• A Parkinson-kór diagnosztizálása

    Szerző: WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus; Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus, Cs. K., fordító

    A Parkinson-kór egy degeneratív idegrendszeri betegség, nagyon fontos, hogy pontosan diagnosztizálják, amihez több vizsgálatot is el kell végezni. Melyek ezek?

    A téma cikkei

    8/1 Mi a Parkinson-kór?
    8/2 A Parkinson-kór tünetei és rizikófaktorai
    8/3 A Parkinson-kór diagnosztizálása
    8/4 A Parkinson-kór kezelési lehetőségei
    8/5 A Parkinson-kór szövődményei
    8/6 A Parkinson-kóros beteg ideális táplálkozása
    8/7 Életmódtanácsok Parkinson-kórral élőknek
    8/8 Hasznos tanácsok a Parkinson-kóros beteg gondozóinak

    Mivel a Parkinson-kór tünetei hasonlóak egy sor neurológiai betegség tüneteihez és mivel minden eset más, a pontos diagnózis nagyon fontos. A betegséghez hasonló tünetegyütteseket gyakran atípusos Parkinson néven emlegetik, amely megnehezíti a diagnózist és a kezelést. A pontos diagnózis felállításához tehát hosszadalmas kivizsgálásra van szükség.

    Figyelembe veszik a családi és személyes kórtörténetet, valamint az észlelt tüneteket. A pontos diagnózishoz leginkább a Parkinson-kór fő tüneteit vizsgálják. Felmérik a beteg mentális képességeit, a mozgáskoordinációját és az izomállapotát. Az orvos keresni fogja a Parkinson-kór korai tüneteit, pl. a csökkent arcmimikát és gesztikulációt, valamint a végtagok finom remegését nyugalomban.

    Hirdetés

    A betegség akkor bizonyított, ha az elsődleges motoros tünetekből legalább 3 egyidejűleg fennáll és a szervezet pozitívan reagál a gyógyszeres kezelés (L-dopa) megkezdésére. A betegség ellenőrzésére a következő klinikai skálákat használják:

    • Hoehn & Yahr skála,
    • UPDRS/MDS-UPDRS,
    • PDQ-39 teszt,
    • NMS Quest

    Vizsgálatok, amelyekkel kizárhatóak a Parkinson-kórt utánozó állapotok és minden esetben elvégzésre kerülnek:

    • laborvizsgálat
    • koponya-MR (mellyel kizárható a hydrocephalus, daganat, agyi kisérbetegségek és iszkémiás károsodások, kisagyi atrophia, progresszív szupranukleáris bénulás, cortikobasalis degeneráció)

    Vannak klinikai centrumok, ahol tudományos tevékenység céljából végeznek SPECT-, PET-vizsgálatokat, L-dopa tesztet Parkinson-kór tünetei esetében, de ezen módszerek nem tartoznak a rutin vizsgálatok közé.

    Parkinson-kór

    A Parkinson-kór jelenleg világszerte a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri betegség, világszerte mintegy 6.3 millió érintettről tudnak. Valamivel gyakoribb a férfiak, mint a nők esetében. Általában 60 év felett jelentkezik, de minden tizedik esetben már az 50. életév előtt diagnosztizálják. Három vezető tünete van: remegés (tremor), izmok merevsége (rigor) és meglassult mozgás (bradykinesia).

    Forrás:  WEBBeteg összeállítás
    Orvos szakértőink: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus,
    Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológusCs. K., fordító; rewritetomorrow

    8/2 Tünetek és rizikófaktorok |8/3| 8/4 Kezelési lehetőségek

     

    Módosítva: 2020.01.14 14:35, Megjelenés: 2020.01.14 14:35
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    A Parkinson-kór szövődményei

    A Parkinson-kóros betegek több mint fele idővel depressziós lesz, ám a betegséggel együtt járó szövődmények ezenkívül számos más területen is befolyásolhatják a mindennapi életvitelt.

    A Parkinson-kóros beteg ideális táplálkozása

    Minden egyén számára fontos a jól összeállított, egészséges étrend, de ez különösen fontossá válik Parkinson-kóros betegek esetében. Ez a leírás abban segítheti Önt, hogyan állítson össze egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet, és hogyan küzdjön meg azokkal a táplálkozási problémákkal, amelyek Parkinson-kórban állnak fenn.

    Parkinson-kór és szegedi bravúr

    Új mélyagyi stimulációs eszközt ültettek be egy előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegnek a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a Kelet-Közép-Európában elsőként alkalmazott eljárás az agyi elektromos aktivitás valósidejű detektálására és rögzítésére is alkalmas.

    Hasznos tanácsok a Parkinson-kóros betegek gondozóinak

    A gondozó az a személy, aki rendszeres, folyamatos ellátásban részesít egy családtagot vagy barátot, akinek segítségre van szüksége betegség, időskor vagy mozgáskorlátozottság miatt. Gondozó bárki lehet - nemtől és kortól függetlenül -, és általában ellenszolgáltatás nélkül végzi a tevékenységét.

    A Parkinson-kór diagnosztizálása

    A Parkinson-kór egy degeneratív idegrendszeri betegség, nagyon fontos, hogy pontosan diagnosztizálják, amihez több vizsgálatot is el kell végezni. Melyek ezek?

    A Parkinson-kór kezelési lehetőségei

    A Parkinson-kórban szenvedő betegek a kezelés kezdetén általában drámai javulást mutatnak. Később a gyógyszerek hatása csökken, amely csak egy ideig ellensúlyozható az adagok emelésével és új gyógyszerek bevezetésével - számos más módszert is segítségül kell hívni.

    Mi a Parkinson-kór?

    A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye. Három jellemző tünetét már Parkinson is leírta: a mozgások lelassulása (bradykinesia), az izmok feszessége (rigor) és a remegés (tremor).

    Életmódtanácsok Parkinson-kórral élőknek

    Számos életviteli változás segíthet a Parkinson-kórral való együttélésben. Orvosával együttműködve olyan kezelési sémát alakíthatnak ki, amely a lehető legnagyobb fokú tünetmentességet eredményezi a legkevesebb mellékhatás mellett.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.