• Élet a COPD-vel - Hogyan tegyük le a cigarettát?

    Dr. Gyulai Nóra
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász szakorvos

    A krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegek körében 90 százalék azoknak az aránya, akik a betegség diagnosztizálásakor dohányoztak vagy továbbra is rendszeresen cigarettáznak. Ez a magas arány annak ellenére sem csökken, hogy a COPD kialakulásáért nagymértékben felelőssé tehető a dohányzás. A tünetek enyhítése érdekében ezért a leszokás lenne a legjobb döntés minden beteg részéről.

    Többen érintettek, mint gondolnánk

    A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) világszerte 210 millió beteget érint, és a WHO becslése alapján 2030-ra várhatóan a harmadik leggyakoribb halálok lesz a szívbetegség és a stroke mögött. Magyarországon a COPD-betegek száma feltételezhetően meghaladja a félmilliót, viszont diagnózis hiányában a betegeknek csak körülbelül harmada kerül ellátásra. 

    A dohányzás az alkohol mellett köztudottan világszerte a legelterjedtebb függőséget okozó, egészségkárosító tényező. Szinte minden szervrendszerünk fejődésére és működésére kihat, különösképpen a tüdőre, valamint a szív- és érrendszerre.  Egészségkárosító hatásai közismertek, mint például a krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD) okozó és daganatkeltő hatás, vagy az érelmeszesedést gyorsító, a szív oxigén ellátását rontó hatások.

    Bővebben a COPD-ről Nem csak a dohányzás okozhat krónikus bronchitist

    Mégis, a rászokás időszakában, mely leggyakrabban a kamaszkorra, ritkábban fiatal felnőtt korra tehető, ezek az ismeretek önmagukban nem bírnak valódi elrettentő hatással. Egy fiatal számára a beláthatatlanul távolinak vagy elkerülhetőnek gondolt ártalmas hatások a rászokás időszakában nem mutatkoznak valódi, közvetlen veszélynek a korcsoportra jellemző csoporthoz tartozási, szociális nyomáshoz képest. Mindezek ellenére több európai országban - jellemzően a skandináv régióban - igen nagy eredményeket értek el társadalmi szinten a dohányzásra való rászokás megelőzése területén.

    Teszt Dohányzik? Mérje fel egyéni állapotát tesztünkkel

    Hirdetés

    A függőség leküzdése nem egyszerű, de lehetséges

    A hozzászokás a dohányzás esetében testi és lelki tényezőkből egyaránt adódik. A leszokás megkezdéséhez megfelelő motivációra (indítékra) van szükség, hiszen a leszokás folyamata ritkán egyszerű. Többnyire feszültséggel, esetleg testi tünetekkel jár, melyek elviselésében sokat segít, ha a leszokni vágyó, amikor késztetést érez, hogy újra rágyújtson, azonnal képes visszagondolni az eredeti okra, amiért a leszokást tűzte ki célul.

    Ezek az okok rendkívül összetettek lehetnek. Leggyakrabban már kialakult, dohányzással összefüggő tünetek (pl. nehézlégzés, köhögés) vagy ezek megelőzése. Azonban sokszor a legkülönfélébb okok miatt kerül sor a dohányzásról való leszokásra, például ha az új partnere nem dohányzik, és rosszul viseli a dohányfüstöt, esetleg a dohánytermékek drágulása, vagy egyszerűen csak „virtus”, hogy képes a páciens megszabadulni függőségétől.

    Tippek, hogy könnyebb legyen végleg megszabadulni a cigarettától

    Amennyiben az első lépést sikerül megtenni, ami az erős elhatározás a függőségtől való megszabadulásra, érdemes kijelölni egy konkrét napot, amikorra az utolsó cigaretta elszívását tervezzük. Ezt nevezhetjük nulladik napnak, ahonnan számítva minden egyes dohányzásmentes nap megerősítést jelent, hogy képesek vagyunk az elhagyására.

    Tapasztalatok alapján az elszívott cigaretták számának fokozatos csökkentése nem szokott tartós eredményt hozni, általában csak néhány hétig működik és a cigaretta utáni sóvárgás közben folyamatosan fennmarad, így végül a leszokási kísérlet kudarcba fullad. Természetesen amennyiben nem sikerül elég erős elhatározásra jutni, a cigaretták számának csökkentése is hozzájárul némileg az egészségkárosodás mértékének csökkentéséhez.

    Milyen külső segítségek állnak rendelkezésére a dohányzásról leszokni vágyóknak?

    Le kell szögezni, hogy a leszokás folyamatában az első és elengedhetetlenül fontos tényező, hogy erős elhatározásunk legyen, hiszen ezt semmiféle külső segítség helyettesíteni nem tudja. A támogatás módszere több típusú lehet:

    Kémiai típusú segítség:

    • nikotin tapasz: a tapaszok és rágógumik segíthetnek azoknak a tüneteknek a csökkentésében, amelyek kifejezetten a nikotinhiányból származnak, illetve a rágógumi önmagában pótszert jelenthet akkor, amikor erős kényszert érzünk a rágyújtásra, azonban erős dohányosoknál sokszor nem eredményezi a sóvárgás jelentős csökkenését.
    • gyógyszer: az előzőnél komolyabb segítség lehet a központi idegrendszerben ható, a dohányzás utáni vágyat csökkentő készítmények használata, melyeknek azonban lehetnek enyhe (pl. hányinger, émelygés) vagy súlyosabb (pl. álmatlanság, hallucinációk) mellékhatásai. Ezért az ilyen gyógyszerek receptkötelesek, csak orvosi tanácsra és felügyelet mellett vehetők igénybe. Hatékonyságuk a nikotinpótláshoz képest jelentősen nagyobb.
    • e-cigaretta: az egyre elterjedtebb elektromos cigaretták azoknak a dohányosoknak javasoltak, akik a rituálé, a mozdulat rabjai, és akiknek a megszokott „cigarettaszünet” fenntartása a dohányzás elhagyása után fontos. Az elektromos cigaretták sem teljesen ártalmatlanok, ártalmasságuk függ a különböző vásárolható patronok összetételétől, de összességében kijelenthető, hogy sokkal kevésbé egészségkárosítóak, mint a dohánytermékek. 

    Pszichológiai típusú segítség:

    • kognitív módszerek,
    • viselkedésterápia,
    • csoportfoglalkozások,
    • önsegítő csoportok

    A pszichológiai segítségnyújtás legelterjedtebb formái a hozzászokási problémák kezelésében a csoportos foglalkozások, melyek hazánkban minden nagyobb városban elérhetőek és hatékonyságuk azon alapul, hogy a csoportra rendszeresen járók közös célja a csoport megtartó erejével fenntartja és erősíti a leszokásra irányuló elhatározást és kitartást elhatározásunk mellett. Ezen kívül egyéni foglalkozások is segíthetnek abba, hogy személyre szabottan, a terapeutával közösen kialakítsanak olyan új viselkedési formákat, gyakorlatokat, melyek megkönnyítik a függőségtől való megszabadulást.

    A csoportos foglalkozások helyszíne és időpontja hazánkban az interneten könnyen megtalálható.

    Amennyiben Ön erősen elhatározta, hogy meg akar szabadulni a dohányzástól és önerőből kudarcot vall, ne adja fel, a fenti lehetőségek igénybevételével sokat tehet egészségének megőrzéséért illetve a már a dohányzás miatt kialakult betegségeinek karbantartásáért.

    Segítségre van szüksége? A Kell a dohány? mobil alkalmazás ingyenesen letölthető ide kattintva!

    dr. Gyulai Nóra Forrás: WEBBeteg
    Orvos szakértőnk: Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász szakorvos

    Módosítva: 2018.11.21 09:36, Megjelenés: 2017.11.15 09:41
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    A COPD kezelési lehetőségei

    A COPD nem gyógyítható, a tünetek viszont mérsékelhetők, csökkenthető a különböző szövődmények kockázata, illetve az életminőség is javítható.

    Az éneklés a légúti, a COPD-s betegek légzőterápiája

    Az asztma és a belégzést durván nehezítő egy másik betegség - a magyarul csak nehézkes fordításban emlegetett kór: a krónikus obstruktív tüdőbetegség (rövidítve COPD) - érintettjeinek száma hazánkban megközelíti az 1 milliót. További riasztó adat, hogy a lakosság csaknem egynegyedénél fordul elő légúti allergia.

    A dohányos köhögést komolyan kell venni!

    A dohányosok gyakran nem veszik komolyan a köhögést és a légszomjat. Az állandó köhögés, köhécselés azonban már a krónikus tüdőbetegség figyelmeztető jele, ami sürgősen orvosi ellátást igényel.

    A zöldségek enyhítik a COPD tüneteit

    A COPD sokak életét megkeserítő betegség, mely gyakori kiváltó oka a dohányzás, ám a nagyvárosok légszennyezettsége miatt bárkinél kialakulhat. Az USA-ban mintegy 16 millió ember szenved ebben a betegségben, s ez a negyedik leggyakoribb halálozási ok is.

    Nem csak a dohányzás okozhat COPD-t

    A dohányzás az elsődleges, de nem egyedüli kiváltó ok. Örökletes enzimhiány, foglalkozási ártalom vagy elhanyagolt asztma következtében is kialakulhat az egyik leggyakoribb krónikus tüdőbetegség, a COPD.

    A légúti szűkület okai

    A COPD legjelentősebb rizikófaktora a hosszú távú dohányzás. Minél több éve dohányzik, és minél több doboz cigarettát szív el naponta, annál nagyobb az esélye a megbetegedésre.

    Élet krónikus obstruktív légúti betegséggel

    Együtt élni a COPD-vel nehéz feladat. Előfordulhat, hogy bizonyos tevékenységeket, amelyeket korábban élvezett, egészsége érdekében abba kell hagynia.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.