• Gyomorégés elleni szerek és terhesség

    Szerző: MTI

    Nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy növelnék az újszülötteket veszélyeztető születési rendellenességek kialakulásának kockázatát a kismamák által a terhesség ideje alatt szedett gyomorégés gátló gyógyszerek - állítják a dán szakemberek.

     Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?


    A reflux betegség (GERD) legjellemzőbb tünete a gyomorégés érzése, néha azonban egyéb panaszok is jelentkeznek, az emésztőrendszeri panaszoktól a légúti tüneteken keresztül a fogászati problémákig.
    Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?>>

    A kutatók szerint elhanyagolhatóan kicsi a valószínűsége annak, hogy a gyomorsav termelést szabályozó, úgynevezett protonpumpa gátló gyógyszerek(PPI) veszélyeztetnék a magzat fejlődését, ám mivel a terhes nők nagyjából két százaléka használja ezeket a gyógyszereket, ezért kiemelten fontos, hogy megnyugtató adatokkal szolgáljanak a lehetséges mellékhatásokról. "Ez a témában született eddigi legátfogóbb és legalaposabb kutatás, amely megerősíti, hogy a PPI gyógyszerek nem növelik a születési rendellenességek kialakulásának kockázatát a terhesség ideje alatt, még a betegségek többségének szempontjából legkritikusabbnak számító első trimeszter során sem" - írta egy e-mailben a Reuters hírügynökségnek Allen A. Mitchell, a Bostoni Egyetem munkatársa, aki a New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóiratban írt cikket a dán szakemberek tanulmányáról, amely a Dánia Orvosi Kutatási Tanács és a Lundbeck Alapítvány támogatásával készült.

    Hirdetés

    A kutatás azonban nem volt eléggé kiterjedt ahhoz, hogy az egyes gyógyszerek és a különböző születési rendellenességek, mint például az ajakhasadék, vagy a szívbetegségek kialakulása közötti kapcsolatot vizsgálja - tette hozzá Mitchell. Nemzeti adatbázisokra támaszkodva a szakemberek nagyjából 841 ezer, 1996 és 2008 közötti születést vizsgáltak meg, és egészen egyéves korukig követték figyelemmel a csecsemők fejlődését.

    Gyomorégés elleni szerek és terhesség

     Hogyan hatnak a protonpumpagátlók?


    A protonpumpagátlók olyan gyógyszerek, melyek megakadályozzák ennek a pumpának a működését, és ezzel akár 100 százalékosan is meggátolhatják a gyomor savtermelő képességét. A protonpumpagátlók működése>>

    A kismamák közül körülbelül ötezren szedtek gyomorégés gátló gyógyszereket az első trimeszter végétől kezdve egészen a szülés előtti egy hónapig. A PPI szereket szedő kismamák babáinak 3,4 százalékánál alakult ki komolyabb születési rendellenesség, míg a "gyógyszermentesen" fejlődő csecsemők 2,6 százalékánál. A szembetűnő eltérés mellett azonban a vizsgálat váratlanul arra is rávilágított, hogy kizárólag azoknál a kismamáknál volt magasabb a születési rendellenesség kialakulásának kockázata, akik a teherbe esés előtt és nem az utána lévő időszakban szedtek gyomorégés gátló gyógyszereket. Ennek okai egyelőre még nem tisztázottak, de lehetséges, hogy az a betegség befolyásolta a születési rendellenesség kialakulásának kockázatát, amellyel a kismamákat kezelték.

    "Ezek az eredmények megerősítik, hogy a PPI gyógyszerek, különösen az omeprazole hatóanyagú, nyugodtan és viszonylag biztonsággal használhatóak az első trimeszter ideje alatt" - erősítették meg a szakemberek. A szakemberek azonban azt javasolják a kismamáknak, hogy mindenképpen konzultáljanak az orvosukkal, mielőtt bármilyen gyomorégés-gátló szedésébe kezdenének.

    (MTI)

    Módosítva: 2010.11.26 14:13, Megjelenés: 2010.11.26 14:13
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Mi hajlamosít a reflux kialakulására?

    Egyes embereknél alkati adottságuknál fogva eleve gyengébb a nyelőcső alsó záróizmának működése, másoknál a helytelen életmódra vagy egyéb betegségekre vezethető vissza a reflux kialakulása. A terhesség alatt és csecsemőkorban jelentkező tünetek idővel rendszerint elmúlnak.

    Reflux - Amit Ön is megtehet

    Mivel a refluxbetegség pontos kiváltó oka nem ismert, megelőzni nem tudjuk, de életmódunk változtatásával és a megfelelő terápiával a reflux súlyosságát, a panaszok kiújulásának gyakoriságát is csökkenteni tudjuk.

    Reflux mellett szabad sportolni?

    Számos tanulmány igazolta, hogy a refluxbetegségben szenvedők ritkábban sportolnak, mert a panaszaik átmenetileg fokozódhatnak. Ne hagyjuk, hogy a reflux megakadályozzon abban, hogy fittek legyünk. Mire érdemes odafigyelni, ha továbbra is rendszeresen szeretne mozogni?

    Ha túl sok a gyomorsav

    A gyomorsav rendkívül erős sav, feladata az ételek emésztése, és az étellel a tápcsatornába került kórokozók ártalmatlanítása. A gyomorfal védőrétege megvédi a gyomrot a gyomorsavtól.

    Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?

    A reflux betegség legjellemzőbb tünete a gyomorégés érzése, azonban olyan panaszok is jelentkeznek a reflux eredményeként, mint a köhögés, a rekedtség vagy horkolás, a torokfájás vagy a gyorsan romló fogak.

    Refluxos panaszaim vannak. Szükséges a gyomortükrözés Doktor Úr?

    A gastrooesophagealis reflux betegség (röviden GORB vagy GERD) az egyik legnépszerűbb gasztroenterológiai kórkép napjainkban. A fejlett nyugat-európai országokban a lakosság 8-25 százalékát érinti.

    A refluxbetegség kezelése

    A refluxbetegség egy olyan klinikai állapot, mely során a gyomortartalom a nyelőcsőbe, ritkábban magasabbra, a garatba, esetleg kis cseppecskék belélegzése útján a tüdőbe jutva különböző tüneteket, betegségeket hoz létre.

    Reflux - Fizikai megterhelés és gyomorégés

    A testmozgás kiválthatja gyomorégést, ha a nyelőcső alsó záróizom gyenge vagy túl laza és a az étel vagy a gyomorsav a gyomorból visszaáramlik a nyelőcsőbe. A fizikai terhelés okozta gyomorégést bizonyos élelmiszerek – különösen a csípős és savanyú ételek, szénsavas üdítők, a kávé, csoki és alkohol - is kiválthatják.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.