• Dr. Sarkadi Adrien

        infektológus

        42

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        gyermek és felnőtt infektológia, nemi- és nőgyógyászati fertőzések

        Bemutatkozás:


        Dr. Sarkadi Adrien infektológusDiplomám megszerzése után 2011 októberében kezdtem dolgozni a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Infektológiai- és Gyermekimmunológiai Tanszékén, infektológus rezidensként. Szakképzésem megkezdését követően az osztályos és ambuláns betegellátás mellett bekapcsolódhattam a Tanszéken folyó infekciós immunológiai témájú tudományos munkába is, tapasztalatokat szerezhettem primer immunhiány betegségekben szenvedő betegek gondozásával, ferzőzéses szövődményeik ellátásával kapcsolatban. Szakvizsgámat 2015-ben szereztem infektológiából, ezt követően egy évet töltöttem a debreceni Kenézy Gyula Kórház Felnőtt Infektológia részlegén, majd a DEKK Gyermekgyógyászati Klinika Infektológia Osztályán folytattam munkámat.



        2016 októberétől magánrendelés keretein belül is segítem a fertőző betegségben szenvedő gyermekek és felnőttek gyógyulását, kifejezett figyelmet fordítva speciális érdeklődési területem, a nemi- és nőgyógyászati fertőzésektől szenvedő betegek egyénre szabott ellátására.



        Weblap címe: intiminfekt.hu

        Bejelentkezés:

        E-mail cím: [email protected]

        Telefonszám: 0630 346 18 70

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Sarkadi Adrien legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező, sajnálatos módon nem látom csatolva a szóban forgó képet. Tisztelettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
        Kedves Kérdező! Mindenek előtt azt javaslom, hogy óvakodjon leleteinek saját kezűleg történő értékelésétől, hiszen azok értelmezése és a választott terápia összetett átgondolást igényel, melynek során orvosa a klinikai tünetek jellegzetességét, azok kezdetének időpontját és a kapott laborleleteket együttesen értékeli. Általánosan elmondható, hogy a gyulladásos értékek (CRP, We) jelentős megemelkedése, az emelkedett össz-fehérvérsejtszám és neutrophil arány jelez bakteriális fertőzést, a gyulladásos érték minimális, mérsékelt megemelkedése, a változatlan, vagy csökkent fehérvérsejtszám, a monocyta túlsúly, esetleg az aktivált lymphocyták emelkedett aránya (Luc) pedig vírusos fertőzésre utal inkább. Természetesen nem mindegy a mintavétel időpontja, és mint minden esetben, itt is előfordulhatnak jelentős kivételek, melyek esetében nem jellegzetesen alakulnak a laborvizsgálatok eredményei. Tisztelettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
        Kedves Kérdező! A HIV vizsgálat a vírus ellen a szervezetben termelődő antitesteket mutatja ki, amelyek kimutathatóvá válnak a vérben körülbelül 2-4 héttel a vírussal történt expozíciót követően. Így az Ön által elvégeztetett teszt eredményét hitelesnek tarthatjuk. Tisztelettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
        Kedves Kérdező! A veszettség vírusa a veszett állat harapása, marása által a roncsolt terület fertőzött nyállal történő érintkezése során kerül a megfertőzött egyedbe, majd az idegelemekbe. Tekintve, hogy ilyen incidens nem történt, a fertőzés átadására nem nyílhatott lehetőség, további megnyugtató információ pedig, hogy Magyarországon immáron évek óta nem jelentettek veszettséget, a megelőző, védekező intézkedések pedig (környező országok helyzete miatt) rendszeresen zajlanak. Tisztelettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
        Kedves Kérdező! A 16-18-as HPV vírusok hordozása magas kockázatot jelent a nemi területek régiójában előforduló hámrák szempontjából (pl. méhnyakrák, végbélnyílás körüli hámelváltozás). Ön kérdésében azt írja, "16-18 negatív" típusú, ez így nehezen értelmezhető, hiszen ha 16-18 negatív szerepel az eredményén, akkor az azt jelenti, hogy két legnagyobb kockázatú típust nem hordoz, azonban ha 16-18 pozitív, az esetben hordoz. A Cintec pozitív vizsgálat arra utal, hogy a magas kockázatú HPV vírus tevékenysége következtében már megjelent a vizsgált sejtekben a rosszindulatú folyamatot jelző fehérjék termelődése. Amennyiben ezt követően történt a conisatio, azt ezek az eredmények indokolták, és a conisatio során eltávolították a már beteg hámrészeket, így megelőzve a rákos folyamat továbbterjedését. Maga a conisatio a HPV fertőzést nem gyógyítja meg, a vírus nagy valószínűséggel továbbra is fellelhető a hüvelyi környezetben, tehát ezt minden szexuális partnere megkaphatja, a HPV vírus infekció ellen esetenként még az óvszer viselése sem véd. Amennyiben Önnél korábban nem történt ilyen HPV vizsgálat, nem lehet tudni, hogy a fertőzést mikor és kitől szerezte be, továbbá az is fontos, hogy a rosszindulatú sejtek megjelenését általában sok évvel megelőzi a HPV vírus beszerzése. Tisztelettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
        Tisztelt Kérdező! Az első észlelő orvos szabályosan járt el a további vizsgálatokkal, illetve a megtekintéssel született diagnózis is rendben van véleményem szerint, ez a rutin eljárás, az egyéb nemi betegségek kizárása. A HPV tipizálásnak azért volna értelme, hogy tudják, rosszindulatú hámeltérés szempontjából milyen kockázatú törzset hordoz Ön. Amennyiben a párja rendszeresen jár méhnyakrákszűrésre, az nem jelenti azt, hogy egyben HPV szűrés is történik, hiszen ez esetben csak a hámot és annak kóros sejtjesi vizsgálják, a HPV szűrés pedig egy speciális genetikai vizsgálat, melyet a páciensnek külön kell kérnie. Mindkettejük szemszögéből fontosak a további teendők, azt javasolnám, hogy a párja forduljon nőgyógyászához, vagy bőr és nemi gyógyászhoz, és kérje a HPV szűrést és tipizálást. Ez a szülés és a baba szempontjából is fontos, hiszen a szemölcsöket okozó törzsek hüvelyi szülés során a gyermek száj- garat régiójában kerülnek, és ezt követően előfordul, hogy ezeken a területeken okoznak szemölcsszerű elváltozásokat, tehát ilyen esetben, ha a leenő Anya HPV hordozó, megfontolják a császármetszést. Az Ön esetében véleményem szeritn nem kérdés, hogy bőr- és nemi gyógyászhoz kell fordulni, ahol több lépcsős eljárás során helyi krémek és ecsetlők sikertelensége esetén a szemölcsök eltávolítását is meg tudják oldani, azonban ezzel a fertőzés nem oldódik meg, a HPV a bőrön tovább jelen lehet. Ennek a hordozásnak speciális kezelése nincsen, az immunrendszer aktuális állapota, erőssége dönt arról, hogy sikerül-e a HPV-t kiszorítani a szervezetből. Magát a vírust nemi úton terjedő betegségnek tartjuk, de átadható közös törölköző, közös borotva alkalmazásával, szoros bőrkontaktussal. Az is elképzelhető, hogy Ön vagy párja sok éve HPV hordozó, azonban az immunrendszere tünetmentesen tartotta a HPV fertőzést, és valamilyen körülmény hatására most volt lehetősége a vírusnak tünteket okozni. Az oltásnak a nemi élet megkezdése előtt, HPV mentes állapotban van fontos gyakorlati szerepe, a fertőzött állapot kezelésére nem megoldás. Mielőbbi gyógyulást kívánok Önnet, tisztázzák a helyzetet a gyermek érdekében is! Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
        Kedves Kérdező! Nincs esélye annak, hogy így megfertőződhetett volna! A veszettség kórokozója a vertőzött állat nyálával, harapásával terjed a fogékony szervezetre. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
        Kedves Anna! Ha a szóban forgó hölgy kezet nem is mosott, feltételezem, hogy a szúrt területet fertőtlenítenie kellett. A hepatitis B és C vírusok, ahogyan a HIV is, szexuális úton, továbbá vér útján (közösen használt, szennyezett tű, nyílt seb fertőző vérrel történő szennyezése) terjednek, az Ön esetében extrém körülményeknek kellene fennállnia, hogy valahogyan létre tudjon jönni az Ön által említett úton a fertőződés ezekkel a vírusokkal. Az illemhelyiség érintett felületein található szennyeződések flóraösszetétele még jóslás segítségével sem lenne megállapítható, az Ön által "más"-ként említett mikrobiológiai tényezők tárháza nagyjából végtelen lehet, amennyiben a szürcsatorna környékén lokálisan infekció alakul ki, annak azonban látványos jelei vannak, sebfertőzés, vénagyulladás, lokális gyulladás formájában, ezt azonban sokkal nagyobb valószínűséggel, és előbb okozná az Ön bőrflórája, amennyiben fertőtlenítés mégsem történt. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
        Kedves Kérdező! A tetanus oltás általában tépett, szakított, nagyobb kiterjedésű, mélyebb és szennyezett (földdel, sárral, környezetből származó törmelékkel) érintkezett sérüléseknél szükséges, komolyabb sérülést okozó állattámadásnál, roncsolódással járó harapásnál jön szóba. A kép sajnos életlen, és maga a terület is elmosódottan látszik, kérdéses továbbá, hogy kinti, esetleg benti cicáról van-e szó. Jelen helyzetben véleményem szerint elsődlegesen fontos a seb megfelelő ellátása, lefertőtlenítése, amennyiben a terület gyulladásos jeleket mutat, mutassa be azt háziorvosának, mert szükség esetén antibiotikum kezelést indíthat Önnek. Amennyiben Ő úgy látja, indikálni fogja a tetanus oltást is, amennyire távolról megítélhető, azt feltételezem, hogy erre nem fog sor kerülni. Tisztelettel: Dr. Sarkadi Adrien infektológus
        Kedves Kérdező! Amennyiben teljesen megfoghatatlan az Ön előzménye, a fertőzés zajlásának időpontjáról irányinformáció sincs, a gyermek kivizsgálása nem elsősorban az oltás beadásának kérdése, vagy szükségességének mérlegelése szempontjából fontos. Mivel a fertőzést a terhes kismama átadhatja gyermekének, nem zárható ki, hogy az Ön terhességének időszaka nem-e volt érintett, ez azért fontos, mert a gyermekkorban hepatitis B vírussal fertőzöttek 25%-a felnőttkorban krónikus hepatitis következményeként kialakuló májzsugorban vagy májrákban hal meg. A gyermek tulajdonképpen csak a terhesség/szülés kapcsán kaphatott Öntől fertőzést, tekintve, hogy a vírus csak vérrel és nemi úton adható át. Tisztázzák a gyermek szerológiai státuszát! Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektlógus
        Kedves Kérdező! A vírus pontos megnevezése nélkül csak feltételezni tudom, hogy az LCM vírusról lehet esetleg szó. Amennyiben ennek gyanúja állt fenn, az Ön alapbetegsége hajlamosíthatta arra, hogy a kórkép súlyosabb formában jelentkezzen és Ön ilyen neurológiai tünetektől szenvedjen. Ez az agyhártyagyulladással járó forma mindössze a gyengült immunrendszerű egyének esetén is 10-20%-ban fordul elő, fatális szövődmények az esetek 1%-ban várhatóak. Tehát valójában Ön már így is egy szövődmény áldozata lett a felsorolt tünetek alapján, melyekkel úgy gondolom nem tette jól, hogy otthon lábadozott. Keresse fel orvosát, aki nagy valószínűséggel neurológiai vizsgálatot is kér majd, és a kivizsgálás során a pontos eredet és az igazi kórokozó mivoltára is fény derülhet. A pontos prognózist csak abban a helyzetben lehet megfogalmazni, ha a kórokozó már ismert. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
        Kedves Kérdező! Amennyiben a ferőzés számára ideálisak a körülmények, nem intakt a kültakaró és az eb nyála valóban fertőző, megvan a lehetőség a vírus bejutására. A megnyugtató inkább az az információ, hogy Magyarországon 2017 eleje óta nem találtak veszett állatot, emberi megbetegedés 1994 óta nem történt, így a WHO irányelveit alapul véve jelenleg hazánk veszettségmentesnek tekinthető. Amennyiben az állat esetleg nem gazdátlanul kóborolt, sokat segített volna az oltási státusz tisztázása, de a vadon élő potenciálisan megfertőzhető állatok vakcinázási programjának köszönhetően igen kicsi az esélye, hogy ez az eb veszettséget hordozott, még ha kórbor eb is, és esetleg vadállatokkal érintkezett volna megelőzően. A figyelmét azonban fel kell hívjam arra, hogy gondolatmenetem a tudományos információk mellett több ponton feltételezés, a közeljövőben legyen óvatosabb! Tisztelettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
        Kedves Uram, az Ureaplasmára hatástalan a legtöbb, egyéb kórokozókra alkalmazott antibiotikum, mikrobiológiai adottságainál fogva megvan az az 1-2 szer, ami célzottan hatásos rá. Kérdésére akkor tudnám megmondani a választ, ha tudnám, milyen antibiotikumokat kapott, azonban a rutinban alkalmazott műtéti profilaxis szerekből kiindulva nagy valószínűséggel nem kapott olyat, ami megoldja az Ureaplasma fertőzését. Továbbá ha nem foglalkozott ezzel komolyan, javaslom, hogy tegye meg, mert kezeletlenül későbbi, nehezen kezelhető komplikációkat okozhat (pl. prostatitis). Tisztelettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
        Kedves Kérdező! A legjobb szívvel azt tudom válaszolni, hogy ne igyon alkoholt semmilyen esetben gyógyszerszedés alatt. A mellékhatások általában abból adódnak, hogy a felszívódó gyógyszert és a felszívódó alkoholt ugyanazon anyagcsere résztvevők hivatottak kezelni, bontani, és egymást kiszoríthatják a megfelelő anyagcsereútról, ezzel megváltoztatva a szérumszintet vagy sok egyéb kellemtelneséget eredményező eltérést okozhatnak. Azon túl ha van is információ arról, hogy általában hogyan viselkedik a Vermox alkohollal, a folyamat kimenetele egyénileg még ennek ellenére is változhat. Tisztelettel:Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
        Kedves Kérdező! Először is azt szeretném elmondani, hogy az egy darab szerológiai vizsgálat, amit itt látok, korántsem jelenti azt, hogy az az eredmény egyáltalán kapcsolatban van a jelenlegi tüneteivel. Az IgG Mycoplasma antitest bár erősen pozitív, önmagában azt is jelentheti, hogy a beteg 6 hónappal vagy 1 évvel azelőtt, vagy még korábban találkozott a kórokozóval, mielőtt a vért levették, és lehet, hogy teljesen tünetmentes volt a találkozás. Az egy pozitív IgG eredmény alapján azt mondhatjuk csak, hogy a beteg valaha biztosan találkozott a kórokozóval. A szerológiai leletek értékelése igen kényes kérdés, és sok téves diagnózis születik ilyen helyzetekből. Szabályosan az jelentené szinte biztosan az aktuálisan lezajlott fertőzést, ha IgM is kimutatható, vagy ha egy 3-6 hét múlva megismételt vérmintából összehasonlítják az IgG titereket, és a két érték között olyan jellegzetes eltérés van, ami az akut fertőzést megerősíti. Amennyiben azonban tényleg Mycoplasma indította el a tüneteket, a Sumamed antibiotikum ez ellen megfelelő választás volt, ennek a gyógyszernek a 3 nap után is elhúzódóan megvan még a hatása. A Suprax ugyan már hatástalan lenne az emlegetett kórokozóra, de a Sumamed után ez mindegy is. Amennyiben volt Mycoplasma, jelen helyzetben már valószínűleg nem a konkrét fertőzés, hanem annak a hörgőkre gyakorolt hatásaiból származó szövődmény az, ami még most is tart, ezeket pedig általában az Ön által említett szerekkel látják el, és néhány hét alatt rendeződnek, továbbá a tartós köhögés miatt merült fel a reflux is, amivel kapcsolatban Ön szintén ellátásban részesült. Innen nehéz tanácsot adni úgy, hogy a beteget nem vizsgáljuk, nem látjuk, mindenesetre ha nem javulnak a tünetek, vissza kell menni a tüdőgyógyászhoz, hogy tudjon segíteni az iránymódosításban. Nem tartom célravezetőnek a gyakori orvosváltást, hiszen amennyiben 1 kolléga követi, Ő látja a változást és azt, hogy mit léphet még előre, mit módosíthat, mi nem javul, és óvatosan bánnék a Mycoplasmához való ragasukodással, a fent leírtak miatt, vagy csak abban az esetben ragaszkodnék, ha a szerológiai vizsgálat meg van erősítve. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés