Miért érdemes oltakozni influenza ellen? - Influenza kérdezz-felelek

Szerző: Dr. med habil Mészner Zsófia

A szövődményes influenza súlyos, esetenként halálos kockázatú betegség? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember válaszol.

Dr. med habil Mészner Zsófia

Az influenza – semmiképpen nem összetévesztendő a hétköznapi megfázással, náthával – évente az egész világon végigsöprő, szezonális, járványos betegség, aminek az elkerülése már önmagában is elegendő okot szolgáltat az oltakozásra. Való igaz azonban, hogy nem egyforma a fertőzés kockázata mindenkire, mivel mindannyian különbözünk abban, mennyire tarthatjuk magunkat egészségesnek.

Az egészségünk – azaz a testi-lelki egészségünk – igen összetett, sok tényezőn alapuló aktuális állapotunk. Számít a genetikai örökségünk, az, ha gyermeket várunk, az életkorunk, az életmódunk, a foglalkozásunk, de még a hobbijaink, a szenvedéllyel végzett egyéb tevékenységeink is.

A szövődményes influenza súlyos

Könnyen belátható, hogy még a szövődmény mentes influenza is amiatt, hogy általában napokon át magas lázzal és egyéb kellemetlen általános tünettel – mint izomfájdalom, köhögés, fejfájás, levertség – jár, nem egyforma kockázattal fogja érinteni azt, aki mondjuk túlsúlyos, szívbeteg, magas a vérnyomása, vagy csak napok óta alig tudott aludni, annyira túlterhelte magát a munkájában. A szövődményes influenza súlyos, esetenként halálos kockázatú betegség. A leggyakoribb influenzás szövődmény a tüdőgyulladás, mely az egyik leggyakoribb fertőzés miatti halálok világszerte!

Minden, az egészségünket befolyásoló tényezőnk egyben sérülékenyebbé is tesz minket, esélyt adva arra, hogy az influenza ne csak öt-hét nap alatt elviselt kellemetlenség legyen, hanem szövődményekkel, leggyakrabban súlyos tüdőgyulladással hetekig leverjen minket a lábunkról.

Aki pedig eleve küzd pl. bármilyen krónikus betegséggel, kénytelen az immunrendszerét is károsító kezelést elfogadni rosszindulatú bajára, átesett szervátültetésen, balesete, nagy műtétje volt, túlélt egy infarktust vagy nagy nehezen sikerült a cukorbetegségét egyensúlyba hozni, influenza esetén nemcsak az influenza komplikációival kell szembenézzen, hanem ezen felül esélye van arra, hogy az alapbetegsége is romolhat, kiújulhat, a nehezen elért javulás visszájára fordulhat.

Az influenza megelőzésére a védőoltás az egyetlen megbízható módszer jelenleg. A védőoltással elérhető védettség azonban nem mindenkinél ugyanolyan eredményes, mivel az oltóanyag ugyanolyan mindenkinek, de a képességünk arra, hogy védetté válhassunk, egyénileg nagyon különbözhet. Azt azonban tudjuk, hogy az oltottak között fele annyian halnak meg influenza miatt kialakuló szövődmények következtében, mint az oltatlanokban. Ha sokan választják a védőoltást, egyre kisebb esélye lesz az influenza vírusoknak arra, hogy nagy járványt okozhassanak – a magukat egészségeseknek tartók tehát sokat tesznek a környezetükben élő, magas kockázatúak védelméért is, ha oltakoznak.

Nem is lehet tehát az a célunk, hogy mindenkit, aki oltást kap influenza ellen, megvédhessünk, hiszen tapasztalatból tudjuk, hogy nem mindenki képes egyformán a védettség kialakítására. A célunk elsősorban az, hogy a súlyos betegséget, a szövődményes influenzát elkerühetővé tegyük a leginkább sérülékenyebbeknek, esélyt adjunk nekik arra, hogy ne kerüljenek ilyen okból kórházba, intenzív osztályra.

Válaszoló szakértőnk: Dr. med habil Mészner Zsófia - Járványügyi szakember, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet/HOGYI módszertani igazgatója.

Influenza kérdezz-felelek
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

A szomszédainknál már felütötte...

A koronavírus mellett már a többi légúti vírus is terjed, amelyek közül az influenza kimagaslóan veszélyes lehet. Egész Európában emelkedik a...

Kihalhatott az egyik influenza...

A koronavírus világjárvány feltartóztatására bevezetett korlátozások elfojtották a 2020-21-es influenzaszezont, olyan kevés eset volt, hogy tudósok...

Ezek a leggyakoribb tévhitek az...

Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár...

Fontos tudnivalók az influenzáról

Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

Influenza elleni védőoltás: kinek...

Hazánkban minden évben október elejétől számítunk az influenzás megbetegedések szezonális előfordulására. Amennyiben mindenképp el akarjuk...

Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan...

Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.