Rák- és halallergia

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító
Megjelent: 2015.06.24

A tenger gyümölcseivel, rákokkal, kagylókkal, illetve egyéb puhatestűekkel és halakkal szembeni allergiával tehát itthon is és külföldi utazásaink alkalmával is számolni kell. Milyen tüneteket okozhatnak ezek az élelmiszerek, és mire kell odafigyelniük az allergiásoknak?

Az arra érzékenyeknél a halak fogyasztása allergiás reakciót válhat ki, és mivel hazánkban is egyre népszerűbb a rákoknak és a tenger egyéb gyümölcseinek a fogyasztása, az általuk kiváltott allergiás tünetek itthon is egyre gyakrabban fordulnak elő.

Az allergiás reakció többnyire 30 perccel az allergén élelmiszer elfogyasztása után következik be. Az allergia közvetlen kiváltói a halakban, rákokban és puhatestűekben megtalálható fehérjék, súlyosan allergiásoknál már az ezen ételek főzése, sütése közben felszabaduló gőz is allergiás tüneteket válthat ki.

Halak és a tenger gyümölcsei okozta allergiás tünetek

A halakkal, rákokkal, puhatestűekkel szembeni ételallergia elsősorban bőrtünetek formájában nyilvánul meg. Kiütések jelennek meg és ödéma képződik. Továbbá jelentkezhetnek gyomor-bélrendszeri tünetek, émelygés, hasmenés vagy hányás, és a légutak érintettsége is elfordulhat. Az érintettek egyharmadánál úgynevezett orális allergia szindrómáról beszélhetünk, ami például ajakbizsergéssel, garatviszketéssel vagy az ajkak megduzzadásával jár.

A legtöbb allergiásnál rendkívül súlyos reakciót vált ki a garnélák fogyasztása: már a puszta érintése következtében anafilaxiás sokk alakulhat ki, ami a keringési rendszer összeomlásához vezet. Az édesvízi halak kevésbé erős allergének, mint a sós vízi halak, a rákok és a puhatestűek.

Ön tudja, mit tegyen anafilaxiás sokk esetén?

Az allergiás reakció legsúlyosabb formája, ami akár életveszélyes is lehet, ha a beteg, vagy a környezetében lévők nem ismerik fel idejében a tüneteket. Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat. Ön tudja, mit tegyen anafilaxiás sokk esetén?

Kevésbé erős allergének, de okozhatnak allergiás tüneteket az alábbiak:

  • Édesvízi halak: sügér, pisztráng, csuka, compó, fogas.

Erős allergének, súlyos allergiás reakciót okoznak a következők:

  • Sós vízi (tengeri, óceáni) halak: cápa, óriás lapos hal, tőkehal, lazac, lepényhal, tonhal
  • Rákok: garnéla, homár, szkampó (scampi), shrimps
  • Puhatestűek: osztriga, kagylók, tintahal.

Kerülje el a halakból, tenger gyümölcseiből készült ételeket, élelmiszereket!

Minden olyan terméket kerüljön el, amelyek tartalmazzák a tüneteket okozó élelmiszereket!

Így például kerülendő a sós vízi halakból készült konzervek és egyéb halkészítmények, valamennyi tenger gyümölcse, az egyéb halszármazékok, mint pl. rákvaj, lazacpótlók, szószok, saláták, levesek vagy surimi fogyasztását.

Azok, akik súlyos allergiás tüneteket mutatnak, gyógyszerszedés és kozmetikai szerek használata során fokozottan figyeljenek arra, hogy ezek ne tartalmazzanak se csukamájolajat, se halolajat. Halakból származó fehérjét gyakran használnak a borok tisztítására (derítésére). Az állati eredetű élelmiszereknek a fogyasztása is okozhat allergiás reakciót, abban az esetben, ha az állatokat halliszttel etették.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: www.med.de, Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mitől alakulhat ki? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

Allergia kezelése Allergia kezelése

Mi a különbség az allergia elleni készítmények között?

Allergia is okozhat fülpattogást

Fülpattogásnak nevezzük azt a kilégzésnél, ásítás közben is hallható pattogó hangot, mely jelentkezhet egyik vagy mindkét fülben.

A napokban tetőzik a pollenszezon

A napokban várható a parlagfűpollen-szezon tetőzése - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A legelterjedtebb allergiatípusok

A három leggyakoribb allergiás betegség az asztma, a rhinitis és a különböző ételallergiák. Európában nyolcvanmillió embert tartanak nyilván...

Ételallergia és ételintolerancia...

Legyen szó akár ételallergiáról, akár ételintoleranciáról, csak akkor lehet tünetmentes a beteg, ha a panaszokat kiváltó élelmi anyagokat...

Az ételallergia és tünetei

Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra) nem olyan...

Kukoricaallergiában szenvedek - Mire...

A kukoricaallergia ritkán előforduló táplálkozási megbetegedés, viszont nagyon súlyos tünetek is jelentkezhetnek a kukoricát tartalmazó ételek vagy...

Egyre gyakoribb az ételallergia - Mi...

Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. A világon átlagosan a...

Allergia ABC

Ismeri az egyes allergiafajták tüneteit? A WEBBeteg összegyűjtötte a különböző allergiatípusokat. Tudjon meg többet a betegségéről!

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.