A tojásallergia tünetei

frissítve:
Egyre gyakoribb a tojásallergia kialakulása, Magyarországon nagyjából a lakosság 1 százaléka allergiás a tyúktojás valamely összetevőjére. A diagnózis legtöbbször gyermekkorban születik meg, hiszen az első tünetek akkor válnak nyilvánvalóvá, mikor a hozzátáplálás megkezdődik.
A téma cikkei |
13/1 A 10 leggyakoribb, allergiát kiváltó tényező 13/2 Milyen tüneteket okoz az eperallergia? 13/3 Tojásallergia - Tünetek és kezelés 13/4 Mikor beszélhetünk gabonaallergiáról? 13/5 Mit kell tudni a tejallergiáról? 13/6 Milyen tünetei lehetnek a földimogyoró allergiának? 13/7 Még a napra is lehetünk allergiásak? Napallergia 13/8 Rovarcsípés allergia 13/9 A gyógyszerallergia 13/10 A latex allergia 13/11 Vegyszerek elleni allergia 13/12 Pollenallergia: tünetek, okok és kezelés 13/13 Kérdések és válaszok a parlagfű allergiáról |
Ritkán erős allergia esetén az anyatejes táplálás során is megfigyelhető az anyai tojásfogyasztással összefüggő bőrallergia, ekcéma, hasi panaszok megjelenése. Tojásallergia ritkábban a későbbi életkorban is előfordulhat, illetve kialakulhat.
Nem szabad összetéveszteni az átmeneti intoleranciával, amely nagy mennyiségű tojás fogyasztása következtében létrejövő, múló tünetekkel lép fel, majd megszűnik. Ilyenkor a tojás egyszeri nagy mennyiségű fogyasztása okozza a tüneteket a szervezet túlzott fehérjeterhelése következtében.
Tojásallergia és a keresztallergia
A tojásallergiások esetében is oda kell figyelni a keresztallergiára. A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok ugyanazokat a tüneteket váltják ki, mint az adott fő allergén.
A tojás esetében ritkán keresztallergiát okozhat a csirkehús, illetve bőrérintkezés esetén a szárnyasok tolla is. A tyúktojásra allergiás személyek esetenként fürj- és pulykatojást fogyaszthatnak, azok alacsonyabb mértékű allergizáló tulajdonsága miatt.
Ön tudta? |
A tojás sárgája és fehérje is kiválthat allergiás reakciót. A tojásfehérjében lévő, az emberi szervezet számára idegen fehérjék közül allergénként legjelentősebb az ovalbumin, ovoglobulin, ovovitelin, konalbumin, ovomucin, lizozim. A tojás sárgájának fele részét víz teszi ki, másik felét fehérje és zsírnemű anyagok alkotják, amelyből a zsírok kétszer akkora mennyiségben vannak jelen, mint a fehérjék. A tojásfehérjének felét ovalbumin teszi ki. |
A tojásallergia tünetei
A tojásallergia tünetei megegyeznek az egyéb ételallergiák tüneteivel: bőrviszketés, kipirosodás, csalánkiütés, száj körüli zsibbadás, az arc, a torok duzzadása, légzés nehézsége, hányás, hasmenés, hasi fájdalom. A tojásallergia diagnózisa tapasztalati, vagyis a tojás fogyasztását követő tünetek kialakulásán alapszik.
Amennyiben a tünetek összefüggésben állnak a tojást tartalmazó ételek elfogyasztásával: a tojás étrendből való kiiktatása (elimináció) megszünteti a tüneteket, majd az újbóli tojásfogyasztás (provokáció) után a tünetek kiújulnak, a diagnózis felállítható.
Szükség esetén vérvizsgálatra is sor kerül, amely során a vérből immunológiai faktorok meghatározása történik.
A terápia minden esetben szigorú tojásmentes diéta. Nagyon ritkán előfordul, hogy a magas hőnek kitett tojás (főtt, sült tojás) nem okoz allergiát, ám ennek bizonyítása veszélyes lehet. Minél korábbi életkorban vezetik be a tojásmentes diétát, annál nagyobb az esélye a gyermeknek a teljes gyógyulásra.
Ötletek a tojás pótlására
A tojás eliminálása könnyű, hiszen nagyszerű helyettesítő anyagok állnak rendelkezésre. Hagyományosan a tojás étkezési keményítővel pótolható, illetve kapható már ún. tojáspótló por is, ami nem tojásból készül.
Az ételek állaga főtt majd áttört burgonya hozzáadásával javítható. Az ételek lazítására alkalmazható rizs, búzadara, tojásmentes zsemlemorzsa, élesztő, szódabikarbóna. A tojással készülő habarás tilos, helyettesíthető lisztből készült rántással.
A közhiedelemmel ellentétben a tejtermékek fogyasztása nem kontraindikált, azokra keresztreakció nem fordul elő, mivel a tejben lévő fehérjéknek eltérő a szerkezete. Ez nem zárja ki azonban azt az állapotot, amikor egy gyermek a tojás mellett a tejre is allergiás.
Bátran fogyaszthatóak az alábbi ételek: tej és tejtermékek, gabonák, tojásmentes pékáruk, zöldségek, olajos magvak, növényi eredetű olajok, húsok (esetenként a csirkehús kivételével).
A tojásallergia megelőzése érdekében a csecsemő kilenc hónapos koráig ne kapjon tojássárgáját, tojásfehérjét pedig csak egyéves kora után fogyasszon!
A gyermek környezetében jelezni kell, hogy tojásallergiás, így a bölcsődében, óvodában, iskolában is lehetőség nyílik a megfelelő diéta kialakítására, vagy a gyermek fogyaszthatja a házilag elkészített ételeket is.
t Nikkelallergiások ne egyenek csokitojást?
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos