Egészséges ételek és italok vb-meccsnézés alatt

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

Javában tombol a futball-világbajnokság, amely férfiak és nők millióit tartja lázban, és ülteti le őket a képernyők vagy kivetítők elé. A heves szurkolás alatt természetesen hamar megjön az étvágy, és a szomjat is oltani kell valamivel. A boltok forgalmán is érezhető, hogy egy-egy izgalmasabbnak ígérkező meccs előtt megnő a sós rágcsálnivalók és a sör iránti kereslet.

Milyen hatással van szervezetünkre a meccsnézés ideje alatt elfogyasztott étel-ital?

Egy érdekes meccs alatt jól esik valamit ropogtatni, de vigyázzunk arra, hogy mennyit eszünk, hiszen az izgalmas helyzetek elvonják a figyelmünket a mennyiségről, és hajlamosak vagyunk a jóllakottság ellenére is tovább falatozni. A mérkőzések előtt készítsük elő az adagokat, hogy miből mennyit szeretnénk maximum megenni, így elkerülhető, hogy mindent elfogyasszunk, ami a kezünk ügyébe kerül. Az esti meccsek előtt különösen figyeljünk erre, hiszen a bevitt táplálékból származó energiát már nem fogjuk tudni alvás előtt elégetni, így az elraktározódik, és előbb-utóbb testtömeg-növekedést eredményezhet a folyamatos esti nassolás. Ha egészséges életmódot folytatunk, vagy már unjuk a sörkorcsolyát és a chipset, nassolhatunk lelkiismeret-furdalás nélkül is. Ehhez adunk most néhány ötletet, melyeket érdemes elkészíteni és megkóstolni barátainkkal vagy családunkkal közösen.

Milyen ételt fogyasszunk meccsnézés alatt?

A legegyszerűbb egészséges nassolnivalók a friss gyümölcsök, amelyek közül most kedvünkre válogathatunk a piacon a bőséges választéknak köszönhetően, például a sárgadinnye, a görögdinnye, a sárga- és őszibarack, a meggy, a cseresznye, a málna és a szeder mind-mind ínycsiklandó csemege önmagában, vagy vegyesen feldarabolva gyümölcssalátaként is. Natúr joghurtba is mártogathatjuk őket, amelyet mézzel még gazdagabbá tehetünk. Ha zöldséget szeretnénk enni, akkor a kukorica tökéletes választás lehet a meccsek alatti falatozáshoz. Főzve is nagyon finom, de alufóliába csomagolva grillen vagy faszénen sütve, 45 perc alatt többször forgatva pikánsabbá tehető, nem mellesleg a közös grillezés még inkább feldobja a baráti-családi összejövetel hangulatát. Ha már grillezés, akkor zöldségnyársakat is készíthetünk a húsok mellett, például paprika-, hagyma-, cukkini- és padlizsánszeletekből, közéjük egy-egy darab sajtot is húzzunk a nyársra.

Különféle mártogatósokkal egyszerű zöldségfalatokat is ízletessé tehetünk. Sárgarépa-, uborka-, paprika- és spárgacsíkokat mártogassunk joghurtos zöldfűszeres szószba, avokádókrémbe, salsaszószba, amelyekhez pirított tortillacikkeket kínálva még laktatósabb a vacsora. Színes salátalevelekből (például jégsaláta, lollo rosso, madársaláta, rukkola), fehér és lilakáposztából nagyon finom saláta készíthető. Locsoljunk rá extra szűz olívaolajat, balzsamecetet, zöldfűszerekkel ízesítsük (például kakukkfű, oregánó, bazsalikom), szórjunk rá lenmagot, szezámmagot, mellé pedig kínáljunk mozzarellát, grissini rudacskákat, és már kész is a könnyed olaszos fogás.

Finom szendvicseket készíthetünk, ha a teljes kiőrlésű kenyérszeleteket zöldségekből készített krémmel (padlizsánkrém, hummusz) kenjük meg, koktélparadicsommal és friss bazsalikomlevelekkel díszítve szemet is gyönyörködtető falatkákat kapunk.

Ha a főétkezésen túl vagyunk, viszont pár falatot mégis szeretnénk a meccsek ideje alatt enni, akkor ropogtathatunk házilag készített burgonyachipset vagy házi pattogatott kukoricát. Ezek nem csak ízletesebbek, hanem egészségesebbek is a túlsózott, mesterségesen ízesített bolti, zsírdús társaikhoz képest. A burgonyát hajszálvékonyan szeleteljük fel, papírtörlővel itassuk le a nedvességet, ízlés szerint sózzuk meg, de fűszerezhetjük rozmaringgal, majorannával, borssal vagy pirospaprikával is, majd olívaolajjal spricceljük le, végül tegyük teflonserpenyőbe vagy sütőbe, és süssük ropogós aranybarnára.

Ha nincs időnk vagy kedvünk a konyhában tölteni az időt, akkor vásároljunk olyan nassolnivalót, amely kevésbé sós, és mentes a mesterséges adalékanyagoktól. Választhatunk az olajos magvak közül, de inkább a sótlan verziót részesítsük előnyben, és egy-egy maréknyi mennyiségnél ne fogyasszunk többet belőle. A puffasztott rizs és búzaszelet, a teljes kiőrlésű ropi és a korpovit keksz is jó választás, ha pedig különlegesebb csemegére vágyunk, reformboltokban kaphatunk puffasztott kölesgolyót, lencserudat, quinoát vagy cirokgolyókat.

Milyen italt fogyasszunk meccsnézés alatt?

Az egészségesebb szomjoltókról is gondoskodjunk meccsnézés idejére. A nagy melegben nemcsak a klasszikus szénsavas, cukros üdítőket, energiaitalokat vagy a sört választhatjuk, hanem finom limonádékat, turmixokat, smoothiekat vagy akár jégkását is készíthetünk pár hozzávalóból. A hagyományos citromos limonádét dobjuk fel zöldcitrommal, mentalevéllel, narancsszeletekkel, szőlővel, de tehetünk bele málnát is. A jégkásához friss barackot pucoljunk meg, pépesítsük villával vagy botmixerrel, adjunk hozzá kevés vizet és egy kanál citromlevet, majd műanyag tálban tegyük a fagyasztóba 1-2 órára, közben villával gyakran keverjük meg, hogy ne fagyjon egybe az egész. Ezt a jégkását elkészíthetjük dinnyéből, bogyós gyümölcsökből, vagy meggyből is.

Ha élénkítő italra vágyunk, akkor készítsünk jeges kávét frissen főzött feketéből, amelyre öntsünk 1 dl hideg tejet, ízlés szerint édesítsük, jégkockával hűtsük hidegre, és egy gombóc vanília jégkrémmel még krémesebbé és selymesebbé tehetjük.

Ha ragaszkodunk a szokásoshoz, akkor szénsavas üdítőitalokból válasszunk cukormentes fajtákat, sörből pedig alkoholmentes, esetleg ízesített változatokkal oltsuk szomjunkat.

A bolti, cukrokban és zsírokban gazdag édességeket és a túlzottan sós rágcsálnivalókat, cukros üdítőitalokat ne fogyasszuk gyakran, csak alkalmanként, és akkor is tartsunk mértéket. Sokkal jobban esik a szurkolás alatti nasi, ha tudjuk, hogy egészséges, és mi magunk készítettük, nem utolsósorban pedig a vendégeinket is lenyűgözhetjük ezekkel a harapnivalókkal és hűsítő italokkal.

Irinyi-Barta TündeForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.