- Élet betegséggel cikkek

- Élet betegséggel cikkek

Az alkoholfogyasztás veszélyei

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2022-05-30 20:33

A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai, pszichés állapotában, a közösségi életében, a tágabb környezet szociális-társadalmi jellemzőiben.

Paranoia és a paranoid kórképek

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
2022-06-25 04:03

A paranoid viselkedés enyhe formái még a normál személyiség részének tekinthetők, de gyakran betegség tünete, vagy önálló betegség a pszichiátrián belül. Üldözési mániának fordítása nem teljesen fedi a valóságot.

ADHD: gyakoribbak a munkahelyi és párkapcsolati problémák

Semmelweis Egyetem
2022-06-07 22:03

A kezeletlen gyermekkori figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD) felnőttkorban is komoly problémákat okozhat, a későbbi karrierre és az érzelmi életre egyaránt kihatással van - figyelmeztetett Dr. Pulay Attila.

A személyiségzavarok skálája széles, fontos a pontos diagnózis

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
2022-06-03 17:03

Kevés olyan ember van, aki dühében vagy keserűségében ne mondta volna még egy kellemetlenkedő illetőre a következőt: Az őrületbe kerget ez a személyiségzavaros bolond! Sokszor dobálózunk ezzel a szóval, mindenesetre érdemes tisztában lennünk azzal, hogy mit jelent valójában a kifejezés, milyen betegségekben szenvedők tartoznak ebbe a gyűjtőfogalomba.

Pszichés problémák és kezelésük stroke után

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus és Dervalics Dóra, pszichológus
2022-05-23 09:33

Az agyi érkatasztrófa hirtelen kialakuló állapot, ami az esetek jelentős hányadában teljes életminőség-változást von maga után. Mindez nem csupán a betegek fizikai problémáit (pl. bénulás, önellátási nehézségek, beszédzavar) foglalja magába, hanem az agykárosodásnak, illetve a megváltozott életmódnak lelki vonatkozásai is vannak.

A személyiségzavarban szenvedők jellemzői

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
2022-05-20 14:33

A személyiségzavarok (personopathia, personality disorder) gyakran látott kórképek a gyakorlatban. A probléma gyakori, a felnőtt hazai lakosság kb. 10 százalékának, a családorvosukhoz fordulók 20 százalékának, a pszichiátriai osztályos betegeknél pedig kb. 30-40 százaléknak van valamilyen fokú és jellegű, diagnosztizálható személyiségzavara.

Kényszerbetegség, vagy inkább kényszeres személyiségzavar? Mi a különbség?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
2022-05-16 13:03

Sajnos napjainkban az OCD általános kifejezéssé vált, amelyet hétköznapi módon mindenkire használunk, akinek szüksége van bizonyos dolgokra egy bizonyos módon. Alkalmi kifejezésként jól működik, de sokszor pejoratív üzenetet is hordoz. De ha tényleges diagnózisként használják a terápiás kezelés meghatározásához, az valójában egy komoly mentális állapotot jelez.

Mikor érdemes párterápiára menni?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
2022-05-10 13:03

A legtöbb szakértő úgy véli, hogy a párterápia fontos része lehet egy párkapcsolatnak. A legtöbb probléma ugyanis egy párkapcsolaton belül kicsiben kezdődik, és ha nem oldódnak meg, komoly konfliktusforrássá is válhatnak. Ilyenkor a párterápia azáltal segíthet, hogy eszközöket és technikákat ad a konfliktusok megoldásának javítására.

Út a külvilágba - Az autizmus kezelési lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
2022-04-07 17:04

Az autizmusnak nincs teljes gyógyulást eredményező terápiája, a legtöbb eredményt jelenleg gyógypedagógiai módszerektől, ezen belül is a viselkedésterápiáktól várhatjuk.

A borderline gyermek - Ahogyan a szülők éreznek

Oriold és Társai Kiadó - Paul T. Mason MS, Randi Kreger
2022-04-04 18:33

Ha borderline személyiségzavaros gyermeke van, akkor számítson arra, hogy érzései nagyon sokfélék lehetnek, és folyamatosan változnak. A feltétlen szeretet mindig megvan, de a betegség hihetetlenül próbára teszi az embert. A szíve újra és újra összetörik, mert fáj látni, hogy ennyire szenved valaki, akit szeretünk.

Pszichopata, szociopata, antiszociális személyiségzavar

WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
2022-03-29 22:03

A hétköznapi életben gyakran használjuk a pszichopata kifejezést, mégis kevesen tudnánk pontosan megfogalmazni, milyen emberekre is vonatkozik ez a megnevezés. A pszichiátriában hivatalosan 1980-ig használták a pszichopátia és az ebből származtatott pszichopata szót, a későbbiekben a helyét az antiszociális vagy disszociális személyiségzavar váltotta fel.