• A Parkinson-kór és a Helicobacter pylori közötti kapcsolat

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A Helicobacter pylori (HP) a gyomor-bélrendszer gyakori fertőzése, amely általában a peptikus fekélyekhez, krónikus gyomornyálkahártya-gyulladáshoz, illetve a nehezen vagy nem kezelhető refluxhoz kapcsolódik. Ugyanakkor a közelmúltban végzett vizsgálatok a HP és számos egyéb betegség között is kapcsolatot mutattak ki. Noha a pontos mechanizmus ismeretlen, a HP megakadályozhatja bizonyos gyógyszerek felszívódását.

    Kiderült, hogy a Parkinson-kóros betegeknél magas a Helicobacter pylori előfordulási gyakorisága, mely baktérium befolyásolja a Parkinson-kór kezelésére használt fő gyógyszer, a levodopa felszívódását, így a motoros funkciók romlását okozhatja. A HP antibiotikumos kezeléssel történő elpusztítása növeli a levodopa felszívódását és csökkenti a parkinsonos tüneteket.

    Bővebben Mi a Parkinson-kór?

    Hirdetés

    A Parkinson-kór és a Helicobacter pylori

    A Parkinson-kór és a gyomorfekély kapcsolatáról először 1960-ban számoltak be. A gyomorfekély megnövekedett előfordulását a Parkinson-kóros betegeknél először, mint a betegség független alkotóelemét írták le, melynek következtében a gyomor-bélrendszeri tüneteket a parkinsonos betegek által tapasztalt egyik tünetnek tekintették. Ez azt jelenti, hogy a gastritis következtében kialakuló vagy súlyosbodó gyomormotilitás-csökkenés, a hipokinézia is megfigyelhető a Parkinson-betegeknél. A kutatók megállapították, hogy kapcsolat áll fenn a Parkinson-kór és a Helicobacter pylori között, illetve a Helicobacter pylori valójában Parkinson-kórt okozhat.

    Az egyik hipotézis az volt, hogy a HP neurotoxikus hatást mutat a koleszterin-glükozidok növelésével, Parkinson-kórt okozva a dopaminerg neuronok degenerálásával az agyban.

    A második feltételezett hipotézis az, hogy ha a HP-fertőzést nem szabályozza az immunrendszer, vagy a HP nem kerül felszámolásra, a Parkinson-kór kifejlődését okozza a dopaminerg sejtek károsításával az agyban. Feltételezték, hogy a HP a Parkinson-kór patogeneziséhez vezethet az idegsejtek apoptózisát okozva, miután a baktérium belégzéssel vagy szájon át vagy a keringő monociták által átjut a vér-agy gáton.

    Ez a cikk is érdekelheti A gyomorfekély kialakulásának okai és tünetei

    A Parkinson-kórban szenvedő betegeknél a dopamin helyettesítésére használt elsődleges hatóanyag a levodopa. A HP nemcsak a Parkinson kifejlődését okozza, hanem a Parkinson-betegeknél motoros ingadozáshoz is vezet a levodopa felszívódásának befolyásolásával. A Helicobacter pylori fertőzés megakadályozza a levodopa, tiroxin és delavirdin felszívódását. Ezt támasztja alá, hogy a levodopa abszorpciója a Parkinson-kórban szenvedő betegeknél a HP-eradikáció (a Helicobacter pylori kiirtása) után 21–54 százalékkal nőtt. A kutatók úgy vélik, a HP-fertőzés a gyógyszer felszívódását az intragasztrikus pH-ra gyakorolt potenciális hatásai révén befolyásolja.

    Azt is megállapították, hogy a HP sikeres felszámolása csökkentette a Parkinson-betegek motoros ingadozásait a levodopa biológiai hozzáférhetőségének befolyásolásával. Mindezek a megállapítások együttesen jelzik a Helicobacter pylori eradikációjának potenciális jelentőségét a parkinsonos betegekben.

    Tanulmányokban bizonyított

    Lee és munkatársai azt tanulmányozták, milyen hatással van a HP a levodopa klinikai válaszára, illetve hogy a Parkinson-kóros betegek motoros ingadozásai csökkenthetők-e a Helicobacter pylori felszámolásával. Karbamid-légzésvizsgálattal 65 Parkinson-kórban szenvedő betegből 35 páciensben észlelték a HP jelenlétét, így a levodopára adott választ és klinikai jellemzőket e két csoport között hasonlították össze.

    A levodopa hatásának kezdetét, a hatóanyaghatás időtartamát („on-time”) és a motoros mozgásokat az Unified Parkinson-kór minősítési skála (UPDRS) alapján mindkét csoportban értékelték. A csoportok között nem volt különbség az életkor, a betegség időtartama, a Hoehn-Yahr-skála vagy az UPDRS-III tekintetében, a levodopa napi dózisában vagy a dyskinesia gyakoriságában.

    A HP-fertőzésben szenvedő Parkinson-betegeknél a levodopa hatásának kezdete hosszabb volt, a hatóanyaghatás időtartama pedig rövidebb, mint azoknál a Parkinson-betegeknél, akik nem voltak HP-vel fertőzöttek. Ezek az adatok arra utalnak, hogy a HP megakadályozza a levodopa felszívódását Parkinson-betegekben. Miután a Parkinson-betegek antibiotikumkezelést kaptak a HP felszámolására, a hatáskezdet ideje csökkent, és az „on-time” emelkedett a korábbi értékekhez képest. Ez a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a motoros ingadozások csökkenthetők a Parkinson-kóros betegeknél a HP felszámolásával.

    Ez olvasta már? Az étrend és a Parkinson-kór gyógyszerei

    Pirenatozzi és munkatársai 34 HP-fertőzött Parkinson-betegből 17 betegnél a HP eradikációját, míg további 17 betegnél egy antioxidánskezelést alkalmaztak. Azt tapasztalták, hogy abban a csoportban, ahol a HP-t felszámolták, a levodopa felszívódása szignifikánsan nőtt a placebo csoporthoz viszonyítva. A tanulmány megállapította, hogy a HP befolyásolta a levodopa felszívódását, ami motoros ingadozásokat okozott.

    Egy másik tanulmányban Dobbs és munkatársai 66 Parkinson-beteg bevonásával készült vizsgálatukban arról számoltak be, hogy a karbamid-légzésvizsgálat szerint 40 betegben észlelték a HP baktériumot, melynek felszámolása után enyhült a remegés, a merevség, a hipokinézia és javult a járási képesség. Az egyéb antimikrobiális kezeléseket nem találták kielégítőnek a HP kezelésére, ráadásul súlyosbították a betegeknél a remegést és a merevséget. A tanulmány kimutatta, hogy a HP-t a megfelelő antibiotikus kezelés alkalmazásával kell felszámolni.

    Következtetés

    A Helicobacter pylori fertőzés előfordulása magas a Parkinson-kóros betegek körében. Számos tanulmány kimutatta, hogy motoros ingadozásokat okoz a betegekben a levodopa felszívódásának befolyásolásával. Éppen ezért a Parkinson-betegeknél minden esetben ellenőrizni kell a Helicobacter pylori fertőzés jelenlétét és pozitív vizsgálati eredmény esetén eradikációs kezelést kell alkalmazni. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a jövőben további, átfogóbb tanulmányokra van szükség a Parkinson-kór és a Helicobacter pylori közötti kapcsolat teljes tisztázásához.

    Olvasson tovább! Muhammad Ali, II. János Pál, Papp László - Mi a közös bennük?

    WEBBeteg
    Forrás: Cs. K., fordító;
    ncbi.nlm.nih.gov
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.05.18 22:03, Megjelenés: 2019.05.17 18:33
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    A Parkinson-kór szövődményei

    A Parkinson-kóros betegek több mint fele idővel depressziós lesz, ám a betegséggel együtt járó szövődmények ezenkívül számos más területen is befolyásolhatják a mindennapi életvitelt.

    A Parkinson-kór tünetei és rizikófaktorai

    A Parkinson-kór egy progresszív neurológiai betegség, mely a motoros és nem motoros funkciókat egyaránt érinti, ám a vegetatív idegrendszer eltérései és pszichés problémák is jellemzőek lehetnek rá. Elsődleges jelei a különböző mozgásproblémák, ám a fájdalom, az alvászavar és a depresszió is jellemzőek rá.

    A Parkinson-kóros beteg ideális táplálkozása

    Minden egyén számára fontos a jól összeállított, egészséges étrend, de ez különösen fontossá válik Parkinson-kóros betegek esetében. Ez a leírás abban segítheti Önt, hogyan állítson össze egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet, és hogyan küzdjön meg azokkal a táplálkozási problémákkal, amelyek Parkinson-kórban állnak fenn.

    Parkinson-kór és szegedi bravúr

    Új mélyagyi stimulációs eszközt ültettek be egy előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegnek a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a Kelet-Közép-Európában elsőként alkalmazott eljárás az agyi elektromos aktivitás valósidejű detektálására és rögzítésére is alkalmas.

    Hasznos tanácsok a Parkinson-kóros betegek gondozóinak

    A gondozó az a személy, aki rendszeres, folyamatos ellátásban részesít egy családtagot vagy barátot, akinek segítségre van szüksége betegség, időskor vagy mozgáskorlátozottság miatt. Gondozó bárki lehet - nemtől és kortól függetlenül -, és általában ellenszolgáltatás nélkül végzi a tevékenységét.

    A Parkinson-kór diagnosztizálása

    A Parkinson-kór egy degeneratív idegrendszeri betegség, nagyon fontos, hogy pontosan diagnosztizálják, amihez több vizsgálatot is el kell végezni. Melyek ezek?

    A Parkinson-kór kezelési lehetőségei

    A Parkinson-kórban szenvedő betegek a kezelés kezdetén általában drámai javulást mutatnak. Később a gyógyszerek hatása csökken, amely csak egy ideig ellensúlyozható az adagok emelésével és új gyógyszerek bevezetésével - számos más módszert is segítségül kell hívni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.