Miért híznak a dohányzásról leszokottak?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy új kutatás eredménye úgy tűnik, végre választ ad arra, miért híznak azok, akik leszoknak a dohányzásról. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a dohányzás felgyorsítja azoknak a géneknek a működését, melyek a zsírlebontásért felelnek.

A nem dohányzókkal összehasonlítva a dohányosok szervezetében az AZGP1 nevű gén működése sokkal nagyobb aktivitást mutat. Mivel ez a gén igen fontos szerepet játszik a zsírlebontásban és a testsúly kontrollálásában, a kutatók szerint ez az oka annak, hogy a dohányosok általában kevésbé elhízottak, illetve, hogy leszokás után felszednek pár kilót.
Dr. Holly Vanni és kollegái tapasztalataikról a Chest című folyóiratban számoltak be.

Kutatók már számos lehetséges okkal magyarázták a dohányzásról való leszokás utáni súlygyarapodást. Egyik lehetséges magyarázat, hogy a dohányzásról leszokott emberek hajlamosak többet enni, egyfajta pótcselekvésként, miközben a nikotin metabolizmust serkentő hatását már nem élvezik.

Nemcsak a génektől függ

Az AZGP1 génről kiderült, hogy nem csak a testzsír lebontásában segít, hanem a rákos megbetegedésekhez köthető testsúlycsökkenésért is ennek a génnek a fokozott működése a felelős. A jelenlegi kutatás szerint a dohányzás és testsúly közötti kapcsolatért az AZGP1 fokozott aktivitása a felelős.

Mindez tertmészetesen nem azt jelenti, hogy a dohányzásról való leszokás utáni testsúlygyarapodás csakis gének függvénye. A testsúlyt meghatározó tényezők összetétele meglehetősen komplex, és minden bizonnyal fontos szerepet kap benne a mozgás és a táplálkozás is.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.