Kovácsics Bernadett

Kovácsics Bernadett

Szenvedélybetegségekkel foglalkozó szakember
Bemutatkozás:

Kovácsics Bernadett, addiktológiai konzultáns, művészetterapeuta, szociális munkás vagyok.

Kinek, milyen probléma esetén érdemes tőlem kérdezni?

- ha szenvedélybetegség van a családjában vagy környezetében - szenvedélybetegként, családtagként, hozzátartozóként, szomszédként - ha szeretne kezdeni valamit a problémával

- aggódó szülőként, ha gyermeke miatt aggódik - nem tudja, kikkel, hol, mi történik vele

- tanácstalan fiatalként - saját és kortársai ügyében - a kütyüfüggéstől az online pókeren át, az étkezési zavarokon keresztül az internetes zaklatásig...

Várom kérdéseiket!

Végzettségek

  • 1998–2000 Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakközépiskola és Szakképző Intézet – szociális asszisztens
  • 2003–2005 Semmelweis Egyetem, Egészségügyi Főiskolai Kar, Budapest – addiktológiai konzultáns
  • 2006–2009 Pécsi Egyetem, Művészeti Kar – művészetterápia – mozgás- és táncterapeuta
  • 2015–2019 – Károli Gáspár Református Egyetem, Tanítóképző Főiskolai Kar – szociális munkás

Szakmai tapasztalatok

  • 1997–2000 – Magyar Máltai Szeretetszolgálat – A szociális munkát, az emberekkel való foglalkozást a gyakorlattal alapoztam meg – önkéntesként hajléktalanokkal, szükséget szenvedő családokkal foglalkoztam. Ezután kezdtem ilyen irányú tanulmányokat folytatni.
  • 2000–2010 – Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat Addiktológiai konzultánsként/szenvedélybeteg-segítőként alkohol-, drog- és játékszenvedélyes, viselkedésfüggőségben szenvedő kliensekkel és hozzátartozókkal konzultáltam és foglalkoztam.
  • Emellett az iskolai prevencióban is tevékenykedtem – belföldi pályázatok keretében prevenciós foglalkozásokat tartottam a 10-22 éves korosztálynak, valamint igény szerint egyéni konzultációkat és szakmai képzéseket is tartottam iskolai tantestületeknek, illetve egészségfejlesztő teameknek, valamint összevont szülőértekezleteket és fogadóórákat szülőknek.
  • 2010–2013 – Védőháló projekt – Munkatársként és szakmai vezetőként a program keretében a pszichoaktív szerhasználattal veszélyeztetett fiatalok számára nyújtottunk drogalternatíva jellegű komplex egészségfejlesztő, drogprevenciós szolgáltatást. Az egészségfejlesztésben a fő hangsúlyt a közösségek szerepére, az egészségesebb életmód kialakítására, az egészségesebb választás megalapozására helyeztük.
  • 2013 – Drogprevenciós-egészségfejlesztési szakértő (Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet)
  • 2014 – Egyesített Szociális Intézmény Családsegítés, családgondozás, iskolai szociális segítő
Legutóbbi válaszai

Hirtelen sóvárgás

Kedves Kérdező! A szenvedélyszerekkel kapcsolatban általános "szabályként" elmondható, hogy a szerhasználat - legyen az nikotin, vagy bármi más - hosszát figyelembe kell venni a leszokás után. Ugyanis a leszokás után kb. ugyanannyi idő után mondhatom, hogy valószínűleg már tiszta vagyok, bár továbbra is figyelnem kell, tudatos életet kell élnem, ha szermentes szeretnék maradni továbbra is. Lehet, hogy a leszokás után nem telt még el legalább ugyanannyi idő, mint amennyit a nikotin használta, így valószínűbben lehetnek egyfajta emlékbetörések. Fontos azt is számba venni, hogy a nikotin milyen jó dolgokat hozott az életébe - lehet, hogy pozitív változások történnek Önnel, de valami mégis hiányozhat, amit annak idején a nikotin jelentett. Ha rájön, mi lehet ez, azt más módon is valószínűleg pótolhatja. Másrészt nagyon fontos lehet a környezet - akkoriban hol, mikor, milyen környezetben használta a nikotint - lehet, hogy most is vannak helyzetek, melyek azokhoz hasonlítanak, emlékeztetnek az akkori élményekre - ezek lehetnek emlékkiváltóak. Alapvetően nem hasznos a sóvárgásnak túl nagy jelentőséget tulajdonítani, vagy elnyomni az ezzel kapcsolatos az érzéseket, mert ezzel energiát adunk ezeknek az érzéseknek és a hozzá kapcsolódó gondolatoknak. Érdemes inkább az elfogadásukra koncentrálni - igen, ilyen másokkal is történik -, és továbblépni, pl. inni egy pohár vizet, felhívni valakit, vagyis ami kimozdítja a helyzetből, ill. ezekből a gondolatokból. Nagyon fontos, hogy hajlandó ezeket az érzéseket nyakon csípni, és foglalkozni velük, mert így van nagy esélye, hogy szermentes maradhasson továbbra is. Minden jót!

Alkoholizmus

Tisztelt Kérdező! Nem, nem normális, ami történik. Az alkohol szorongás és feszültségoldó hatású is lehet, a kilátástalanságot és elkeseredettséget rövid távon, átmenetileg akár oldhatja is, de a problémák nemhogy megoldódnak, de súlyosabbak lesznek emiatt. A vírushelyzet miatt a szokásosnál is nehezebb talpon maradni, célokat kitalálni és megvalósítani, 65 évesen ez talán még súlyosabb. Egyenlőre érdemes lenne megkérdezni tőle - természetesen csakis józan állapotában -, hogy érzi magát, mi bántja leginkább - az őszinte odafordulás nemvárt jó következményekkel járhat. Érdemes azt a kérdést is feltenni, hogy szerinte mi lehet a vége, ha továbbra is így folytatja az életét? Végül fontos lenne megtudni, hogy mi az elképzelése, hogy mi segíthetne neki (nyilván az első válasz, hogy semmi) , de legyünk kitartóak - ami az Ő elképzelése, azon a vonalon lehetne/kellene elindulni. Bármi mást rákényszerítésen érezhet. Lehet, hogy ez a beszélgetés először nem feltétlenül vezet sikerre, de azt tapasztaltam, hogy a valódi odafordulás és érdeklődés előbb-utóbb eredményre vezet. Mindenképpen fontos lenne kapcsolatban lépnie a szóban forgó személy háziorvosával is, jeleznie a helyzetet. Kitartást kívánok Önnek a segítésben!

Alkohol függőség, alkoholizmus? 16-17 éves kamaszoknál

Kedves Nagybácsi! A leírtakból azt érzékelem, hogy a legjobban Önt viseli meg ez a helyzet, a szülők pedig a maguk eszközeivel próbálnak ezekkel a gondokkal küszködni. Lehet, hogy a megoldás része lehetne ennek az eszköztárnak a bővítése. Úgy tűnik, hogy a gyomormosások és az üres üvegek megtalálása nem segít, nem változik semmi. Érdemes lenne - akár Önnek is - valódi beszélgetést kezdeményezni a szülő és a legidősebb gyerek között - nagyon fontos lenne az ítéletmentes légkör (pl. látom, hogy mostanában ez történik, bulizás, üvegek - hova vezet ez, mi lesz veled 1-2-3 év múlva? , fontos kifejezni a szülői aggódást, pl. fontos vagy nekem, szeretném, ha jól alakulna a sorsod) Ha ez nem működik, de ha működik is, mindenképpen fontos lenne szakembert felkeresni, pl. addiktológiai konzultáns, mentálhigiénés szakember, családterapeuta, ill. a szülők, hozzátartozók számára is léteznek önsegítő csoportok (al-anon.hu) , ahol az információk mellett támogató emberekre - tapasztalati szakértőkre is találhatnak. Reális ellenvetés,hogy az édesanyának nincs ideje ilyesmikre a 4 gyerek, stb. mellett, de valójában a most befektetett idő olyan alapvető változást hozhat, mely jó irányokat jelenthet a most még problémás gyerek, ill. a család életében.

Marihuana stb

Kedves Kérdező! Nem orvosként, hanem addiktológiai konzultánsként - szenvedélybeteg-segítőként válaszolok. Minden egyes kipróbálással kockáztatja a pszichózis veszélyét - vagyis olyan pszichés állapotba kerülhet, ami akár visszafordíthatatlan is lehet. A következő film pont erről szól: Az alkohol a kultúránk része, nagyjából előre tudjuk, hogy 5 sörtől kb. milyen állapotba kerülünk, de a marihuána, ami egyeseknél (és nem tudjuk előre, kiknél) pl. hallucinációkat okozhat, az amfetaminok hatása szintén nem jósolható be előre személyesen - tehát minden ilyen szer azért is kiszámíthatatlan, mert az aktuális lelkiállapotot erősíti fel (szomorúságból depresszió, jókedvből vihogás) - még az sem mondható el, hogyha egyszer bejött, máskor is jó lesz - szóval többszörös rizikót vállal, ha csak egyszer is használja ezeket a szereket. Olyan sok más módon is elérhetőek boldog pillanatok, az igazi öröm, hogy inkább ezeket javasolnám!

Le szokás

Kedves Kérdező! Nagyon jó első lépés, hogy segítséget tud kérni, és van egy döntése, hogy nem akarja a továbbiakban a füvet használni. A fizikai elvonási tüneteknek van egy lecsengési ideje, remélhetőleg 2-3 hét a nagyon nehéz időszak. Ha nem elviselhető, vagy rosszabbul érzi magát, mindenképpen javasolnám az orvoshoz fordulást, lehetőleg addiktológus, ill. háziorvos felkeresését. A fizikai tünetek mellett a láthatatlan lelki tünetekkel is fontos lenne foglalkozni. A szakítás mély lelki trauma, a feldolgozás egyik - nem a legjobb, ahogy megtapasztalta - módja szerek használata (pl. alkohol, fű, stb.) . Ami sokkal nehezebb megoldás, de hosszú távon hatékonyabb, az a problémával való szembenézés és megküzdés. Lehetséges pszichológus, vagy más segítő szakember, pl. addiktológiai konzultáns, mentálhigiénés szakember, pszichológus felkeresése (háziorvos ajánlása, családsegítő központ, pszichológus magánrendelő, stb.) . Kereshet önsegítő könyveket párkapcsolat témában, de a neten is sok ilyesmi található. Ha többet tud a párkapcsolatok működéséről, talán könnyebb lesz a következő párkapcsolatára jobban figyelni, elkerülni a buktatókat.