Hogyan lesz a megfázásból, influenzából tüdőgyulladás?

Dr. Rákóczi Éva
Szerző: WEBBeteg - Dr. Rákóczi Éva, belgyógyász-infektológus

Hogyan különíthetőek el a vírusos eredetű légzőszervi betegségek? Nátháról vagy influenzáról beszélünk? Kik tartoznak az influenzafertőzés által leginkább veszélyeztetett rizikócsoportba? Hogyan alakulnak ki az influenza szövődményei? Melyek a tüdőgyulladás tünetei? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

A "közönséges" nátha

A közönséges nátha tünetei igen hasonlatosak az influenzafertőzéséhez, köhögés, torokfájás, orrfolyás és láz jelentkezhet. Az átlagos fertőzések száma egy egészséges felnőttben évente 2-4.

A leggyakoribb kórokozó a rhinovirus (30-50 százalék), coronavírus (10-15 százalék), a human parainfluenza vírusok, respiratórikus vírus, adenovírus és a metapneumovírus. Összességében 200 szerológiailag különböző vírus okozhat közönséges náthát.

Szezonális vagy H1N1 influenza?

Az alábbi táblázat összefoglalja a szezonális és a H1N1 influenza által okozott vírusos fertőzések tüneteit. A szezonális influenza és a H1N1 influenza alapvető tünetei a láz, köhögés és/vagy torokfájás, orrfolyás vagy orrdugulás, fejfájás, hidegrázás és a fáradékonyság.

A H1N1 influenza induló tünetei lehetnek súlyosabbak és emellett még két olyan tünet jelentkezhet, amely egyértelműen gyakoribb ebben a formában (hányás, hasmenés).

Bővebben Olvasson bővebben a H1N1 vírusról a WEBBetegen

Szezonális influenza

H1N1 influenza

Mindkét típus okozhat:

  • Láz
  • Köhögés és/vagy torokfájás
  • Orrfolyás vagy orrdugulás
  • Fejfájás és/vagy egyéb testrész fájdalma
  • Hidegrázás
  • Fáradékonyság

Hasonló a szezonális influenzához, de lehet annál súlyosabb.

Egyéb plusz tünet megjelenése szignifikáns számú esetben:

  • Hányinger
  • Hasmenés

Az influenza tünetei

Hagyományosan légúti hurutos kórképre gondolunk, amikor influenzát emlegetünk. Az influenza kezdeti tünetei azonban elsősorban a láz, hidegrázás, borzongás, rossz közérzet, fejfájás és izomfájdalom. Csecsemők és kisgyermekek esetében álmossággal, bágyadtsággal illetve hasmenéssel, míg az időseknél szegycsonttáji fájdalommal jelentkezik a betegség. Ezeket követi a torokfájás, száraz köhögés és csak aztán a hurutos tünetek: orrfolyás, orrdugulás, váladékos köhögés. Krónikus betegek, csecsemők és idősek influenzájában előfordul, hogy a hurutosság az egyéb tünetek mellett annyira elenyésző, hogy betegben és orvosában fel sem merül az influenza lehetősége. Az influenza tünetei

Az influenza szövődményei

A leggyakoribb komplikáció a bakteriális mellkasi fertőzés. Ez lehet súlyos és tüdőgyulladás fejlődhet ki belőle. Ritka szövődmények a mandulagyulladás, a középfülgyulladás, a súlyos szepszis, agyhártya- és agyvelőgyulladás.

Tüdőgyulladásos szövődményre hajlamosító tényezők

A nátha- és influenzavírusok okozta fertőzések szövődményeként, felülfertőzés következtében gyakran bakteriális tüdőgyulladás is kialakulhat. Az influenzafertőzés szövődménye viszonylag ritkán vírusos tüdőgyulladás is lehet, amely igen súlyos, gyakran halállal végződő kór.

A 2009/2010-es adatok alapján, fokozott rizikócsoportba tartoznak az elhízott emberek, a terhesek, a két évesnél fiatalabb kisdedek, valamint a 65 évnél idősebbek. Fokozottan hajlamosabbak a szövődményekre azok a krónikus betegségben szenvedők, akik szívbetegek, asztmások, krónikus tüdőbetegek, idegrendszeri károsodásban szenvednek, cukorbetegek, súlyos hormonális betegségben szenvedők, máj- és vesebetegek vagy vérképzőszervi betegségben szenvednek. Érintettek lehetnek a HIV-fertőzöttek, a daganatban szenvedők, és a hosszan tartó, immunrendszert elnyomó gyógyszeres kezelésben részesülők.

Röviden a tüdőgyulladásról

A tüdőgyulladás az egyik vagy mindkét tüdőfél gyulladásos fertőződése. Az USA-ban évente 3 millió ember szenved tüdőgyulladásban, közel félmillió szorul ebből kórházi ellátásra, és az összes beteg közel 5 százaléka hal bele. A tüdőgyulladás a 6. vezető halálok az amerikai féltekén.

A különféle légúti vírusok - beleértve a nátha és influnezavírusokat is - károsítják a hörgők nyálkahártyáját, rontják a légutak védekezőképességét, így a különféle baktériumok sokkal könnyebben megbetegíthetik a tüdőt.

Az influenzavírus kaput nyit a bakteriális fertőzések kialakulásának, legyengíti a szervezetet, így a baktérium könnyebben megtelepszik a tüdőben.

Tüdőgyulladás esetén a leggyakoribb tünetek a köhögés és köpetürítés megjelenése, majd a légszomj, fulladás kialakulása.

Gyakran kapcsolódhat a tünetekhez mellkasi fájdalom, amely légvételre fokozódik.

Különösen legyengült, főleg idős emberek esetében az is felhívhatja a figyelmet a bajra – még akkor is, ha az előbb felsorolt tünetek egyike sem jelentkezik –, hogy látszólag minden ok nélkül zavarttá válnak, félrebeszélnek. Egyébként éppen ez a csoport az, amelynek tagjai különösen veszélyeztetettek, hiszen a tüdőgyulladások lezajlása nemcsak attól függ, hogy milyen volt az azt kiváltó kórokozó, hanem attól is, hogy a szervezet mennyire ellenálló.

A Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) az a baktérium, amely a leggyakoribb tüdőgyulladás-kórokozó. Ezen fertőzés kialakulása globális probléma az egész világon.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése alapján több mint 1,6 millió ember (ebből több mint 800.000 öt éven aluli gyermek) hal meg évente pneumococcus-fertőzésben. Az elsődleges halálok ezen betegségek közül a tüdőgyulladás.

Ha felmerül a tüdőgyulladás gyanúja, a diagnózis biztos kimondásához röntgenvizsgálatra van szükség.

Ezt olvasta már? A tüdőgyulladás és tünetei

Hogyan védekezhetünk és mit kell tennünk tüdőgyulladás esetén?

A tüdőgyulladás diagnózisát szakember állítja fel, de vannak olyan figyelmeztető jelek, amelyekre érdemes odafigyelnünk, ha megfertőződtünk. Ha fokozódik a nehézlégzés, köhögés vagy a mellkasi fájdalom, hirtelen fellépő szédülés alakul ki, zavartság jön létre, súlyos és elhúzódó hányás alakul ki.

A tüdőgyulladásos beteg általában fáradt, levert, közérzete rossz, súlyos formájában szapora pulzus, felületes, kapkodó légzés, szederjes nyálkahártyák és alacsony vérnyomás tapasztalható.

A kezelés bakteriális eredet esetén antibiotikum, melyet a kezelőorvos utasítása alapján a megfelelő dózisban és megfelelő ideig érdemes szedni.

Általánosságban elmondható, hogy a kúra 7 napig elegendő, kivéve a súlyos, szövődményes eseteket.

A lázcsillapítók, köhögéscsillapítók szükség és előírás szerinti alaklmazása mellett rendkívül fontos a megfelelő folyadékbevitel, amely a szervezet fokozott folyadékigényének kielégítését szolgálja.

A fekvés, pihenés, ágynyugalom legalább annyira fontos, mint a gyógyszerek pontos szedése.

Nem szabad elfelejtkezni a rendszeres orvosi ellenőrzésről sem, hogy a kezelőorvos rendszeresen tájékozódjon a beteg állapotáról.

A (leggyakrabban fertőzést okozó) pneumococcus okozta tüdőgyulladás megelőzhető, e célra Magyarországon több oltóanyag áll rendelkezésre, és 2008-tól az újszülöttek oltása is ingyenessé vált.

Olvasson tovább! Életkoronként eltérő tüneteket okoz a tüdőgyulladás

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Rákóczi Éva, belgyógyász-infektológus

További forrás: Medizóna

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Tudásteszt Tudásteszt

Ön felismeri a lisztérzékenység jeleit? Töltse ki tudástesztünket.

A vaspótlás lépcsőfokai A vaspótlás lépcsőfokai

Ha nem kezelik még idejében, a vashiány egyre fokozottabbá válik.

Tovább csökkent az influenzások...

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentése szerint április 25. és május 1. között 5800-an fordultak orvoshoz influenzaszerű...

Influenza - kevesebben fordultak...

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentések szerint április 18. és 24. között 7800-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt...

Szüksége van a gyermekemnek influenza...

A legtöbb esetben igen. Az amerikai Járványkezelési és -megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention (CDC)) javasolja a hat...

Influenza: tünetek, szövődmények...

Az influenza szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek, ezért már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes...

Ezek a leggyakoribb tévhitek az...

Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár...

Fontos tudnivalók az influenzáról

Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

Mit tegyünk, ha influenzás lett a...

Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

Tudnivalók az influenzavírusról

Az influenzaszezon rendszerint decembertől áprilisig tart. Ebben az időszakban járványok is kialakulhatnak, mivel az influenza vírusok igen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.