Szüksége van a gyermekemnek influenza elleni védőoltásra?

szerző: Magyar Zsuzsanna, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
aktualizálta: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész frissítve: 2022.07.20.

A legtöbb esetben igen. Az amerikai Járványkezelési és -megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) javasolja a hat hónapnál idősebb gyermekek évenkénti influenza elleni oltását. Ideális esetben a vakcina beadásának időpontja az az időpont, amikor az adott évi influenza elleni oltóanyag már elérhető.

Magyarországon gyermekkorban az influenza megbetegedés megelőzésére három készítmény áll rendelkezésre.

  • A Vaxigrip Tetra (0,5 ml/adag) ún. split vakcina, mely 6 hónapos kortól alkalmazható. Ha az Ön gyermeke élete során még nem kapott influenza elleni védőoltást, és fiatalabb, mint 9 éves, két oltást kell tervezni, úgy hogy a vakcinák beadása között minimum 4 hét teljen el. Az immunizálást minél hamarabb érdemes elkezdeni. Ha az Ön gyermeke ki van téve az influenzafertőzésnek, mielőtt a második dózist megkapta volna, vagy más okból nem tudja felvenni a második oltást, nagyobb eséllyel kaphatja el az influenzát, mintha az oltási sora a két oltással teljes lenne.
  • A 3Fluart oltóanyag (0,5 ml/adag) mely trivalens, inaktivált teljes vírusokat tartalmazó védőoltás. Gyermekeknél 3 éves kor felett alkalmazható. 3-11 éves korig a gyermekek 0,25 ml-t kapnak a védőoltásból, amelyet nem kell ismételni. 12 év feletti serdülők, felnőttek részére 1x0,5 ml-t kell beadni a megfelelő védelem eléréséhez.
  • A Fluenz Tetra szuszpenziós orrspray. Védőoltás, annak ellenére, hogy az alkalmazási módja orron keresztül történik. 24 hónapos kort betöltött, de 18 évesnél fiatalabb gyermekek és serdülők esetén alkalmazható. Adagja: 0,2 ml (orrnyílásonként 0,1-0,1 ml). Influenza ellen még nem oltott gyermekeknek 4 hét után második adag adandó.

A védőoltás mellékhatásaként (oltási reakcióként) előfordulhat fájdalom, bőrpír vagy duzzanat az oltás helyén, illetve hőemelkedés, esetenként izomfájdalom.

Konzultáljon gyermekorvosával, ha kérdései vannak az influenza elleni védettségről, vagy kíváncsi arra, hogy melyik vakcina lenne a legmegfelelőbb gyermekének.

Egyeztessen gyermekorvosával, ha:

  • Gyermeke nincs jól. Ha gyermekének láza, hőemelkedése van, halasszák el az influenza elleni védőoltás beadását, míg teljesen felépül.
  • Gyermeke nemrég kapott más vakcinát. A gyermekorvos megfontolhatja, hogy elhalasztja az influenza elleni védőoltás beadását, ha a gyermek az elmúlt négy hétben más védőoltást is kapott.
  • Gyermeke allergiás a tojásra. Az influenza elleni vakcina kis mennyiségben tartalmaz tojásfehérjét. Ha az Ön gyermeke allergiás a tojásra, valószínűleg felveheti az influenza elleni vakcinát, azonban speciális óvintézkedésekre szükség lehet. Például, hogy az oltás beadását követően minimum 30 percig az orvosi rendelőben kell tartózkodni, az esetlegesen fellépő allergiás reakciók miatt.
  • Gyermekénél az előző influenza elleni védőoltás beadását követően súlyos reakció lépett fel. Az influenza elleni oltóanyag beadása nem javasolt annak, akinél korábban súlyos reakció lépett fel azonos hatóanyagú vakcina beadását követően. Egyeztessen gyermekorvosával, mivel egyes oltást követő reakciók nem biztos, hogy összefüggésben vannak a vakcina beadásával.

Nem szabad elfelejteni, hogy az influenza elleni éves védőoltás felnőtteknek is ajánlott, különösen, ha idősekkel vagy gyermekekkel egy háztartásban élnek, illetve a hivatásuk ezen korosztályokhoz kapcsolódik.

Tovább Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

WEBBeteg.hu logó Szerző: WEBBeteg - Magyar Zsuzsanna, újságíró-szerkesztő, forrás: Mayo Clinic

Lektorálta és aktualizálta: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alváshiány Alváshiány

Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk?

Foltos hajhullás Foltos hajhullás

Mi okozhatja? Milyen típusai vannak? Hogyan kezelhető?

Ennyien fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 16 300-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti...

Influenza: tünetek, szövődmények és kezelés

Az influenza szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek, ezért már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes...

Fontos tudnivalók az influenzáról

Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

Influenza elleni védőoltás: kinek érdemes beadatni?

Hazánkban minden évben október elejétől számítunk az influenzás megbetegedések szezonális előfordulására. Amennyiben mindenképp el akarjuk...

Az immunrendszer betegségei

Szervezetünk folyamatos küzdelemben áll a környezetből támadó mikroszkopikus élőlényekkel. A védekező feladatot az immunrendszer összetett...

Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az...

Miért ne adjunk aszpirint gyermekünknek?

Ha lázasak vagyunk vagy fáj valamilyen testrészünk, sokunknak az az első gondolata, hogy be kellene venni egy aszpirint. Ezzel nincs is semmi baj. Ha...

Hogyan lesz a megfázásból, influenzából tüdőgyulladás?

Hogyan különíthetőek el a vírusos eredetű légzőszervi betegségek? Nátháról vagy influenzáról beszélünk? Kik tartoznak az influenzafertőzés...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.