A nikotintartalmú transzdermális tapaszok - Mit érdemes tudni róluk?

Szerző: WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Magyarországon kétféle tapasz van forgalomban, mindegyik három erősségben. Bármelyikkel is kezdi el a leszokást a cigarettázó, a dohányzást a tapasz használata mellett abba kell hagyni!

A tapaszok dohányfüggőség kezelésére javallottak. A nikotin utáni sóvárgás és a megvonási tünetek csillapításával elősegítik a dohányzás azonnali abbahagyását a motivált dohányosok számára. A tanácsadás és a támogatás a kezelés sikerességét általában javítja.

Nikotintapaszok alkalmazása

A Nicorette patch áttetsző tapasz 10mg; 15mg; 25mg/16 óra erősségben kapható. A tapaszt naponta egyszer, reggel kell felhelyezni és lefekvés előtt eltávolítani. Ez a kezelés utánozza a dohányosokban a napi nikotinbevitel változását. Mivel lefekvés előtt el kell távolítani, így alvás alatt nincs nikotinbevitel, nem okozhat nikotin indukálta alvászavart. A tapasz felhelyezése után a nikotin plazmaszintje emelkedni kezd, és a maximális szintet körülbelül 9 órán belül éri el. A plazma csúcskoncentráció tehát délután/este jelentkezik, amikor a visszaesés kockázata a legnagyobb.

A dohányos, ha napi 15 szálnál több cigarettát szív el, akkor a 25 mg-s tapasszal kell kezdenie 8 héten keresztül, majd utána 2 hétig kell alkalmazni a 15mg-s tapaszt és a terápia 2 hét 10 mg-s tapasz alkalmazásával fejeződik be. Ha 15 szálnál kevesebbet szív, akkor a 15 mg-s tapaszt kell 8 hétig használni, majd 2 hétig a 10 mg-t. A kezelés időtartama egyénenként változhat, de általában minimum 3 hónap szükséges. Fontos tudnivaló, hogy tapaszt MRI (mágneses rezonancia) vizsgálat előtt el kell távolítani, az égési sérülések kockázatának csökkentése érdekében.

A NiQuitin Clear transzdermális tapasz 7 mg; 14 mg; 21 mg erősségben kapható. A tapasz felhelyezése után a felszabaduló nikotin 2-4 óra múlva éri el a csúcs koncentrációt a plazmában. A tapaszt 24 óránként cserélve egy állandó nikotin-szint lesz a plazmában. Ha szükséges, a tapasz alvás előtt eltávolítható, azonban a reggel bekövetkező dohányzás iránti erőteljes vágy hatékonyabb leküzdésére 24 órás alkalmazás ajánlott. Akik naponta 10 db cigarettánál többet szívnak, a terápiát a 21 mg készítménnyel kell kezdeni, és folytatni 6 hétig, majd 2 hétig a 14 mg-s készítménnyel, és utána 2 hétig a 7 mg-s készítménnyel kell folytatni. Akik naponta 10 db-nál kevesebb cigarettát szívnak, azok számára ajánlott a 14 mg-s készítménnyel kezdeni 6 hétig, majd az adagot az utolsó 2 hétre a 7 mg-s készítményre csökkenteni. A kezelés nem tarthat 10 egymást követő hétnél tovább.

Kombinált terápia

A transzdermális tapaszok és a nikotin szájnyálkahártyán alkalmazott formáinak kombinációja hatékonyabb, mint a transzdermális tapaszok önmagában történő alkalmazása. Nagyfokú nikotinfüggőség, vagy hirtelen jelentkező, erős sóvárgás esetén, a tapasz használható szájnyálkahártyán alkalmazott nikotinpótló készítménnyel (rágógumi, szopogató tabletta, szájnyálkahártyán alkalmazható oldat) együtt a sóvárgás gyors enyhítésére. A kezelés időtartama általában 2-3 hónap, ezután a használatuk fokozatosan csökkenthető. Amennyiben a napi alkalmazás 1-2 adagra csökken, a kezelést abba kell hagyni.

Mire figyeljen a tapaszok használata során?

A tapasz felhelyezésekor ellenőrizze, hogy ép-e a tapasz, a tapaszt felezni tilos, mert súlyos mellékhatást okoz! Válasszon egy tiszta, szőrmentes, száraz felületet a felkarja, vagy a csípője, vagy a mellkasa bőrén, mely sérüléstől, vörösségtől vagy irritációtól is mentes. Ne használjon olajat, vagy hintőport, mert az gátolja a tapasz felragadását. Minden nap változtassa a felragasztás helyét, így csökkentheti a bőrirritáció kialakulását.

Felragasztáskor próbálja meg elkerülni a tapadó felület érintését. Ha mégis hozzáért, utána ne nyúljon a szemébe, ne érintse a száját. Nyomja a tapaszt ragadó felületével a kiválasztott bőrfelületre. A tapasz érintése után alaposan mosson kezet vízzel, mert a szappan segíti a nikotin felszívódását. Ugyancsak tiszta vízzel kell lemosni a bőrfelületet, amikor leveszi a tapaszt.

A tapasz fürdés, zuhanyzás vagy úszás során normál esetben nem jön le. Ha mégis lejönne, szárítsa meg bőrét és helyezzen fel egy újat. A nikotin mérgező anyag a tapaszokat gyermekek elől elzárva kell tartani. Mivel az elhasznált tapasz is tartalmazhat hatóanyagot, ezért összeragasztva, az eredeti csomagolásba helyezve mihamarabb dobja ki a gyógyszertár gyógyszerhulladék gyűjtőjébe.

A nikotin tapaszok nem kívánatos hatásai:

  • A transzdermális tapaszok leggyakoribb mellékhatása az alkalmazás helyén fellépő helyi reakciók (átmeneti bőrkiütések, viszketés, égés, bizsergés, zsibbadás). A helyi reakciók többsége enyhe és a tapasz eltávolítása után hamarosan megszűnik.
  • Ha a nikotinnak tulajdoníthatóan szabálytalan szívverés vagy erős szívdobogás esetén a tapasz alkalmazását fel kell függeszteni és orvoshoz kell fordulni. A nikotinhelyettesítő-kezelés súlyosbíthatja a gyomorhurutban, gyomorfekélyben szenvedő betegek tüneteit. A dohányzás abbahagyásakor a vércukorszint nagyobb mértékben ingadozhat. Ezért a cukorbetegeknek a tapaszok alkalmazása során a megszokottnál szigorúbban kell ellenőrizniük a vércukorszintjüket.
  • A többi mellékreakció többsége a tapaszokat alkalmazók körében a nikotin vagy a nikotin elvonással hozható összefüggésbe: depresszió, ingerlékenység, idegesség, nyugtalanság, hangulati labilitás, szorongás, álmosság, koncentrációs képesség csökkenése, álmatlanság és alvási zavarok. Gyengeség, fejfájás, szédülés, köhögés vagy influenzaszerű tünetek jelentkezése is várható a dohányzás abbahagyásakor.

Orvosának fontos tudnia, hogy ön a dohányzás abbahagyása céljából nikotin tartalmú tapaszt használ, mert ez szükségessé teheti egyes gyógyszerek adagolásának módosítását.

Az összefoglalóból is látható, hogy mindenki, aki le akar szokni a dohányzásról, megtalálhatja a számára legmegfelelőbb tapaszt, vagy a kombinációs terápiát.

Cikkajánló

WEBBeteg.hu logóWEBBeteg
Szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Izomsérülések, húzódások...

Izomsérülések (húzódások, zúzódások) esetén az izmokat ért mechanikai hatás miatt azok szerkezete károsodik. A sérülés mértékétől függően...

A policisztás petefészek szindróma...

A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában igen összetett, a...

Mi az a Braxton-Hicks-összehúzódás?

Minden izomszövetnek, így a méhizomnak is alapvető jellemzője az összehúzódó képesség. A terhesség ideje alatt körülbelül a 6. héttől már...

A lökéshullám-terápia

Milyen betegségek, panaszok esetén lehet hasznos a lökéshullám-terápia? Hogyan történik maga a terápia? Milyen mechanizmus útján fejt ki pozitív...

Renovascularis magas vérnyomás

A renovascularis magas vérnyomás olyan hipertónia, amikor az emelkedett vérnyomásért a veséhez futó verőerekben lévő szűkület tehető felelőssé.

Nikotinfüggőség és leszokás

A cigarettafüst szervezetben való káros hatásáért a teljes dohányfüst felelős, mely 4000 különböző kémiai vegyületet tartalmaz. Azonban...

Ábrahám és Izsák

Bibliai tanmese az apáról, a fiúról, az áldozatról. Sára e-levelei (2019. szeptember - 2021. december).

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.