Gyermekorvos, az influenza elleni védőoltásokról

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az influenza betegségről és a megelőzését szolgáló oltóanyagokról írta tájékoztató hírlevelét a Normafa Gyermekrendelő háziorvosa a körzetébe tartozó gyerekek szüleinek.

Dr. Bogdányi Katalin szélesebb kör számára is hozzáférhetővé kívánja tenni mindazt, amit a gyerekeknél alkalmazható influenza elleni védőoltásokról tudni lehet. Az alábbiakban ismertetjük a gyermekorvos-neonatológusnak a közérdeklődésre is számot tartó hírlevelét – a védőoltások ismertetéséről, felvételük fontosságáról, illetve az esetleges ellenjavallatokról.

Kiknek javasolt beadatni az influenza elleni oltást?

Influenza oltás minden 6 hónap feletti egészséges embernek, tehát gyermekeknek is javasolt. Különösképpen fontos a krónikus betegeknek, túlsúlyosaknak, gyermekközösségbe járóknak, vagy azoknak, akik közvetlen környezetében 6 hónapnál fiatalabb csecsemő él.

Bővebben Influenza elleni védőoltás - Kinek érdemes beadatni?

Milyen oltóanyagok léteznek?

Az oltóanyagok között szerepel a Vaxigrip Tetra – ez 4 komponensű, úgynevezett hasított, az influenza vírus egy kis részecskéjét (partikuláját) tartalmazza. A másik oltás a 3Fluart – ez 3 komponensű, elölt, de teljes vírust tartalmaz. A Fluenz Tetra pedig 4 komponensű, élő, gyengített teljes vírust tartalmaz. Míg az első kettőt izomba, injekció formájában kell beadni, az utóbbit orrsprayként kell alkalmazni.

A Vaxigrip Tetrából minden 6 hónapnál idősebb egyénnek 1 adag szükséges, de azok a 9 év alatti gyerekek, akik életükben először kapnak influenza elleni oltást, kell egy második adag is, ezt 4 hét különbséggel kell felvenni. Aki bármilyen influenza oltóanyaggal korábban már volt oltva, annál nem szükséges az ismétlés.

A 3Fluart 3 éves kortól adható. 3-12 év között fél adag, 12 év felett 1 adag szükséges belőle, és ezt nem kell ismételni (még a legelső immunizáció során sem).

A Fluenz Tetra 2-18 éves gyerekeknek adható. Az oltóanyagot orrspray formájában kell alkalmazni. Annak ellenére, hogy nem jár injekcióval, orvos által, a rendelőben kell mindenkinek beadni, fél-fél adagot kell mindkét orrnyílásba fújni belőle. Az életkortól függetlenül, aki életében először kap influenza elleni oltást, annak 4 hét különbséggel emlékeztető oltásra van szüksége.

Hazánkban az első kettő már évek óta ismert, a Fluenz Tetra idén került először forgalomba. Ez nem azt jelenti, hogy új a készítmény, mert például az Egyesült Királyságban egy évtizede alkalmazzák, és hosszú évek óta hatékonyan képes megfékezni a járványt a gyermekek körében. Azáltal, hogy orrspray formájában adjuk be, utánozza a természetes vírusfertőzés útját, felhasználja még az orrnyálkahártyán kialakult védekezési mechanizmusokat is.

Mikor ne oltassa be gyermekét?

Mindhárom oltásnál ellenjavallt az aktuális akut, lázas betegség (nem az egyszerű nátha!), a hatóanyaggal vagy a segédanyagokkal szembeni túlérzékenység vagy a tojásra adott súlyos allergiás reakció (nem néhány kiütésre, hanem súlyos reakcióra kell gondolni).

A Fluenz Tetra, mivel élő kórokozót tartalmaz, nem javasolt olyan betegeknek, akik szalicilát- vagy immunszuppresszív-terápiában (pl. szájon át adott szteroid kezelésben) részesülnek, akik súlyos asztmában szenvednek, vagy akiknek sípoló légzéssel, nehézlégzéssel járó betegségük van.

Miért fontos az oltás?

A COVID-19 járvány miatti lezárások után, a koronavírus mellé egy jelentősen intenzívebb influenzajárvány jöhet. Ezt twindémiának nevezik a járványügyi szakemberek. Hogy ez a kettős (iker)-járvány kialakulhat, ennek okát az alábbiak szerint lehet megfogalmazni: közismert, hogy az influenza vírus évről évre mutálódik. A legutolsó mutáns variáns azonban korábban alig talált „áldozatot”, ezért nagyon kevés emberben alakult ki ellene védettség, így most a már akkori, sőt az azóta kialakult újabb mutáns is tömegével fog a fertőzésre fogékony szervezetet találni.

Fontos tudni, hogy az influenzajárványt jellemzően a gyerekek hordozzák, szórják szét, adják tovább a környezetükben, őket lehet tehát a legfőbb terjesztőnek tekinteni. A fertőzés megelőzésének leghatékonyabb módja egyértelműen a védőoltás! Emellett persze az is fontos, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a személyi higiénére, elsősorban is a kézmosásra.

Influenza és COVID-19

Mivel az életünket továbbra is nagyrészt a COVID-19 járvány határozza meg, érdemes tudni, hogy mi a két betegség jellemzői közötti eltérés.
Ami a kórok tünettanát illeti, a két betegség között nincs egyértelmű különbség, így a koronavírus-fertőzést csak teszteléssel lehet kizárni vagy igazolni.
A koronavírus sokkal fertőzőbb, mint az influenza. Ennek szemléltetésére idézzük fel a kutatások során elvégzett próba eredményét: ha egy influenzás vagy egy koronavírusos embert beengedünk egy tömegbe, és 10 kontaktuson át követjük az újabb és újabb fertőzötteket, akkor a végeredmény azt mutatja, hogy ilyenkor 56 influenzás és 2000 koronavírus-fertőzött lesz a csoport tagjai között. Az influenza lappangási ideje 1-4 nap, a koronavírusé akár 14 nap is lehet. A WHO adatok szerint, az influenzás betegeknek átlagosan 2%-a, míg a COVID-betegeknek 19%-a kerül kórházba. Az influenza halálozása kevesebb, mint 0,1%, ezzel szemben a COVID-betegségé 3-4 százalék.

Együtt is adható az influenza és a COVID-elleni vakcina

Mivel a 12 év feletti gyerekek COVID-oltása folyamatosan zajlik, emellett reméljük, hogy az 5-11 évesek oltását is hamarosan elkezdhetjük, fontos tudni, hogy a legfrissebb WHO és ennek megfelelő magyar ajánlás szerint a két oltóanyag (influenza és koronavírus elleni) akár egyszerre, vagy bármilyen időköz tartásával is beadható. Immunológiailag eddig sem volt kérdés, hogy a két oltóanyag „nem vész össze”, csupán azért volt javasolt néhány hét várakozás a két oltás között, hogy a beadást követő oltási reakciók és szövődmények pontosabban megfigyelhetők legyenek. Most, hogy már 7 milliárd COVID-oltást beadtak a Földön, mára elegendő tapasztalat van az oltóanyagok együttadásával kapcsolatosan, így ez az óvatos várakozás nem indokolt.

Bízom benne, hogy e tájékoztató is hozzájárul ahhoz, hogy megértsék az influenza betegség veszélyeit és a védőoltás szükségességét – fejezte be a szülők számára írt tájékoztatóját dr. Bogdányi Katalin gyermekorvos.

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró
Forrás: Dr. Bogdányi Katalin, Normafa Gyermekrendelő

Kapcsolódó cikkek

Cikkajánló

Influenza elleni védőoltás: kinek érdemes beadatni?

Bak Marianna, biológus szakfordító
Influenza elleni védőoltás
Hazánkban minden évben október elejétől számítunk az influenzás megbetegedések szezonális előfordulására, amely ellen a legjobb védelmet a védőoltás biztosítja. A vakcina beadatása különösen ajánlott az időseknek, a krónikus betegeknek és a munkakörükből kifolyólag sok emberrel érintkezőknek.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.