• Kovácsics Bernadett

    Szenvedélybetegségekkel foglalkozó szakember

    28

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Addiktológia

    Bemutatkozás:


    Kovácsics Bernadett, addiktológiai konzultáns, művészetterapeuta, szociális munkás vagyok.    Kinek, milyen probléma esetén érdemes tőlem kérdezni?    - ha szenvedélybetegség van a családjában vagy környezetében - szenvedélybetegként, családtagként, hozzátartozóként, szomszédként - ha szeretne kezdeni valamit a problémával    - aggódó szülőként, ha gyermeke miatt aggódik - nem tudja, kikkel, hol, mi történik vele    - tanácstalan fiatalként - saját és kortársai ügyében - a kütyüfüggéstől az online pókeren át, az étkezési zavarokon keresztül az internetes zaklatásig...    Várom kérdéseiket!    Végzettségek
    • 1998–2000 Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakközépiskola és Szakképző Intézet – szociális asszisztens


    • 2003–2005 Semmelweis Egyetem, Egészségügyi Főiskolai Kar, Budapest – addiktológiai konzultáns


    • 2006–2009 Pécsi Egyetem, Művészeti Kar – művészetterápia – mozgás- és táncterapeuta


    • 2015–2019 – Károli Gáspár Református Egyetem, Tanítóképző Főiskolai Kar – szociális munkás    Szakmai tapasztalatok
    • 1997–2000 – Magyar Máltai Szeretetszolgálat – A szociális munkát, az emberekkel való foglalkozást a gyakorlattal alapoztam meg – önkéntesként hajléktalanokkal, szükséget szenvedő családokkal foglalkoztam. Ezután kezdtem ilyen irányú tanulmányokat folytatni.


    • 2000–2010 – Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat Addiktológiai konzultánsként/szenvedélybeteg-segítőként alkohol-, drog- és játékszenvedélyes, viselkedésfüggőségben szenvedő kliensekkel és hozzátartozókkal konzultáltam és foglalkoztam.


    • Emellett az iskolai prevencióban is tevékenykedtem – belföldi pályázatok keretében prevenciós foglalkozásokat tartottam a 10-22 éves korosztálynak, valamint igény szerint egyéni konzultációkat és szakmai képzéseket is tartottam iskolai tantestületeknek, illetve egészségfejlesztő teameknek, valamint összevont szülőértekezleteket és fogadóórákat szülőknek.


    • 2010–2013 – Védőháló projekt – Munkatársként és szakmai vezetőként a program keretében a pszichoaktív szerhasználattal veszélyeztetett fiatalok számára nyújtottunk drogalternatíva jellegű komplex egészségfejlesztő, drogprevenciós szolgáltatást. Az egészségfejlesztésben a fő hangsúlyt a közösségek szerepére, az egészségesebb életmód kialakítására, az egészségesebb választás megalapozására helyeztük.


    • 2013 – Drogprevenciós-egészségfejlesztési szakértő (Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet)


    • 2014 – Egyesített Szociális Intézmény Családsegítés, családgondozás, iskolai szociális segítő

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Kovácsics Bernadett legutóbbi válaszai
    Tisztelt Kérdező! Nem, nem normális, ami történik. Az alkohol szorongás és feszültségoldó hatású is lehet, a kilátástalanságot és elkeseredettséget rövid távon, átmenetileg akár oldhatja is, de a problémák nemhogy megoldódnak, de súlyosabbak lesznek emiatt. A vírushelyzet miatt a szokásosnál is nehezebb talpon maradni, célokat kitalálni és megvalósítani, 65 évesen ez talán még súlyosabb. Egyenlőre érdemes lenne megkérdezni tőle - természetesen csakis józan állapotában -, hogy érzi magát, mi bántja leginkább - az őszinte odafordulás nemvárt jó következményekkel járhat. Érdemes azt a kérdést is feltenni, hogy szerinte mi lehet a vége, ha továbbra is így folytatja az életét? Végül fontos lenne megtudni, hogy mi az elképzelése, hogy mi segíthetne neki (nyilván az első válasz, hogy semmi), de legyünk kitartóak - ami az Ő elképzelése, azon a vonalon lehetne/kellene elindulni. Bármi mást rákényszerítésen érezhet. Lehet, hogy ez a beszélgetés először nem feltétlenül vezet sikerre, de azt tapasztaltam, hogy a valódi odafordulás és érdeklődés előbb-utóbb eredményre vezet. Mindenképpen fontos lenne kapcsolatban lépnie a szóban forgó személy háziorvosával is, jeleznie a helyzetet. Kitartást kívánok Önnek a segítésben!
    Kedves Nagybácsi! A leírtakból azt érzékelem, hogy a legjobban Önt viseli meg ez a helyzet, a szülők pedig a maguk eszközeivel próbálnak ezekkel a gondokkal küszködni. Lehet, hogy a megoldás része lehetne ennek az eszköztárnak a bővítése. Úgy tűnik, hogy a gyomormosások és az üres üvegek megtalálása nem segít, nem változik semmi. Érdemes lenne - akár Önnek is - valódi beszélgetést kezdeményezni a szülő és a legidősebb gyerek között - nagyon fontos lenne az ítéletmentes légkör (pl. látom, hogy mostanában ez történik, bulizás, üvegek - hova vezet ez, mi lesz veled 1-2-3 év múlva?, fontos kifejezni a szülői aggódást, pl. fontos vagy nekem, szeretném, ha jól alakulna a sorsod) Ha ez nem működik, de ha működik is, mindenképpen fontos lenne szakembert felkeresni, pl. addiktológiai konzultáns, mentálhigiénés szakember, családterapeuta, ill. a szülők, hozzátartozók számára is léteznek önsegítő csoportok (al-anon.hu), ahol az információk mellett támogató emberekre - tapasztalati szakértőkre is találhatnak. Reális ellenvetés,hogy az édesanyának nincs ideje ilyesmikre a 4 gyerek, stb. mellett, de valójában a most befektetett idő olyan alapvető változást hozhat, mely jó irányokat jelenthet a most még problémás gyerek, ill. a család életében.
    Kedves Kérdező! Nem orvosként, hanem addiktológiai konzultánsként - szenvedélybeteg-segítőként válaszolok. Minden egyes kipróbálással kockáztatja a pszichózis veszélyét - vagyis olyan pszichés állapotba kerülhet, ami akár visszafordíthatatlan is lehet. A következő film pont erről szól: https://port.hu/adatlap/film/tv/dealer--dealer/movie-60785 Az alkohol a kultúránk része, nagyjából előre tudjuk, hogy 5 sörtől kb. milyen állapotba kerülünk, de a marihuána, ami egyeseknél (és nem tudjuk előre, kiknél) pl. hallucinációkat okozhat, az amfetaminok hatása szintén nem jósolható be előre személyesen - tehát minden ilyen szer azért is kiszámíthatatlan, mert az aktuális lelkiállapotot erősíti fel (szomorúságból depresszió, jókedvből vihogás) - még az sem mondható el, hogyha egyszer bejött, máskor is jó lesz - szóval többszörös rizikót vállal, ha csak egyszer is használja ezeket a szereket. Olyan sok más módon is elérhetőek boldog pillanatok, az igazi öröm, hogy inkább ezeket javasolnám!
    Kedves Kérdező! Nagyon jó első lépés, hogy segítséget tud kérni, és van egy döntése, hogy nem akarja a továbbiakban a füvet használni. A fizikai elvonási tüneteknek van egy lecsengési ideje, remélhetőleg 2-3 hét a nagyon nehéz időszak. Ha nem elviselhető, vagy rosszabbul érzi magát, mindenképpen javasolnám az orvoshoz fordulást, lehetőleg addiktológus, ill. háziorvos felkeresését. A fizikai tünetek mellett a láthatatlan lelki tünetekkel is fontos lenne foglalkozni. A szakítás mély lelki trauma, a feldolgozás egyik - nem a legjobb, ahogy megtapasztalta - módja szerek használata (pl. alkohol, fű, stb.). Ami sokkal nehezebb megoldás, de hosszú távon hatékonyabb, az a problémával való szembenézés és megküzdés. Lehetséges pszichológus, vagy más segítő szakember, pl. addiktológiai konzultáns, mentálhigiénés szakember, pszichológus felkeresése (háziorvos ajánlása, családsegítő központ, pszichológus magánrendelő, stb.). Kereshet önsegítő könyveket párkapcsolat témában, de a neten is sok ilyesmi található. Ha többet tud a párkapcsolatok működéséről, talán könnyebb lesz a következő párkapcsolatára jobban figyelni, elkerülni a buktatókat.
    Kedves Kérdező! A kórházi kezelést követően inkább a lelki oldal erősítésére tenném a hangsúlyt - a felsorolt szerek támogathatják a gyógyulást, de orvosi hatáskörbe tartozik pontos hatásmechanizmusuk ismertetése. Tapasztalataim szerint az absztinencia megtartásában, az alkoholfüggőségtől való megszabadulásban a valódi megtartó erő az a társas támogatás, amit pl. az önsegítő csoportok nyújthatnak. A csoport tagjai különböző korúak lehetnek, különféle tapasztalatokkal az alkoholfüggőség legyőzésében, amit a rendszeres csoporttalálkozókon megosztanak egymással. A csoporton kívül is kapcsolatban lehetnek, vészhelyzetben akár fel is hívhatják egymást, személyes támogatást nyújtva. Az gyógyult vagy gyógyulófélben lévő alkoholbeteg többféle csoportból választhat - a személyes találkozókon kívül (Anonim Alkoholisták csoportja, Gamma GT csoportok) internetes csoportok is léteznek - tájékozódhat az anonimalkoholistak.hu oldalon. Alkoholbeteg hozzátartozó esetén a hozzátartozó is kaphat segítséget személyes csoportokban (al-anon.hu), ami szintén óriási támogatás a gyógyuló alkoholbetegnek. Ha a hozzátartozó nem érzi magát késznek bejelentkezni egy csoportba, az is nagyon sokat segít, ha tájékozódik az alkoholbetegség hátteréről, és így másképp - hatékonyabban tud bánni a környezetében élő alkoholbeteggel.
    Kedves Édesanya! Valahol abszolút jogos, hogy aggódik fiáért, másrészt viszont ő már felnőtt korú ember, aki magáért kell, hogy vállalja a felelősséget - a következményekkel együtt (bár ezt sokszor nehéz ölbe tett kézzel végignézni). Sokáig kísérhetjük gyermekünket, de a szeretet fontos megnyilvánulása az is, ha a felnőtté válását segítjük. Amit leírt, abból számomra a "haggyon mindenki békén" tűnik ki, talán érdemes lenne ezt a kérést teljesíteni. Megvárni, amíg a fiuk kér segítséget, vagy kezdeményez beszélgetést. Eljön az az idő, amikor nem kell mindent pontosan tudni a gyerekünkről, hanem megelégedni azzal, amit önszántából elmond, tisztelve ezzel felnőttségét, és nem visszanyomni a gyereksorba, amikor számon kérhető volt élete minden percéért. Azt írja, hogy szeretne az életén változtatni - ez akkor lehet hatékony, ha ezt a fia akarja, és ahogy ő szeretné - ebben, ha kéri, csak akkor tud segíteni neki. A "mi újság" kérdésre nagyon nehéz válaszolni, de a tervekről, jövőről való beszélgetések talán azt segítik, hogy átgondolja az életét (pl. meddig tervezel ezen a munkahelyen maradni, akarsz-e később változtatni, hogy képzeled el a további életedet, egyedül vagy másképp, stb.) A marihuána használat megint saját döntés, nem fogja tudni kinyomozni, hogy megtörtént-e, szerencsére az oktatójától korábban kapott egy fontos és komoly leckét, tehát tudja, hogy mit kockáztat. Ennyit lehetett tenni ez ügyben. Fia felnőttként való elfogadása és kezelése a legtöbb, amit tehet érte pillanatnyilag. Ha szeretne erről a helyzetről többet tudni, mindenképpen javaslom, hogy keressen fel egy hozzátartozói csoportot, ahol szerhasználó fiatalok szülei cserélik ki tapasztalataikat, pl.: http://magadert.hu/hozzatartozoi-csoport Sok erőt és türelmet kívánok!
    Kedves Aggódó Felnőtt Gyermek! Hogy várható-e javulás apja állapotában, valószínűleg senki sem tudja. De a remény mindig ott van. A 24 órás megfigyelés, ill. felügyelet mindenképpen indokolt, ha úgy döntenek, bentlakásos intézmények iránt a Felvételt Előkészítő Csoport, Bp. V. ker. Bajcsy Zs. u. 36-38. alatt informálódhatnak személyesen, ill. az interneten. A döntés lelki súlyának megosztásában az Alkoholisták Felnőtt Gyermekei csoport segíthet. http://www.aca.hu/ Az önsegítő csoportok nagyon hatékonyan amiatt, hogy olyan emberekből áll, akik hasonló problémahelyzetekkel küzdenek, és sok tapasztalattal rendelkeznek, amit szívesen átadnak, emellett nagyon befogadóak és támogatóak. Nagyon sok türelmet és erőt kívánok!
    A Kékkereszt Egyesület Dömsödön működtet egy bentlakásos intézményt 55 fő férőhellyel. A bejelentkezéshez felvételi beszélgetés is tartozik - tehát nemcsak Önnek, hanem leginkább a lányának is akarnia kell leszokni, mert különben nincs értelme az egésznek. A következő címen: http://www.kekkereszt.org/ részletesen tájékozódhat a feltételekről, körülményekről. Jelentkezni munkanapokon 9-15 óráig a 06 33 507100 telefonszámon lehet. Sok erőt kívánok!
    Kedves 24 éves férfi! Elnézést a hosszú várakozásért, a válasz késlekedéséért. Levelét olvasva a hihetetlen részletesség és pontosság, az önelemzés tisztasága szépirodalmi színvonalú... emlékeztet is valakire, aki így próbálta megóvni magát a mélységekbe való beszippantódástól, de neki sem sikerült - Csáth Gézára gondolok. Lehet a problémáját kozmetikázni, felületileg javítgatni, de már valahol megfogalmazódott Önben a valódi megoldás. Egyenlőre a kifogásoknál tart - ha még mélyebbre csúszik, és annál is mélyebbre, akkor talán lesz esélye az élet mellett döntenie, de lehet, hogy nem kellene azt megvárni, és már most is szembenézhet jelenlegi életvitelével, és mérlegelve/vállalva a következményeket - felnőtt módon dönthet (vagy ha nem dönt - az is egy döntés). Valójában nincs annyira egyedül - ha tényleg komolyan gondolja, hogy alkoholbeteg, akkor csatlakozhat egy önsegítő csoporthoz - a metrók városában, de az országban nagyon sok helyen van AA, vagy Kék Kereszt, ill. más filozófián alapuló egymást támogató, hasonló problémákkal küzdő emberek csoportjai, akik a saját történeteiket elmesélve, akár segíthetik is döntése meghozatalában, és a következmények viselésében. Sőt egy olyan emberi közösséghez is tartozhat ezáltal, ahol nagyon sokat kaphat, de adhat is. Bátorságot kívánok!
    Kedves 20 éves nő! Már korábbi cikkünk is foglalkozott ezzel a kérdéssel: https://www.webbeteg.hu/cikkek/szenvedelybetegseg/6382/a-thc-kiurulese A web-en is olvasható ezzel kapcsolatos cikk, mely szerint: A marihuána lassú kiürülésének legfontosabb következménye az, hogy még hosszú idővel a fogyasztás után is ki lehet mutatni a vérből, vizeletből és szövetekből, jóval azután is, hogy a pszichoaktív hatás elmúlt. Következésképpen a munkahelyi vagy másutt végzett drogtesztek még hosszú idővel azután is azonosítják a marihuánahasználókat, miután a pszichoaktív hatásoknak vége (http://drogriporter.hu/mediamonitor/kannabisz/kiurules) Mindenesetre a szakirodalom szerint 1-3 hónap a kimutathatósági idő, melyet sok tényező is befolyásolhat (pl. testzsír-százalék, a fogyasztás gyakorisága, stb.) Azon viszont fontos lehet elgondolkodni, hogy mi vezette Önt a használathoz, milyen volt az érzelmi nyomás, mik voltak a körülmények? Ui. további megingások is természetes módon várhatóak az életében, és ha szerhasználat az egyetlen megküzdési mód, akkor ezen feltétlenül érdemes lenne változtatni. (A szakirodalomban is olvasható, hogy jellemzően nem fizikai, hanem érzelmi függőséget okozhat a marihuána...) Ha feszültségeink, megingásaink vannak, megoszthatjuk akár egy közeli barátunkkal, családtagunkkal, sportolhatunk - pl. lehet egy nagyot futni, úszni, hogy kitisztuljanak a gondolataink - vagy akár hagyhatjuk lecsengeni az érzelmeinket és megpróbálhatjuk logikusan átgondolni, egy picit hátrább lépve a problémahelyzettől. Minden jót kívánok!
    Kedves 28 éves, Édesanyjáért Aggódó! Jó szívvel ajánlom a Kék Kereszt Egyesület Dömösi intézményét. http://www.vargamakai.com/magyar_kek.html 2027 Dömös, Dózsa György út 12. Tel./Fax: 06 (33) 507-100 Regisztráció, a jelentkezések felvétele és felvilágosítás: hétfőtől péntekig 9-15 h között. Személyesen is voltam az intézményben látogatáson, honlapjukon - http://www.kekkereszt.org/ - részletes információkat talál. Az a tapasztalatom, hogy az önsegítő alapon szerveződő csoportok tudnak igazi, használható segítséget nyújtani, ill. a józanság megtartásában is támogatni. Nagyra becsülöm, hogy Édesanyja sorsát próbálja segíteni! Minden jót - sok erőt és türelmet kívánok hozzá!
    Kedves 34 éves nő! A gyógyszer valójában Ön, de csak saját magának. Leveléből arra következtetek, hogy valójában Önt kell nagyon gyorsan megmenteni, hogy még legyen esélye a boldog életre. Nagyon fontos lenne magáról az alkoholizmusról/alkoholbetegségről minél többet megtudnia - miként működik, pl. hogy működnek a játszmák - aki bevásárolja/szállítja a szert a szenvedélybetegnek, az fenntartja tulajdonképpen a szenvedélybetegséget, bármennyire nyomás alatt van, stb. Másrészt a társfüggőség témájában lenne fontos elmélyednie. Nagyon hatékony lenne felkeresni, vagy akár virtuálisan csatlakoznia egy hozzátartozói önsegítő csoporthoz - tagjaik hasonló problémával küzdenek, csak más tapasztalatokkal rendelkeznek, amiből Ön meríthet. Nagyon fontos/életmentő lenne másokkal beszélnie problémájáról. A szenvedélybeteg családra alapvetően jellemző az elzárkózás, mert szégyellik, hogy velük ilyesmi történik, közben iszonyatosan szenvednek is a családtagok. Felelősséget valójában csak önmagunkért vállalhatunk, ha túl tud lépni azon, hogy mi lesz párjával, ha elköltözik, akkor talán végre egy olyan helyzetet teremt számára, hogy muszáj lesz elgondolkodnia, hová tart az ő élete. Fontos lenne szakemberrel élőben beszélnie - akár addiktológus orvos, vagy konzultáns, ill. segítő szervezet szakembereihez fordulnia (pl. Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat) Rengeteg erőt és kitartást kívánok - van megoldás!
    Kedves 30 éves nő! Még nagyon sok minden vár Önre, ha... Ha már feltette a kérdést magában - lehet, hogy valami nincs rendben valem? - ez az első, nagyon fontos lépés! A legfontosabb talán az lenne, hogy tudjon meg többet az alkoholizmusról/alkoholbetegségről, pl: http://www.kimondhato.hu/ Így képet kaphat a problémáról, át tudja gondolni, hol tart. A segítségnek széles skáláját kínálják manapság, nagy vonalakban olvashatja itt: http://divany.hu/ego/2016/05/21/fuggo_vagyok._hova_fordulhatok/ Ha nem tudja kerülni a családot, először érdemes kipróbálni, hogy nemet mond a kínálásra - sokszor előfordul, hogy ezt tiszteletben tartják. Ha nem így történik, akkor meg kell fontolni a súlyosabb lépéseket is. A szenvedélybetegségekkel az a nehéz, hogy annyi időt és energiát elvesznek az életünkből, hogyha feladjuk őket, hirtelen ránk szakad a semmi - a feleslegesség, az unalom érzése. Az űrt mindenképpen érdemes valami értékesebbel kitölteni, pl. sport, olvasás, bármi, ami örömet okoz, és önbizalomnövelő. Mindenképpen fontos személyesen megbeszélni ezt a gondot - az önsegítő csoportok óriási támogatást nyújthatnak, mert tagjaik hasonló problémákkal küzdenek - a neten biztosan megtalálja az Önnek elérhető csoportot (Önsegítő csoport - alkohol keresőszavakkal), ill. szakember, akár kórházba, akár segítő szervezetnél (pl. Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatok) Nagyon sok erőt, kitartást, türelmet kívánok ahhoz, hogy megtalálja valódi, értékes önmagát, és megkűzdve, megerősödve boldog emberként vihesse tovább életét!
    Kedves 17 éves! Mivel viszonylag még mindig új a herbál, kevés a tapasztalat a leszokást illetően. Utánanéztem a neten - gondolom, ezen túl van; a következő, szerintem működő alternatívákat tudom ajánlani: - Ha egyedül szeretné megpróbálni, érdemes lehet egy 4 hetes anonim programhoz csatlakoznia: http://www.kannabiszpont.hu/ - Dr. Veress Dóra (webbeteg)válasza a herbálfüves cigaretta témában Kedves Kérdező! Ha nem múlnak a tünetei, akkor keresse fel ismételten a háziorvosát, vagy a legközelebbi kórház toxikológiai/sürgősségi részlegét - TEHÁT, ha azonnali, a fizikai függőséggel kapcsolatos problémája van - elvonási tünetek esetén - "A kezelés leginkább pszichoterápia, esetleg néhány gyógyszer segíthet (pl. buspiron, acetil-cisztein) - mondja dr. Németi Balázs toxikológus. A pszichoterápia azért fontos, mert a függővé válók szinte mindig küzdenek kisebb-nagyobb pszichés problémával. Ezek kellő feltárása nemcsak a visszesés elkerülésében fontos, hanem esetleges a későbbi, más szerekkel szemben megnyilvánuló függőség elkerülésében is." - olvashatja az alábbi cikkben: https://www.webbeteg.hu/cikkek/szenvedelybetegseg/16114/kannabis_szarmazekok TEHÁT, általánosan, a függőségek kezelésekor feltétlenül szükség van figyelmet fordítani a lelki függőség kezelésére - és a KOMPLEX megoldás: http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/herbalcigi_szombathely_droghelyzet_kabitoszer - a Rév Szolgálatok az ország 8 városában megtalálhatók: http://www.karitasz.hu/rolunk/rev/rev-halozat Nagyon sok erőt és türelmet kívánok!
    Kedves 43 éves! Nagyon rossz hírrel kell kezdenem - ha párja nem akar változtatni, Ön bármennyire is szeretné, nem fog működni! Az első lépés a változtatásban az, hogy az alkoholbeteg belátja, hogy addigi élete nem mehet tovább, valamit tennie kell. Ezt a döntést elhatározásnak kell követnie, majd a megfelelő lépéseknek - pl. orvosi segítség kérése, önsegítő csoporthoz csatlakozás, stb. - optimális esetben. Az Ön párja nem érzékeli, hogy ez így nem mehet tovább, mert magas érzelmi intelligenciája miatt valahogy mindig eléri, hogy Ön visszafogadja, így mindig "megússza" a változtatás kényszerét. A jó hír viszont az, 43 évesen Ön előtt az Élet, ha partnere nem változtat, Önnek még nagyon is sok esélye van rá. Nyilván megér egy komoly beszélgetést kapcsolatuk újragondolása - esetleges új feltételekkel, de ha ez nem vezet eredményre, érdemes lehet bátorságát összegyűjtenie, és alapvetően fordítania életén. Ha ez mégis nehéznek tűnne - valójában az is - érdemes lenne meglátogatnia hasonló problémával küzdő hozzátartozók önsegítő csoportját, akik megosztják saját tapasztalataikat szenvedélybeteg partnerrel való együttélésükkel kapcsolatban, így levonhatja a következtetéseket, hogy mi várhat Önre, ha változtat, vagy ha nem. A csoport elérhetősége a következő honlapon található: http://www.al-anon.hu/gyuleskereso.html Nagyon sok erőt és bátorságot kívánok!
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés