Újévi fogadalmak - Így könnyebb letenni a cigarettát

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Az újévi fogadalmak közül nem maradhat ki a már hagyományőrző jelleget öltő dohányzásról való leszokás sem. Jó hír az elszánt fogadkozóknak, hogy egy brit tanulmány megállapítása szerint a sportolás megkönnyíti a nemdohányzóvá váláshoz vezető utat.

Egy aktuális német közvélemény-kutatás szerint a felnőtt lakosság mintegy tizenkét százaléka tervezi, hogy a 2016-os évnek az éjféli harangszó után nemdohányzóként vág neki. Ettől jóval népesebb azoknak a tábora (50 százalék), akik arra tesznek kísérletet, hogy újév kezdetétől (többet) sportolnak.

A rendszeres testmozgást tervezők – amennyiben még dohányoznak is – rögtön két legyet is üthetnek egy csapásra: az angliai Exeter Egyetem aktuális kutatása szerint a sportolás nagyban megkönnyítheti a cigarettáról való lemondást.

A sportolás és a dohányzásról való leszokás közötti összefüggés kutatásába összesen tizenöt cigarettázót vontak be a brit tudósok. A dohányosoknak mindössze tizenöt óráig kellett füstmentesnek lenniük, s ez idő alatt a társaság egyik felét kerékpárra ültették, míg a csoport másik fele mindenféle testmozgási lehetőség nélkül töltötte idejét.

Amikor letelt a tizenöt óra, a tudósok olyan fotókat mutattak a kísérlet résztvevőinek, amelyek dohányzó, illetve nemdohányzó embereket ábrázoltak, s eközben rejtett kamerával rögzítették a képeket szemlélők összes reakcióját.

A testmozgás segíthet letenni a cigarettát

Míg az időt testmozgás nélkül töltők többsége szinte azonnal a cigaretta után nyúlt a fotókat nézegetve, a „sportosak” körében messze kisebbnek bizonyult a hasonlóan reagálók aránya.

A tudósok mindebből arra következtetnek, hogy a leendő nemdohányzók, akik rendszeresen sportolnak, sokkal több sikerre számíthatnak a leszokás sokszor kínzó ideje alatt, s dohányzók körében is relatív könnyen meg tudják állni, hogy rágyújtsanak.

A visszaesés egyik leggyakoribb okának ugyanis az számít, amikor az újdonsült nemdohányzó füstölgő társaságba kerül, s ilyenkor a legnagyobb a kísértés.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
K. J., fordító
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.