Lázgörcs: Tünetek és kezelés

Dr. Fáklya Mónika
szerző: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - WEBBeteg
megjelent:

A szülő számára talán az egyik legijesztőbb dolog, ha a gyermekénél görcsrohamot lát. 6 hónapos és 5 éves életkor között a leggyakrabban előforduló, ilyen panaszt okozó probléma a lázgörcs. Nem ritka betegség, és az arra való hajlam genetikailag meghatározott - ha a családban volt már a felmenők között lázgörcsre hajlamos ember, nagyobb a valószínűsége, hogy a gyermek is hajlamos lesz erre.

Mikor jelentkezhet lázgörcs?

A legtöbb kisgyermek az első ilyen roham esetén 14-18 hónapos. A görcsroham típusosan a láz felszálló szárán jelentkezik - tehát amikor a gyermek éppen belázasodik - 10 másodperctől néhány percig tart, és jellegzetesen a végtagok és a törzs „rángatózása” formájában jelentkezik. Fontos azonban tudni, hogy a lázgörcsöt - elnevezése ellenére - nem a láz váltja ki, hanem a szervezetben fellépő fertőzés. A görcsös állapot tehát független az aktuális testhőtől, így kialakulhat hőemelkedés és 39 Celsius fokos láz mellett is.

A gyermek a görcsroham után álmos, többnyire el is alszik. A lázas görcsroham jelentkezése, az összes gyermek 3-4 százalékát érinti élete során legalább egy alkalommal.

A leírt roham az egyszerű lázgörcsre jellemző. Ilyen a görcsök 75 százaléka. Ha a roham időtartama a 15 percet meghaladja, a gyermek idősebb, vagy a roham után idegrendszeri eltéréseket látunk, komplikált lázgörcsről van szó. Minél fiatalabb a gyermek, amikor jelentkezik az első lázgörcs, annál valószínűbb annak ismétlődése.

A láz segíti a gyógyulást
Hazánkban sokakban alaptalan tévhitek és félelmek élnek a lázzal kapcsolatban. 2011 óta azonban az a szakmai irányelv: lázat nem kell csillapítani, csak lehet és ajánlott akkor, ha a gyermek közérzete rossz – de sajnos ez sokakhoz még nem jutott el.
Megváltozott a magyar protokoll is: többé nem kötelező lázat csillapítani

Teendők lázgörcs esetén

Ha a szülő lázgörcsöt észlel, mindenképpen meg kell mutatni a gyermeket mihamarabb orvosnak. Ilyenkor ugyanis a görcs csillapításán túl az is a teendő, hogy kiderítsük azt, hogy mi áll a görcsroham hátterében.

Előfordulhat ugyanis, hogy súlyosabb betegség okozza a rohamot. Pl.: agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás stb.. A lázgörcsben szenvedő gyermek szüleit otthonra el szoktuk látni a roham akut csillapítására szolgáló gyógyszerrel. Ennek beadása végbélen keresztül történik, az alkalmazást a szülőnek megtanítjuk.

Amikor először jelentkezik a roham, lehetőleg ne essen a szülő pánikba. A gyermek légutait szabadon kell tartani (fordítsuk a fejét oldalra, hogy az esetleges hányás ki tudjon folyni a szájából), a végtagokat viszont nem szabad leszorítani. A görcs rövid időn belül oldódni szokott. Fontos a láz csillapítása is. Az orvost természetesen értesíteni kell. Komplikált lázgörcs esetén részletesebb kivizsgálás válhat szükségessé, és nagyon indokolt esetben tartós gyógyszeres kezelés is szóba jöhet.

Láz és lázcsillapítás, lázgörcs

Rendellenesen megemelkedett testhőmérsékletet okozhat bakteriális és virális fertőzés, gomba, parazita, bizonyos oltások, súlyosabb betegségek esetén fellépő szövetkárosodások. A láz kialakulásáért felelős lehet nem megfelelő öltözködés, a túl erős napsugárzás is.
Láz és lázcsillapítás

Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk:
Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.