• Gabonaallergiára gyanakszik? Ezek lehetnek a tünetek

        WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
        Szerző: WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus

        Élelmiszer-allergiáról akkor beszélünk, ha az egyébként ártalmatlan tápanyagalkotókat bizonyos szervezet a gyomor-bélrendszeren bejutva idegennek ismer fel, ezért az immunrendszer túlműködése miatt ellenük ellenanyagokat (antitesteket) termel, mely reakció a szervezetben tüneteket okoz.

        A téma cikkei

        13/1 A 10 leggyakoribb, allergiát kiváltó tényező
        13/2 Milyen tüneteket okoz az eperallergia?
        13/3 Tojásallergia - Tünetek és kezelés
        13/4 Mikor beszélhetünk gabonaallergiáról?
        13/5 Mit kell tudni a tejallergiáról?
        13/6 Milyen tünetei lehetnek a földimogyoró allergiának?
        13/7 Még a napra is lehetünk allergiásak? Napallergia
        13/8 Rovarcsípés-allergia
        13/9 A gyógyszerallergia
        13/10 A latexallergia
        13/11 Vegyszerek elleni allergia
        13/12 Pollenallergia: tünetek, okok és kezelés
        13/13 Kérdések és válaszok a parlagfű allergiáról

        Szinte minden táplálékban van olyan anyag, amely képes allergia kiváltására, de leggyakrabban a fehérjék okoznak allergiás reakciókat.

        Gabonaallergia tünetei

        Gabonaallergia esetén az arra érzékeny egyénben gabonaalapú termékek fogyasztását követően viszonylag gyorsan (perceken-órákon belül) IgE mediálta allergiás reakció alakul ki, melynek során bőrtünetek (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma) és/vagy emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, haspuffadás) és/vagy légúti tünetek (fulladás, asztma, gégevizenyő) jönnek létre. A legsúlyosabb megnyilvánulás az ún. anafilaxiás roham, ami perceken (maximum egy órán) belül kialakuló, hasi fájdalommal, az ajak, a gége és a nyelv dagadásával járó erőteljes allergiás reakció. A keringés összeomlásáig fokozódó életveszélyes, azonnali sürgősségi ellátást igénylő állapottá fajulhat.

        Kialakulásának oka

        Gabonaallergia esetén a fő kiváltó a gabonában lévő albumin, glutén és globulin. Az allergiára való hajlam öröklődik.

        Diagnosztizálása

        A gabonaallergia diagnózisát megnehezíti, hogy ritka kórképről van szó, melynek tünetei egyéb allergiás kórképek tüneteinek megfelelnek.

        Diagnózisában a bőrpróbák és az ellenanyagok vérből való kimutatása csak irányadó, a biztos diagnózist az adott élelmiszeralkotó teljes elhagyása (elimináció) esetén észlelt tünetmentesség és az óvatos visszaadáskor (provokáció) ismételten megjelenő tünetek adják.

        Hirdetés

        Gabonaallergia kezelése

        Csak a tünetek kiváltásáért felelős gabonát kell kiiktatni az étrendből, de azt teljes mértékben; a táplálék nem tartalmazhatja azt szennyezésként vagy adalékanyagként sem. A teljes megvonás idővel (9-12 hónap) eredményes lehet: ennyi idő elteltével kis mennyiségben érdemes bejuttatni az allergént a bélrendszerbe, mert esély van rá, hogy az allergiás reakció elmarad. Amennyiben már nem jelentkezik reakció, az allergén mennyisége növelhető, ha újra jelentkeznek a tünetek, a diétát folytatni kell.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Bővebben! Gabonaallergia vagy lisztérzékenység?

        Sokan nem tudják, hogy a gabonaallergia nem tévesztendő össze a lisztérzékenységgel (cöliákia, gluténszenzitív enteropátia). Ebben az esetben lényegében az egész szervezetet érintő autoimmun betegségről van szó, melyet a búza, a rozs, az árpa, a zab fogyasztása nyomás a glutén alkoholban oldódó komponense, a gliadin vált. Károsodik a vékonybél nyálkahártyája, a bélbolyhok ellapulása felszívódási zavart okoz. Ebben a kórképben a diagnózist immunszerológiai (transzglutamináz ellenes és endomízium ellenes antitestek kimutatása) és endoszkópos-szövettani vizsgálatok biztosítják, a kezelést pedig az élethosszig tartó gluténmentes étrend jelenti. 

        Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
        Forrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus

        Legutóbb frissült: 2018.06.17 09:41
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        A migrén okai

        A migrén okai

        B. M., szakfordító

        Vannak egyéntől függően különböző faktorok, melyek migrént válthatnak ki.

        Küzdje le az aftát!

        Küzdje le az aftát!

        WEBBeteg

        A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x)

        Ételallergia és ételintolerancia - Mire figyeljünk vásárláskor?

        Legyen szó akár ételallergiáról, akár ételintoleranciáról, csak akkor lehet tünetmentes a beteg, ha a panaszokat kiváltó élelmi anyagokat, élelmiszereket és adalékanyagokat elkerüli étkezései során. Ezek az étrendek nagy odafigyelést kívánnak nemcsak az elkészítésük során, hanem már a vásárlás idején is.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • Hirdetések
      • Orvos válaszol
      • Infografika és videó
      • Hirdetés
      • Szavazás

        Korábbi szavazások