• Parkinson-kór Világnap: a beteg ember egy közülünk

    Szerző: WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró

    A beteg ember egy közülünk, akihez ugyanúgy kell viszonyulni, mint minden más emberhez – mondta Dr. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke a Parkinson-kór Világnap alkalmából rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón.

    A Parkinson-kór kezelési lehetőségei

    A Parkinson-kórban szenvedő betegek a kezelés kezdetén általában drámai javulást mutatnak. Később a gyógyszerek hatása csökken, amely csak egy ideig ellensúlyozható az adagok emelésével és új gyógyszerek bevezetésével - számos más módszert is segítségül kell hívni. A Parkinson-kór kezelési lehetőségei>>

    A 21. század az öregek évszázada

    Míg a 19. század a mechanika, a 20. század pedig a fizika és gyerekek évszázada volt, addig a 21. a biológia az öregek évszázada lesz. Fontos kérdés, hogy a betegek társadalomba való beilleszkedése hogyan valósul meg – emelte ki a professzor.

    Japánban jelenleg 82, az Egyesült Államokban 77 év, míg Magyarországon 73 év az átlagéletkor, és ez folyamatosan növekszik. Éppen ezért újabb betegségtípusok jelennek majd meg – főként a mozgásszervi és a kognitív emlékezéssel kapcsolatos zavarok lesznek a leggyakoribbak. A tudomány feladata, hogy erre megoldást találjon. A szakmai feladatokon túl pedig társadalmi megértésre is szükség van. A társadalomban megjelenő szeretetnek, megértésnek igen nagyon nagy szerepe van.

    Hirdetés
    Parkinson-kór és életmód

    Számos életviteli változás segíthet a Parkinson-kórral való együttélésben. Orvosával együttműködésben olyan kezelési sémát alakíthat ki, amely a lehető legnagyobb fokú tünetmentességet eredményezi a legkevesebb mellékhatás mellett. Parkinson-kór és életmód>>

    Személyes meggyőződésem, hogy a betegséget rendszeres testmozgással lehet megelőzni: a mozgás ugyanis fokozza az agyi véráramlást, ezzel több oxigénhez és tápanyaghoz juttatva az agyat, amelynek hiánya az idegsejtek gyengülését, pusztulását okozza.

    A jövőképpel kapcsolatban a legfontosabb tényezőkként említette a professzor a tudományt, amely rohamléptekkel halad (legyen szó akár az oki tényezők felderítéséről, akár a gyógyszeres kezelésről), a rendszeres mozgást, a környezeti ártalmak elhárítását és a társadalmi elfogadás szükségességét.

    A szervi tüneteken túl a Parkinson-kór az emberek közötti kapcsolatokra is hat: az érzelmi elsivárosodás ellen is tenni kell. Az orvos feladata pedig, hogy a betege felé szeretetet adjon, és megpróbálja olyanná tenni, mint az egészséges ember – hivatkozott Lukács evangéliuma szavaira a professzor.

    A rendszeres mozgás a megelőzés kulcsa

    A Parkinson-kór során az élettempónak minden egyes eleme – változó mértékben, de – lassul. – emelte ki Dr. Dibó György, a Magyar Tudományos Parkinson Társaság elnöke. Arról, hogy elkerülhető lenne a Parkinson-kór, nem tudunk biztosat mondani: bár naponta jelenik meg olyan kutatás, amely szerint a kávé, bor, sör, stb. fogyasztása segít megelőzni a betegséget, ám ezeknél jóval fontosabb a rendszeres mozgás – hangsúlyozta az elnök.

    A Parkinson-kór diagnosztizálását az aszimmetrikus mozgatórendszeri panaszok klinikai vizsgálatával végzik. A betegség pillértünete, hogy nem tudok elindulni, megmozdulni, a végtagok ügyetlenné válnak. A fájdalom, a fáradékonyság, az ügyetlenség mögött az izommerevség áll, és egyeseknél a remegés megjelenik – fejtette ki Dr. Dibó György. Egyfajta lelki merevség is érzékelhető: az újdonságkereső aktivitás csökken. A gyógyszerek szedésével ez is javítható.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ha kialakult a Parkinson-kór, akkor a legfőbb célunk a legjobb életminőség kialakítása, fenntartása. Számos lehetőség adódik ma már erre: a különböző gyógyszerek már 50-60 éve rendelkezésünkre állnak, és vannak újabbak is, emellett injekciók, illetve sebészeti technikák is segíthetnek. Emellett a rendszeres mozgás a cél.

    Lényeges, hogy a beteg, a hozzátartozó, és a kezelőorvos közösen döntsenek, együtt dolgozzanak. Mivel minden beteg egyedi betegségkombinációt hordoz, egyéni terápiát igényel.

    Harcolni kell az elszigetelődés ellen

    A Parkinson-kór 2014-ben már nem a reménytelenség betegsége – hangsúlyozta Dr. Takáts Annamária, a Delta Magyar Parkinson Egyesület orvostanácsadója. Bár a Parkinson-kór az egész világon társadalmi elszigetelődést, stigmatizációt von magával, a célunk, hogy harcoljunk ez ellen a stigma ellen.

    (WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró)

    Legutóbb frissült: 2014.04.10 21:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Magyar fejlesztésű szoftver a Parkinson-kór ellen

    A Clavicont egy neurológiai és pszichológiai diagnózisok felállítását támogató eszközt dolgozott ki, mely a Parkinson-kór kezdeti tüneteit is ki tudja mutatni. A magyar startupról Urszin Sándor igazgatóval beszélgettünk.

    Vitaminok és ásványi anyagok - Miért fontosak?

    Minden életkorban fontos egészségesen étkezni, és a szervezet vitamin- és ásványianyagigényét kielégíteni.

    Hőség és egészségünk

    A nagy hőség extrém megterhelést jelent az emberi szervezet számára, amelynek ilyenkor folyamatosan arra kell törekednie, hogy testhőmérsékletünket állandó szinten tartsa. A hőség különösen az idős emberekre és a gyerekekre, de bármely egészséges emberre nézve is igen veszélyes lehet.

    A Parkinson-kór diagnosztizálása és kezelési lehetőségei

    A Parkinson-kórban szenvedő betegek a kezelés kezdetén általában drámai javulást mutatnak. Később a gyógyszerek hatása csökken, amely csak egy ideig ellensúlyozható az adagok emelésével és új gyógyszerek bevezetésével - számos más módszert is segítségül kell hívni.

    Az agykutatás új területe

    Az Alzheimer-kór kialakulásának megértésében is segíthet az a kutatás, amely az agy eddig ritkán vizsgált területével foglalkozik. A Debreceni Egyetemen országosan egyedülálló módszerrel vizsgálják az idegsejtek és a gliasejtek egymásra hatását.

    Újdonságok a neurológiában

    A sclerosis multiplex és a Parkinson-kór diagnosztikájában, terápiájában alkalmazott legújabb eljárásokról tanácskoztak hazai és külföldi neurológusok Debrecenben. A konferencián szó volt a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikáján folyó világszínvonalú stroke-ellátásról is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    Olajozott fültisztítás
    A túlzott fülzsír termelődése fülzsírdugó kialakulásához vezethet. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások