Miért kevésbé hatékony az oltás az idősekben? - Influenza kérdezz-felelek

szerző: Dr. Ludwig Endre
megjelent:

A gyengébb immunitást lehet fokozni az oltások ismétlésével? A kérdésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

 Dr. Ludwig Endre

Az életkor előre haladtával az immunrendszerünk is „öregszik”. A változás az immunrendszer minden összetevőjét érinti: az idős szervezet lassabban ismeri fel a bejutó baktériumot vagy vírust, lassúbb és kevésbé hatékony az ellene való védekezés, csökkent az ellenanyag termelés és elégtelenné válik a bejutott mikrobák végleges elpusztítását szolgáló sejtek működése.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szervezet teljesen védtelen, csak kevésbé védekezőképes, mint egy fiatal. Az oltás idősekben is ki tud váltani védettséget és bár ez kisebb, mint egy fiatalban, de elég lehet arra, hogy kevésbé súlyos legyen a mégis fellépő fertőzés. A gyengébb immunitást lehet fokozni az oltások ismétlésével vagy az egyszeri dózis növelésével. Számos oltás esetében az idősek képezik a legnagyobb számú célpopulációt, így például a pneumococcus okozta tüdőgyulladás, vagy az influenza vagy éppen a COVID esetében.

Válaszoló szakértőnk: Dr. Ludwig Endre - Járványügyi szakember, a Dél-pesti Centrumkórház, Országos Haematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa.

Influenza kérdezz-felelek

Cikkajánló

Influenza
Már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést, mivel a betegség szövődményei súlyos, akár életveszélyes betegségek is lehetnek. A rizikócsoportokba tartozók számára minden évben ajánlott a védőoltás beadása az influenza ellen.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.