• Gabonaallergiára gyanakszik? Ezek lehetnek a tünetek

        Dr. Szigeti Nóra
        Szerző: WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus

        Élelmiszer-allergiáról akkor beszélünk, ha az egyébként ártalmatlan tápanyagalkotókat az egyén szervezete a gyomor-bélrendszeren bejutva idegennek ismer fel, ezért az immunrendszer túlműködése miatt ellenük ellenanyagokat (antitesteket) termel, mely reakció a szervezetben tüneteket okoz.

        A téma cikkei

        13/1 A 10 leggyakoribb, allergiát kiváltó tényező
        13/2 Milyen tüneteket okoz az eperallergia?
        13/3 Tojásallergia - Tünetek és kezelés
        13/4 Mikor beszélhetünk gabonaallergiáról?
        13/5 Mit kell tudni a tejallergiáról?
        13/6 Milyen tünetei lehetnek a földimogyoró allergiának?
        13/7 Még a napra is lehetünk allergiásak? Napallergia
        13/8 Rovarcsípés-allergia
        13/9 A gyógyszerallergia
        13/10 A latexallergia
        13/11 Vegyszerek elleni allergia
        13/12 Pollenallergia: tünetek, okok és kezelés
        13/13 Kérdések és válaszok a parlagfű allergiáról

        Szinte minden táplálékban van olyan anyag, amely képes allergia kiváltására, de leggyakrabban a fehérjék okoznak allergiás reakciókat.

        Gabonaallergia tünetei

        Gabonaallergia esetén az arra érzékeny egyénben gabonaalapú termékek fogyasztását követően viszonylag gyorsan (perceken-órákon belül) IgE mediálta allergiás reakció alakul ki, melynek során bőrtünetek (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma) és/vagy emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, haspuffadás) és/vagy légúti tünetek (fulladás, asztma, gégevizenyő) jönnek létre. A legsúlyosabb megnyilvánulás az ún. anafilaxiás roham, ami perceken (maximum egy órán) belül kialakuló, hasi fájdalommal, az ajak, a gége és a nyelv dagadásával járó erőteljes allergiás reakció. A keringés összeomlásáig fokozódó életveszélyes, azonnali sürgősségi ellátást igénylő állapottá fajulhat.

        Kialakulásának oka

        Gabonaallergia esetén a fő kiváltó a gabonában lévő albumin, glutén és globulin. Az allergiára való hajlam öröklődik.

        Diagnosztizálása

        A gabonaallergia diagnózisát megnehezíti, hogy ritka kórképről van szó, melynek tünetei egyéb allergiás kórképek tüneteinek megfelelnek.

        Diagnózisában a bőrpróbák és az ellenanyagok vérből való kimutatása csak irányadó, a biztos diagnózist az adott élelmiszeralkotó teljes elhagyása (elimináció) esetén észlelt tünetmentesség és az óvatos visszaadáskor (provokáció) ismételten megjelenő tünetek adják.

        Hirdetés

        Gabonaallergia kezelése

        Csak a tünetek kiváltásáért felelős gabonát kell kiiktatni az étrendből, de azt teljes mértékben; a táplálék nem tartalmazhatja azt szennyezésként vagy adalékanyagként sem. A teljes megvonás idővel (9-12 hónap) eredményes lehet: ennyi idő elteltével kis mennyiségben érdemes bejuttatni az allergént a bélrendszerbe, mert esély van rá, hogy az allergiás reakció elmarad. Amennyiben már nem jelentkezik reakció, az allergén mennyisége növelhető, ha újra jelentkeznek a tünetek, a diétát folytatni kell.

        Bővebben Gabonaallergia vagy lisztérzékenység?

        Sokan nem tudják, hogy a gabonaallergia nem tévesztendő össze a lisztérzékenységgel (cöliákia, gluténszenzitív enteropátia). Ebben az esetben lényegében az egész szervezetet érintő autoimmun betegségről van szó, melyet a búza, a rozs, az árpa, a zab fogyasztása nyomás a glutén alkoholban oldódó komponense, a gliadin vált. Károsodik a vékonybél nyálkahártyája, a bélbolyhok ellapulása felszívódási zavart okoz. Ebben a kórképben a diagnózist immunszerológiai (transzglutamináz ellenes és endomízium ellenes antitestek kimutatása) és endoszkópos-szövettani vizsgálatok biztosítják, a kezelést pedig az élethosszig tartó gluténmentes étrend jelenti. 

        Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológusForrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus

        Módosítva: 2019.06.18 15:03, Megjelenés: 2017.06.13 16:04
      • Cikkajánló

        Száraz, hámló bőr

        Száraz, hámló bőr

        Dr. Lesznyák Judit

        Mik lehetnek az okok? Mit tehetünk a bőrszárazság megelőzéséért, kezeléséért?

        Szájüregi gyulladások

        Szájüregi gyulladások

        Szponzorált tartalom

        Az orvosi zsályás gél hatásos afták és szájüregi gyulladások kezelésében. (x)

        Hogyan mentsünk életet allergiás sokk esetén?

        Különböző élelmiszerek, gyógyszerek, de akár darázscsípés is kiválthat súlyos, esetenként akár életveszélyes allergiás reakciót. Az úgynevezett anafilaxiás sokk váratlanul jön, sokan ráadásul nem is tudják, hogy ők maguk vagy egy családtagjuk érintett.

        A gyermekkori ételallergiáról általánosságban

        A gyermekkori ételallergia hazánkban a gyermekek kb. 7 százalékát érinti. Gyakorisága miatt jelentős, ezért összeszedtük róla a legfontosabb tudnivalókat.

        Ételallergia és ételintolerancia - Mire figyeljünk vásárláskor?

        Legyen szó akár ételallergiáról, akár ételintoleranciáról, csak akkor lehet tünetmentes a beteg, ha a panaszokat kiváltó élelmi anyagokat, élelmiszereket és adalékanyagokat elkerüli étkezései során. Ezek az étrendek nagy odafigyelést kívánnak nemcsak az elkészítésük során, hanem már a vásárlás idején is.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.