Reye-szindróma - Tünetei, veszélyei, kezelése

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent: 2023.01.18.

A Reye-szindróma egy ritka, szinte kizárólag gyermekeknél jelentkező, a központi idegrendszert érintő, gyorsan súlyosbodó lefolyású betegség.

A Reye-szindróma rövid időn belül olyan súlyos panaszokkal jár, mint a hányás, zavartság, görcsrohamok és az eszméletvesztés. Májelégtelenség gyakran társul a betegséghez, azonban sárgaság kialakulása nem jellemző. Veszélyét az jelenti, hogy halálozási aránya kb. 20-40%, a túlélők között pedig az esetek kb. harmadában maradandó agykárosodás figyelhető meg.

A Reye-szindróma okai

A Reye-szindróma pontos oka máig ismeretlen, de a gyermekkori és kamaszkori eseteknél erős összefüggés mutatkozik a vírusfertőzés és a szalicilát (pl. aszpirin) használata között. Idősebb korban extrém ritkán fordul elő, az akkor jelentkező esetek általában röviddel valamilyen felsőlégúti vírusfertőzésből való felépülés után kezdődnek.

Az aszpirin a szervezetben egy bonyolult enzimatikus folyamat során bontódik le. Azokban a személyekben, akikben veleszületett módon csökkent az acil-CoA-dehidrogenáz enzim szintje, nagyobb eséllyel alakul ki a szindróma.

Tünetei és a betegség lefolyása

A betegség lefolyása több szakaszra osztható. Minél korábbi fázisban ismerjük fel a betegséget és kezdjük meg a tüneti kezelést, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.

  • I. szakaszban jellemző a fejfájás, hányás, ami nem csillapodik koplalás ellenére sem. Zavartság alakul ki, a végtagokon - főleg a kéz- és lábfejen - kiütések jelennek meg. Láz típusos esetben nincs.
  • A II. szakaszban jellemző a tudatzavar, kábultság. A reflexek kifejezettebbé válnak, jellemző a szapora és felületes légzés (hiperventilláció), ekkor már elkezdődik a májelégtelenség kialakulása is, zsírmáj képében.
  • A III. szakaszban az előző tünetek mellett kialakulhat agyödéma, a tudatzavar tovább mélyül, akár kóma is jelentkezhet.
  • A IV. szakaszra jellemző a kóma, a reflexek csökkenése, májelégtelenség.
  • A végstádium (V. szakasz) gyorsan követi már az előzőt, ekkor jelentkeznek a görcsrohamok, többszervi elégtelenség alakul ki, a vér ammónia szintje jelentősen megemelkedik, és bekövetkezik a sokszervi elégtelenség, majd a halál.

A Reye-szindróma diagnózisa

Első lépésben ki kell zárni azokat a kórképeket, amik hasonló tüneteket okozhatnak. Ilyenek lehetnek például különféle veleszületett anyagcserezavarok, vírusos agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás, fejsérülés, megrázott gyermek szindróma, mérgezés, egyéb okok miatti máj- és veseelégtelenség.

Laboratóriumi vizsgálatok során észlelhető elváltozások: magas ammóniaszint, emelkedett májfunkciós értékek, alacsony vércukorszint, megnyúlt véralvadási paraméterek. Hasi ultrahang vizsgálat gyakran megnagyobbodott májat ír le Reye-szindróma esetén.

Kezelés, megelőzés és felépülés a Reye-szindrómából

A legjobb kezelés a megelőzés! Gyermek- és serdülőkorban (18 éves kor alatt) tilos szalicilát tartalmú készítmények használata, kivéve akkor, ha azt kifejezetten a Kawasaki-kórban vagy a vérrögképződés megelőzésében (tehát nem fertőzéses eredetű panaszok kezelésére) javasolták.

Fontos, hogy a betegeket intenzív osztályon lássák el! A betegségre jellemző gyors állapotromlás esetén ott azonnal lehetőség van légútbiztosításra, súlyosbodó máj és veseelégtelenség esetén MARS vagy művesekezelésre. A betegség kezelése egyébként csak tüneti. Agyödéma esetén mannitol hatóanyagtartalmú gyógyszeres kezeléssel a nyomásfokozódás csökkenthető. Infúzióval és vénásan adott glukózzal, inzulinnal a vércukor- és ammóniaszint kontrollálható.

Az időben megkezdett kezeléssel a Reye-szindóma gyógyítható, azonban sajnos a túlélő esetek harmadában számolni kell különböző mértékű maradandó agykárosodással, főleg a csecsemőkori eseteknél. A felnőttek felépülése általában teljes, a máj- és agyműködés a kezdettől számított két héten belül normalizálódik.

Ez is érdekelheti Az aszpirin és amit nem tudunk róla

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Pozitív lett a HPV-teszt? Pozitív lett a HPV-teszt?

Mit mutat a nőgyógyászati lelet? Mire számítsunk? Mit tehetünk? (x)

Hüvelyi mikrobiom Hüvelyi mikrobiom

Milyen hatással lehet az antibiotikum a hüvely állapotára? Mi az a mikrobiom?

Az aszpirin növeli a túlélési esélyeket a tartósan szívbeteg nők esetében

Egy új kutatási eredmény szerint, az aszpirin csökkentheti a halál kockázatát azoknak a menopauzán túlesett nők esetében, akik tartós...

Tenziós fejfájás - Hogyan enyhíthetők a tünetek?

A tenziós fejfájás a fejfájások leggyakoribb típusa, mely képes tönkretenni az emberek életét. Bizonyos gyógyszerek azonban segíthetnek a tünetek...

Miért ne adjunk aszpirint gyermekünknek?

Ha lázasak vagyunk vagy fáj valamilyen testrészünk, sokunknak az az első gondolata, hogy be kellene venni egy aszpirint. Ezzel nincs is semmi baj. Ha...

Acetilszalicilsav és gyógynövények: együtt vérzést is okozhatnak

A forgalomban lévő fájdalomcsillapító gyógyszerek közül sok népszerű típus hatóanyaga az acetilszalicilsav, amely hatásos, de nem minden esetben...

Az aszpirin és amit nem tudunk róla

Ki ne hallott volna már a nagy múltú láz- és fájdalomcsillapítóról, az aszpirinről? Azonban, még ha - vény nélkül kapható gyógyszer lévén...

Aszpirin - Tények és tévhitek

Gyakran hallani kisebb betegségre panaszkodó ismerőseimtől, nem vettem be gyógyszert, csak egy aszpirint. Több mint 100 éve hűséges társunk ez a...

A nemszteroid gyulladáscsökkentőkről

A nemszteroid gyulladáscsökkentők csillapítják a fájdalmat, alkalmazhatók gyulladásos enyhe vagy közepesen erős fájdalommal járó ízületi...

Az aszpirin véralvadásgátló hatása

Az acetilszalicilsavnak (aszpirin) nemcsak a fájdalomcsillapító hatását használjuk ki a gyógyításban, hanem a véralvadásra kifejtett pozitív...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.