A nikotintartalmú transzdermális tapaszok - Mit érdemes tudni róluk?

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

Magyarországon kétféle tapasz van forgalomban, mindegyik három erősségben. Bármelyikkel is kezdi el a leszokást a cigarettázó, a dohányzást a tapasz használata mellett abba kell hagyni!

A tapaszok dohányfüggőség kezelésére javallottak. A nikotin utáni sóvárgás és a megvonási tünetek csillapításával elősegítik a dohányzás azonnali abbahagyását a motivált dohányosok számára. A tanácsadás és a támogatás a kezelés sikerességét általában javítja.

Nikotintapaszok alkalmazása

A Nicorette patch áttetsző tapasz 10mg; 15mg; 25mg/16 óra erősségben kapható. A tapaszt naponta egyszer, reggel kell felhelyezni és lefekvés előtt eltávolítani. Ez a kezelés utánozza a dohányosokban a napi nikotinbevitel változását. Mivel lefekvés előtt el kell távolítani, így alvás alatt nincs nikotinbevitel, nem okozhat nikotin indukálta alvászavart. A tapasz felhelyezése után a nikotin plazmaszintje emelkedni kezd, és a maximális szintet körülbelül 9 órán belül éri el. A plazma csúcskoncentráció tehát délután/este jelentkezik, amikor a visszaesés kockázata a legnagyobb.

A dohányos, ha napi 15 szálnál több cigarettát szív el, akkor a 25 mg-s tapasszal kell kezdenie 8 héten keresztül, majd utána 2 hétig kell alkalmazni a 15mg-s tapaszt és a terápia 2 hét 10 mg-s tapasz alkalmazásával fejeződik be. Ha 15 szálnál kevesebbet szív, akkor a 15 mg-s tapaszt kell 8 hétig használni, majd 2 hétig a 10 mg-t. A kezelés időtartama egyénenként változhat, de általában minimum 3 hónap szükséges. Fontos tudnivaló, hogy tapaszt MRI (mágneses rezonancia) vizsgálat előtt el kell távolítani, az égési sérülések kockázatának csökkentése érdekében.

A NiQuitin Clear transzdermális tapasz 7 mg; 14 mg; 21 mg erősségben kapható. A tapasz felhelyezése után a felszabaduló nikotin 2-4 óra múlva éri el a csúcs koncentrációt a plazmában. A tapaszt 24 óránként cserélve egy állandó nikotin-szint lesz a plazmában. Ha szükséges, a tapasz alvás előtt eltávolítható, azonban a reggel bekövetkező dohányzás iránti erőteljes vágy hatékonyabb leküzdésére 24 órás alkalmazás ajánlott. Akik naponta 10 db cigarettánál többet szívnak, a terápiát a 21 mg készítménnyel kell kezdeni, és folytatni 6 hétig, majd 2 hétig a 14 mg-s készítménnyel, és utána 2 hétig a 7 mg-s készítménnyel kell folytatni. Akik naponta 10 db-nál kevesebb cigarettát szívnak, azok számára ajánlott a 14 mg-s készítménnyel kezdeni 6 hétig, majd az adagot az utolsó 2 hétre a 7 mg-s készítményre csökkenteni. A kezelés nem tarthat 10 egymást követő hétnél tovább.

Kombinált terápia

A transzdermális tapaszok és a nikotin szájnyálkahártyán alkalmazott formáinak kombinációja hatékonyabb, mint a transzdermális tapaszok önmagában történő alkalmazása. Nagyfokú nikotinfüggőség, vagy hirtelen jelentkező, erős sóvárgás esetén, a tapasz használható szájnyálkahártyán alkalmazott nikotinpótló készítménnyel (rágógumi, szopogató tabletta, szájnyálkahártyán alkalmazható oldat) együtt a sóvárgás gyors enyhítésére. A kezelés időtartama általában 2-3 hónap, ezután a használatuk fokozatosan csökkenthető. Amennyiben a napi alkalmazás 1-2 adagra csökken, a kezelést abba kell hagyni.

Mire figyeljen a tapaszok használata során?

A tapasz felhelyezésekor ellenőrizze, hogy ép-e a tapasz, a tapaszt felezni tilos, mert súlyos mellékhatást okoz! Válasszon egy tiszta, szőrmentes, száraz felületet a felkarja, vagy a csípője, vagy a mellkasa bőrén, mely sérüléstől, vörösségtől vagy irritációtól is mentes. Ne használjon olajat, vagy hintőport, mert az gátolja a tapasz felragadását. Minden nap változtassa a felragasztás helyét, így csökkentheti a bőrirritáció kialakulását.

Felragasztáskor próbálja meg elkerülni a tapadó felület érintését. Ha mégis hozzáért, utána ne nyúljon a szemébe, ne érintse a száját. Nyomja a tapaszt ragadó felületével a kiválasztott bőrfelületre. A tapasz érintése után alaposan mosson kezet vízzel, mert a szappan segíti a nikotin felszívódását. Ugyancsak tiszta vízzel kell lemosni a bőrfelületet, amikor leveszi a tapaszt.

A tapasz fürdés, zuhanyzás vagy úszás során normál esetben nem jön le. Ha mégis lejönne, szárítsa meg bőrét és helyezzen fel egy újat. A nikotin mérgező anyag a tapaszokat gyermekek elől elzárva kell tartani. Mivel az elhasznált tapasz is tartalmazhat hatóanyagot, ezért összeragasztva, az eredeti csomagolásba helyezve mihamarabb dobja ki a gyógyszertár gyógyszerhulladék gyűjtőjébe.

A nikotin tapaszok nem kívánatos hatásai:

  • A transzdermális tapaszok leggyakoribb mellékhatása az alkalmazás helyén fellépő helyi reakciók (átmeneti bőrkiütések, viszketés, égés, bizsergés, zsibbadás). A helyi reakciók többsége enyhe és a tapasz eltávolítása után hamarosan megszűnik.
  • Ha a nikotinnak tulajdoníthatóan szabálytalan szívverés vagy erős szívdobogás esetén a tapasz alkalmazását fel kell függeszteni és orvoshoz kell fordulni. A nikotinhelyettesítő-kezelés súlyosbíthatja a gyomorhurutban, gyomorfekélyben szenvedő betegek tüneteit. A dohányzás abbahagyásakor a vércukorszint nagyobb mértékben ingadozhat. Ezért a cukorbetegeknek a tapaszok alkalmazása során a megszokottnál szigorúbban kell ellenőrizniük a vércukorszintjüket.
  • A többi mellékreakció többsége a tapaszokat alkalmazók körében a nikotin vagy a nikotin elvonással hozható összefüggésbe: depresszió, ingerlékenység, idegesség, nyugtalanság, hangulati labilitás, szorongás, álmosság, koncentrációs képesség csökkenése, álmatlanság és alvási zavarok. Gyengeség, fejfájás, szédülés, köhögés vagy influenzaszerű tünetek jelentkezése is várható a dohányzás abbahagyásakor.

Orvosának fontos tudnia, hogy ön a dohányzás abbahagyása céljából nikotin tartalmú tapaszt használ, mert ez szükségessé teheti egyes gyógyszerek adagolásának módosítását.

Az összefoglalóból is látható, hogy mindenki, aki le akar szokni a dohányzásról, megtalálhatja a számára legmegfelelőbb tapaszt, vagy a kombinációs terápiát.

Cikkajánló

WEBBeteg.hu logóWEBBeteg
Szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.