• Hogyan zajlik az érultrahang-vizsgálat? (Doppler)

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor

    Az érultrahangot a szívultrahanghoz hasonlóan egy kis bezselézett (hogy a bőrrel jól érintkezzen) kézi vizsgálófejjel végzik. Mit mutat meg az érultrahang-vizsgálat?

    A mai a modern készülékekkel már láthatók a "nagy ereken” (nyaki erek, láb nagy ütőerei, hasi erek) az érelmeszesedés jelei az érfalban.

    Sok esetben az érszűkület pontos mértékét is meg tudják határozni, és ez alapján eldönthető akár az is, hogy szükséges-e az eret tágítani vagy operálni.

    Hirdetés

    A tágítás, illetve a műtét megtervezéséhez azonban, általában érfestésre (angiográfiára) van szükség. Fontos tudni, hogy amennyiben a hasi ereket vizsgálják, éhgyomorral kell megjelenni a vizsgálaton, mert étkezés után a belek gázossága lehetetlenné teheti a vizsgálatot.

    A vizsgálat nem fáj, és általában fél órán belül elkészül. Ha koszorúérfestésre is szükség van, általában a nyaki erek ultrahangvizsgálatát is elvégzik az előző hetekben-napokban.

    Ez azért lényeges, mert ha jelentősebb szűkület igazolódna ultrahanggal, a szíverek festésével egyidőben, gyakorlatilag ugyanazon a "csövön át”, elvégezhető a nyaki erek festése is.

    Dr. Tschürtz NándorForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Tschürtz Nándor, RizikóRiadó Program

    Módosítva: 2018.10.22 09:41, Megjelenés: 2017.10.07 09:41
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Férfiak

    Férfiak

    Cs. K., fordító

    Mit jelentenek a férfi nemi szerveken észlelt elváltozások?

    A neuropátia szűrése

    A neuropátia szűrése

    Prof. Dr. Barkai László

    Fontos a korai felismerés! A szűrés a cukorbeteggondozás elkerülhetetlen eleme.

    Fontos a rendszeres vérnyomásmérés

    A magas vérnyomás a legelterjedtebb szív- és érrendszeri betegség, ezért fontos a rendszeres vérnyomásmérés - erre hívta fel a figyelmet a Gotttsegen György Országos Kardiológiai Intézet.

    Sokan élnek magas vérnyomással Magyarországon

    Horváth Ildikó szerint a világon évente egy magyarországnyi ember hal meg magas vérnyomás okozta betegségben, a világ felnőtt lakosságának pedig harmada szenved ebben a betegségben, azonban csak fele van tisztában az állapotával.

    Értágítás és érműtét

    Ha érfestésnél olyan szűkületet vagy szűkületeket találnak, ami biztonsággal eredményesen megtágítható, akkor értágítást (koszorúéren ezt PTCA-nak hívják) javasolnak.

    Az érfestésről (angiográfia)

    Ha egy-egy érterületen (koszorúerek, nyaki erek, hasi erek, láb erei) jelentős szűkületre utaló jelek vannak, a javasolt diagnosztikai módszer általában az érfestés (angiográfia).

    A nyaki erek Doppler-vizsgálata

    A nyaki erek Doppler-vizsgálata egy fájdalommentes és gyors vizsgálóeljárás. Abban különbözik a sima UH-tól, hogy nemcsak a szervek elhelyezkedését, méretét tudja detektálni, hanem képes az erekben áramló vér áramlási irányát és sebességét is érzékelni.

    Az érszűkület diagnosztizálása és kezelése

    Az érszűkületre utaló jellegzetes tünetek (lábfájdalom, hideg végtagok, töredezett körmök és fekélyek) az esetek nagy részében felvetik a betegség gyanúját, melynek megerősítése különféle képalkotó és laboratóriumi módszerekkel történik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.