• Dr. Sarkadi Adrien

        infektológus

        96

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        gyermek és felnőtt infektológia, nemi- és nőgyógyászati fertőzések

        Bemutatkozás:


        Dr. Sarkadi Adrien infektológusDiplomám megszerzése után 2011 októberében kezdtem dolgozni a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Infektológiai- és Gyermekimmunológiai Tanszékén, infektológus rezidensként. Szakképzésem megkezdését követően az osztályos és ambuláns betegellátás mellett bekapcsolódhattam a Tanszéken folyó infekciós immunológiai témájú tudományos munkába is, tapasztalatokat szerezhettem primer immunhiány betegségekben szenvedő betegek gondozásával, ferzőzéses szövődményeik ellátásával kapcsolatban. Szakvizsgámat 2015-ben szereztem infektológiából, ezt követően egy évet töltöttem a debreceni Kenézy Gyula Kórház Felnőtt Infektológia részlegén, majd a DEKK Gyermekgyógyászati Klinika Infektológia Osztályán folytattam munkámat.



        2016 októberétől magánrendelés keretein belül is segítem a fertőző betegségben szenvedő gyermekek és felnőttek gyógyulását, kifejezett figyelmet fordítva speciális érdeklődési területem, a nemi- és nőgyógyászati fertőzésektől szenvedő betegek egyénre szabott ellátására.



        Weblap címe: intiminfekt.hu

        Bejelentkezés:

        E-mail cím: [email protected]

        Telefonszám: 0630 346 18 70

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Sarkadi Adrien legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező, a véleményem az, hogy a jelemlegi járványügyi helyzetben már hasonló valószínűséggel fertőződhet meg egy bevásárlóközpontban, vagy élelmiszerüzletben, mint az Ön által leírt körülmények között, ismereteink szerint a szóban forgó vírus magzatkárosító hatással nem rendelkezik, azonban egy lázas vírusfertőzés a magzatra, továbbá a terhesség alatt az édesanyában kialakult immunológiai körülmények pedig az édesanyára nézve fenyegethetnek kedvezőtlen kimenetellel és komplikációkkal, így amennyiben ennyit vártak ennek a terhességnek a megvalósulására, minden óvintézkedést tegyenek meg, hogy a terhesség védett körülmények között zajlódhasson, és ez a védelem közel sem csak a koronavírus fertőzés elleni védekezést jelenti, hamarosan közeleg az inlfuenza szezon is. Tisztelettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos
        Kedves Kérdező! Az Ön tüneteit a Chlamydian kívül számos más kórokozó, vagy a flóra felborulása során a gátflórából bekerült székletbaktérium is okozhatja, nem tartom valószínűnek, hogy a felsorolt kezelések nem jártak eredménnyel a Chlymidia ügyében. A korábbi fertőzés ismételt megjelenése arra utal, hogy a fertőzést vissza adhatták egymásnak. Az orvos kolléga véleményével a gyógyszer szedés kérdésében teljesen egyet értek. Tisztelettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos
        Kedves Kérdező! Nem nyilatkozik róla, hogy az akkori terhessége a vérvétel időpontjában mennyi idős volt, azonban az aviditás vizsgálat eredménye szerint Ön akkor sem egy friss Toxoplasma fertőzésben szenvedett, nagy valószínűséggel már több, mint 4 hónapja lezajlott akkor az Ön szervezetének első találkozása a Toxoplasma gondiival, így az is megkérdőjelezhető, hogy az akkori vetélése összefüggésben állt-e a fertőzéssel. Jelenlegi véreredménye (8-9 hónappal későbbi) arra utal, hogy ez a fertőzés természetes úton lezajlóban van, IgG védő antitestjei rendelkezésre állnak, így ennek a fertőzésnek már nagy valószínűséggel semmilyen hatása nem lesz az Ön terhességére. A fertőzés akut szakaszának lezajlása után ezek az antitestek hosszú hónapokig, az IgG pedig élethosszig is kimutatható. Az aviditás vizsgálat jelentőssége abban áll, hogy útmutatást ad, milyen régen történt meg az első találkozás a kórokozóval. Tisztelettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos
        Kedves Kérdező, ezt a terjedési módot a HIV vírussal kapcsolatban teljesen valószínűtlennek tartom. Aggodalomra nincs oka, azonban egyéb bőrgyógyászati fertőzésekről (gombás bőrfolyamatok, gennykeltő baktériumok által okozott fertőzések pl. ótvar) már kevésbé tudjuk ezt elmondani, tünetek jelentkezése esetén azonnal forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz. Tisztelettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos
        Kedves Kérdező! Az egyik legfontosabb szexuális úton terjedő és potenciálisan komolyabb következményekkel is járó, bőrérintkezéssel is átadható fertőzés a HPV vírus fertőzés, ennek átadása óvszer haszálatával sem kerülhető el, a vírus hordozása jelentős arányban nem jár tünetekkel, így nincs esély a gyanú felmerülésére. Az együttlét után egy rutin STD szűrővizsgálat a leggyakoribb kórokozók irányában megfontolandó. Tisztelettel: Dr. Sarkadi Adien, infektológus szakorvos
        Kedves Kérdező! Jól tette, hogy óvszert használt, hiszen a szexuális úton terjedő betegségek legfontosabb jellemzője, hogy szexuális úton, tehát nemi váladékokkal, óvszer nélkül zajló aktus során a női hüvelyből származó váladékkal, vagy férfi részről a hüvelybe, esetleg végbélnyílásba kerülő ejakulátummal, az aktus közben szerzett hámsérülések útján fertőznek. Az óvszer használata azonban nem véd a HPV vírus terjedésétől, melyet az óvszer által nem fedett környező bőrfelületekről, a gát, végbélnyílás környékéről, a szeméremtestről is beszerezhetünk. A HPV vírus jelenlétére a szájüregben is lehet számítani, hasonlóan a HSV 1 és 2 herpeszvírusokhoz. A fertőzés átadásának esélye és valószínűsége pedig függ az adott kórokozótól, a potenciálisan megfertőzhető fél immunstátuszától, és attól is, hogy az adott kórokozót hordozó fél az általa okozott fertőzésnek milyen szakaszában van, zajlik-e egyáltalán kórokozó ürítés. Szerológiai vizsgálattal, valamint a húgycsőből, esetleg bőrfelületről származó mintából közvetlen és közvetett információt is kaphat arról, találkozott-e az említett vírusokkal, egy STD panel pedig maximálisan megnyugtató lehet. Tisztelettel: Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos
        Kedves Kérdező! A leírt paraméterek alapján szinte lehetetlennek tartom, hogy amennyiben fertőzött is az Ön által említett személy, átadhatta volna a HIV vírust Önnek az ismertetett úton, annyi ponton említ feltételezést. Ugyanakkor véleményem szerint ha ennyire foglalkoztatja és aggasztja a kérdés, semmi fáradtságba nem kerül megjelenni egy szűrővizsgálaton, ami egyértelmű választ ad. Levele végén felsorolt tüneteit sokkal nagyobb valószínűséggel okozza egy banális légúti vírusfertőzés. Tisztelettel: Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos
        Kedves Kérdező! Véleményem szerint az Ön által leírt mechanizmussal esélytelen, hogy HIV fertőzést kaphatott volna, abban az esetben sem, ha partnere HIV pozitiv lett volna. Alaptalannak látom az aggodalmát ez ügyben. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos
        Kedves Kérdező! Az Ön által leírt mechanizmussal az én véleményem szerint lényegében semmi esélye annak, hogy Ön HIV fertőzést kapjon, bár annak is igen kicsi az esélye, hogy az Ön előtt megjelent illető HIV fertőzött lett volna. 28 napnak, megközelítőleg egy hónapnak kell eltelnie az adott fertőzési kockázat után, hogy egy ilyen teszt biztos eredményt adjon, amennyiben Ön úgy gondolja, hogy életmódja előzményeiből kifolyólag van ok fertőződéssel kapcsolatos aggodalomra, Bőr- és nemigyógyasz, vagy infektológus szakorvos segít megválasztani a teszt elvégzésének megfelelő időpontját. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos
        Kedves Kérdező! Amennyiben Ön 2,5 évvel ezelőtt a szifilisz kórokozójával fertőződött volna, Ön jelenleg már a krónikus fertőzés szakaszában járna, melyben nagy valószínűséggel egyre széles körűbb szervrendszereket érintő, látványos tüneteket produkálna. Az Ön negatív eredményei véleményem szerint kizárják a fertőzés lehetőségét. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos
        Kedves Kérdező! Véleményem szerint az Ön félelmét leginkább az Ön által már meg is említett ténnyel tudjuk eloszlatni. Magyarországon több, mint 3 éve nem jelentettek veszett állatot, a ciklusokban zajló vakcinálási programnak köszönhetően. A veszettség vírusának átadását egyébiránt a veszett állat harapása, karmolása, a nyílt, tépett, szakított seb nyállal való érintkezése, vegyülése biztosítja. Véleményem szerint az Ön által megemlített apró, mondhatni jelentéktelen sérüléseken keresztül a fertőzés átadása akkor is igen kétséges lett volna, ha az állatok fertőzöttek lettek volna. Nem hiszem, hogy van ok az aggodalmára! Üdvözlettel: dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos
        Kedves Kérdező! Az Ön által megemlített két fertőző betegség kórokozóinak jelentős különbsége miatt az Ön által felvetett párhuzamnak véleményem szerint nincsen értelme. Amennyiben nemi betegség igazolódott az Ön esetében, a HIV fertőzés szűrése valóban indokolt volt. A teszt eredményének értékelése szakorvosi feladat, aki az Ön kérdéseire, kétségeire az utolsó együttlét időpontjának és körülményeinek, egyéb anamnesztikus adatoknak a tisztázásával pontos válaszokat tud adni, és meg tudja ítélni, esetleg van-e létjogosultsága a HIV vizsgálat megismétlésének, amennyiben van, milyen típusú vizsgálat szükséges. A vérvizsgálatok egy része az immunrendszer válasza során termelt ellenanyagokat mutatja ki, melyek termelődéséhez a fertőzést követően időre van szükség, ez idő hossza az egyes fertőző betegségek esetében nagyban különbözhet. Amennyiben a megfelelő időablak eltelte előtt történt meg a vizsgálat, az ellenanyagválasz ez esetben még nem detektálható. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos
        Kedves Kérdező! Tekintve, hogy azt sem tudjuk, az Ön partnere fertőzött-e, sajnos nem lehet a HIV fertőzés átadásának esélyét megállapítani. Amennyiben az aggodalomnak valamilyen alapját látja, szükséges lenne ezt felvetni partnerének, indokolt esetben tesztet végeztetni. A lázas, torokfájással járó megbetegedésért számos cirkuláló légúti vírus felelős lehet, és Ön sokkal nagyobb eséllyel fertőződhetett azokkal a mindennapokban. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos
        Kedves Kérdező! Sajnos attól tartok, a fotó csatolása elmaradt, nem jelenik meg az Ön kérdése mellett. Amennyiben változó intenzitású bőrtünete van, melynek megjelenése alapján felmerülhet a Lyme-kór lehetősége, mielőbbi bőrgyógyászati, vagy infektológiai szakvizsgálatra volna szükség, ahol a tünetek megtekintése alapján azonnal eldönthető, mi a következő lépés és valóban felmerül-e a Lyme-kór gyanúja, ott helyben antibiotikummal is ellátják Önt, amennyiben ez indokolt. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos
        Kedves Kérdező! Minden kérdésére lehet igen a válasz, hiszen attól függően, hogy a HPV melyik típusával állunk szemben, a vírus nem csak a nemi területeken, de az orr-garatban is hordozható, ritkán ott is okozhat tünetet, növedéket, hámelváltozást. Fontos tisztázni azt is, hogy a nemi területek HPV fertőzött állapota az egyik olyan speciális nemi betegség, melynek átadásától az óvszer alkalmazása sem véd. Véleményem szerint a "képet összerakni" nem önállóan, szakorvosi ismeretek nélkül kellene, hanem szerencsésebb volna felkeresni egy nőgyógyászt, vagy bőr- és nemigyógyász szakorvost, aki minden kérdésére választ ad a további teendőkkel, a párja védelmével, a fertőzés követésével kapcsolatban. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés