• Gyomorégés elleni szerek és terhesség

    Szerző: MTI

    Nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy növelnék az újszülötteket veszélyeztető születési rendellenességek kialakulásának kockázatát a kismamák által a terhesség ideje alatt szedett gyomorégés gátló gyógyszerek - állítják a dán szakemberek.

     Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?


    A reflux betegség (GERD) legjellemzőbb tünete a gyomorégés érzése, néha azonban egyéb panaszok is jelentkeznek, az emésztőrendszeri panaszoktól a légúti tüneteken keresztül a fogászati problémákig.
    Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?>>

    A kutatók szerint elhanyagolhatóan kicsi a valószínűsége annak, hogy a gyomorsav termelést szabályozó, úgynevezett protonpumpa gátló gyógyszerek(PPI) veszélyeztetnék a magzat fejlődését, ám mivel a terhes nők nagyjából két százaléka használja ezeket a gyógyszereket, ezért kiemelten fontos, hogy megnyugtató adatokkal szolgáljanak a lehetséges mellékhatásokról. "Ez a témában született eddigi legátfogóbb és legalaposabb kutatás, amely megerősíti, hogy a PPI gyógyszerek nem növelik a születési rendellenességek kialakulásának kockázatát a terhesség ideje alatt, még a betegségek többségének szempontjából legkritikusabbnak számító első trimeszter során sem" - írta egy e-mailben a Reuters hírügynökségnek Allen A. Mitchell, a Bostoni Egyetem munkatársa, aki a New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóiratban írt cikket a dán szakemberek tanulmányáról, amely a Dánia Orvosi Kutatási Tanács és a Lundbeck Alapítvány támogatásával készült.

    Hirdetés

    A kutatás azonban nem volt eléggé kiterjedt ahhoz, hogy az egyes gyógyszerek és a különböző születési rendellenességek, mint például az ajakhasadék, vagy a szívbetegségek kialakulása közötti kapcsolatot vizsgálja - tette hozzá Mitchell. Nemzeti adatbázisokra támaszkodva a szakemberek nagyjából 841 ezer, 1996 és 2008 közötti születést vizsgáltak meg, és egészen egyéves korukig követték figyelemmel a csecsemők fejlődését.

    Gyomorégés elleni szerek és terhesség

     Hogyan hatnak a protonpumpagátlók?


    A protonpumpagátlók olyan gyógyszerek, melyek megakadályozzák ennek a pumpának a működését, és ezzel akár 100 százalékosan is meggátolhatják a gyomor savtermelő képességét. A protonpumpagátlók működése>>

    A kismamák közül körülbelül ötezren szedtek gyomorégés gátló gyógyszereket az első trimeszter végétől kezdve egészen a szülés előtti egy hónapig. A PPI szereket szedő kismamák babáinak 3,4 százalékánál alakult ki komolyabb születési rendellenesség, míg a "gyógyszermentesen" fejlődő csecsemők 2,6 százalékánál. A szembetűnő eltérés mellett azonban a vizsgálat váratlanul arra is rávilágított, hogy kizárólag azoknál a kismamáknál volt magasabb a születési rendellenesség kialakulásának kockázata, akik a teherbe esés előtt és nem az utána lévő időszakban szedtek gyomorégés gátló gyógyszereket. Ennek okai egyelőre még nem tisztázottak, de lehetséges, hogy az a betegség befolyásolta a születési rendellenesség kialakulásának kockázatát, amellyel a kismamákat kezelték.

    "Ezek az eredmények megerősítik, hogy a PPI gyógyszerek, különösen az omeprazole hatóanyagú, nyugodtan és viszonylag biztonsággal használhatóak az első trimeszter ideje alatt" - erősítették meg a szakemberek. A szakemberek azonban azt javasolják a kismamáknak, hogy mindenképpen konzultáljanak az orvosukkal, mielőtt bármilyen gyomorégés-gátló szedésébe kezdenének.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.11.26 14:13
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A terhesség és a reflux - Milyen kezelés ajánlott?

    A terhes nők kb. 80%-ában fordul elő úgy nevezett refluxbetegség, mely a gyomortartalomnak a nyelőcsőbe történő időnkénti visszajutását jelenti. Ez enyhébb, vagy súlyosabb tüneteket okoz, az anyai életminőséget jelentősen ronthatja. Sokáig gyógyszeres kezelést nem ajánlottak a savcsökkentőkkel kapcsolatos kellő tapasztalat hiányában.

    A savcsökkentő gyógyszerek működése - Protonpumpagátlók

    Hazánkban forgalomban lévő protonpumpagátló gyógyszer az omeprazol, a pantoprazol, a lansoprazol, a rabeprazol és az esomeprazol. Naponta általában egyszer kell bevenni, de az orvos másképp is rendelheti szedésüket.

    Ha túl sok a gyomorsav

    A gyomorsav rendkívül erős sav, feladata az ételek emésztése, és az étellel a tápcsatornába került kórokozók ártalmatlanítása. A gyomorfal védőrétege megvédi a gyomrot a gyomorsavtól.

    Veszélyeztetett terhesség: minden, amit tudni érdemes

    Fontos, hogy a veszélyeztetett terhesség nem azt jelenti, hogy bármiféle rendellenesség alakult ki a magzatnál. Ez a fogalom azokat a nagyobb kockázatú terhességeket foglalja magába, amelyek esetén valamilyen tényező miatt nagyobb az esély bizonyos problémák, szövődmények kialakulására szülés előtt, alatt vagy után. A várandósság ilyen esetekben nagyobb gondosságot igényel, mint egy tipikus terhesség.

    Nyáron romlik a visszerek állapota

    A nagy melegben egyre többen tapasztalják, hogy visszereik erősebben kidagadnak és kellemetlenebb tüneteket is okoznak. Dr. Kósa Éva, angiológus, érspecialista a kockázati tényezőkről és a megoldási lehetőségekről beszélt.

    Étkezési tanácsok túlsúllyal küzdő kismamák részére

    Az anyaméhben fejlődő magzat minden szükséges tápanyagát az édesanya biztosítja számára, de ez nem azt jelenti, hogy kettő helyett kell táplálkozni, vagyis nem a mennyiséget kell növelni, hanem a minőségi táplálkozásra kell nagy figyelmet fordítani.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások