Influenza - Tünetek, kezelés és szövődmények

szerző: Dr. Gócs Viktor, infektológus - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus frissítve:

Már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést, mivel a betegség szövődményei súlyos, akár életveszélyes betegségek is lehetnek. A rizikócsoportokba tartozók számára minden évben ajánlott a védőoltás beadása az influenza ellen.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint influenzában minden évben több százmillió ember betegszik megvilágszerte, Magyarországon is az egyik legelterjedtebb légúti fertőző betegség. A vírus cseppfertőzéssel, emberről emberre terjed, ezért különösen gyorsan terjed a járvány gyermekközösségekben, tömegközlekedési eszközökön, munkahelyen és családon belül.

Az influenza tünetei

Az influenza kezdeti tünetei a

  • magas láz - a 38°C vagy e fölötti láz tipikus, ám egyeseknél ennél alacsonyabb maradhat a testhőmérséklet;
  • hidegrázás, borzongás;
  • rossz közérzet, gyengeség;
  • fejfájás;
  • izomfájdalom;
  • torokfájás;
  • ritkábban emésztőszervi panaszok (hányás, hasmenés) és kötőhártya-gyulladás.

Ezeket követik később a felső légúti tünetek:

  • kínzó, fullasztó és erősödő száraz köhögés,
  • későbbi hurutos tünetek: orrfolyás, orrdugulás, váladékos köhögés.

A megbetegedés lappangási ideje átlagosan 2 (1-4) nap. A tünetek többsége szövődménymentes esetben 1 hét alatt elmúlik, de a köhögés 2 hétig is eltarthat.

Az influenza elkülönítése más fertőzésektől

Az influenza és a megfázás, nátha között az egyik legjellemzőbb különbség, hogy míg az influenza tünetei hirtelen jelentkeznek, addig a náthás beteg állapota lassan rosszabbodik. Az influenza esetében igen magas láz alakul ki (jellemzen 38-40°C között), erős fejfájással és végtagfájdalommal, ugyanakkor rendszerint tüsszögés és orrfolyás nélkül. A megfázás esetén alacsonyabb láz vagy hőemelkedés alakul ki rendszerint, nem jellemző tünet az izomfájdalom vagy a fejfájás, ugyanakkor vezető panasz lehet a tüsszögés, köhögés.

Az influenza tünetei sok átfedést mutatnak a koronavírus-fertőzés tüneteivel is, így biztosan elkülöníteni csak teszt elvégzésével lehet a két kórokozót. Ugyanakkor míg a előbbinél a száraz köhögés csak később jelentkezik és kifejezetten jellemző rá a magas láz, utóbbinál a köhögés jellemző panasz, míg a magas láz nem feltétlenül alakul ki.

További segítség

Az influenza tünetei életkoronként is különbözhetnek

Csecsemőknél és kisgyermekeknél influenza esetén gyakori tünet a hasmenés, az álmosság, valamint a fényérzékenység.

Időseknél szegycsonttáji, mellkasi, légvételi fájdalommal is jelentkezhet a betegség.

Krónikus betegek, csecsemők és idősek influenzájában előfordul, hogy a hurutosság az egyéb tünetek mellett annyira elenyésző, hogy betegben és orvosában fel sem merül a felső légúti vírusfertőzés lehetősége.

Mutálódik a vírus - Az influenza A és B törzse

Az influenza A és B vírusok egyaránt felelősek az évente jelentkező szezonális járványokért, ám az A típus gyakran súlyosabb és változékonyabb.
Az influenza A vírus számos alfajra oszlik, melyeket az antigénkombinációk alapján különböztetnek meg, például H1N1 vagy H3N2. Ezek az antigének a vírus felületén található fehérjék, amelyek befolyásolják az immunrendszer reakcióját. Az vírus A típusa okozza a legkomolyabb panaszokkal és legsúlyosabb szövődményekkel, pl. tüdőgyulladással járó világjárványokat.
Az influenza B rendszerint kisebb intenzitású, regionális szinten jelentős járványokkal jelentkezik, és a vírus genetikai változékonysága is kisebb mértékű. A B típusnak nincs alfaja, de két vonalra (Yamagata és Victoria) oszlik. Létezik C típusú vírus is, amely jellemzően kevesebb megbetegedésért felelős.
Az influenzavírusok szerkezetében folyamatosan létrejövő apró változások miatt egy korábban átvészelt fertőzés nem véd hatékonyan a következőtől, és minden évben új oltóanyag fejlesztése szükséges.

Az influenza kezelése - Ki kell pihenni

Vírusfertőzésről lévén szó, egészséges immunitású betegnél az influenza esetében elsősorban tüneti kezelésről beszélhetünk. Ennek része a helyes lázcsillapítás, szükség esetén alkalmazhatóak a panaszok enyhítésére fájdalomcsillapító gyógyszerek, köhögéscsillapítók vagy hurutoldók.

Mindezek mellett erősen ajánlott a bő folyadékfogyasztás, valamint a megfelelő táplálkozás és vitaminellátottság (lehetőleg nagy adag C-vitaminnal). Mai rohanó világunkban sajnos sokan nem pihenik ki az influenzát, ugyanakkor a betegség kezelésében kiemelten fontos a fentiek mellett az ágynyugalom.

Az antibiotikumok felhasználásával kapcsolatban az egyik leggyakoribb probléma, hogy a korábbról megmaradt gyógyszerrel egy később jelentkező megbetegedést, például az influenzát próbálja meg valaki házilag kezelni. Ennek azonban csak a baktérium okozta szövődmények esetében van értelme, hiszen az influenza kórokozója vírus, az antibiotikumra nem reagál, sőt káros az indokolatlan antibiotikumhasználat.

Léteznek speciálisan az influenza vírus elleni gyógyszerek, melyeket megelőzés vagy kezelés céljára a fokozottan veszélyeztetett egyéneknek írhat fel az orvos.

A gyógyszeres kezelés súlyos következmény lehet a kettő és tizenhat év közötti gyerekeket érintő Reye-szindróma, ami néhány nap múlva jelentkező émelygéssel, hányingerrel jár, majd lecsökken a vércukorszint és neurológiai tünetek, görcsök és kóma is kialakulhat. A betegség összefüggésbe hozható az acetilszalicilsavval, ezért ennek adása gyerekeknél nem ajánlott.

A betegeket igyekezzünk távol tartani a közösségektől, "karanténba" helyezni. A cseppfertőzés nem feltétlenül köhögéssel, hanem nagymértékben tárgyak és kezeink közvetítésével terjed, emiatt nagyon fontos a rendszeres, lehetőleg fertőtlenítő hatású kézmosás.

Krónikus betegek, szövődmények esetén kórházi kezelés, ritkábban intenzív ellátás válhat szükségessé.

Lásd még Milyen gyógyszert válasszunk influenzaszerű panaszok enyhítésére?

Szövődmények és bakteriális felülfertőződés

Az influenzavírus kaput nyit a légutakat megbetegítő baktériumok előtt, így a tünetek lezajlását, változását körültekintően figyelni kell. Amennyiben a láz megszűnése után ismét lázas epizód következik, megváltozik a köhögés, mellkasi fájdalom jelentkezik, vagy az átmeneti javulást követően ismételt állapotromlás következik be, és egy hét múltán sem javul a beteg állapota, az a bakteriális felülfertőződésre utalhat.

Az influenza szövődményei felnőttek esetében:

Szövődmények gyermekek esetében:

  • fül-orr-gégészeti szövődmények, pl. gennyes középfülgyulladás,
  • lázgörcs,
  • vakbélgyulladás gyanúját keltő hasfájás,
  • szívizomgyulladás és vázizomgyulladás.

Influenza útja a szervezetben

A krónikus betegek esetében az alapbetegség állapotromlása jöhet létre. Anyagcsere-betegségek (pl. cukorbetegség) esetén az állapot egyensúlyának felborulása alakulhat ki, asztma esetén a betegség fellángolása.

A halálozási arány változó, függ az éves járvány súlyosságától és az adott évben terjedő vírusmutációtól. A legveszélyeztetettebb csoportok közé tartoznak az idősek, a kisgyermekek és azok, akik súlyos krónikus betegségben szenvednek, immunrendszerük gyenge.

Megelőzés: az influenza elleni védőoltás

Az influenzavírus igen fertőzőképes, ezért a fertőzés esélye és a járványok terjedése bár csökkenthető a higiénés szabályok követésével, távolságtartással és maszkviseléssel, de nem előzhető meg kellő biztonsággal. Népességszinten nagyobb járvány csak úgy előzhető meg, ha a lakosság minél nagyobb hányada kap influenza elleni védőoltást.

Az évenkénti védőoltás különösen a rizikócsoportba tartozóknak ajánlott. Ezek

  • a kisgyermekek,
  • idősek,
  • krónikus betegek, sérült immunitásúak
  • környezetükben tevékenykedő emberek (pl. egészségügyi dolgozók), illetve
  • a zsúfolt közösségekbe járók esetében.

Ma már fél éves kortól adható influenza elleni oltóanyagok is rendelkezésre állnak. A védőoltásnak 2-3 hétre van szüksége a megfelelő védettség kialakításához, így annak beadását a járvány várható kezdetéhez érdemes igazítani.

A védőoltásból aktív, gyengített vírust, valamint inaktív vírusrészt tartalmazó típusok ismertek. Az oltások kombináltak, az A és B típusok ellen is hatásosak. A vakcinák enyhébb reakcióktól eltekintve biztonságosak, 5-10%-ban fordul elő oltást követő láz, izomfájdalom, enyhe influenzaszerű betegség. Az oltás nem megfelelő alkalmazása okozhat erősebb lokális fájdalmas reakciókat.

Bővebben Kinek érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást?

Influenza és terhesség, szoptatás

Különösen veszélyeztetett állapot a terhesség, hiszen a megváltozott immunológiai sajátosságok védtelenebbé teszik a várandós nőt a fertőzéssel szemben. Esetükben a fertőzés szövődményei nagyobb valószínűséggel fenyegetnek.

Az influenza a magzatra is veszélyes lehet, az első trimeszterben kialakuló betegség növeli egyes születési rendellenességek kockázatát. Gondolni kell arra is, hogy a megbetegedett terhes édesanyának olyan gyógyszerre lehet szüksége, amely további veszélyeket jelenthet a magzat fejlődése szempontjából.

A várandós nők védelme szempontjából a legfontosabb az időben történő vakcináció, amely nem csak a kisdedet, de az édesanyát is megvédi. A magas lázat várandósan is indokolt csökkenteni, ám a megfelelő gyógyszert fokozott körültekintéssel kell kiválasztani. Amennyiben szükség van speciális influenzaellenes gyógyszerelésre, a vényköteles oseltamivir alkalmazható terhesség alatt, hiszen erről már megfelelő mennyiségű adat és tapasztalat áll rendelkezésre.

Influenzafertőzés alatt lehet szoptatni, az anyatejjel a csecsemőt védő ellenanyagokhoz is hozzájuttatjuk őt. A gyakori kézmosás, arcmaszk viselése viszont ajánlott. A szoptatást csak akkor kell felfüggeszteni, ha az édesanya olyan gyógyszert kap, amely az anyatejbe átjutva problémát okozhat a gyermeknek. Ebben az esetben ideiglenesen a gyógyszerszedés megkezdése előtt lefejt anyatejjel érdemes folytatni a táplálást.

A téma cikkei

Dr. Gócs Viktor, infektológusDr. Sarkadi Adrien, infektológus

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Gócs Viktor, infektológus
Aktualizálta: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.