Gyomorégés elleni szerek és terhesség: nem jelent kockázatot

MTI
megjelent:

Nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy növelnék az újszülötteket veszélyeztető születési rendellenességek kialakulásának kockázatát a kismamák által a terhesség ideje alatt szedett gyomorégés gátló gyógyszerek - állítják a dán szakemberek.

A kutatók szerint elhanyagolhatóan kicsi a valószínűsége annak, hogy a gyomorsav termelést szabályozó, úgynevezett protonpumpa gátló gyógyszerek (PPI) veszélyeztetnék a magzat fejlődését, ám mivel a terhes nők nagyjából két százaléka használja ezeket a gyógyszereket, ezért kiemelten fontos, hogy megnyugtató adatokkal szolgáljanak a lehetséges mellékhatásokról.

"Ez a témában született eddigi legátfogóbb és legalaposabb kutatás, amely megerősíti, hogy a PPI gyógyszerek nem növelik a születési rendellenességek kialakulásának kockázatát a terhesség ideje alatt, még a betegségek többségének szempontjából legkritikusabbnak számító első trimeszter során sem" - írta egy e-mailben a Reuters hírügynökségnek Allen A. Mitchell, a Bostoni Egyetem munkatársa, aki a New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóiratban írt cikket a dán szakemberek tanulmányáról, amely a Dánia Orvosi Kutatási Tanács és a Lundbeck Alapítvány támogatásával készült.

A reflux tünetei

A reflux betegség (GERD) legjellemzőbb tünete a gyomorégés érzése, néha azonban egyéb panaszok is jelentkeznek, az emésztőrendszeri panaszoktól a légúti tüneteken keresztül a fogászati problémákig.
Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?

A kutatás azonban nem volt eléggé kiterjedt ahhoz, hogy az egyes gyógyszerek és a különböző születési rendellenességek, mint például az ajakhasadék, vagy a szívbetegségek kialakulása közötti kapcsolatot vizsgálja - tette hozzá Mitchell. Nemzeti adatbázisokra támaszkodva a szakemberek nagyjából 841 ezer, 1996 és 2008 közötti születést vizsgáltak meg, és egészen egyéves korukig követték figyelemmel a csecsemők fejlődését.

Gyomorégés elleni szerek és terhesség

A kismamák közül körülbelül ötezren szedtek gyomorégés gátló gyógyszereket az első trimeszter végétől kezdve egészen a szülés előtti egy hónapig. A PPI szereket szedő kismamák babáinak 3,4 százalékánál alakult ki komolyabb születési rendellenesség, míg a "gyógyszermentesen" fejlődő csecsemők 2,6 százalékánál. A szembetűnő eltérés mellett azonban a vizsgálat váratlanul arra is rávilágított, hogy kizárólag azoknál a kismamáknál volt magasabb a születési rendellenesség kialakulásának kockázata, akik a teherbe esés előtt és nem az utána lévő időszakban szedtek gyomorégés gátló gyógyszereket. Ennek okai egyelőre még nem tisztázottak, de lehetséges, hogy az a betegség befolyásolta a születési rendellenesség kialakulásának kockázatát, amellyel a kismamákat kezelték.

"Ezek az eredmények megerősítik, hogy a PPI gyógyszerek, különösen az omeprazole hatóanyagú, nyugodtan és viszonylag biztonsággal használhatóak az első trimeszter ideje alatt" - erősítették meg a szakemberek. A szakemberek azonban azt javasolják a kismamáknak, hogy mindenképpen konzultáljanak az orvosukkal, mielőtt bármilyen gyomorégés-gátló szedésébe kezdenének.

Reflux kezelés terhesség idején

A terhes nők kb. 80%-ában fordul elő úgy nevezett refluxbetegség, ám sokáig gyógyszeres kezelést nem ajánlottak a savcsökkentőkkel kapcsolatos kellő tapasztalat hiányában.

A terhesség és a reflux - Milyen kezelés ajánlott?

(MTI)

Cikkajánló

A refluxbetegség (GERD)

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Reflux
A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) betegséget az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
Portré
Portré

Interjú Csuja Gellért orvostanhallgatóval.

Hányás hányinger nélkül
Hányás hányinger nélkül

Milyen betegség okozhatja?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.