, mert a gyógyszerek mellett az allergén elkerülése a másik járható út a tünetek kivédésére. Amennyiben a pollen a főbűnös, érdemes csukni az ablakokat, naponta többször zuhanyozni és ruhát cserélni, illetve fedett helyen maradni, ha magas a szabadtéri levegő pollenkoncentrációja. Poratka-allergia esetén a lakásban el kell távolítani a padlószőnyeget, HEPA-szűrős porszívót kell használni takarításkor, olyan ágyneműt kell használni, amit nem szeretnek az atkák, valamint azokat gyakran mosni kell. Összefoglalva: minimalizálni kell az allergénnel való találkozás esélyét.

    3. A gyógyszerszedés kezdete csak a tünetek megjelenése után kezdődik

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt az allergiáról

    Nem érdemes várni addig, amíg a tüsszentés és az orrfolyás jelentkezik. A gyógyszerek jobban gátolják a tünetek kialakulását, mint amennyire a már megjelent tüneteket képesek kezelni. Emiatt előre kell tervezni: a szezonális allergiánál nagyjából tudni lehet az időszakot, a pollenkoncentráció pedig a meleg beköszöntével szokott emelkedni.

    4. A keresztallergia figyelmen kívül hagyása

    Sok pollenallergiásnál tapasztalható, hogy egyes ételek, melyek az adott pollenhez hasonló fehérjéket tartalmaznak, ugyanazokat a tüneteket váltják ki. Ilyen társbűnösként szerepelhet a cseresznye, a meggy, egyes körte- és almafajok, a dinnye, egyes mogyorók. Érdemes megbeszélni a kezelőorvossal, hogy adott allergén esetén milyen keresztallergiát okozó ételek jönnek szóba, ezeket az allergiaszezonban kerülni kell.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2010.10.18 11:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A leggyakoribb kérdések a parlagfű-allergiával kapcsolatban

    A parlagfű virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, ekkortól egészen október közepéig okozhat allergiás tüneteket. Míg ez az időszak sokak számára a nyaralást, iskolakezdést, nyárutót jelenti, addig az országban minden ötödik ember egy probléma megoldására koncentrál: az allergiás tünetek csillapítására.

    Túlélési tanácsok parlagfűszezonra

    Javában tart a pollenszezon, erősödik a leggyakoribb és legtöbb panaszt okozó allergén növény, a parlagfű pollenszórása.

    Miért vagyok allergiás a háziállatomra?

    Az állati eredetű allergiák között a macskaszőr és a kutyaszőr okozta allergia gyakran fordul elő. Ezek kezelésében nehezítő tényező, hogy az allergiás panasz jelentkezése esetén is érzelmi okokból nagyon nehéz megválni a házi kedvencektől.

    Mi okozza a dióallergia kialakulását?

    A mogyoróallergia mellett a dióallergia tartozik a leggyakoribb ételallergiák közé. Cikkünkből megismerheti a betegség kialakulásának módját, tüneteit, kezelését, valamint megelőzését is.

    Az angioödéma tünetei és okai

    Angioödéma során a bőrön keletkező kiütések mellett a végtagok, az arc (a szemek környékével, az ajkakkal vagy nyelvvel) duzzadása alakul ki, légzési és nyelési nehézséggel. Az első látásra is ijesztő tünetek rövid időn belül életveszélyes állapothoz is vezethetnek. Angioödéma jelentkezhet allergia, gyógyszerek vagy fertőzések következtében.

    A legelterjedtebb allergiatípusok

    A három leggyakoribb allergiás betegség az asztma, a rhinitis és a különböző ételallergiák. Európában nyolcvanmillió embert tartanak nyilván különböző allergiás betegségekkel. Előfordulások, arányok.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.