Szüksége van a gyermekemnek influenza elleni védőoltásra?

Szerző: WEBBeteg - M. Zs., Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, Aktualizálta: Dr. Schlick-Szabó Anna, gyermekgyógyász, Bethesda Gyermekkórház

A legtöbb esetben igen. Az amerikai Járványkezelési és -megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention (CDC)) javasolja a hat hónapnál idősebb gyermekek évenkénti influenza elleni oltását. Ideális esetben a vakcina beadásának időpontja az az időpont, amikor az adott évi influenza elleni oltóanyag már elérhető.

Országunkban gyermekkorban jellemzően két fajta influenza elleni védőoltást használunk: a Vaxigrip tetra készítményt, mely hat hónapos kor felett, illetve a 3Fluart oltóanyagot, mely 3 éves vagy idősebb gyermekeknek adható. A védőoltás mellékhatásaként (oltási reakcióként) előfordulhat fájdalom, bőrpír vagy duzzanat az oltás helyén, illetve hőemelkedés, esetenként izomfájdalom.

Meg kell fontolni azt is, hogy az influenza elleni vakcinából hány dózis szükséges ahhoz, hogy az Ön gyermeke védettséget szerezzen:

  • Két oltás (dózis): Ha az Ön gyermeke élete során még nem kapott influenza elleni védőoltást, és fiatalabb, mint 9 éves, két oltást kell tervezni, úgy hogy a vakcinák beadása között minimum 4 hét teljen el. Az immunizálást minél hamarabb érdemes elkezdeni. Ha az Ön gyermeke ki van téve az influenzafertőzésnek, mielőtt a második dózist megkapta volna, vagy más okból nem tudja felvenni a második oltást, nagyobb eséllyel kaphatja el az influenzát, mintha az oltási sora a két oltással teljes lenne. Ha az Ön gyermeke a 2010-2011-es influenzaszezon előtt kapta meg utolsó influenza elleni védőoltását, úgy neki szintén szüksége lehet a vakcinából két dózisra.
  • Egyetlen védőoltás: Ha az Ön gyermeke részesült már korábban influenza elleni védőoltásban, vagy az első influenza elleni oltását 9 évesen vagy idősebbként kapja, úgy egyetlen vakcina beadása is elegendő. A vakcináció ideje nagyon fontos, hiszen gyermeke az oltóanyag beadását követő két-három hét elteltével lesz védett a fertőzéssel szemben. Az influenzaszezonban minél hamarabb kapja meg gyermeke a védőoltást, annál hamarabb válik védetté.

Konzultáljon gyermekorvosával, ha kérdései vannak az influenza elleni védettségről, vagy kíváncsi arra, hogy melyik vakcina lenne a legmegfelelőbb gyermekének.

Egyeztessen gyermekorvosával, ha:

  • Gyermeke nincs jól. Ha gyermekének láza, hőemelkedése van, halasszák el az influenza elleni védőoltás beadását, míg teljesen felépül.
  • Gyermeke nemrég kapott más vakcinát. A gyermekorvos megfontolhatja, hogy elhalasztja az influenza elleni védőoltás beadását, ha a gyermek az elmúlt négy hétben más védőoltást is kapott.
  • Gyermeke allergiás a tojásra. Az influenza elleni vakcina kis mennyiségben tartalmaz tojásfehérjét. Ha az Ön gyermeke allergiás a tojásra, valószínűleg felveheti az influenza elleni vakcinát, azonban speciális óvintézkedésekre szükség lehet. Például, hogy az oltás beadását követően minimum 30 percig az orvosi rendelőben kell tartózkodni, az esetlegesen fellépő allergiás reakciók miatt.
  • Gyermekénél az előző influenza elleni védőoltás beadását követően súlyos reakció lépett fel. Az influenza elleni oltóanyag beadása nem javasolt annak, akinél korábban súlyos reakció lépett fel azonos hatóanyagú vakcina beadását követően. Egyeztessen gyermekorvosával, mivel egyes oltást követő reakciók nem biztos, hogy összefüggésben vannak a vakcina beadásával.

Nem szabad elfelejteni, hogy az influenza elleni éves védőoltás felnőtteknek is ajánlott, különösen, ha idősekkel vagy gyermekekkel egy háztartásban élnek, illetve a hivatásuk ezen korosztályokhoz kapcsolódik.

Tovább Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

WEBBeteg.hu logó Bethesda Gyermekkórház logóSzerző: WEBBeteg - M. Zs., forrás: mayoclinic
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó
Lektorálta, aktualizálta: Dr. Schlick-Szabó Anna, gyermekgyógyász, Bethesda Gyermekkórház

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A száraz szem kezelése A száraz szem kezelése

Műkönnyek és egyéb megoldások - Mit kell tudnunk róluk?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Az egészséges étrend hozzájárulhat kordában tartásához.

Tovább csökkent az influenzások...

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentése szerint április 25. és május 1. között 5800-an fordultak orvoshoz influenzaszerű...

Influenza - kevesebben fordultak...

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentések szerint április 18. és 24. között 7800-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt...

Hogyan lesz a megfázásból...

Hogyan különíthetőek el a vírusos eredetű légzőszervi betegségek? Nátháról vagy influenzáról beszélünk? Kik tartoznak az influenzafertőzés...

Influenza: tünetek, szövődmények...

Az influenza szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek, ezért már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes...

Ezek a leggyakoribb tévhitek az...

Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár...

Fontos tudnivalók az influenzáról

Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

Influenza elleni védőoltás: kinek...

Hazánkban minden évben október elejétől számítunk az influenzás megbetegedések szezonális előfordulására. Amennyiben mindenképp el akarjuk...

Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan...

Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.