Nikotin téma

Cigaretta - 4000 kémiai vegyület egyetlen szálban

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
2022-06-04 04:03

A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000 különböző kémiai vegyület található ugyanis egy cigarettában, amelynek csak az egyike a függőség kialakulásáért felelős drog, a nikotin.

Dohányzás és nikotinfüggőség - Így alakul ki a függőség

WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
2022-03-07 04:03

Magyarországon a 13-16 éves korosztály 70 százaléka már legalább egyszer szívott cigarettát, és körülbelül a harmaduk dohányzik különböző rendszerességgel. Sajnálatos módon az is előfordul, hogy már 8-9 éves korban megtörténik az első próbálkozás.

Nikotinfüggőség és leszokás

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
2022-01-02 13:33

A cigarettafüst szervezetben való káros hatásáért a teljes dohányfüst felelős, mely 4000 különböző kémiai vegyületet tartalmaz. Azonban nikotintartalma - több más hatása mellet - függőséget okoz. A nikotinfüggőség a leggyakoribb szenvedélybetegség. Így jó, ha megismerkedünk a nikotin szervezetre való hatásával.

Dohányzás: módszerek a leszokáshoz - Egyedül nem megy

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
2021-10-09 09:33

A dohányosok nagy része annak tudatában is tovább dohányzik, hogy tisztában van annak veszélyeivel. Ennek legfőbb oka, hogy a dohányzás az egyik legsúlyosabb - a kemény drogokra jellemző mértékű - függőséget képes létrehozni.

Füstmentes jövő? Ártalomcsökkentés és tudomány

Társadalmi célú reklám, megrendelője: Philip Morris Magyarország Kft.
2020-05-20 13:35
Dohányzás

Köztudott, hogy a cigarettázás káros az egészségre. Az már nem ennyire nyilvánvaló, hogy a cigaretta égése során keletkező, füstben lévő anyagok a dohányzással kapcsolatos betegségek elsődleges okozói, amelyek nemcsak a dohányzók egészségére, hanem a környezetükben lévő nemdohányzókéra is károsak. Az ártalomcsökkentés tehát a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

A dohányzás és a Parkinson-kór összefüggései

WEBBeteg - Neurology 2010
2018-11-05 16:55

Nem az elszívott cigaretták száma, hanem a dohányzással eltöltött évek száma hozható összefüggésbe a Parkinson-kórral. Egy tanulmányban, amelyben azt vizsgálták, hogy a dohányzás csökkenti-e a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, úgy találták, hogy a kapcsolat inkább a dohányzás időtartamától, mint az elszívott cigaretták számától függ.

Veszélyes lehet a szívre az elektromos cigaretta?

DRportal
2018-01-27 21:42

Egy új vizsgálat eredménye szerint az elektromos cigaretták kigőzölgésében lévő nikotin hatására a szívben felszökhet az adrenalin szint, ami potenciálisan növelheti a szívroham és a hirtelen szívhalál kockázatát.

Tévhitek a dohányzásról való leszokással kapcsolatban

Orvostkeresek Egészségmagazin
2016-11-27 11:11

A jövedékiadó-emelés miatt az év végére egyes dohánytermékek ára akár 100 forinttal is emelkedhet. Egészségünk mellett tehát a pénztárcánk is jól jár, ha a füstmentes életet választjuk. A dohányzásról való leszokással kapcsolatban dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyászt kérdeztük.