Az érzékeny fognyak

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Hideg levegő, gőzölgő kávé, csokoládétorta. Az érzékeny fogak rémálma! Néhány fog fájdalommal reagál a hidegre, a melegre, az édesre és a savanyúra. Ennek oka lehet fogszuvasodás vagy a fogak fokozott érzékenysége.

A védtelenné vált fognyak

Néha túl érzékenyen reagálnak a nem rég vagy rosszul betömött fogak, a koronával ellátott fogak, és a szabadon álló fognyakak. Ha a fognyakat már nem fedi fogíny, illetve zománcréteg, az ingerek akadálytalanul elérik a fogidegeket, ez okozza a fájdalmat.

Normál esetben, a fogakat hatékonyan védi az ellenálló fogzománc, ami a fogíny pereméig borítja a fogakat. Ha a fogíny visszahúzódik, az érzékeny fognyak védtelenné válik. A dentinben, ami a fogállomány fő részét adja, ezen a helyen ezernyi apró csatorna található, melyek a fogfelszíntől a fogbélig (pulpa) vezetnek. Az érzékeny dentin-csatornákon keresztül, a kémiai- és hőingerek elérik az idegeket, ez okozza az érzékenységet vagy a fájdalmat.

A fogágybetegség (parodontitisz) a fognyak szabaddá válásának elsődleges oka. Ez egy krónikus gyulladási folyamat, melynek következtében a fogíny egyre jobban visszahúzódik.

A hibás fogmosási technika közvetlenül károsítja a fogakat

A fogmosás rossz technikájának és a fogkefével való túl erős súrolásnak is negatív hatása van. Ez annyira felsértheti a fogínyt, hogy annak visszahúzódását okozza. A visszahúzódott fogíny nem csupán nem szép látvány, hanem a fognyakat is védtelenül hagyja.

A fogíny visszahúzódásában valószínű, hogy szerepe lehet az olyan funkciózavaroknak is, mint amilyen az éjszakai fogcsikorgatás (bruxizmus).

Fogcsikorgatás teszt

Szervezetünk a napi feszültséget gyakran éjszaka dolgozza fel, és ez gyakran fogcsikorgatás formájában nyilvánul meg. Ilyenkor nem csak a fogak károsodnak. A fogcsikorgatás teszt kitöltése

Megelőzés

A fognyak védelemének legjobb módja, a fogíny visszahúzódásának megelőzése. A helyes fogmosási technika és a parodontitisz, valamint a bruxizmus időben elkezdett kezelése, jelentősen csökkenti a kockázatot.

A fognyak szabaddá válása miatti fájdalmat kezelni kell. A fogorvos a fognyakat erősítő fluoridos lakkréteggel vonja be, vagy egy hígan folyó műanyagbevonatot visz fel rá, ami elzárja a dentincsatornákat. Mindkét eljárás csökkenti a túlérzékenységet.

Otthoni használatra megfelelnek azok a fogkrémek, amelyek hatóanyagai erősítik a fogakat. Az ilyen fogkrémek rendszerint idővel csökkentik a fogak érzékenységét.

Néhány embereknél azonban oly mértékű a károsodás, hogy csak fognyaktömés vagy fogkorona felhelyezése oldja meg tartósan a problémát. Néhány páciens számára a legbeváltabb módszer a fognyak újbóli sebészi befedése fogínypótló műtéttel.

(WEBBeteg – B. M; Forrás: NetDoktor.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Oxygen Medical - Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos
Oxygen Medical - Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.