• Az érzékeny fognyak

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    Hideg levegő, gőzölgő kávé, csokoládétorta. Az érzékeny fogak rémálma! Néhány fog fájdalommal reagál a hidegre, a melegre, az édesre és a savanyúra. Ennek oka lehet fogszuvasodás vagy a fogak fokozott érzékenysége.

    Néha túl érzékenyen reagálnak a nem rég vagy rosszul betömött fogak, a koronával ellátott fogak, és a szabadon álló fognyakak. Ha a fognyakat már nem fedi fogíny, illetve zománcréteg, az ingerek akadálytalanul elérik a fogidegeket, ez okozza a fájdalmat.

    Hirdetés

    A védtelenné vált fognyak

    Fogcsikorgatás teszt

    Ön is éjszakai fogcsikorgató? Szervezetünk a napi feszültséget gyakran éjszaka dolgozza fel, és ez gyakran fogcsikorgatás formájában nyilvánul meg. Ilyenkor nem csak a fogak károsodnak. Önt is érinti a probléma? Töltse ki tesztünket! >>

    Normál esetben, a fogakat hatékonyan védi az ellenálló fogzománc, ami a fogíny pereméig borítja a fogakat. Ha a fogíny visszahúzódik, az érzékeny fognyak védtelenné válik. A dentinben, ami a fogállomány fő részét adja, ezen a helyen ezernyi apró csatorna található, melyek a fogfelszíntől a fogbélig (pulpa) vezetnek. Az érzékeny dentin-csatornákon keresztül, a kémiai- és hőingerek elérik az idegeket, ez okozza az érzékenységet vagy a fájdalmat.

    A fognyak érzékennyé válásának okai

    A fogágybetegség (parodontitisz) a fognyak szabaddá válásának elsődleges oka. Ez egy krónikus gyulladási folyamat, melynek következtében a fogíny egyre jobban visszahúzódik.

    Fogas kérdés: hogyan mossuk?

    Az ép fogsor magabiztossá tesz, az alapos rágáshoz pedig elengedhetetlen: érdemes rá odafigyelni. Fontos a jó fogkefe, a helyes fogmosási technika és a rendszeres fogászati ellenőrzés.
    Fogas kérdés: hogyan mossuk?>>

    A hibás fogmosási technika közvetlenül károsítja a fogakat.

    A fogmosás rossz technikájának és a fogkefével való túl erős súrolásnak is negatív hatása van. Ez annyira felsértheti a fogínyt, hogy annak visszahúzódását okozza. A visszahúzódott fogíny nem csupán nem szép látvány, hanem a fognyakat is védtelenül hagyja. A fogíny visszahúzódásában valószínű, hogy szerepe lehet az olyan funkciózavaroknak is, mint amilyen az éjszakai fogcsikorgatás (bruxizmus).

    Megelőzés

    A fognyak védelemének legjobb módja, a fogíny visszahúzódásának megelőzése. A helyes fogmosási technika és a parodontitisz, valamint a bruxizmus időben elkezdett kezelése, jelentősen csökkenti a kockázatot.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A fognyak szabaddá válása miatti fájdalmat kezelni kell. A fogorvos a fognyakat erősítő fluoridos lakkréteggel vonja be, vagy egy hígan folyó műanyagbevonatot visz fel rá, ami elzárja a dentincsatornákat. Mindkét eljárás csökkenti a túlérzékenységet.

    Otthoni használatra megfelelnek azok a fogkrémek, amelyek hatóanyagai erősítik a fogakat. Kérdezze meg fogorvosától, melyiket ajánlja Önnek. Az ilyen fogkrémek rendszerint idővel csökkentik a fogak érzékenységét.

    Néhány embereknél azonban oly mértékű a károsodás, hogy csak fognyaktömés vagy fogkorona felhelyezése oldja meg tartósan a problémát. Néhány páciens számára a legbeváltabb módszer a fognyak újbóli sebészi befedése fogínypótló műtéttel.

    (WEBBeteg – B. M; Forrás: NetDoktor.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült: 2016.11.20 02:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Fogbalesetek - nem gyerekjáték!

    A gyerekeknél előforduló fogbalesetek időben történő szakszerű ellátása csak nagyon ritkán valósul meg. Pedig az időben történő ellátás fogat menthet, különösen a tejfogak tekintetében.

    Érzékeny fogak - Mit lehet és mit érdemes tenni?

    Az érzékeny fogakat mindenképpen kezeltetni kell. Miért elengedhetetlen az orvosi kontroll?

    Miért lehetnek érzékenyek a fogak?

    Sokáig azt mondta a fogorvosunk, hogy rosszul mosunk fogat, amiben lehet is némi igazság, hiszen sokan megrögzötten sikálunk. De nem csak ez lehet a probléma forrása. Életünk tele van stresszel, akár a munkahelyünkre, akár a magánéletünkre gondolunk. Ezt valahogy le kell vezetni. De mikor és hogyan?

    Mik lehetnek a fogkő következményei?

    A fogkő nemcsak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágybetegségek elindítója is lehet. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad.

    Fogas kérdések - Fogágy- és fog körüli betegségek

    A fogakat támasztó és rögzítő szövetek betegségei megfelelő kezelés nélkül a fogak meglazulását, elvesztését okozhatják. Sajnos felismerésükkor általában már idült betegségek, ugyanis a fogak körüli szövet fertőződésekor sajnos még nem jelentkezünk a fogorvosnál.

    Étkezés után ne mossunk azonnal fogat!

    Étkezések után várjunk kicsit a fogmosással! Különösen akkor, ha valamilyen savas élelmiszert, például citrusfélét fogyasztottunk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.