Hogyan terjed az influenza?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos frissítve:

Az 1918 és 1920 között pusztító világméretű influenzajárvány során 50-100 millióan haltak bele a betegségbe. Noha ma már vakcina segít a hasonló méretű járványok megelőzésében, előfordulhat, hogy Ön vagy családtagja megbetegszik. Hogyan állítsa meg az influenza továbbterjedését?

A téma cikkei - Influenza

5/1 Az influenza tünetei, szövődményei és kezelése
5/2 Influenza: otthoni gyógymódok
5/3 Hogyan terjed az influenza?
5/4 Influenza elleni védőoltás: kinek érdemes beadatni?
5/5 Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

Egyre több szakértő ért egyet abban, hogy nem a gyógyszeres kezelés a legfontosabb egy influenza-fertőzés terjedésének minimalizálására, hanem a felvilágosítás, mellyel mindenki figyelmét a megelőző óvintézkedésekre hívják fel. Bizonyos higiéniás szabályok betartásával a fertőzés terjedése a családtagok vagy munkatársak körében nagymértékben csökkenthető.

Ezek közé olyan egyszerű, olcsó stratégiák tartoznak, mint a gyakori, alapos kézmosás, maszk viselése, a lakás hőmérsékletének és páratartalmának ellenőrzése.

Terjedés és megelőzés

Az influenza a fertőzött személy váladékaival terjed köhögés, tüsszentés, beszéd vagy légzés során úgy, hogy a másik személy közvetlenül érintkezik ezekkel a részecskékkel, vagy olyan felülettel érintkezik, melyet korábban a beteg is érintett. A vírus belégzéssel is terjed.

A kutatók szerint az alábbi lépésekkel lehet az influenza vírus terjedését megelőzni:

  • Mosson rendszeresen, alaposan (kb. 20-30 másodpercig) kezet, vagy használjon kézfertőtlenítő gélt!
  • Csökkentse minimálisra a fertőzött személyekkel való kapcsolatot!
  • Szabályozza a hőmérsékletet és páratartalmat! Magasabb hőmérséklet és páratartalom mellett a vírusok könnyebben pusztulnak.
  • Nagy hangsúlyt kell fektetni a kiegyensúlyozott, vitamindús (zöldség, gyümölcs, főként C- és D-vitamin) táplálkozásra. A rendszeres testmozgás is erősíti szervezetünk ellenállóképességét.
  • Viseljen maszkot! Még ha meg is oszlanak a vélemények arról, mennyire hatásos a vírusok távoltartásában, kétségtelenül megnehezítik azt, hogy az esetlegesen fertőzött felület érintése után a kórokozókat a szánkba, orrunkba juttassuk.
  • Használjon légszűrő berendezést! A vírusok majdnem 98 százaléka eltávolítható nagy hatékonyságú HEPA szűrők segítségével, de a hordozható légtisztítók is hasznosak.
  • Használjon ultraibolya fényt, UV lámpát, ami antimikrobális hatású.
  • Hideg időben öltözzünk melegen, de igyekezzünk elkerülni a kimelegedést és izzadást, mert a hidegben így nagyon gyorsan meg lehet fázni.

Influenza elleni védőoltás

Kérdések az influenzáról

Az influenza elkerülése érdekében ajánlott októberben vagy novemberben beadatni a védőoltást influenza ellen, első sorban a 60 év fölöttieknek és a krónikus betegségekben szenvedőknek. Térítés ellenében másoknak is megfontolandó a védőoltás beadatása, illetve világszinten is csak megfelelő átoltottsággel lehetne elejét venni a járványoknak.

Mivel az influenza szövődménye tüdőgyulladás is lehet, a tüdőgyulladás elleni vakcina beadatása is megfontolandó. A náthát többféle légúti vírus okozza, ez ellen védőoltás nincs.

Bővebben Influenza elleni védőoltás: Kinek érdemes beadatni?

Sajnos azonban mindezek betartásával sem garantálható, hogy elkerüli a vírust, ám minél többen betartják ezeket az óvintézkedéseket, annál kisebb a járványok kockázata.

WEBBeteg

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Lektorálta: Dr. Veress Dóra

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.