Prick teszt - bőrpróba allergének meghatározására

Dr. Hangonyi Csilla
szerző: Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus - WEBBeteg
megjelent:

A prick teszt egyszerű, gyors, megbízható módszer annak kimutatására, hogy mi okozza az allergiás tüneteket. A vizsgálatot tisztított allergénkivonatokkal végezzük.

Milyen allergiatípusok, allergének mutathatóak ki a prick teszttel?

A vizsgálathoz inhalatív (a levegőben terjedő) és nutritív (étel, táplálék) allergének kivonata is elérhető. Az inhalatív tesztsor a hazánkban leggyakrabban előforduló szezonális (fák, fűfélék, gyomnövények, parlagfű pollenjei stb.) és egész évben jelen lévő (háziporatka, penészgomba, állatszőrök) allergéneket tartalmazza. A panaszok, kórelőzmény, munkahelyi körülmények ismeretében egyéb allergének (darázs-, méhméreg, ló-, nyúl-, tengerimalacszőr stb.) vizsgálatára is van mód.

Tudnivalók a vizsgálat előtt

A prick teszt elvégzése előtt orvosi vizsgálat szükséges. Fontos ismerni a tüneteket, előfordulásuk idejét, helyét, a beteg társbetegségeit, rendszeresen vagy alkalmilag szedett gyógyszereit.

Tünet- és panaszmentes embereken szűrésjellegű allergiavizsgálatnak nincs értelme.

Pollenallergia gyanúja esetén a szezonon kívül, október és február között javasolt a vizsgálatot elvégezni a felesleges nagy allergénterhelés elkerülése érdekében.

Milyen esetekben nem végezhető prick teszt?

Nem végezhető prick teszt:

  • Sérült, károsodott bőrfelületen (ekcéma, csalánkiütés, egyéb sebek, alkaron lévő tetoválások esetén).
  • Antihisztamin- vagy szteroidkezelés ideje alatt. Az antihisztamintabletta szedését 7-10 nappal a vizsgálat előtt el kell hagyni!
  • Immunrendszert befolyásoló tényezők (immunbetegségek, immunszupresszív kezelés) fennállása esetén.
  • Terhesség idején.

Hogyan történik maga a tesztelés?

Az alkar belső oldalára sorban felcseppentjük az allergénkivonatokat, a cseppentés helyét tollal megjelöljük a bőr felszínén. Ezt követően egy apró lándzsával a cseppeken keresztül megszúrjuk a bőr felső rétegét, így az anyag bejut a bőrsejtekbe, és amire a páciens allergiás, az azonnal elindítja az allergiás reakciót. Az eredmény 15-20 perc múlva leolvasható. Pozitív esetben a cseppek helyén piros, viszkető göbcse alakul ki, ami leginkább egy friss szúnyogcsípéshez hasonlít. A leleten a göbcse méretét milliméterekben vagy keresztekben adjuk meg (+, ++, ++++ stb.). A teszt része a pozitív (hisztamin) és negatív (fiziológiás sóoldat) kontroll, hiszen ha a pozitív kontroll nem ad reakciót, vagy a negatív is bepirosodik, a vizsgálat nem értékelhető.

Mire számíthat a vizsgálat alatt és után? Jár-e bármiféle kockázattal a teszt elvégzése?

A bőrpróba helyén kialakult hólyagok néhány óra alatt elmúlnak. Ritkán előfordulhat a vizsgálat során erős allergiás reakció, ami miatt antihisztamin vagy szteroid adása szükséges lehet, ezért a vizsgálatot csak olyan helyen szabad végezni, ahol az orvosi beavatkozásra lehetőség van.

Hogyan határozható meg az allergén azoknál, akiknél nem végezhető prick teszt?

Amennyiben a bőrpróba nem végezhető el, vérből specifikus-IgE-vizsgálatra van lehetőség.

Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.