Miért kevésbé hatékony az oltás az idősekben? - Influenza kérdezz-felelek

Szerző: Dr. Ludwig Endre

A gyengébb immunitást lehet fokozni az oltások ismétlésével? A kérdésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

 Dr. Ludwig Endre

Az életkor előre haladtával az immunrendszerünk is „öregszik”. A változás az immunrendszer minden összetevőjét érinti: az idős szervezet lassabban ismeri fel a bejutó baktériumot vagy vírust, lassúbb és kevésbé hatékony az ellene való védekezés, csökkent az ellenanyag termelés és elégtelenné válik a bejutott mikrobák végleges elpusztítását szolgáló sejtek működése.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szervezet teljesen védtelen, csak kevésbé védekezőképes, mint egy fiatal. Az oltás idősekben is ki tud váltani védettséget és bár ez kisebb, mint egy fiatalban, de elég lehet arra, hogy kevésbé súlyos legyen a mégis fellépő fertőzés. A gyengébb immunitást lehet fokozni az oltások ismétlésével vagy az egyszeri dózis növelésével. Számos oltás esetében az idősek képezik a legnagyobb számú célpopulációt, így például a pneumococcus okozta tüdőgyulladás, vagy az influenza vagy éppen a COVID esetében.

Válaszoló szakértőnk: Dr. Ludwig Endre - Járványügyi szakember, a Dél-pesti Centrumkórház, Országos Haematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa.

Influenza kérdezz-felelek
Hozzászólások (3)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

A szomszédainknál már felütötte...

A koronavírus mellett már a többi légúti vírus is terjed, amelyek közül az influenza kimagaslóan veszélyes lehet. Egész Európában emelkedik a...

Ezek a leggyakoribb tévhitek az...

Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár...

Fontos tudnivalók az influenzáról

Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

Influenza elleni védőoltás: kinek...

Hazánkban minden évben október elejétől számítunk az influenzás megbetegedések szezonális előfordulására. Amennyiben mindenképp el akarjuk...

Mindent az influenzáról és az...

Bár az influenza vírusa még sehol nem jelent meg az országban, botorság volna arra számítani, hogy ez hosszútávon így is marad. A vírus elleni...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.