• Az agyvelőgyulladás

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus, Dr. Sarkadi Adrien, infektológus

    Az agyvelőgyulladás (encephalitis) az idegrendszer betegsége, ami az agyvelő beszűrődésével és idegi alkotóelemek károsodásával jár. Magyarországon az esetek jelentős részében a kullancsencephalitis-vírus és a herpeszvírus a betegség oka.

    Agyvelőgyulladás egyes belgyógyászati betegségek kapcsán is létrejöhet, azonban a fertőző (ezen belül főleg vírusos) eredet dominál.

    Némely vírus közvetlenül károsítja az idegrendszert (pl. az említett kullancsencephalitis, herpesz, mumpsz, járványos gyermekbénulás, Nyugat-Nílusi vírus, HIV). Más vírusok az immunrendszer aktiválódását követően képződő antitestekkel, másodlagosan okoznak kárt az idegekben (pl. kanyaró, rózsahimlő, bárányhimlő vírusai). Mivel nagyjából az agyvelőgyulladásos esetek mintegy harmadában nem születik a kórokozót meghatározó pontos diagnózis, várható újabb ágensek felbukkanása. Ilyen volt 1999-ben a Nyugat-Nílusi vírusé az USA-ban.

    A fertőzés a légutakon, a gyomor-bél traktuson, vagy a sérült bőrön át jöhet létre. A vírusok a behatolás helyén, majd más szervekben (máj, lép, izom, csontvelő) szaporodnak, ahonnan nagy mennyiségben kerülnek a véráramba, majd az agyvízbe. A vírusos agyvelőgyulladás tehát más fertőzések szövődményeként alakul ki.

    Hirdetés

    A fertőzés tünetei és kezelése

    A tünetek hirtelen jelentkeznek. Magas láz, fejfájás, hányás, romló éberségi állapot, tudatzavar, görcsök, reflex- és mozgászavar, járászavar jelentkezhet. Változatos idegrendszeri tünetek jöhetnek létre attól függően, hogy az adott vírus az idegrendszer mely területét betegíti meg. Ugyanez mondható a végleges maradványtünetekről is. Bár a tünetek többnyire nem specifikusan az agyvelőgyulladásra jellemző panasz, a tudatzavar, reflexprobléma és a görcs mindig súlyos állapottal áll összefüggésben, indokolt a mielőbbi orvosi kezelés megkezdése.

    Fontos A hirtelen kialakuló zavartság okai

    Az agyvelőgyulladás diagnózisának megerősítéséhez a gerincvelő folyadék vizsgálata és a radiológiai képalkotó módszerek (CT, MRI) mellett nagyon fontos az agy elektromos tevékenységét regisztráló EEG (electroencephalographia) vizsgálat is. Törekedni kell az oki diganózis felállítására, mikrobiológiai vizsgálatok elvgégzésére.

    A kezelés elsősorban tüneti, a koponyaűri nyomás csökkentését, a gyulladásos reakció enyhítését célozza. Ellentétben a gyakorlatilag minden bakteriális fertőzésben alkalmazható antibiotikum kezeléssel, vírusfertőzésekben csak kevés esetben rendelkezünk specifikus vírusellenes szerrel, például a herpesvírus encephalitis esetében.

    A kullancsencephalitis

    Hazánkban az ismert kórokú esetek fele kullancsencephalitis. A területek fertőzöttségi különbségei magyarázzak azt, hogy az esetek többségét a Dunántúlon észlelik, az Északi-középhegység fertőzöttsége is jelentős. A megbetegedések az április-május és augusztus-szeptember hónapokban halmozódnak. Az emberbe kullancscsípéssel kerül a kórokozó, de állati tej is közvetítheti a fertőzést.

    Az első, influenzaszerű betegségre emlékeztető tünetek (láz, végtagfájdalom), után 1-3 nap tünetmentesség következik, emajd a beteg ismét lázas lesz, szédülés, hányás lép fel. A betegség második fázisában alaklul ki a központi idegrendszeri gyulladás, ezért járhat későbbi bénulással a betegség. Az esetek harmadánál fordul elő bénulásos tünet, az esetek tíz százalékánál pedig maradandó bénulás lép fel. Halálozási rátája 1-2%.

    Hasznos cikkek a kullancsokról

    Specifikus kezelés nem áll rendelkezésre, de a betegség védőoltással megelőzhető. Az oltás ajánlható mindenkinek, aki kullancsencephalitis vírussal fertőzött területen él, dolgozik, vagy oda utazik és a természeti környezettel közelebbi kapcsolatba kerül (pl. favágó, természetjáró, tájfutó).

    Bővebben A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás: kullancsencephalitis

    Herpes encephalitis

    A herpesvírus által okozott agyvelőgyulladás igen súlyos állapot. A központi idegrendszeri gyulladás legtöbbször a homlok és halántéklebeny területét érinti, a megfertőzött területen elhaló (nekrotizáló) vérzéses gócok alakulnak ki, ezért is nevezik necrotizáló herpes encephalitisnek. A folyamat következtében nem csak az idegelemek, de az erek és az idegrendszer támasztó szövetei is elpusztulnak.

    A vírus az immunrendszer tartós vagy átmeneti defektusának köszönhetően a perifériás idegelemeken vándorolnak fel a központi idegrendszeri területekre, kialakítva az agyvelőgyulladást. A vírussal történő első találkozás, valamint reaktiválódott fertőzés esetén egyaránt alkalom nyílhat a központi idegrendszeri szövődmény kialakulására.

    Hasznos cikkek a herpes vírusról

    A tünetek súlyosés gyors lefolyása jellemző,  a láz, fejfájás után az érintett terület nagyságától függően hamar mélyülő tudatzavar fejlődik ki, a beteg félre beszél, nem ismeri fel családtagjait, agreszív, majd idegrendszeri görcsök lépnek fel, és a beteg comába esik. Az agy- gerincvelői folyadék (liquor) vizsgálata során víztiszta mintát nyerünk, melynek kémiai vizsgálata emelkedett fehérjeszintet és emelkedett sejtszámot mutat, mely sejtek többségben lymphocyták, a mintából speciális mikrobiológiai vizsgálattal kimutatható a HSV örökítőanyag.  Az agyat képalkotó vizsgálattal (CT, MR) megvizsgálva meghatározható az elhalt terület nagysága.

    A beteget minden esetben intenzív osztályon kell ellátni, herpes vírusokra ható gyógyszerek mellett az agyvizenyőt csökkentő kezelések jöhetnek szóba. A betegség halálozása jelentős, 60% feletti,  túlélés esetén pedig az elhalt agyterület nagyságának, az érintett agyi funkcióknak megfelelően várhatóak maradványtünetek.

    Dr. Gócs Viktor, infektológus, gyermekgyógyász

    Dr. Sarkadi Adrien

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzők: Dr. Gócs Viktor infektológus, gyermekgyógyász
    Dr. Sarkadi Adrien, infektológus

    Módosítva: 2019.05.29 14:33, Megjelenés: 2016.07.01 17:25
   • Cikkajánló

    Cukorbetegség

    Cukorbetegség

    Dr. Bene Orsoly

    Milyen hosszú távú következményei lehetnek, ha nem kezelik megfelelően?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Miért választják egyre többen? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak. (x)

    Influenza - A védőoltás hatékonysága

    Egyetlen oltás sem véd száz százalékosan. Az influenza elleni védőoltás 40-70 százalékban csökkenti a megbetegedés kockázatát, és még ha 100 százalékos védelmet nem is garantál, az esetleges megbetegedés lefolyása enyhébb, a szövődmények esélye jelentősen kisebb lesz. Cikkünkből megtudhatja, miért betegedhetnek meg esetenként influenza ellen beoltott emberek és ennek ellenére miért olyan fontos az oltás nyújtotta védelem.

    Az influenza halálosabb, mint gondolnánk

    Az influenza megbetegedést nem szabad elbagatellizálni! Különösen a komplikációi veszélyesek. Ezt bizonyítják az új adatok is, melyek szerint több halálesetet okoz, mint gondolnánk. S bár évről évre több ezren halnak meg a vírus miatt, még mindig kevesen oltatják be magukat.

    A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás: kullancsencephalitis

    A kullancsencephalitis a kullancsokban élősködő flavivírusok által terjesztett betegség, tünetei a kullancscsípést követően néhány napon belül jelentkező magas láz, idegrendszeri görcsök, tudatzavar lehetnek.

    Kullancsveszély - Fontos tudnivalók

    A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról támadják meg áldozataikat és nem is kizárólag az erdőben jelentenek veszélyt. A fűben, bokrok alacsony ágain tartózkodnak, és az arra sétáló állatok szőrébe vagy az ember ruháira akaszkodnak fel.

    Kullancs terjesztette betegségek és tüneteik

    Európában tucatnyi fertőzést terjesztenek a kullancsok. A négy legfontosabb betegség (kullancsencephalitis, Lyme-kór, TIBOLA, nyúlpestis) tüneteiről, lappangási idejéről, kezeléséről és a prognózisáról is bővebben olvashat cikkünkben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.