• Hogyan zajlik az érultrahang-vizsgálat (Doppler)?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor

    Az érultrahangot a szívultrahanghoz hasonlóan egy kis bezselézett (hogy a bőrrel jól érintkezzen) kézi vizsgálófejjel végzik. Mit mutat meg az érultrahangvizsgálat?

    A mai a modern készülékekkel már láthatók a "nagy ereken” (nyaki erek, láb nagy ütőerei, hasi erek) az érelmeszesedés jelei az érfalban.

    Sok esetben az érszűkület pontos mértékét is meg tudják határozni, és ez alapján eldönthető akár az is, hogy szükséges-e az eret tágítani vagy operálni.

    Hirdetés

    A tágítás, illetve a műtét megtervezéséhez azonban, általában érfestésre (angiográfiára) van szükség. Fontos tudni, hogy amennyiben a hasi ereket vizsgálják, éhgyomorral kell megjelenni a vizsgálaton, mert étkezés után a belek gázossága lehetetlenné teheti a vizsgálatot.

    A vizsgálat nem fáj, és általában fél órán belül elkészül. Ha koszorúérfestésre is szükség van, általában a nyaki erek ultrahangvizsgálatát is elvégzik az előző hetekben-napokban.

    Ez azért lényeges, mert ha jelentősebb szűkület igazolódna ultrahanggal, a szíverek festésével egyidőben, gyakorlatilag ugyanazon a "csövön át”, elvégezhető a nyaki erek festése is.

    Dr. Tschürtz NándorForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Tschürtz Nándor, RizikóRiadó Program

    Módosítva: 2019.12.31 17:05, Megjelenés: 2017.10.07 09:41
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    Migrén

    Migrén

    Dr. Zsuga Judit

    A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától is függ.

    Alacsony vérnyomás: mivel jár és kell-e kezelni?

    Bár legtöbbször a magas vérnyomásról hallunk, a krónikus alacsony vérnyomás (hipotónia) is számos szövődmény előidézője lehet. Nem ritka állapot, leginkább fiatal nők körében fordul elő.

    A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatékonyabbak, ha lefekvés előtt veszik be

    Akkor fejtik ki legjobban a hatásukat a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, ha lefekvés előtt szedik őket - ezt állapította meg egy nagyszabású, hosszú távú kutatás, amelynek eredményeit a European Heart Journal folyóirat közölte.

    A nyaki erek Doppler-vizsgálata

    A nyaki erek Doppler-vizsgálata egy fájdalommentes és gyors vizsgálóeljárás. Abban különbözik a sima UH-tól, hogy nemcsak a szervek elhelyezkedését, méretét tudja detektálni, hanem képes az erekben áramló vér áramlási irányát és sebességét is érzékelni.

    Ultrahangos érvizsgálat: Gyors és fájdalommentes vizsgálómódszer

    A fejfájás, szédülés, átmeneti látás- vagy beszédzavar, séta közbeni lábfájdalom, esetleg fájdalmas lábdagadás hátterében érbetegség állhat. Ha ilyen tüneteket tapasztal, mindenképpen forduljon orvoshoz!

    Az érszűkület diagnosztizálása és kezelése

    Az érszűkületre utaló jellegzetes tünetek (lábfájdalom, hideg végtagok, töredezett körmök és fekélyek) az esetek nagy részében felvetik a betegség gyanúját, melynek megerősítése különféle képalkotó és laboratóriumi módszerekkel történik.

    Értágítás és érműtét

    Ha érfestésnél olyan szűkületet vagy szűkületeket találnak, ami biztonsággal eredményesen megtágítható, akkor értágítást (koszorúéren ezt PTCA-nak hívják) javasolnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.