• Dr. Sarkadi Adrien

        infektológus

        77

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        gyermek és felnőtt infektológia, nemi- és nőgyógyászati fertőzések

        Bemutatkozás:


        Dr. Sarkadi Adrien infektológusDiplomám megszerzése után 2011 októberében kezdtem dolgozni a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Infektológiai- és Gyermekimmunológiai Tanszékén, infektológus rezidensként. Szakképzésem megkezdését követően az osztályos és ambuláns betegellátás mellett bekapcsolódhattam a Tanszéken folyó infekciós immunológiai témájú tudományos munkába is, tapasztalatokat szerezhettem primer immunhiány betegségekben szenvedő betegek gondozásával, ferzőzéses szövődményeik ellátásával kapcsolatban. Szakvizsgámat 2015-ben szereztem infektológiából, ezt követően egy évet töltöttem a debreceni Kenézy Gyula Kórház Felnőtt Infektológia részlegén, majd a DEKK Gyermekgyógyászati Klinika Infektológia Osztályán folytattam munkámat.



        2016 októberétől magánrendelés keretein belül is segítem a fertőző betegségben szenvedő gyermekek és felnőttek gyógyulását, kifejezett figyelmet fordítva speciális érdeklődési területem, a nemi- és nőgyógyászati fertőzésektől szenvedő betegek egyénre szabott ellátására.



        Weblap címe: intiminfekt.hu

        Bejelentkezés:

        E-mail cím: [email protected]

        Telefonszám: 0630 346 18 70

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Sarkadi Adrien legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Amennyiben védekezés nélkül történt anális együttlét, a húgycső területét érő gát- és székletflóra szennyeződés is elegendő az Ön tüneteinek kialakulásához, a vizeletvizsgálat mellett húgycső- illetve ejakulátum vizsgálat segíthet tovább lépni, ugyanakkor az Ön által említett egyéb, STD tárgykörbe tartozó fertőzések is felmerülhetnek, a hüvelyi panaszok alapján. Ezt persze az is befolyásolhatja, milyen régi a kapcsolatuk és történhetett-e harmadik féllel érintkezés. Hangsúlyozom, hogy a fentebb említett székletflóra a párja hüvelyében is jelen lehet nagyobb panaszok/tünetek nélkül, és gyakran csak egy kis hüvelyi folyás adhat okot gyanakodásra, de maga az anális együttlét is elegendő az Ön panaszai kialakulásához. Amennyiben panaszai nem szűntek meg, ismételten keresse fel orvosát, hogy folytatni tudja az Ön kivizsgálását. A velem megosztott információkat pedig részére is mindenképpen továbbítsa, hiszen ez számára is egy fontos támpont lesz. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
        Kedves Kérdező! Amennyiben úgy érzi, szüksége volna megnyugtatásra azzal kapcsolatban, hogy HIV fertőzött lehet-e, forduljon szakemberhez, avagy olyan megbízható laboratóriumhoz, ahol megfelelően beállított, hiteles vizsgálómódszerekkel adnak választ a kérdésére, hiszen nem véletlenül nem hasonló gyorstesztek a hivatalos vizsgálati eljárások. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
        Kedves Kérdező! Véleményem szerint amennyiben kis eséllyel kullancs is volt az a "fekete" képlet, ez semmilyen problémát nem fog jelenteni fertőzéses szempontból. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
        Kedves Kérdező! Tekintve, hogy az Ön korábbi körülményeit nem ismerjük (akár korábbi kapcsolatából is szerezhetett HPV fertőzést, melyet teljesen tünetmentesen hordoz), és van HPV fertőzéssel kapcsolatos aggodalma, mindenképp megéri a fáradtságot egy szűrővizsgálat, amelynek során tipizálják is az esetlegesen kimutatható HPV vírust. Üdvözlettel: Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos
        Kedves Kérdező! A HIV fertőzést nemi úton, továbbá vérrel közvetíthető fertőzésnek tartjuk. Lehetetlennek tartom a fertőzés ilyen módon történő átadását, így eloszlatnám ez irányú aggodalmát. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos
        Kedves Kérdező! Az Ön által leírt kezdeti tüneteket számos vírusos vagy bakteriális betegség okozhatja, melynek utóhatásaként maradhat vissza fáradékonyság. Amennyiben az Ön által említett panasz nem merül ki fáradékonyságban, hanem tényleges izomgyengeségről van szó, mielőbb egy belgyógyászati vagy infektológiai szakvizsgálatra lenne szükség, ahol megítélik, szóba kerülhet-e valamilyen fertőző betegség későbbi, neurológiai szövődménye, és alaposabb kivizsgálásra kerülhet sor. Amennyiben tünetei nem javultak, nem szűntek meg, és háziorvosával nem sikerült tovább lépni, Ő utalhatja Önt tovább az illetékes szakorvoshoz, szükség esetén osztályos bentfekvésre. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos
        Kedves Kérdező! Javaslom, hogy mielőbb kerítsen sort nemi betegségekre kiterjedő szűrővizsgálatra, amennyiben csak Chlamydia tesztet végeztek el Önnél, ez mindössze a potenciálisan megkapható kórokozók töredékének jelenlétét zárta ki. Végeztessen el szifilisz, HPV és HIV irányú szűrővizsgálatot, és a jövőben saját egészségének védelme érdekében legyen körültekintő! Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos
        Kedves Kérdező! Bőrtüneteivel és a rendelkezésre álló eredményeivel keressen fel egy bőrgyógyász szakorvost, aki a bőrtünetek megtekintését követően megállapítja, van-e szükség további vizsgálatokra, felmerül-e a bőrtünetek valamint az előzmények között összefüggés, és magyarázhatja-e a bőrfolyamata a heves gyulladásos reakciót, melyet a CRP érték mutat. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos
        Kedves Kérdező! Javaslom, hogy panaszaival keresse fel háziorvosát, akinek lehetősége van széklet féregpete vizsgálatra mintákat kérni és küldeni, továbbá az esetlegesen ismételten ürített féreg gyanús képletet is lehetőség van féregrész meghatározásra küldeni. Amennyiben Önnek egyéb tünetei is vannak, melyek felvethetik férgesség gyanúját, ugyancsak háziorvosa segíthet egy féreghajtó kezelés elindításában. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos
        Kedves Kérdező! Az Ön által felsorolt tüneteket számos vírusinfekció, de egyéb, különböző szervrendszereket érintő kórállapotok is okozhatják, de akár terhesség is állhat a hátterükben. A szakmai kritériumokat figyelembe véve Ön nem tekinthető koronavírus fertőzésre gyanús esetnek, azonban azt javaslom, mindenképpen forduljon orvoshoz. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos
        Kedves Kérdező! HIV vírus fertőzés diagnózisának kimondására összetett módszereket alkalmaznak, melyeknek csak egy része alapul antitest kimutatáson, más részük a vírus direkt kimutatását célozza meg. Javaslom, hogy az Ön helyzetében felmerülő kérdéseket kezelőorvosával vitassa meg, aki részletesen ismeri az Ön eddigi eredményeit és előzményeit. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos
        Kedves Kérdező! Az eredménye a múltban lezajlott fertőzésre utal, és védő maradvány antitestet mutatott ki! Ön Toxoplasmával már nem fertőződhet meg. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos
        Kedves Kérdező! Tetanusra gyanús sérülésnek a szakmai irányelvek szerint az 1 cm-nél mélyebb, szakított, roncsolt, szövetelhalást is mutató sebeket tekintjük. A szabályosan alapimmunizált és emlékeztetı oltásban is részesült egyének az utolsó oltástól számított 10 éven belül tiszta, tetanusz fertızésre nem gyanús, nem mély sérülései semmilyen specifikus prevenciót a sebellátáson túl nem igényelnek. Amennyiben a sérülés súlyos, a seb erısen szennyezett, ha a fejre lokalizálódik, ha a sérültnek jelentıs vérvesztése, ill. kombinált sérülése van, passzív antitetanusz immunglobulint szükséges adagolni, ha a sérült tetanusz elleni aktív immunizálásban nem részesült, vagy az utolsó oltás óta több mint tíz év telt. Ha a sérült utolsó tetanusz elleni védıoltása óta több mint öt év telt, egyidejűleg aktív immunizálásban is kell részesíteni. Sebének jellegzetességeit mindenek előtt az észlelő orvos tudhatja értékelni, és mindaz alapján, amit lát, eldönteni, mire van szükség. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos
        Kedves Kérdező! Sajnos az Ön által megadott információk igen hiányosak ahhoz, hogy szakmai véleményt mondhassak az esetéről. Első és legfontosabb kérdésem, hogy honnan tenyészett ki az E.coli, és Önnek milyen tünetei vannak, továbbá milyen gyógyszereket kapott? Ez a minimum, amit tudni kellene. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos
        Kedves Kérdező! Az Ön által feltett kérdések nagy részére még irodalmi adatok sem állnak rendelkezésre válaszként. Egy vírus szervezetbe hatolása során több védelmi vonalon kell átjutnia a kórokozónak, ezeknek a védelmi vonalaknak a minőségét számos tényező befolyásolja, melyek radikálisan különbözhetnek két azonos életkorú egyén esetében is, ezek befolyásolják a fertőzésre mutatott fogékonyságot. A fertőzés lefolyását alapvetően befolyásolják az alapbetegségek, azok megfelelő vagy nem megfelelő kezelése és karbantartása, az adott szervezet immunológiai jellegzetességei. Tisztelettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés