• Hogyan zajlik az érultrahang-vizsgálat? (Doppler)

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor

    Az érultrahangot a szívultrahanghoz hasonlóan egy kis bezselézett (hogy a bőrrel jól érintkezzen) kézi vizsgálófejjel végzik. Mit mutat meg az érultrahang-vizsgálat?

    A mai a modern készülékekkel már láthatók a "nagy ereken” (nyaki erek, láb nagy ütőerei, hasi erek) az érelmeszesedés jelei az érfalban.

    Sok esetben az érszűkület pontos mértékét is meg tudják határozni, és ez alapján eldönthető akár az is, hogy szükséges-e az eret tágítani vagy operálni.

    Hirdetés

    A tágítás, illetve a műtét megtervezéséhez azonban, általában érfestésre (angiográfiára) van szükség. Fontos tudni, hogy amennyiben a hasi ereket vizsgálják, éhgyomorral kell megjelenni a vizsgálaton, mert étkezés után a belek gázossága lehetetlenné teheti a vizsgálatot.

    A vizsgálat nem fáj, és általában fél órán belül elkészül. Ha koszorúérfestésre is szükség van, általában a nyaki erek ultrahangvizsgálatát is elvégzik az előző hetekben-napokban.

    Ez azért lényeges, mert ha jelentősebb szűkület igazolódna ultrahanggal, a szíverek festésével egyidőben, gyakorlatilag ugyanazon a "csövön át”, elvégezhető a nyaki erek festése is.

    Dr. Tschürtz NándorForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Tschürtz Nándor, RizikóRiadó Program

    Módosítva: 2018.10.22 09:41, Megjelenés: 2017.10.07 09:41
   • Cikkajánló

    Fültisztítás

    Fültisztítás

    Dr. Horváth Tamás

    10 hasznos tanács, melyeket betartva számos problémát el lehet kerülni.

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    Hátterében komoly bőrgyógyászati vagy egyéb betegség is állhat.

    Krónikus alacsony vérnyomás: tünetek, kiváltó okok és kezelés

    A vérnyomás kóros értékeinek az egészségre gyakorolt hatásaival az orvostudomány rengeteget foglalkozik, ám legtöbbször csak a magas vérnyomásról hallunk. Ugyanakkor a krónikus (idült) alacsony vérnyomás (hipotónia) is számos szövődmény előidézője lehet.

    A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatékonyabbak, ha lefekvés előtt veszik be

    Akkor fejtik ki legjobban a hatásukat a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, ha lefekvés előtt szedik őket - ezt állapította meg egy nagyszabású, hosszú távú kutatás, amelynek eredményeit a European Heart Journal folyóirat közölte.

    Értágítás és érműtét

    Ha érfestésnél olyan szűkületet vagy szűkületeket találnak, ami biztonsággal eredményesen megtágítható, akkor értágítást (koszorúéren ezt PTCA-nak hívják) javasolnak.

    Az érfestésről (angiográfia)

    Ha egy-egy érterületen (koszorúerek, nyaki erek, hasi erek, láb erei) jelentős szűkületre utaló jelek vannak, a javasolt diagnosztikai módszer általában az érfestés (angiográfia).

    A nyaki erek Doppler-vizsgálata

    A nyaki erek Doppler-vizsgálata egy fájdalommentes és gyors vizsgálóeljárás. Abban különbözik a sima UH-tól, hogy nemcsak a szervek elhelyezkedését, méretét tudja detektálni, hanem képes az erekben áramló vér áramlási irányát és sebességét is érzékelni.

    Az érszűkület diagnosztizálása és kezelése

    Az érszűkületre utaló jellegzetes tünetek (lábfájdalom, hideg végtagok, töredezett körmök és fekélyek) az esetek nagy részében felvetik a betegség gyanúját, melynek megerősítése különféle képalkotó és laboratóriumi módszerekkel történik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.