• Hogyan ismerhető fel az atópiás alkat?

    Dr. Lesznyák Judit
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit

    Atópia és allergia: sokak számára ismerősen csengő szavak ezek. Mit jelent pontosan az atópia kifejezés? És mi köze az allergiához? A kérdések megválaszolásához érdemes egy kicsit alaposabban körüljárni a témát.

    Az allergia szavunk görög eredetű, az allosergos szóból származik, amelynek a jelentése valami más, vagy valami, ami megváltozott. Az allergia valóban nem más, mint a szervezetünk védelméért felelős immunrendszerünk megváltozott viselkedése, túlzott reakciója. Olyan testidegen vagy éppen saját anyagok által kiváltott reakció, mely számos tünethez vezethet.

    Az allergia leggyakrabban bőrelváltozások képében jelentkezik, de érintheti az emésztőtraktust (pl. tejallergia), a légzőrendszert (pl. pollenallergia), a szemeket (pl. kötőhártya-gyulladás), de akár szisztémás, vagyis az egész testet érintő, súlyos formája is előfordulhat (anaphilaxiás reakció).

    Amikor atópiás alkatról beszélünk, az azt jelenti, hogy valaki fokozottan hajlamos a különféle allergiás reakciók bekövetkeztére. Ennek oka legtöbbször veleszületett vagy genetikai okokra vezethető vissza, és az esetek döntő hányadában különféle bőrtünetekben (atópiás dermatitisz) mutatkozik meg. Valamivel ritkábban, de bizonyos légúti betegségek is kialakulhatnak az atópia talaján, ilyen például az asztma vagy a krónikus bronchitis.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Immunrendszerünk működése és zavarai

    Hirdetés

    A leggyakoribb kapcsolódó kórkép: az atópiás dermatitisz (atópiás ekcéma)

    Bizonyos felmérések szerint az egyik leggyakoribb gyermekeket érintő bőrgyógyászati kórkép. Magyarországon a 18 év alatti korosztály mintegy 17-20 százaléka lehet érintett, akik közül a többségnek már 5 éves kor alatt megjelennek a tünetei.

    Bár maga az atópia rendszerint öröklött tényező, a tünetek megjelenéséhez sok esetben szükség van egy vagy több környezeti tényező jelenlétéhez. Ennek palettája viszonylag széles: lehet éppen az elfogyasztott táplálékban valamilyen allergén (pl. tejfehérje), de akár egy mosószer, egy testápoló, vagy éppen babaolaj.

    Jellegzetes tünetek

    Attól függően, hogy a tünetek mely életkorban lépnek fel, rendszerint megkülönböztethetjük a csecsemőkori, a kisdedkori, illetve az ifjúkori formákat. A csecsemőkori megjelenés egyik tipikus tünete a fejtető koszmója, illetve a homlok, súlyosabb esetben az arc többi részének hámló, kipirosodó elváltozásai. Kisdedkorban a bőrjelenségek már kevésbé az arcon, sokkal inkább a végtagokon (térd-, könyökhajlat), illetve a has, mellkas bőrén dominálnak, míg ifjúkorban bárhol megjelenhetnek a viszkető, nedvező, hámló, kipirosodott felületek, illetve apróbb csomók a bőrben.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Az ekcéma ezer arca

    Az atópiás ekcéma felismerése

    A betegség diagnosztizálása sokszor nem egyszerű folyamat, és igen sok esetben maga a kiváltó allergén örökre rejtve marad. A szakorvos (gyermekgyógyász, bőrgyógyász) által elvégzett laborvizsgálatokban emelkedett lehet a szérum IgE-szintje, de sajnos jócskán akadnak olyan esetek is, amikor ez gyakorlatilag teljesen normál értéken marad, mégis a beteg a dermatitiszre jellemző tüneteket mutatja. Egy másik fontos eltérés lehet a vérképben az ún. eosinophil granulocyták arányának emelkedése, amely az allergiás reakció jelenlétére hívhatja fel a figyelmet.

    Egyéb atópiás kórképek

    Az atópiás alkatúak a különféle bőrgyulladások mellett egyéb jellegű panaszok kialakulására is hajlamosabbak életük folyamán. Sokan közülük visszatérő légzőszervi problémákkal (asztma, hörghurut) küszködnek, másoknál a táplálékallergia különféle formái keserítik meg a mindennapokat. Nem egy esetben a különféle atópiás eredetű kórképek összeadódhatnak, illetve párhuzamosan is jelen lehetnek. Éppen ezért, felmerülő atópia gyanúja esetén célszerű komplex kivizsgálásba kezdeni.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Atópiás dermatitisz és ekcéma: Így enyhíthető a viszketés

    Hogyan csökkenthető az atópiás tünetek esélye?

    Az atópiás eredetű tünetek kezelése összetett. Mivel a háttérben meghúzódó atópia miatt szinte folyamatosan emelkedett a gyulladás kialakulásának kockázata, érdemes először a megelőzésre nagy hangsúlyt fektetni. Mit is jelent ez?

    • Étrend: Igyekezzünk a beteg étrendjéből a lehetséges allergiaforrásokat kiiktatni (pl. tápszeres csecsemő pozitív családi anamnézis esetén a kezdetektől HA (hypoallergén) tápszert kapjon; tejtermék bevezetése csak 1 éves kor felett és nagyon óvatosan, fokozatosan történje).

    • Bőrápolás: használjunk speciális hidratálókat. Atópiára hajlamosak számára már számos készítmény beszerezhető akár a patikák, akár a drogériák polcairól, legtöbbjükhöz orvosi vényre sincs szükség. A viszketésre alkalmazhatók antihisztamin tartalmú készítmények - ezek kiválasztását azonban bízzuk a szakemberre, legtöbbjük nem véletlenül vényköteles.

    • Háztartás és vegyszerek: A testfelülettel érintkező ruhák, ágyneműk mosása, öblítése kímélő, lehetőleg nem allergizáló hatású szerekkel történjen.

    • Házi kedvencek beszerzésénél alaposan gondoljuk át, hogy milyen állatot szabad beengednünk, nehogy néhány hét múlva mégis le kelljen mondanunk róla az okozott allergiás kellemetlenségek miatt.

    Olvasson tovább! Ön tudja, mit tegyen anafilaxiás sokk esetén?

    Dr. Lesznyák Judit

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit

    Módosítva: 2019.04.08 11:06, Megjelenés: 2017.07.05 18:56
   • Cikkajánló

    Emésztési zavar

    Emésztési zavar

    WEBBeteg

    Mik a tünetei az emésztési zavarnak? Hogyan előzhető meg?

    Fogzás

    Fogzás

    Dr. Szendrey Gábor

    A baba nyugtalan, sírdogál, sőt még hőemelkedése is lehet.

    Hogyan mentsünk életet allergiás sokk esetén?

    Különböző élelmiszerek, gyógyszerek, de akár darázscsípés is kiválthat súlyos, esetenként akár életveszélyes allergiás reakciót. Az úgynevezett anafilaxiás sokk váratlanul jön, sokan ráadásul nem is tudják, hogy ők maguk vagy egy családtagjuk érintett.

    A gyermekkori ételallergiáról általánosságban

    A gyermekkori ételallergia hazánkban a gyermekek kb. 7 százalékát érinti. Gyakorisága miatt jelentős, ezért összeszedtük róla a legfontosabb tudnivalókat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hogy lesz így párom?
    Az első lépés sokszor a legnehezebb: önmagunk elfogadása a betegségünkkel.
    Füstmentes jövő?
    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)
    Egymillió migrénes
    Volt már valaha olyan mértékű fejfájásod, hogy nem tudtál dolgozni?
    Amire a férfiak a leginkább kíváncsiak
    A legfontosabb kérdések és válaszok a férfiegészségről.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások