A Parkinson-kór és a Helicobacter pylori közötti kapcsolat

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A Helicobacter pylori (HP) a gyomor-bélrendszer gyakori fertőzése, amely általában a peptikus fekélyekhez, krónikus gyomornyálkahártya-gyulladáshoz, illetve a nehezen vagy nem kezelhető refluxhoz kapcsolódik. Ugyanakkor a közelmúltban végzett vizsgálatok a HP és számos egyéb betegség között is kapcsolatot mutattak ki. Noha a pontos mechanizmus ismeretlen, a HP megakadályozhatja bizonyos gyógyszerek felszívódását.

Kiderült, hogy a Parkinson-kóros betegeknél magas a Helicobacter pylori előfordulási gyakorisága, mely baktérium befolyásolja a Parkinson-kór kezelésére használt fő gyógyszer, a levodopa felszívódását, így a motoros funkciók romlását okozhatja. A HP antibiotikumos kezeléssel történő elpusztítása növeli a levodopa felszívódását és csökkenti a parkinsonos tüneteket.

Bővebben Mi a Parkinson-kór?

A Parkinson-kór és a Helicobacter pylori

A Parkinson-kór és a gyomorfekély kapcsolatáról először 1960-ban számoltak be. A gyomorfekély megnövekedett előfordulását a Parkinson-kóros betegeknél először, mint a betegség független alkotóelemét írták le, melynek következtében a gyomor-bélrendszeri tüneteket a parkinsonos betegek által tapasztalt egyik tünetnek tekintették. Ez azt jelenti, hogy a gastritis következtében kialakuló vagy súlyosbodó gyomormotilitás-csökkenés, a hipokinézia is megfigyelhető a Parkinson-betegeknél. A kutatók megállapították, hogy kapcsolat áll fenn a Parkinson-kór és a Helicobacter pylori között, illetve a Helicobacter pylori valójában Parkinson-kórt okozhat.

Az egyik hipotézis az volt, hogy a HP neurotoxikus hatást mutat a koleszterin-glükozidok növelésével, Parkinson-kórt okozva a dopaminerg neuronok degenerálásával az agyban.

A második feltételezett hipotézis az, hogy ha a HP-fertőzést nem szabályozza az immunrendszer, vagy a HP nem kerül felszámolásra, a Parkinson-kór kifejlődését okozza a dopaminerg sejtek károsításával az agyban. Feltételezték, hogy a HP a Parkinson-kór patogeneziséhez vezethet az idegsejtek apoptózisát okozva, miután a baktérium belégzéssel vagy szájon át vagy a keringő monociták által átjut a vér-agy gáton.

Ez a cikk is érdekelheti A gyomorfekély kialakulásának okai és tünetei

A Parkinson-kórban szenvedő betegeknél a dopamin helyettesítésére használt elsődleges hatóanyag a levodopa. A HP nemcsak a Parkinson kifejlődését okozza, hanem a Parkinson-betegeknél motoros ingadozáshoz is vezet a levodopa felszívódásának befolyásolásával. A Helicobacter pylori fertőzés megakadályozza a levodopa, tiroxin és delavirdin felszívódását. Ezt támasztja alá, hogy a levodopa abszorpciója a Parkinson-kórban szenvedő betegeknél a HP-eradikáció (a Helicobacter pylori kiirtása) után 21–54 százalékkal nőtt. A kutatók úgy vélik, a HP-fertőzés a gyógyszer felszívódását az intragasztrikus pH-ra gyakorolt potenciális hatásai révén befolyásolja.

Azt is megállapították, hogy a HP sikeres felszámolása csökkentette a Parkinson-betegek motoros ingadozásait a levodopa biológiai hozzáférhetőségének befolyásolásával. Mindezek a megállapítások együttesen jelzik a Helicobacter pylori eradikációjának potenciális jelentőségét a parkinsonos betegekben.

Tanulmányokban bizonyított

Lee és munkatársai azt tanulmányozták, milyen hatással van a HP a levodopa klinikai válaszára, illetve hogy a Parkinson-kóros betegek motoros ingadozásai csökkenthetők-e a Helicobacter pylori felszámolásával. Karbamid-légzésvizsgálattal 65 Parkinson-kórban szenvedő betegből 35 páciensben észlelték a HP jelenlétét, így a levodopára adott választ és klinikai jellemzőket e két csoport között hasonlították össze.

A levodopa hatásának kezdetét, a hatóanyaghatás időtartamát („on-time”) és a motoros mozgásokat az Unified Parkinson-kór minősítési skála (UPDRS) alapján mindkét csoportban értékelték. A csoportok között nem volt különbség az életkor, a betegség időtartama, a Hoehn-Yahr-skála vagy az UPDRS-III tekintetében, a levodopa napi dózisában vagy a dyskinesia gyakoriságában.

A HP-fertőzésben szenvedő Parkinson-betegeknél a levodopa hatásának kezdete hosszabb volt, a hatóanyaghatás időtartama pedig rövidebb, mint azoknál a Parkinson-betegeknél, akik nem voltak HP-vel fertőzöttek. Ezek az adatok arra utalnak, hogy a HP megakadályozza a levodopa felszívódását Parkinson-betegekben. Miután a Parkinson-betegek antibiotikumkezelést kaptak a HP felszámolására, a hatáskezdet ideje csökkent, és az „on-time” emelkedett a korábbi értékekhez képest. Ez a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a motoros ingadozások csökkenthetők a Parkinson-kóros betegeknél a HP felszámolásával.

Ez olvasta már? Az étrend és a Parkinson-kór gyógyszerei

Pirenatozzi és munkatársai 34 HP-fertőzött Parkinson-betegből 17 betegnél a HP eradikációját, míg további 17 betegnél egy antioxidánskezelést alkalmaztak. Azt tapasztalták, hogy abban a csoportban, ahol a HP-t felszámolták, a levodopa felszívódása szignifikánsan nőtt a placebo csoporthoz viszonyítva. A tanulmány megállapította, hogy a HP befolyásolta a levodopa felszívódását, ami motoros ingadozásokat okozott.

Egy másik tanulmányban Dobbs és munkatársai 66 Parkinson-beteg bevonásával készült vizsgálatukban arról számoltak be, hogy a karbamid-légzésvizsgálat szerint 40 betegben észlelték a HP baktériumot, melynek felszámolása után enyhült a remegés, a merevség, a hipokinézia és javult a járási képesség. Az egyéb antimikrobiális kezeléseket nem találták kielégítőnek a HP kezelésére, ráadásul súlyosbították a betegeknél a remegést és a merevséget. A tanulmány kimutatta, hogy a HP-t a megfelelő antibiotikus kezelés alkalmazásával kell felszámolni.

Következtetés

A Helicobacter pylori fertőzés előfordulása magas a Parkinson-kóros betegek körében. Számos tanulmány kimutatta, hogy motoros ingadozásokat okoz a betegekben a levodopa felszívódásának befolyásolásával. Éppen ezért a Parkinson-betegeknél minden esetben ellenőrizni kell a Helicobacter pylori fertőzés jelenlétét és pozitív vizsgálati eredmény esetén eradikációs kezelést kell alkalmazni. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a jövőben további, átfogóbb tanulmányokra van szükség a Parkinson-kór és a Helicobacter pylori közötti kapcsolat teljes tisztázásához.

Olvasson tovább! Muhammad Ali, II. János Pál, Papp László - Mi a közös bennük?

WEBBeteg.hu logó

WEBBeteg
Forrás: Cs. K., fordító;
ncbi.nlm.nih.gov
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Egy hatékony módszer az ajakherpesz megelőzésére és kezelésére. (x)

Gluténérzékenység Gluténérzékenység

Kései felismerése súlyos felszívódási zavarhoz, tápanyaghiányhoz vezethet.

Életmódtanácsok Parkinson-kórral...

Számos életviteli változás segíthet a Parkinson-kórral való együttélésben. Orvosával együttműködve olyan kezelési sémát alakíthatnak ki...

A Parkinson-kóros beteg ideális...

Minden egyén számára fontos a jól összeállított, egészséges étrend, de ez különösen fontossá válik Parkinson-kóros betegek esetében. Ez a...

Hasznos tanácsok a Parkinson-kóros...

A gondozó az a személy, aki rendszeres, folyamatos ellátásban részesít egy családtagot vagy barátot, akinek segítségre van szüksége betegség...

A Parkinson-kór kezelési...

A Parkinson-kórban szenvedő betegek a kezelés kezdetén általában drámai javulást mutatnak. Később a gyógyszerek hatása csökken, amely csak egy...

Mi a Parkinson-kór?

A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A...

Ultrahangos kezelés a Parkinson-kóros...

Új megoldással, ultrahangos kezeléssel csökkentik a remegést a Parkinson-kórban és az esszenciális remegésben szenvedőknél. Ez az eljárás...

A Parkinson-kór diagnosztizálása

A Parkinson-kór egy degeneratív idegrendszeri betegség, nagyon fontos, hogy pontosan diagnosztizálják, amihez több vizsgálatot is el kell végezni....

Parkinson-kór és szegedi bravúr

Új mélyagyi stimulációs eszközt ültettek be egy előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegnek a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a Kelet-Közép...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.