Szüksége van a gyermekemnek idén influenza elleni védőoltásra?

Szerző: WEBBeteg - M. Zs.

A legtöbb esetben igen. A Járványkezelési- és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention; CDC) javasolja a hat hónapnál idősebb gyermekek évenkénti influenza elleni oltását. Ideális esetben a vakcina beadásának időpontja az az időpont, mikor az adott évi influenza elleni oltóanyag már elérhető.

Az influenza elleni védőoltás hat hónapos vagy idősebb gyermekeknek adható. A védőoltás mellékhatásaként (oltási reakció) előfordulhat fájdalom, bőrpír, vagy duzzanat az oltás helyén, illetve hőemelkedés, esetenként izomfájdalom.

Meg kell fontolni azt is, hogy az influenza vakcinából hány dózis szükséges ahhoz, hogy az Ön gyermeke védettséget szerezzen:

Influenza elleni védőoltás: Kinek érdemes beadatni?

Ősz végén, télen megkezdődik az influenza szezonja. Aki biztos védettséget szeretne a vírusokkal szemben, idejében oltassa be magát! Főleg az időseknek, a krónikus betegeknek és a munkájuk során sokakkal kapcsolatba kerülő embereknek ajánlott a védőoltást beadatni. Influenza elleni védőoltás: Kinek érdemes beadatni?
  • Két oltás (dózis): Ha az Ön gyermeke élete során még nem kapott influenza elleni védőoltást, és fiatalabb, mint 9 éves, két oltást kell tervezni, úgy hogy a vakcinák beadása között minimum 4 hét teljen el. Az immunizálást minél hamarabb érdemes elkezdeni. Ha az Ön gyermeke ki van téve az influenza-fertőzésnek, mielőtt a második dózist megkapta volna, vagy más okból nem tudja felvenni a második oltást, nagyobb eséllyel kaphatja el az influenzát. Ha az Ön gyermeke a 2010-2011-es influenzaszezon előtt kapta meg utolsó influenza elleni védőoltását, úgy neki szintén szüksége lehet a vakcinából két dózisra.
  • Egyetlen védőoltás: Ha az Ön gyermeke részesült már korábban influenza elleni védőoltásban, vagy az első influenza elleni oltását 9 évesen vagy idősebbként kapja, úgy egyetlen vakcina beadása is elegendő. A vakcinázás ideje nagyon fontos, hiszen gyermeke a vakcina beadását követő két hét elteltével lesz teljesen védett a fertőzéssel szemben. Az influenza-szezonban minél hamarabb kapja meg gyermeke a védőoltást, annál hamarabb válik védetté.

Konzultáljon gyermekorvosával, ha kérdései vannak az influenza elleni védettségről, vagy kíváncsi arra, hogy melyik vakcina lenne a legmegfelelőbb gyermekének.

Egyeztessen gyermekorvosával, ha:

Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek. Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?
  • Gyermeke nincs jól. Ha gyermekének láza, hőemelkedése van, halasszák el az influenza elleni védőoltás beadását, míg teljesen felépül.
  • Gyermeke nemrég kapott más vakcinát. A gyermekorvos megfontolhatja, hogy elhalasztja az influenza elleni védőoltás beadását, ha a gyermek az elmúlt négy hétben más védőoltást is kapott.
  • Gyermeke allergiás a tojásra. Az influenza vakcina kis mennyiségben tartalmaz tojásfehérjét. Ha az Ön gyermeke allergiás a tojásra, valószínűleg felveheti az influenza vakcinát, azonban speciális óvintézkedésekre szükség lehet. Például, hogy az oltás beadását követően minimum 30 percig az orvosi rendelőben kell tartózkodni, az esetlegesen fellépő allergiás reakciók miatt.
  • Gyermekénél az előző influenza védőoltás beadását követően súlyos reakció lépett fel. Az influenza vakcina beadása nem javasolt senkinek, akinél korábban súlyos reakció lépett fel az oltást követően. Egyeztessen gyermekorvosával, mivel egyes oltást követő reakciók nem biztos, hogy összefüggésben vannak a vakcina beadásával.

Nem szabad elfelejteni, hogy az éves influenza védőoltás felnőtteknek is ajánlott, különösen, ha közeli kapcsolatban vannak gyermekekkel.

(WEBBeteg - M. Zs.; Forrás: mayoclinic; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-halálozás COVID-halálozás

Így lehet félremagyarázni a COVID-halálozási statisztikákat.

Labor a betegágy mellett

Az orvosi ellátásban elengedhetetlen a gyors döntés, ami különös hangsúlyt kap a sürgősségi osztály munkájában. Ebben segítenek az ágy mellett...

Hogyan erősítsük...

Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az...

Ezek a leggyakoribb tévhitek az...

Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár...

Fontos tudnivalók az influenzáról

Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan...

Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.