Milyen tünetei lehetnek a földimogyoró-allergiának?
A földimogyoró allergia előfordulása különösen kisgyermekek esetében gyakori. Az allergiás tünetek a kismértékű irritációtól egészen az életveszélyes reakcióig terjedhetnek. A panaszokat már közvetlenül a mogyoró fogyasztása után pár perccel tapasztalhatjuk, akár kis mennyiség is súlyos irritációt okozhat.
A diófélék közül a mogyoró, ezen belül is a földimogyoró okoz leggyakrabban allergiát. A legtöbb esetben már gyermekkorban diagnosztizálják, de felnőttkorban is bármikor kialakulhat. Érdemes figyelni a tünetekre - melyek közül nem mind jelentkezik egyszerre -, hiszen a földimogyoró allergia veszélyes, akár halálos kimenetelű is lehet.
Mit nevezünk anafilaxiának? |
Anafilaxia leggyakrabban bizonyos ételek (pl. földimogyoró, búza, dió, hal és kagylófélék, tej, tojás) vagy gyógyszerek (pl. béta-laktám antibiotikumok, nem-szteroid gyulladásgátlók) bevitele, illetve rovar (darázs, méh) csípése kapcsán jelentkezik. A nem-allergiás anafilaxia leggyakoribb kiváltó okai a fizikai terhelés, a hidegexpozíció, a kontrasztanyagok és az opiát típusú gyógyszerek. A pontos kiváltó ok azonban sokszor ismeretlen marad. |
Földimogyoró allergia tünetei
- bőrkiütés, ekcéma
- hasmenés, hasi görcsök
- hányinger, hányás
- légszomj vagy nehézlégzés
- orrfolyás
- anafilaxia
Kockázati tényezők
Az orvosok nem tudják pontosan megmondani, hogy kinél alakul ki földimogyoró allergia, de az alábbi tényezők befolyásolják a kialakulásának esélyét:
- Kor
- Gyermekkorban diagnosztizált, felnőttkorban tünetmentes allergia
- Egyéb ételallergia
- Családban előforduló ételallergia
- Atópiás dermatitis
Kezelés
A földimogyoró allergiát jelenleg nem lehet gyógyítani, ezért a kezelést kizárólag a diéta jelenti. Kerülje a földimogyorót, és az azt tartalmazó ételek fogyasztását!
A téma cikkei |
13/1 A 10 leggyakoribb, allergiát kiváltó tényező |
Tanácsok földimogyoró allergiásoknak
- Mindig figyelmesen olvassa el a termékek összetevőjének címkéjét, még akkor is, ha ismeri a terméket, hiszen bármikor változhatnak az élelmiszer összetevőin.
- Ne vegye egyértelműnek, hogy a termék nem tartalmaz mogyorót! A feldolgozás során olyan élelmiszerekkel is érintkezhet az amúgy a mogyorómentes élelmiszer, ami földimogyorót tartalmaz. Ezzel olyan szennyeződés kerülhet a termékre, amelyet nem tekinthetünk mogyorómentesnek.
- Kerülje az ismeretlen eredetű ételeket! Ha nem biztos, hogy az adott élelmiszer tartalmaz-e mogyorót, inkább utasítsa vissza, hiszen akár súlyos allergiás reakció is felléphet.
Az alábbi termékekkel fokozottan legyen óvatos:
- Diópótló, dióőrlemények
- Sütemények
- Fagylalt és fagyasztott desszertek
- Gabonafélék és müzlik
- Teljes kiőrlésű kenyér
- Marcipán
- Nugát
- Csokoládé
Az orvosi rendelőben |
Az alábbiak segítségével orvosa valószínűsíteni tudja, hogy Önnek valódi ételallergiája, étel intoleranciája, ételmérgezése vagy valamilyen gyomor-bélrendszeri betegsége van-e.
|
(WEBBeteg - Forrás: mayoclinic.com - Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)