• Hasznos tanácsok a Parkinson-kóros betegek gondozóinak

    Szerző: WEBBeteg összeállítás

    A gondozó az a személy, aki rendszeres, folyamatos ellátásban részesít egy családtagot vagy barátot, akinek segítségre van szüksége betegség, idős kor, vagy mozgáskorlátozottság miatt. Gondozó bárki lehet - nemtől és kortól függetlenül -, és általában ellenszolgáltatás nélkül végzi a tevékenységét.

    A gondozók egy része nem szereti az elnevezést, a feladatot a nekik fontos beteghez fűződő kapcsolatuk természetes részének érzik. Sok országban több figyelmet kezdenek fordítani a gondozókra, mivel a várható életkor növekszik, így a a betegről gondoskodó segítők megérdemelten több elismerésben részesülnek.

    A Parkinson-kórral élő betegek gondozása

    Két Parkinson-kóros beteg sohasem egyforma. Mindenkinél másképp jelentkeznek a tünetek, másképp reagálnak a gyógyszerekre és másképp halad a betegség. A Parkinson-kóros beteg gondozása során nagyon fontos megérteni az állapotot amennyire csak lehet, hogy a jövőre is felkészülhessen.

    • Tanulmányozza a Parkinson-kórt - Ez segíteni fogja Önt és a gondozott személyt, hogy megfelelő legyen a gondozás és kezelés. Minél többet tud meg a betegségről, annál több információt szerezhet az orvosi kontroll vizsgálatok során. Ha teljes mértékben tisztában van a gondozott személy szükségleteivel és a betegség lehetséges progressziójával, jobban észreveszi a változásokat és könnyebben megbirkózhat velük. Az előrelátás és a változásokra való felkészülés segíti a betegség kontrollálását.

    • A gyógyszerelés - Legyen tisztában azzal, hogy a gondozott személy milyen gyógyszereket szed, és hogyan történik az adagolásuk. A kezelőorvostól kérjen gyógyszerelési naplót, ez nagyon hasznos lehet a gyógyszerek pontos szedésének ellenőrzésében. Kérdezze meg a gondozott személy kezelőorvosát arról is, hogy a dózisok hogyan módosíthatók nem hétköznapi helyzetekben, például utazás vagy betegség alkalmával.

     A téma cikkei

    7/1 Mi a Parkinson-kór?
    7/2 A Parkinson-kór tünetei és rizikófaktorai
    7/3 A Parkinson-kór diagnosztizálása és kezelési lehetőségei
    7/4 A Parkinson-kór szövődményei
    7/5 A Parkinson-kóros beteg ideális táplálkozása
    7/6 Életmódtanácsok Parkinson-kórral élőknek
    7/7 Hasznos tanácsok a Parkinson-kóros beteg gondozóinak

    Ahogyan a Parkinson-kórral élő beteg számára is nehéz néhány, a betegséggel kapcsolatos fogalmat megtanulni, úgy ez a gondozó számára is időt vesz igénybe, amíg beletanul az új szerepébe. Természetes, hogy a gondozó a gondozott személynél olyan tüneteket tapasztal, mint a jövőtől való félelem, szorongás, depresszió, összezavarodottság az életük és kapcsolataik megváltozása miatt.

    Nincs standard minta a gondozó szerepére. Egyik gondozó feladata és felelőssége különbözik a másikétól, és sok tényezőtől függ, beleértve a gondozott személy képességeit, a betegséghez való hozzáállását, a kapcsolatok megváltozását és a saját pszichés és érzelmi körülményeket.

    Kezdetben a gondozás csak támogatást és esetenkénti segítséget jelent, azonban később ez egész napos, teljes segítséggé fejlődhet a mindennapi élet minden területén. Bármilyen is a helyzet, fontos, hogy Ön és a gondozottja megbeszéljék, hogy mi lesz a feladata, és hogyan tud a leginkább segíteni. Amennyire lehetséges, mindketten vegyenek részt a döntéshozatalokban.

    Legyen tudatában annak, hogy a feladat változhat a betegség előrehaladásával, így mindkettejüknek alkalmazkodni kell a megváltozott feltételekhez.

    Néhányan úgy érezhetik, hogy azzal, hogy gondozóvá válnak, a többi kapcsolatuk gyengülhet. Próbálja meg bevonni a társát, családját és barátait, így ők nem érzik magukat kirekesztve, és nem lesznek féltékenyek a másra irányuló figyelem miatt. A kommunikáció kulcsfontosságú a harmonikus kapcsolatok fenntartásában, és bár ez nehezített lehet a gondozott személlyel a beszédük vagy arckifejezésük érintettsége miatt, legyen türelmes, szánjon időt a beszélgetésre, és ne titkolják érzéseiket.

    Ha úgy érzi, hogy nem tud megküzdeni a felelősséggel, ne küszködjön egyedül. Beszélje meg a problémáját az orvosával vagy más egészségügyi/szociális szakemberrel.

    Vegye fel a kapcsolatot más gondozókkal egy Parkinson-kóros betegeket gondozó csoporton keresztül, ezen kívül máshonnan is szerezhet ismeretséget gondozókkal.

    Útmutató gondozók számára

    Az alábbi összeállítás a Gondozók könyvében szereplő információk és gondozók javaslatai alapján lett összeállítva. Segítségére lehet a gondozók által érzett fáradtság és stressz legyőzésében, és segíthetnek mentálisan és fizikálisan a gondozással járó kihívások megküzdésében.

    1. Információszerzés

    • Gyűjtsön össze minden információt, ami segítheti Önt, mint gondozót. A helyi Parkinson- társaság, vagy más gondozói szolgálat elláthatja Önt tanáccsal, vagy kiadványokkal.

    • Az Önnel kapcsolatban álló egészségügyi/szociális gondozó szintén elláthatja információval és támogatással.

    2. Jegyzet írása

    • A tünetekről, a gondozott személy nehézségeiről és az Ön teendőiről vezessen naplót vagy feljegyzéseket. Ez segítheti abban, hogy rálásson, hogy a mással való foglalkozás hogyan befolyásolja, és segíthet az egészségügyi és szociális személyzettel történő kommunikációban.

    • Néhányan hasznosnak találhatják, hogy egy jegyzetfüzet legyen náluk, leginkább az ágy mellett, amibe a szorongások alatti vagy álmatlan éjszakák alatti gondolatikat, aggodalmaikat írják le. Ez segítségükre lehet a napi rutin során felmerülő problémákra való fokuszálásban, és segíti az éjszakai nyugodt alvást.

    3. Anyagi támogatás

    • Nézzen utána, hogy milyen anyagi támogatásra jogosult. A helyi Parkinson-társaság elláthatja további információval arra vonatkozóan, hogy milyen támogatáshoz juthat Ön és a gondozott személy.

    4. Az érzelmek kezelése

    • Fogadja el az érzéseit, és beszéljen arról, amit tesz. Ne legyen meglepődve, ha komplex, ellentmondó és hullámzó érzelmeket tapasztal a gondozással kapcsolatban, még akkor is, ha nagyon szereti a személyt, akit ápol. Fontos, hogy beszéljen az érzéseiről, és arról, amit tesz. Némelyek ezt a gondozott személlyel beszélik meg, mások a családjukkal vagy barátaikkal. Megint mások olyanokkal szeretik ezt megbeszélni, akikkel nincsenek szoros kapcsolatban, mint például egy tanácsadó, segélyvonalak vagy támogató csoportok. További információért kérdezze orvosát.

    • Ne feledje: értékelje önmagát, és azt, amit tesz, az önbecsülés fontos, hogy fenntartsa a pozitív hozzáállást és megküzdjön a feladattal.

    5. Hálózatok és támogatások

    • Próbáljon kapcsolatot kialakítani más gondozókkal. A hasonló helyzetben lévő személyekkel fenntartott kapcsolat kulcsfontosságú a túléléshez, felbecsülhetetlen a kölcsönös támogatás létrehozásához, információk, ötletek gyűjtéséhez, barátságok kialakításához. Számos módja van az új barátok keresésének, beleértve a támogatói csoportokhoz való csatlakozást a helyi Parkinson-kóros betegeket gondozók szervezeténél, telefonos barátságkereső vonalak, internetes fórumok felhasználását. A helyi Parkinson-kóros betegeket gondozók csoportja további tanácsokkal láthatja el.

    • Ha van családja, vagy segítőkész barátai, néhány feladatot ruházzon át rájuk.

    • Más alternatívákért kérdezzen meg egy egészségügyi/szociális gondozót, és fogadja el a felajánlott segítséget. Pihenés nélkül nagyon kimerülhet. Még egy rövid szünet vagy utazás is feltöltheti az energiakészleteit.

    6. Az önállóságra való bátorítás

    • Bátorítsa a gondozott személyt, hogy legyen annyira önálló, amennyire csak lehet, és lehetőség szerint, együtt tervezzék meg a teendőket. Ez elő fogja segíteni az ő érzelmi és fizikai jólétét, javítja az önbecsülést, és enyhíti az Ön felelősségét.

    • Kérje meg a barátokat, hogy látogassák meg, ha a gondozott személy nem tud a házból kimenni, így tartva velük a kapcsolatot.

    • A múlt felidézése, fotó albumok nézegetése, zenehallgatás, könyvek karban tarthatják a lelket.

    • Amennyire lehetséges, támogassa a gondozott személy önállóságának elősegítését, még akkor is, ha így a teendők hosszabb időt vesznek igénybe.

    7. Segítségkérés

    • Fogadja el, hogy lehetnek olyan időszakok, amikor negatív érzései vannak, vagy kimerültnek érzi magát − ez egy természetes reakció. Legyen tisztában azzal, hogy mit szeretne tenni, és ne féljen segítséget kérni, ha szüksége van rá.

    • Lássa reálisan, hogy mit akar elérni, és ne erőltesse meg magát. Néha az is segíthet, ha a nagy, bonyolult dolgokat kisebb, jobban kezelhető részekre bontja. Ne törődjön bele abba, hogy mindent egyedül kell megtennie, azért mert Ön gondozó.

    • Tanuljon meg nemet mondani. A magabiztosság egy pozitív, és nem agresszív tulajdonság. Nem érdemes igent mondania, ha tudja, hogy ez csak a stresszt és a túlterheltséget fokozza.

    • Habár néha lehetetlennek tűnik, gyakran találhat alternatívákat azokra a teendőkre, amit nem képes vagy nem akar megtenni. Egy szakképzett gondozó a segítségére lehet a megoldások megtalálásában.

    • Ne hanyagolja el a saját egészségi állapotát, legyen ideje önmagára. Táplálkozzon egészségesen, végezzen rendszeres testmozgást és sajátítson el relaxációs technikákat.

    • Az esti rutinba illesszen „lazító” időt, ez elősegítheti a nyugodt alvást. Ne feledje, hogy a testmozgás elősegíti az endorfinok termelődését, ami segíti a stressz és feszültség csökkentését.

    • Amennyire lehetséges, ösztönözze a gondozott személyt is az aktivitásra. Ha együtt tornáznak, az mindkettejüknek élvezetes és hasznos.

    8. Szabadság és nyaralás

    • Ne legyen a Parkinson-kór és a gondozás az élete középpontja.

    • A külön eltöltött szabadság az egyéni érdeklődést figyelembe véve szintén fontos, tehát tartson rendszeres szüneteket a gondozás során. Ez magában foglalhatja a közeli gondozó csoportok látogatását, vagy egy nyaralást a gondozott személy nélkül, hogy legyen ideje feltöltődni. Ne legyen bűntudata emiatt, a pihenés fokozza majd a képességét arra, hogy megküzdjön a kihívásokkal, miután visszatért.

    • Együtt végezzenek olyan tevékenységeket, ami nem a Parkinson-kórral vagy az egészségi állapottal kapcsolatos.

    • Ha a gondozott személlyel szeretne nyaralni, jó előre tervezzen, hogy elkerülje a problémákat.

    • Ha úgy érzi, hogy nem bír megbirkózni a felelősséggel, vagy depressziósnak és kimerültnek érzi magát, minél hamarabb beszéljen orvosával.

    9. Kedvező jövőkép fenntartása

    • A rutin kialakítása mindkettejüket segíti a betegséggel történő együttélésen kívüli érdeklődés fenntartásában.

    • A humorérzék megtartása szintén nagyon fontos. Sok gondozó állítja, hogy ha a dolgok vidám oldalát nézik, az nagyon sok segítséget nyújt nekik is és a gondozott személynek is. A nevetésnek gyógyító hatása van, és mindenkinek segíthet a boldog jövőkép kialakításában.

    Olvasson tovább! A boldogságról orvosi szemmel>>

    7/6 Életmódtanácsok |7/7| Következő oldal

    WEBBeteg


    Forrás:  WEBBeteg összeállítás
    Cs. K. fordító, rewritetomorrow

    Módosítva: 2010.05.12 14:07, Megjelenés: 2010.05.12 14:07
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A prosztata egészsége

    A prosztata egészsége

    Cs. K., fordító

    Egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

    Alvási apnoe

    Alvási apnoe

    Dr. Vincze Dóra

    Miért alakul ki magas vérnyomás az alvási apnoe során?

    Az otthoni szobabiciklizés pozitív hatása a Parkinson-kóros betegekre

    Annak ellenére, hogy a testmozgás egészséges, sok ember nehezen tudja hosszabb ideig betartani az előírt edzésprogramját. Ez fokozottan igaz az olyan krónikus betegségben szenvedők esetében, mint például a Parkinson-kór, ahol a fizikai és mentális korlátok tovább nehezítik a testmozgást.

    A Parkinson-kór diagnosztizálása és kezelési lehetőségei

    A Parkinson-kórban szenvedő betegek a kezelés kezdetén általában drámai javulást mutatnak. Később a gyógyszerek hatása csökken, amely csak egy ideig ellensúlyozható az adagok emelésével és új gyógyszerek bevezetésével - számos más módszert is segítségül kell hívni.

    A Parkinson-kór és a Helicobacter pylori közötti kapcsolat

    A Helicobacter pylori (HP) a gyomor-bélrendszer gyakori fertőzése, amely általában a peptikus fekélyekhez, krónikus gyomornyálkahártya-gyulladáshoz, illetve a nehezen, vagy nem kezelhető refluxhoz kapcsolódik. Ugyanakkor a közelmúltban végzett vizsgálatok a HP és számos egyéb betegség között is kapcsolatot mutattak ki. Noha a pontos mechanizmus ismeretlen, a HP megakadályozhatja bizonyos gyógyszerek felszívódását.

    Mi a Parkinson-kór?

    A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye, jelenleg utóbbiak szerepe tűnik nagyobbnak.

    A Parkinson-kór szövődményei

    A Parkinson-kóros betegek több mint fele idővel depressziós lesz, ám a betegséggel együtt járó szövődmények ezenkívül számos más területen is befolyásolhatják a mindennapi életvitelt.

    A Parkinson-kór tünetei és rizikófaktorai

    A Parkinson-kór egy progresszív neurológiai betegség, mely a motoros és nem motoros funkciókat egyaránt érinti, ám a vegetatív idegrendszer eltérései és pszichés problémák is jellemzőek lehetnek rá. Elsődleges jelei a különböző mozgásproblémák, ám a fájdalom, az alvászavar és a depresszió is jellemzőek rá.

    Életmódtanácsok Parkinson-kórral élőknek

    Számos életviteli változás segíthet a Parkinson-kórral való együttélésben. Orvosával együttműködve olyan kezelési sémát alakíthatnak ki, amely a lehető legnagyobb fokú tünetmentességet eredményezi a legkevesebb mellékhatás mellett.

    A Parkinson-kóros beteg ideális táplálkozása

    Minden egyén számára fontos a jól összeállított, egészséges étrend, de ez különösen fontossá válik Parkinson-kóros betegek esetében. Ez a leírás abban segítheti Önt, hogyan állítson össze egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet, és hogyan küzdjön meg azokkal a táplálkozási problémákkal, amelyek Parkinson-kórban állnak fenn.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.