Gyermekorvos, az influenza elleni védőoltásokról

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró

Az influenza betegségről és a megelőzését szolgáló oltóanyagokról írta legújabb tájékoztató hírlevelét a Normafa Gyermekrendelő háziorvosa a körzetébe tartozó gyerekek szüleinek.

Dr. Bogdányi Katalin szélesebb kör számára is hozzáférhetővé kívánja tenni mindazt, amit a gyerekeknél alkalmazható influenza elleni védőoltásokról tudni lehet. Az alábbiakban ismertetjük a gyermekorvos-neonatológusnak a közérdeklődésre is számot tartó hírlevelét – a védőoltások ismertetéséről, felvételük fontosságáról, illetve az esetleges ellenjavallatokról.

Kiknek javasolt beadatni az influenza elleni oltást?

Influenza oltás minden 6 hónap feletti egészséges embernek, tehát gyermekeknek is javasolt. Különösképpen fontos a krónikus betegeknek, túlsúlyosaknak, gyermekközösségbe járóknak, vagy azoknak, akik közvetlen környezetében 6 hónapnál fiatalabb csecsemő él.

Bővebben Influenza elleni védőoltás - Kinek érdemes beadatni?

Milyen oltóanyagok léteznek?

Az oltóanyagok között szerepel a Vaxigrip Tetra – ez 4 komponensű, úgynevezett hasított, az influenza vírus egy kis részecskéjét (partikuláját) tartalmazza. A másik oltás a 3Fluart – ez 3 komponensű, elölt, de teljes vírust tartalmaz. A Fluenz Tetra pedig 4 komponensű, élő, gyengített teljes vírust tartalmaz. Míg az első kettőt izomba, injekció formájában kell beadni, az utóbbit orrsprayként kell alkalmazni.

A Vaxigrip Tetrából minden 6 hónapnál idősebb egyénnek 1 adag szükséges, de azok a 9 év alatti gyerekek, akik életükben először kapnak influenza elleni oltást, kell egy második adag is, ezt 4 hét különbséggel kell felvenni. Aki bármilyen influenza oltóanyaggal korábban már volt oltva, annál nem szükséges az ismétlés.

A 3Fluart 3 éves kortól adható. 3-12 év között fél adag, 12 év felett 1 adag szükséges belőle, és ezt nem kell ismételni (még a legelső immunizáció során sem).

A Fluenz Tetra 2-18 éves gyerekeknek adható. Az oltóanyagot orrspray formájában kell alkalmazni. Annak ellenére, hogy nem jár injekcióval, orvos által, a rendelőben kell mindenkinek beadni, fél-fél adagot kell mindkét orrnyílásba fújni belőle. Az életkortól függetlenül, aki életében először kap influenza elleni oltást, annak 4 hét különbséggel emlékeztető oltásra van szüksége.

Hazánkban az első kettő már évek óta ismert, a Fluenz Tetra idén került először forgalomba. Ez nem azt jelenti, hogy új a készítmény, mert például az Egyesült Királyságban egy évtizede alkalmazzák, és hosszú évek óta hatékonyan képes megfékezni a járványt a gyermekek körében. Azáltal, hogy orrspray formájában adjuk be, utánozza a természetes vírusfertőzés útját, felhasználja még az orrnyálkahártyán kialakult védekezési mechanizmusokat is.

Mikor ne oltassa be gyermekét?

Mindhárom oltásnál ellenjavallt az aktuális akut, lázas betegség (nem az egyszerű nátha!), a hatóanyaggal vagy a segédanyagokkal szembeni túlérzékenység vagy a tojásra adott súlyos allergiás reakció (nem néhány kiütésre, hanem súlyos reakcióra kell gondolni).

A Fluenz Tetra, mivel élő kórokozót tartalmaz, nem javasolt olyan betegeknek, akik szalicilát- vagy immunszuppresszív-terápiában (pl. szájon át adott szteroid kezelésben) részesülnek, akik súlyos asztmában szenvednek, vagy akiknek sípoló légzéssel, nehézlégzéssel járó betegségük van.

Miért fontos idén is az oltás?

Az epidemiológiai adatok szerint az idei influenzajárvány várhatóan sokkal erőteljesebb lesz a tavalyinál, mivel kevés az emberek közötti kontaktusokban, a mozgásban való korlátozás. Az is várható, hogy a legsúlyosabb szövődmények azoknál fordulnak majd elő, akik emellett esetleg más, pl. SARS-CoV-2 fertőzést is összeszednek.

A tavalyi COVID-19 járvány miatti lezárások után, idén a már tomboló negyedik hullám mellé egy jelentősen intenzívebb influenzajárvány jöhet. Ezt twindémiának nevezik a járványügyi szakemberek. Hogy ez a kettős (iker)-járvány kialakulhat, ennek okát az alábbiak szerint lehet megfogalmazni: közismert, hogy az influenza vírus évről évre mutálódik. A legutolsó mutáns variáns azonban tavaly alig talált „áldozatot”, ezért nagyon kevés emberben alakult ki ellene védettség, így most a már akkori, sőt az azóta kialakult újabb mutáns is tömegével fog a fertőzésre fogékony szervezetet találni. A szakértők becslése szerint a szokásoshoz képest legalább 50%-kal nagyobb esetszámra kell számítani.

Fontos tudni, hogy az influenzajárványt jellemzően a gyerekek hordozzák, szórják szét, adják tovább a környezetükben, őket lehet tehát a legfőbb terjesztőnek tekinteni. A fertőzés megelőzésének leghatékonyabb módja egyértelműen a védőoltás! Emellett persze az is fontos, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a személyi higiénére, elsősorban is a kézmosásra.

Influenza és COVID-19

Mivel az életünket továbbra is nagyrészt a COVID-19 járvány határozza meg, érdemes tudni, hogy mi a két betegség jellemzői közötti eltérés.
Ami a kórok tünettanát illeti, a két betegség között nincs egyértelmű különbség, így a koronavírus-fertőzést csak teszteléssel lehet kizárni vagy igazolni.
A koronavírus sokkal fertőzőbb, mint az influenza. Ennek szemléltetésére idézzük fel a kutatások során elvégzett próba eredményét: ha egy influenzás vagy egy koronavírusos embert beengedünk egy tömegbe, és 10 kontaktuson át követjük az újabb és újabb fertőzötteket, akkor a végeredmény azt mutatja, hogy ilyenkor 56 influenzás és 2000 koronavírus-fertőzött lesz a csoport tagjai között. Az influenza lappangási ideje 1-4 nap, a koronavírusé akár 14 nap is lehet. A WHO adatok szerint, az influenzás betegeknek átlagosan 2%-a, míg a COVID-betegeknek 19%-a kerül kórházba. Az influenza halálozása kevesebb, mint 0,1%, ezzel szemben a COVID-betegségé 3-4 százalék.

Együtt is adható az influenza és a COVID-elleni vakcina

Mivel a 12 év feletti gyerekek COVID-oltása folyamatosan zajlik, emellett reméljük, hogy az 5-11 évesek oltását is hamarosan elkezdhetjük, fontos tudni, hogy a legfrissebb WHO és ennek megfelelő magyar ajánlás szerint a két oltóanyag (influenza és koronavírus elleni) akár egyszerre, vagy bármilyen időköz tartásával is beadható. Immunológiailag eddig sem volt kérdés, hogy a két oltóanyag „nem vész össze”, csupán azért volt javasolt néhány hét várakozás a két oltás között, hogy a beadást követő oltási reakciók és szövődmények pontosabban megfigyelhetők legyenek. Most, hogy már 7 milliárd COVID-oltást beadtak a Földön, mára elegendő tapasztalat van az oltóanyagok együttadásával kapcsolatosan, így ez az óvatos várakozás nem indokolt.

Bízom benne, hogy e tájékoztató is hozzájárul ahhoz, hogy megértsék az influenza betegség veszélyeit és a védőoltás szükségességét – fejezte be a szülők számára írt tájékoztatóját dr. Bogdányi Katalin gyermekorvos.

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró
Forrás: Dr. Bogdányi Katalin, Normafa Gyermekrendelő

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Köszvényes rohamok Köszvényes rohamok

Életmódbeli változtatások is szükségesek a tünetek enyhítéséhez.

Észak-amerikai nagytermésű áfonya Észak-amerikai nagytermésű áfonya

Milyen előnyös hatásokkal rendelkezik? Milyen formában fogyaszthatjuk?

Már Romániában az ismeretlen...

Romániában is megjelent az Európában és Amerikában gyermekek körében terjedő, ismeretlen eredetű májbetegség - erősítette meg a bukaresti...

Világszinten új eljárást teszteltek...

A Pécsi Tudományegyetemen teszteltek a világon elsőként egy új, magnézium-kalcium alapú felszívódó implantátumot, amely újabb jelentős...

Szüksége van a gyermekemnek influenza...

A legtöbb esetben igen. Az amerikai Járványkezelési és -megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention (CDC)) javasolja a hat...

Influenza: tünetek, szövődmények...

Az influenza szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek, ezért már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes...

Fontos tudnivalók az influenzáról

Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

Influenza elleni védőoltás: kinek...

Hazánkban minden évben október elejétől számítunk az influenzás megbetegedések szezonális előfordulására. Amennyiben mindenképp el akarjuk...

Hogyan terjed az influenza?

Az 1918 és 1920 között pusztító világméretű influenzajárvány során 50-100 millióan haltak bele a betegségbe. Noha ma már vakcina segít a...

Tovább nőtt az influenzás betegek...

Az elmúlt héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma, olvasható az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.