Az érzékeny fognyak

Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

Hideg levegő, gőzölgő kávé, csokoládétorta. Az érzékeny fogak rémálma! Néhány fog fájdalommal reagál a hidegre, a melegre, az édesre és a savanyúra. Ennek oka lehet fogszuvasodás vagy a fogak fokozott érzékenysége.

Néha túl érzékenyen reagálnak a nem rég vagy rosszul betömött fogak, a koronával ellátott fogak, és a szabadon álló fognyakak. Ha a fognyakat már nem fedi fogíny, illetve zománcréteg, az ingerek akadálytalanul elérik a fogidegeket, ez okozza a fájdalmat.

A védtelenné vált fognyak

Fogcsikorgatás teszt

Ön is éjszakai fogcsikorgató? Szervezetünk a napi feszültséget gyakran éjszaka dolgozza fel, és ez gyakran fogcsikorgatás formájában nyilvánul meg. Ilyenkor nem csak a fogak károsodnak. Önt is érinti a probléma? Töltse ki tesztünket! >>

Normál esetben, a fogakat hatékonyan védi az ellenálló fogzománc, ami a fogíny pereméig borítja a fogakat. Ha a fogíny visszahúzódik, az érzékeny fognyak védtelenné válik. A dentinben, ami a fogállomány fő részét adja, ezen a helyen ezernyi apró csatorna található, melyek a fogfelszíntől a fogbélig (pulpa) vezetnek. Az érzékeny dentin-csatornákon keresztül, a kémiai- és hőingerek elérik az idegeket, ez okozza az érzékenységet vagy a fájdalmat.

A fognyak érzékennyé válásának okai

A fogágybetegség (parodontitisz) a fognyak szabaddá válásának elsődleges oka. Ez egy krónikus gyulladási folyamat, melynek következtében a fogíny egyre jobban visszahúzódik.

Fogas kérdés: hogyan mossuk?

Az ép fogsor magabiztossá tesz, az alapos rágáshoz pedig elengedhetetlen: érdemes rá odafigyelni. Fontos a jó fogkefe, a helyes fogmosási technika és a rendszeres fogászati ellenőrzés.
Fogas kérdés: hogyan mossuk?>>

A hibás fogmosási technika közvetlenül károsítja a fogakat.

A fogmosás rossz technikájának és a fogkefével való túl erős súrolásnak is negatív hatása van. Ez annyira felsértheti a fogínyt, hogy annak visszahúzódását okozza. A visszahúzódott fogíny nem csupán nem szép látvány, hanem a fognyakat is védtelenül hagyja. A fogíny visszahúzódásában valószínű, hogy szerepe lehet az olyan funkciózavaroknak is, mint amilyen az éjszakai fogcsikorgatás (bruxizmus).

Megelőzés

A fognyak védelemének legjobb módja, a fogíny visszahúzódásának megelőzése. A helyes fogmosási technika és a parodontitisz, valamint a bruxizmus időben elkezdett kezelése, jelentősen csökkenti a kockázatot.

A fognyak szabaddá válása miatti fájdalmat kezelni kell. A fogorvos a fognyakat erősítő fluoridos lakkréteggel vonja be, vagy egy hígan folyó műanyagbevonatot visz fel rá, ami elzárja a dentincsatornákat. Mindkét eljárás csökkenti a túlérzékenységet.

Otthoni használatra megfelelnek azok a fogkrémek, amelyek hatóanyagai erősítik a fogakat. Kérdezze meg fogorvosától, melyiket ajánlja Önnek. Az ilyen fogkrémek rendszerint idővel csökkentik a fogak érzékenységét.

Néhány embereknél azonban oly mértékű a károsodás, hogy csak fognyaktömés vagy fogkorona felhelyezése oldja meg tartósan a problémát. Néhány páciens számára a legbeváltabb módszer a fognyak újbóli sebészi befedése fogínypótló műtéttel.

(WEBBeteg – B. M; Forrás: NetDoktor.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Zenei fesztiválok veszélyei Zenei fesztiválok veszélyei

Bizonyos szabályok betartásával elkerülhetőek a kellemetlenségek.

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Mit ehetünk, és mit nem javasolt...

Foghúzás után néhány napig érdemes kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy mit eszünk, illetve hogy mit is iszunk, és arra is, hogy miket nem javasolt...

Szájvíz - ezért fontos a...

Nagy koncentrációban és hosszú ideig vizsgálták a szájöblítők egészséges hámsejtekre gyakorolt hatását a Semmelweis Egyetem kutatói. A...

A fogágybetegségről - Az emberek 80...

Valószínűleg mindenki hallott már a fogágybetegségről, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy pontosan mit is jelent ez a megbetegedés...

Fogbalesetek - nem gyerekjáték!

A gyerekeknél előforduló fogbalesetek időben történő szakszerű ellátása csak nagyon ritkán valósul meg. Pedig az időben történő ellátás fogat...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.