Prick teszt - bőrpróba allergének meghatározására

Dr. Hangonyi Csilla
szerző: Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus - WEBBeteg
megjelent:

A prick teszt egyszerű, gyors, megbízható módszer annak kimutatására, hogy mi okozza az allergiás tüneteket. A vizsgálatot tisztított allergénkivonatokkal végezzük.

Milyen allergiatípusok, allergének mutathatóak ki a prick teszttel?

A vizsgálathoz inhalatív (a levegőben terjedő) és nutritív (étel, táplálék) allergének kivonata is elérhető. Az inhalatív tesztsor a hazánkban leggyakrabban előforduló szezonális (fák, fűfélék, gyomnövények, parlagfű pollenjei stb.) és egész évben jelen lévő (háziporatka, penészgomba, állatszőrök) allergéneket tartalmazza. A panaszok, kórelőzmény, munkahelyi körülmények ismeretében egyéb allergének (darázs-, méhméreg, ló-, nyúl-, tengerimalacszőr stb.) vizsgálatára is van mód.

Tudnivalók a vizsgálat előtt

A prick teszt elvégzése előtt orvosi vizsgálat szükséges. Fontos ismerni a tüneteket, előfordulásuk idejét, helyét, a beteg társbetegségeit, rendszeresen vagy alkalmilag szedett gyógyszereit.

Tünet- és panaszmentes embereken szűrésjellegű allergiavizsgálatnak nincs értelme.

Pollenallergia gyanúja esetén a szezonon kívül, október és február között javasolt a vizsgálatot elvégezni a felesleges nagy allergénterhelés elkerülése érdekében.

Milyen esetekben nem végezhető prick teszt?

Nem végezhető prick teszt:

  • Sérült, károsodott bőrfelületen (ekcéma, csalánkiütés, egyéb sebek, alkaron lévő tetoválások esetén).
  • Antihisztamin- vagy szteroidkezelés ideje alatt. Az antihisztamintabletta szedését 7-10 nappal a vizsgálat előtt el kell hagyni!
  • Immunrendszert befolyásoló tényezők (immunbetegségek, immunszupresszív kezelés) fennállása esetén.
  • Terhesség idején.

Hogyan történik maga a tesztelés?

Az alkar belső oldalára sorban felcseppentjük az allergénkivonatokat, a cseppentés helyét tollal megjelöljük a bőr felszínén. Ezt követően egy apró lándzsával a cseppeken keresztül megszúrjuk a bőr felső rétegét, így az anyag bejut a bőrsejtekbe, és amire a páciens allergiás, az azonnal elindítja az allergiás reakciót. Az eredmény 15-20 perc múlva leolvasható. Pozitív esetben a cseppek helyén piros, viszkető göbcse alakul ki, ami leginkább egy friss szúnyogcsípéshez hasonlít. A leleten a göbcse méretét milliméterekben vagy keresztekben adjuk meg (+, ++, ++++ stb.). A teszt része a pozitív (hisztamin) és negatív (fiziológiás sóoldat) kontroll, hiszen ha a pozitív kontroll nem ad reakciót, vagy a negatív is bepirosodik, a vizsgálat nem értékelhető.

Mire számíthat a vizsgálat alatt és után? Jár-e bármiféle kockázattal a teszt elvégzése?

A bőrpróba helyén kialakult hólyagok néhány óra alatt elmúlnak. Ritkán előfordulhat a vizsgálat során erős allergiás reakció, ami miatt antihisztamin vagy szteroid adása szükséges lehet, ezért a vizsgálatot csak olyan helyen szabad végezni, ahol az orvosi beavatkozásra lehetőség van.

Hogyan határozható meg az allergén azoknál, akiknél nem végezhető prick teszt?

Amennyiben a bőrpróba nem végezhető el, vérből specifikus-IgE-vizsgálatra van lehetőség.

Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szívritmuszavarok Szívritmuszavarok

Melyek a legjellemzőbb tünetek? Mikor forduljon orvoshoz?

Érszűkület Érszűkület

Melyek a figyelmeztető jelei? Mi okozhatja a kialakulását?

Az ortopédiai implantátumok allergiát okozhatnak

A műtét után jelentkező panaszokat gyakran a beültetett fém implantátummal szembeni érzékenység, allergia okozza. Tüneteket az elterjedt, gyakran...

Az allergiás nátha kivizsgálása

Az allergia megfelelő kezelési módját az allergia fajtájának és súlyosságának ismeretében lehet kiválasztani, ezért számos kérdésre és...

Kinek és mikor érdemes allergiatesztet végeztetni?

Napjainkban folyamatosan emelkedik az allergiás betegek száma. Márciustól már megjelennek az első pollenek a levegőben, így adódik a kérdés, kinek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.